Surkål, hemmagjord probiotika för en gladare mage
I detta inlägg har jag tänkt ta upp hur du kan förbättra din tarmflora och få en gladare mage genom att inkludera mat som är rik på goda bakterier.
Goda bakterier får du enkelt i dig genom att äta fermenterad mat. Det inkluderar till exempel kefir, yoghurt och det jag ska gå igenom i denna artikel… Surkål!
Surkål är helt enkelt vitkål som har fått fermentera (syra eller jäsa som det också kallas) utan tillgång till syre under en tid. Det som händer då är att flera olika bakteriestammar börjar växa och producera bland annat mjölksyra. Denna process bidrar inte bara till koncervering av kålen utan det höjer även näringsvärdet.
Surkål är med andra ord ett litet kraftpaket som innehåller både rikligt med näring men även en massa goda bakterier som din mage gillar.
Nu tar vi och hoppar in i hur du enkelt kan göra din egen surkål. Bara lugn – det är väldigt enkelt!
Du behöver
– En lufttät burk eller ett fermenteringsset*
– Vitkål
– Oraffinerat havssalt, 20-30 gram per kilo vitkål. Saltmängden bör vara mellan 2-3% dvs 2-3 gram salt per 100 gram kål. Obs, saltet får inte innehålla tillsatt jod då det är bakteriedödande.
*Använd med fördel ett fermenteringsset för bättre resultat, du minskar då risken att din glasburk spricker på grund av för högt tryck och du slipper behöva “rapa” burken ett par gånger om dagen i början.
Gör så här
1. Börja med att diska burken noga. Renlighet är viktigt för att undvika att oönskade bakterier växer till sig i surkålen.
2. Spara ett vitkålsblad till varje burk som du ska ha surkål i och lägg till sidan, du behöver vitkålsbladet senare. Riv sedan vitkål i matberedaren eller med t.ex. ett rivjärn.
3. Häll vitkålen i en skål och tillsätt ett par ordentliga nypor salt. Nu är det dags att kavla upp ärmarna för nu ska du pressa och stöta vitkålen till den börjar vätska. Använd händerna för att pressa ut vätskan och t.ex. en träslev för att stöta vitkålen så den vätskar sig. Börja med en liten mängd vitkål åt gången då blir det lättare att få den att vätska sig.
4. När du tycker du fått ut tillräckligt med vätska från vitkålen använder du händerna och en liten träslev för att trycka ner kålen i burken. Se till att packa innehållet ordentligt. Tänk på att lämna ett par centimeter upp till locket eftersom innehållet expanderar när det fermenteras. Ta det hela vitkålsblad som du sparade och tryck ner överst i burken så det håller ner innehållet under vätskan*.
*Om du använder ett fermenteringsset med vikter behöver du inte använda något vitkålsblad för att hålla ner innehållet, detta gör du då med vikterna.
5. Låt surkålen stå framme i rumstemperatur i minst 3 dagar men gärna upp till 1 månad eller längre för att verkligen få ut det mesta av fermenteringen. Rapa burken dagligen under den första veckan eller så länge det behövs, öppna locket snabbt och stäng igen för att släppa ut trycket i burken. När du tycker fermenteringen är klar ställer du in surkålen i kylen.
Probiotika och den viktiga tarmfloran
Probiotika syftar till de levande bakterier vi får i oss via maten vi äter. Du känner säkert till att det går att köpa probiotika i diverse piller som sälj i hälsokostaffärer men eftersom vi här på Hälsa som livsstil föredrar riktig mat framför piller och pulver vill vi tipsa om en typ av mat som är mer effektiv och framförallt billigare i längden att använda nämligen surkål.
I tarmen har vi fler bakterier än vi har celler i kroppen, förhållandet är ungefär 10:1. Dessa bakterier har bland annat som uppgift att hjälpa till med nedbrytningen av mat, producera vitaminer och hålla andra bakterier och parasiter i schack så att vi inte blir sjuka. Bakterierna i tarmen är de som gör upp den väldigt viktiga tarmfloran och det är av högsta vikt att vi hjälper kroppen att hålla tarmfloran i god balans.
