Därför kan potatisväxter vara ett problem vid autoimmun sjukdom
Potatisväxter, även kallat nattskatteväxter (eng: nightshades), är en stor botanisk familj som innehåller specifika ämnen som kan vara problematiska för personer som lider av kronisk inflammation och autoimmuna sjukdomar. Potatisväxter används ofta i matlagning och speciellt i kryddor. Du behöver därför vara extra observant när du köper kryddblandningar, färdigkryddat kött eller äter mat som du inte lagat själv.
Att utesluta potatisväxter är en viktig del av det autoimmuna protokollet, AIP, och detta i sig själv kan göra stor skillnad för din återhämtning.
Vad är potatisväxter?
Potatisväxter, vars latinska namn är Solanaceae, är en stor botanisk familj där över 2000 olika arter ingår. Potatisväxter brukar även kallas för nattskatteväxter eller engelskans nightshades. Den största variationen av potatisväxter finns i Syd- och Centralamerika men finns representerat över större delen av jordklotet. Majoriteten av arterna i familjen potatisväxter är giftiga och därför oätliga så som allruna, bolmört och spikklubba.
Listan över ätliga arter av potatisväxter är relativt kort men de råvaror som inkluderas används ofta i matlagning både som tillbehör och kryddor. Du hittar även tobak som en del av familjen potatisväxter.
Nedan hittar du de vanligaste ätliga potatisväxterna.
- Aschwaganda
- Aubergine
- Cayenne
- Chili
- Gojibär
- Habanero
- Jalapenos
- Paprika
- Physalis
- Potatis
- Tomater
Problemet med potatisväxter
Trots att det finns potatisväxter som inte är direkt giftiga för människor kan de ändå medföra problem för personer som är speciellt känsliga. De flesta personer har dock inga problem med att konsumera potatisväxter men de som lider av inflammatoriska eller autoimmuna sjukdomar kan behöva vara extra försiktiga.
Det finns anekdotiska bevis från personer som lider av autoimmuna sjukdomar som har blivit hjälpa genom att utesluta potatisväxter. [1]
Det som bland annat kan göra potatisväxter problematiskt är innehållet av alkaloider. En alkaloid är en organisk-kemiska förening som främst förekommer i växter. Alkaloider påverkar människokroppen på flera olika sätt och kan verka både uppiggande, bedövande och vara rent av giftiga. [2]
Saponiner
En saponin är en alkaloid som är sammansatt med en sockerart vilket bildar en glykoalkaloid. Glykoalkaloider finns i blad, stam och frukt vilket fungerar som potatisväxtens naturliga försvar mot skadedjur.
I potatisväxter finns olika typer av saponiner så som
- Solanin
- Nikotin
- Tomatin
- Chaconin
Solanin finns primärt i potatis och aubergine, chaconin finns också i potatis, tomatin i tomater och nikotin i tobaksplantan.
Saponiner produceras i ökade mängder när plantan är under någon form av stress, till exempel om den skadats eller utsatts för hårt väder under växtsäsongen. Saponiner finns primärt i den gröna delen av växten, potatis som har utsatts för ljus och blivit grön har högre halter av solanin och bör därför inte ätas.
Eftersom saponiner primärt sitter i och precis under skalet kan halterna sänkas genom att ta bort skalet och en bit av ytan under.
Solanin och andra glykoalkaloider kan irritera mag- och tarmkanalen och påverka produktionen av acetylkolinesteras negativt. För höga halter kan vara direkt livsfarliga och orsakar magsmärtor, diarré, ge symtom som påverkar nervsystemet och kan i värsta fall leda till döden. Solaninförgiftning är dock väldigt ovanligt. [3, 4]
Saponiner kan orsaka läckande tarm
Saponiner kännetecknas av sin förmåga att skapa skum i vatten och har därför tidigare använts i både tvål och schampoo [5]. De har också förmågan att, på grund av sin kemiska amfifilia struktur, kunna lösa upp och blanda fett (olja) och vatten i likhet med hur ett emulgeringsmedel fungerar.
Denna upplösande effekt gör att saponiner kan koppla sig fast på det kolesterol som finns i ytan av cellmembranen som klär insidan av tunntarmen. När saponinerna fäster på cellen stimulerar de en reaktion som skapar porer i cellytan vilket ger ökad genomsläpplighet (läckande tarm) som gör det möjligt för ämnen för att ta sig igenom cellen och ut i blodomloppet.
Ökad genomsläpplighet i tarmen av osmälta matpartiklar och antigener stimulerar immunförsvaret och tros vara en av orsakerna till varför problem med autoimmuna sjukdomar uppstår. Läckande tarm har påvisats bland annat hos personer som lider av MS, Chrons och Artrit. [6, 7]
Capsaicin
Capsaicin är ett fettlösligt ämne som finns i chilipeppar, det är capsaicin som är ansvarigt för den starka smaken hos chilifrukterna. Förutom att kunna irritera slemhinnorna, hud och ögon har forskning visat att capsaicin, precis som saponiner, kan bidra till att öka genomsläppligheten i tarmen och orsaka läckande tarm. [8]
Lektiner
Lektiner är ett protein som återfinns hos nästan alla organismer och fungerar som en försvarsmekanism hos växter, de bryts inte ner av kroppen och ska därför transporteras ut. Det har dock visat sig att lektin som finns i tomat snabbt kan ta sig ut i blodet vilket det inte borde. Detta pekar på att tomat specifikt kan vara en orsak bakom läckande tarm. [9]
Det finns många olika typer av lektiner, de lektiner som finns i spannmål och baljväxter kan vara speciellt problematiska. Det finns däremot större osäkerhet när det gäller de lektiner som finns i potatisväxter och hur pass mycket de påverkar. Lektiner i potatisväxter är därför inte den primära anledningen varför de utesluts ur det autoimmuna protokollet, AIP, utan det beror främst på innehållet av saponiner.
PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook , Instagram eller Twitter och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.
Är IBS en inflammatoriskt sjukdom? Bör man undvika potatisfrukterna då?
IBS är inte klassat som en inflammatorisk sjukdom. Det kan dock ändå vara bra att testa att utesluta potatisväxter och se om det ger något resultat av anledningarna som står i artikeln.
Tack för en mycket bra artikel!