All sjukdom börjar i magen
Som Hippocrates sa för mer än 2000 år sedan och med den vetskapen är det extra viktigt att tänka på vad det är för något vi stoppar i oss. För att se till att probiotikan har alla förutsättningar för att överleva och växa till sig vill du gärna äta det tillsammans med prebiotika. Prebiotika är enkelt uttryckt delar av mat (fibrer) som det mänskliga matsmältningssystemet inte klarar av att bryta ner vilket istället stimulerar tillväxten av goda bakterier, probiotikan. Exempel på sådan mat är lök, vitlök, bananer och annat.
Återställa tarmfloran
Mag- och tarmproblem, IBS, candidaöverväxt, parasitinfektioner, eksem, allergier och mycket mer kan kopplas till en tarmflora som är ur balans. Felaktiga matvanor med mycket skräpmat, processade livsmedel, socker och så vidare gör att de skadliga bakterierna kan växa sig starka och nu öppnar sig vägen för en rad olika hälsoproblem. Det är därför viktigt att ha koll på vad för typ av mat man stoppar i sig och vara medveten om vad den gör med dig.
Första steget för att återställa och behålla en god tarmflora är att äta sådant som de goda bakterierna gillar och de “onda” bakterierna inte gillar. Genom att hålla sig till riktig mat och balansera sitt intag av fett, protein och kolhydrater efter sina behov är man en bra bit på vägen och har byggt grunden. Nästa steg är att tillföra mer goda bakterier i form av fermenterad mat som innehåller levande bakterier.
Läs mer: Probiotika – Allt du behöver veta om magens bästa vän
Det finns flera olika bra fermenterade livsmedel så som kefir, kombucha och syrade grönsaker men idag ska vi visa du kan göra vår personliga favorit enkelt hemma i ditt kök. Surkål!
En analys av probiotikainnehållet i surkål visade att ca 1,5 dl surkål innehöll över 10 biljoner bakterier. 4 matskedar surkål motsvarar mer än en hel burk probiotika som du kan köpa i hälsokostaffären. Läs mer här.
Med andra ord är det både billigare och mer effektivt att göra sin egen probiotika i form av surkål än att lägga pengarna på probiotika i pillerform. Surkål hjälpte mig att återställa magen efter att malariatabletterna vi blev rekommenderade att ta när vi åkte till Tanzania förra hösten totalt förstörde min mage. Tack för hjälpen surkål!
Avslutning
Du har nu gjort din egen hemmagjorda probiotika i form av surkål. Enkelt eller hur?. Det enda som är lite tråkigt är att man måste vänta men hur är det nu det gamla ordspråket går. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge…
Personligen äter jag surkål till nästan allt, ett par matskedar som tillbehör brukar sitta fint och gör magen glad. Har du inte provat surkål så har det en speciell smak, lite beroende på hur länge den har fått fermentera kan det kittla lite på tungan och surheten kommer också variera beroende hur länge den får stå. Vissa gillar det, andra inte. Personligen älskar jag det, till och med Rebecca som inte har varit någon surkålfantast innan tycker min hemmagjorda är riktigt god.
Tänk på att börja lungt och du inte ätit surkål innan eftersom det kan sätta lite fart på magen så börja bara med en matsked åt gången och öka efterhand till önskad mängd.
OBS! Missa inte vår e-bok Fermentera Mera – Drycker för en gladare mage. Här delar vi med oss av en rad olika recept på fermenterade drycker som precis som surkål innehåller nyttiga bakterier.
“Stöten” kallas “pistill” på fackspråk…
Tack Gunilla, då har vi lärt oss något nytt :).
Tack för dagens tips 🙂 Nu är det bara att kavla upp ärmarna och prova !
Härligt Annika! Hoppas den blir bra 🙂
Den surkål man kan köpa i handeln, vad tror du om dess innehåll? Bra eller dåligt? Jag menar om man nu inte har tålamod att göra egen 🙂 Själv gör jag alltid mat från grunden och äter en blandning mellan LCHF/Paleo/naturlig mat. Har aldrig ätit surkål men vill gärna testa.
Det finns bra surkål att köpa i affären dock är den ibland lite svår att hitta. Ica har en som är ekologisk dock innehåller den citronsyra vilket är lite tråkigt. Vi har tidigare köpt den som heter Tistelvind på coop vilket är en ekologisk surkål utan tillsatser dock är den inte lika god som min hemmagjorda. Det du bör titta efter när du köper surkål är att den inte är pastöriserad för då är alla bakterier i surkålen döda.
Kan jeg mon bruge “vassle” fra min kokosyoghurt i stedet? P.S Linket:*Här kan du läsa hur du gör din egen vassle. fører til opskrift på Tahin 🙂
Hej Anna,
Jag tror det går bra att ta “vasslen” från kokosyoghurten, har dock aldrig provat att göra det själv. Du behöver egentligen inte använda vassle utan det är bara för att få lite extra tillskott av de goda bakterierna. Med vassle får man tillväxt av fler bakteriestammar.
Jag har fixat till länken också så den pekar till rätt inlägg 🙂
/Johan
Der går mkt bra att göra surkål utan vassle eller liknande. Jag brukar riva ett ekologiskt tvättat oskalat äpple och blanda ner. För mer vätska fyll på med kokt avsvsvalnat vatten med litet salt i.
Hej Johan. Havssalt utan Jod. Vilket märke/modell är det?
Havssalt är ju naturligt med jod så hur hittar jag utan?
Hej Svante. Havssalt utan extra tillsatt jod fungerar bra. Det jag rekommenderar är Keltiskt havssalt eftersom det har god mineralsammansättning, jag brukar köpa det här: Keltiskt havssalt
/Johan
Hej!
Undrar om det går att fermentera rödlök. Blir den lättsmält då?
Hej,
Jag har aldrig provat att fermentera rödlök men tycker att det bör gå. Den bör också bli mer lättsmält precis som surkål eftersom bakterierna hjälper till att bryta ner fibrerna vilket är det vissa personer har problem med hos just lök.
Mvh Johan
Hej, hur vet man om kan äta, respektive inte äta surkålen och då menar jag hur vet man om den man gjort inte har fått några “felaktiga” bakterier i sig? Jag öppnade min burk idag efter ca 1,5 mån i kylskåp. Den luktar jäst men är ju samtidigt kanske inte så konstigt.
Hej Sofia,
Surkålen kommer lukta jäst så det är inget konstigt men den bör även lukta syrat. Om surkålen har mörka fläckar, luktar illa, blivit geggig eller börjat mögla så har syaningen tyvärr misslyckats. Lita på dina sinnen, om det ser eller luktar illa bör du inte äta den, annars är det fritt fram.
Mvh Johan
Hej! Kan man börja äta av den efter 3 dagar och lämna den framme sen för att fortsätta eller har man avbrutit processen? Ska det förvaras i kyl när jag börjat äta av den?
Hej Karin,
Du kan börja äta av den redan efter 3 dagar men du får ut betydligt mer nyttigheter om du låter den stå längre. Jag har gjort så som du skriver, börjat äta av den och fortsätta låta den stå framme och det har inte varit några problem. Tänk bara på att använda rena redskap när du tar upp surkålen ur burken. När surkålen har fått den nivå av syrning du är ute efter sätter du in den i kylen.
Mvh Johan
Ok då ska jag göra en sats nu, tack för bra svar ?
Är det någon risk att luften i burken förstör fermenteringsprocessen? Jag läser på många ställen att man måste tynga ner kålen helt under vätskeytan. Men jag vet inte om det gäller för lufttäta burkar som den du och jag använder.
Vad säger du om detta?
Hej Erik,
Kålen ska vara nere under vätskan. Jag använder ingen tyngd för att trycka ner kålen utan jag fyller burken tillräckligt mycket så att det inte behövs och jag har ännu inte haft någon misslyckad surkål. Om man inte använder en lufttät burk kan jag tänka mig att det måste användas vikter för att hålla ner kålen. Surkål ska fermenteras utan tillgång till syre.
/Johan
Tack för svar. Jag frågade eftersom jag själv gjort samma sak.
Fastän jag pressat ut så mycket vätska att det täcker surkålen, så flyter några bitar upp. Och när syrningen tar fart börjar massan resa sig p.g.a. bubblorna, så det sticker upp ännu mer ur vätskeytan.
Är det inte ett problem tror du?
Jag vill bara tipsa om hur vi gör det i f.d. Jugoslavien.Man lägger in hela kålhuvuden i stort fat , saltar cirka 4% av det volym vatten fatet rymmer
och sen häller över källvatten och stänger ( ej kravatten för klor förstör det goda ).En träbit av ek eller bok eller granitsten för att hålla kålen under vattenytan.Den saften som blir är det bästa mot bakfylla som finns.Man ska ta rödkål helst eftersom saften är mycekt godare och nyttigare ( c- vitamin ).
Tack för tipset 🙂
Riktig surkål gör man i en trätunna och slår med en träklubba tills från kålen kommer mycket saft.Man tillsätter ingenting mer förutom salt.Denna kål måste stå in i kälaren minst 2 veckor (luktar fruktansvärt pga fermentation) .Sedan man kan äta den hela vinter.Den är rik i C vitamin.,förbättrar immunoförsvar.Man kan äta den även som sallad med tillsats av morötter och lök och lite olja. Passar till fiskmenu och om man vill även till kött.
Om jag kan rekommendera så är det den från Willys med märke Krakus.Utan ättika
,utan citronsyra.Den bästa jag har hittat här i Sverige
Superinlägg och riktigt informativt. Hoppas det är ok att jag kopierar er suveräna text i min blogg? Jag länkar naturligtvis till er 🙂
Hej, vad roligt att du gillar inlägget.
Vi vill inte att du kopierar texten rakt av men använd den gärna som inspiration och skriv din egen text 🙂
Mvh Johan
Hej Johan.
Jag har gjorde surkål efter ditt recept. Efter 2 dagar luktade det lite om burken och det pyste lite när jag kollade runt på det vita gummibandet som sitter runt locket, tror du att det har kommit in luft och förstört processen?
Hej Ann-Christine,
Det låter faktiskt helt normalt, när surkålen börjar fermenteras bildas det gas vilket gör att det kan börja pysa. Inget konstigt så här långt utan snarare ett gott tecken på att fermenteringen kommit igång. Lukten kan dock ge dig en indikation på hur det går, luktar det illa kan din fermentering ha misslyckats men om det luktar syrligt så är det bra. Du kan öppna burken och lukta om du vill, det kommer inte förstöra processen.
Mvh Johan
Hej igen.
Det luktade lite som dåliga ägg men efter 3 dagar satte jag in den i kylen och efter 2 dagar där luktar den ok.
Det låter som att det är som det ska vara, om surkålen får stå och fermentera längre kommer lukten och smaken bli annorlunda (mer syrlig). Om surkålen inte ser konstig ut (mörka fläckar, mögel eller blivit slemmig) så är den okej men lita alltid på ditt smak- och luktsinne.
Hej.
Skall fixa till min försurade kropp och har köpt nässelpulver. Min fråga är kan jag koka det och dricka det som te och få bra effekt?
Misstänker att jag inte tål histaminet.
Anki
Anki, jag använder egentillverkat nässlepulver nästan varje dag. Blandar 1 tsk i morgongröten eller yoghurten eller smothien eller omeletten eller plättarna eller våfflorna eller brödet eller … 🙂 Så det fungerar bra i annat än te också.
Hej Kerstin.
Det är framförallt histaminet som som jag vill få bort. Har läst att om man kokar nässelpulver i 5-10 minuter så försvinner histaminet, men frågan är om pulvret är lika kraftfullt och läkande då?
Hej, jag gjorde alla steg, men missade att man skulle tillsätta vätska innan man sätter på locket. Mitt surkål fermenterade med bara luft. Det gick bra det med. Vad är det för vätska man ska ha i burken?
Hej Majda, vätskan som ska med i burken är den du pressar ut från kålen. Vätskan ska täcka kålen när du är klar.
Tycker att ditt inlägg beskriver ett vardagsproblem på ett seriöst sätt. Ska börja omgående gm att köpa vitkål och sen följa dina instruktioner
Tack fr en 76 åring
Tack Alf och lycka till med surkålen!
Hej! Tack för ett superbra blogginlägg! Är den från ICA som är ekologisk helt värdelös pga citronsyran? Har den fortfarande någon bra effekt?
Hej, citronsyran i ICA’s surkål är i min mening helt onödig eftersom surkål är självkoncerverande och inte oxiderar så lätt. Den kommer fortfarande ha bra effekt, så länge surkålen är opastöriserad är den bra men är man känslig mot citronsyra så bör man undvika den.
Mvh Johan
Har syrat med jämna mellanrum i flera år. Tycker om att blanda i lök, vitlök å äpple i surkålen. Och gärna kryddor som kummin å enbär. Min stora favorit är dock att syra morötter å kålrötter blandat ( å lite lök, vitlök å kryddor oxå). Rödbetor blandat med kål är också gott, men jäser väldigt mycket. Brukar ställa burken i en djup tallrik.
Har även köpt surkål med chili i en gång. Gott. Inte provat själv dock.
Brukar alltid blanda i vassle själv för att vara säker på att syrningen kommer igång på ett bra sätt.
Har provat att syra gurka någon gång men tyckte inte de blev så goda tyvärr. Så fram för mer expriment!
Vad många goda tips du kommer med Carin! Vi brukar faktiskt vara rätt traditionella (och tråkiga) i smaksättningarna, men det där med äpple, lök och vitlök låter väldigt gott. Vi har aldrig tillsatt vassle och det brukar komma igång bra med syrningen. Det kan en göra som en vill.
Vi har en burk med gurkor (bland mycket annat) som syras här hemma nu och de smakar riktigt gott fast de blev för salta så det får vi justera till en annan gång. Förra gången vi provade gurkor tyckte vi däremot inte alls det blev gott, så framsteg denna gång!
Hej finns det risk att burken sprängs? Eftersom det blir sån enorm tryck när kålen fermenteras och bildas gas?
Vanliga burkar (som din på bilden) som hålls ner av metall, har ingen tryckfördelning. Ska man puss ut då och då?
Hej Erik,
Det finns en risk att burken spricker av att trycket blir för högt. Man bör “rapa” burken med jämna mellanrum genom att bara snabbt öppna locket.
Hej! Kanske en konstig fråga men vad är det för mixer ni använder i videon? En Philips väl? Men vilken modell? Jag har letat men kan inte hitta den tyvärr…
Hej, Mixern är en Braun. Vi köpte den nyligen då vår andra gick sönder. Den är väldigt smidig att använda, vi är väldigt nöjda med alla tillbehören. Här är en länk till mixern: http://www.kitchentime.se/sv/p/stavmixer-mq775-patisserie-multiquick-7
hej!
jag gjorde min surkål för en vecka sen och läste inte ordentligt och ställde den aldrig i kylskåpet. Den har alltså stått i rumstemperatur i en vecka, besvikelsen slog mig när jag läste nu att den ska stå i kylen, frågan är, är den förstörd? är den bara att kasta?
/Nathalie
Hej Nathalie,
Du har gjort rätt! I texten står det att burken ska stå i rumstemperatur till du tycker fermenteringen är klar sen ställer du in den i kylen. Så om du tycker 1 vecka räcker för dig så ställer du in burken i kylen, annars kan du låta den stå framme längre. Desto längre bruken står i rumstemperatur desto surare kommer kålen att smaka. Personligen låter jag min stå framme i 4-6 veckor innan jag ställer in den i kylen.
hej igen! tack för svaret, jag ställde in min i kylen när jag skrev kommentaren. går det att ställa ut den igen eller får jag äta den nu när den stått i kylen? kanske är bra att börja med en vecka? jag får ha den framme längre nästa gång.
Mvh
Nathalie
Det går att ställa den i rumstemperatur igen. Men som du skriver du kanske ska börja med den du har så kan du testa att fermentera lite längre nästa gång så har du något att jämföra mellan och se vad du gillar bäst.
Hej!
Jag gjorde min surkål i söndags och nu har den alltså stått 5 dagar. det har bubblat rejält i den. Jag provsmakade idag och den den har en väldigt stickig smak, nästan frätande på tungan inte alls som de jag tidigare köpt. Ska det vara så? Kommer det att avta när jag ställer den i kylen?
/Alexandra
Hej Alexandra. Det låter som surkålen stått lite för varmt så att den fermenterat för snabbt, det är ingenting farligt men påverkar smaken. Ställ in den i kylen ett par dagar och se hur det utvecklar sig.
Har provat att göra surkål för första gången, och den har stått i över en månad. Det jag undrar över är lukten (och smaken). Den luktar lite som äppelskal som har fått ligga ett tag, och smakar inte särskilt syrligt, är det normalt? (Har inte ätit surkål tidigare så vet inte hur den ska lukta/smaka).
Tack!
Doft av äppelskal som fått ligga är jag inte så bekant med. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva doften av surkål för jag vet inte riktigt vad jag kan jämföra med. Men om den skulle blivit dålig hade du märkt det direkt, då luktar det riktigt illa.
Eftersom det är vintertid nu så kan surkålen ta lite längre tid på sig då det är kallare. Om du låter den stå framme ännu längre kommer den bli syrligare.
Hej!
Tack för en bra blogg. Jag testade att göra surkålen och det gick ganska bra. Jag vet inte om jag vätskade den för lite för den blev precis täckt av vätskan. Jag tog också kålblad över, men när jag ställde kålen kallare (15-18 grader, ev lite kallare) så blev bladen bruna. Jag kastade dem ganska direkt. Kan det ha påverkat kålen? Sista veckan (efter 3 veckor) upptäckte jag lite mögel på ett ställe på toppen av kålen. Tror ni att jag behöver kasta allt eller går det att äta efter att jag skrapat bort den? Kålen har som sagt inget direkt lager av vätska över sig men verkar ändå vara rätt fuktig. Och all kål under detta ser bra ut. Jag provade att smaka på den och tyckte den var god, ganska söt.
Hej Carolina,
Det är viktigt att där alltid är vätska som täcker kålen så det gäller att försöka pressa ut så mycket vätska som möjligt. Om det ändå inte räcker kan man göra en egen saltlag och hålla på. Har du använt en lufttät burk? Isåfall bör inte bladen bli bruna.
Just när det kommer till mögel vet jag inte riktigt vad som är bäst väg att gå. Ibland får jag lite mögel på det översta bladet eftersom det inte alltid är helt täckt av vätskan. Det bladet slänger jag bara. Men om det kommit mögel i själva den strimlade kålen bör man vara mer försiktig. Är det bara lite på toppen hade jag bara slängt bort det. Ta bort lite extra för att ha marginal.
Luktar och smakar den bra så är det nog ingen fara!
För att rationalisera arbetet är det bäst att använda en skärmaskin (som man ställer på 0,5 mm skivor). Man delar vitkålshuvudet på mitten och skivar upp halvorna. Sen lägger du alltihop i en fruktkross och kör igenom allt. Salta, sockra, krydda på och kör det i en köksassistent ett par minuter. Detta jobb tar 10 minuter / kålhuvud. Därefter lägges massan i diskade vinpåsar (från “bag in box” vin) som man klippt upp baksidan på. De silverfärgade är bäst eftersom de skyddar från ljus. Man återförsluter påsarna i sin vacuum sealer eller liknande. Sen öppnar man kranen på påsen och pressar ut all luft ur påsen.
Efter nån dag har påsen jäst upp sig lite och man får pressa ut gasen och stänga kranen igen – inget syre finns nu kvar i påsen.
Jag funderar på att fermentera extra länge. Hur länge tror du det går att fermentera vitkålen? Ett år eller är två månader mer rimligt? Jag undrar alltså om att ha den i rumstemperatur eller just under rumstemperatur under den tiden.
Bra fråga Stefan, jag vet inte någon exakt tid men risken är att “maten” för bakterierna tar slut och då avstannar fermenteringen. Men det är nog närmare 1 år än 2 månader. Jag ska se om jag hittar mer information om din fråga, den är intressant tycker jag.
Vad kul! Ska börja med en 6 månaders surkål då. Väntar med spänning på vad du lyckas hitta för information 🙂
Hej!
Testar för första gång att göra surkål och har en stor glasburk på gång. Nu undrar jag med den mängden när den är klar om jag ska fylla en mindre burk för veckobruk eller om man kan öppna och ta eftersom ur den stora burken.
Hej Ann-Britt!
Vi själva tar ur en stor glasburk när vi ska ha det. Den är säkert på cirka 4 liter. Men är burken större än så hade jag nog lagt över det i mindre burkar av praktiska skäl. Så länge du använder rena redskap när du fiskar upp surkålen är det ingen fara att ta ur samma burk under en längre tid.
Hej! Vilken typ märke av havsalt rekommenderar du för att göra surkål?
Hej, vi använder keltiskt havssalt. Det går bra med annat oraffinerat salt också. Undvik salt med tillsatt jod bara så kommer det gå bra.
Passar denna typ av salt till att höra surkål?
https://www.greatlife.se/celtic-salt-makai-pure-refill
Ja, det ser bra ut 🙂
Tror du att den innehåller jod?
https://www.greatlife.se/celtic-salt-makai-pure-refill
Havssalt innehåller alltid naturligt lite jod, men det är ingen fara. Det är bara när det är extra tillsatt jodd som det kan bli ett problem eftersom jod är bakteriedödande.
Jag får inte vitkålen att vätska dig speciellt mycket. Kanske den låg för länge i kylen innan jag använde den?
Man behöver krama/stöta ordentligt för att det ska vätska sig ordentligt, men du kan alltid tillsätta lite extra vatten om det inte vätskar sig tillräckligt bra 🙂
Hur länge håller sig surkålen?
Den håller väldigt länge, 6-12 månader om inte mer. Surkål är självkoncerverande.
Hej!
Hur vet jag att jag lyckats o att kålen inte blivit dålig?
Om du tycker den smakar bra har du lyckats. Om du ser mögel eller tycker den ser konstig ut och luktar ruttet så ska du inte äta den. Du får helt enkelt avgöra genom att titta, lukta och smaka.
Angående surkål och fermentering:
Tack för tipset ! Har ett fermenteringsset men er metod med glasburkar verkar mycket bättre.
Ska testa. Ska också testa med morötter.
Hej
Jag fick en vit tjock massa ovanpå vätskan, jag använde fermenterings set med keramiska stenar.
Den stod i 6 veckor. Den luktade inte illa.
Är det något som gick fel eller är detta normalt?
Hej Pernilla!
Mest troligt är det bara toppjäst vilket är helt ofarligt men det kan påverka smaken något. Du kan plocka bort det, se sedan till att där är tillräckligt med vätska i burken. Om där inte är tillräckligt med vätska så det täcker surkålen kan du blanda lite vatten och salt och hälla på.
Tack snälla för svaret.
Hej! Tack för all hjälp här. Jag gjorde surkål som stått i ca 1 månad nu, ca 2 veckor i kylen och fick ut ganska lite vätska från början. Jag har använt en lufttät burk och när jag öppnade för att smaka och lukta idag så luktar den och smakar ganska bra men den är ju som sagt ganska torr. Vätskan ligger lite i botten och det är som att kålen fermenterats i ”tomrummet”? Behöver detta vara fel eller kan jag hälla på vätska nu såhär långt in i processen? Tacksam för svar
Tyvärr är det så att kylskåp extraherar vätska ur det som står i det, gäller även grönsaker, frukt osv. Detta har hänt oss flera gånger och det brukar gå fint att äta det ändå men hållbarheten försämras. Nästa gång så se till att det är vätska i överflöd i burken.