fbpx

Hur gluten attackerar din hjärna – del 3

Detta inlägg är en fortsättning på sammandraget från glutenföreläsningen med glutenexperten Dr Tom O’Bryan. Om du inte redan läst om vad gluten är för något kan du göra det här.

Hur gluten påverkar hjärnan

Personer med celiaki, glutenintolerans, reagerar på en specifik typ av gliadin, alpha-gliadin som är en proteinfraktion i gluten, och en speciell typ av transglutaminas (tTG2) som är ett enzym som finns i tarmen.

Det forskare nu har upptäckt är att personer som äter gluten även kan reagera på andra typer av gliadin och transglutaminas än de som är specifika för celiaki. Vad det betyder är att du kan vara glutenintolerant utan att du får symptomen för celiaki.

Transglutaminas-3 (tTG3) är ett enzym som finns i huden. Personer som är känsliga mot gluten kan få en reaktion mot tTG3 vilket kan visa sig som diverse hudproblem till exempel akne och exem. Det är väldigt många som lider av olika typer av hudproblem och de som beror på en reaktion mot tTG3 kan bli bättre genom att undvika gluten. Ett enkelt test du kan göra för att se om det är gluten som orsakar eventuella hudproblem hos dig är att avstå från livsmedel innehållande gluten under ett par veckor och se om det blir någon förändring.

Känslighet mot Transglutaminas-6 (tTG6) betyder att kroppen attakerar den egna hjärnvävnaden. Ett positivt test mot tTG6 visar att gluten kan korsa blod-hjärnbarriären och orsaka inflammation och minskat blodflöde till hjärnan. Personer som uppvisar symptom av ångest, depression, huvudvärk, försämrad inlärningsförmåga med mera kan lida av minskat blodflöde till hjärnan på grund av känslighet mot gluten. En glutenfri diet har visat sig förbättra blodflödet till hjärnan och har även visat förbättringar hos personer som lider av en neurologisk sjukdom till exempel autism och ADHD I Dr O’Bryans föreläsning berättade han att alla patienter som uppvisade minskat blodflöde till hjärnan fick bättre flöde när de började med en glutenfri kost.

De ordinarie testerna som görs av sjukvården testar enbart för celiaki och upptäcker inte om personen reagerar på andra typer av gliadin eller transglutaminas så som tTG3 och tTG6. Det betyder att testerna för celiaki kan vara negativa men att gluten fortfarande är ett problem. Glutenkänslighet visar sig inte i tarmen som det gör för personer med celiaki vilket är varför testet för glutenintolerans inte är ett tillräckligt bra test för att upptäcka känslighet mot gluten.

Det finns andra test som ger en bättre bild än de för celiaki, dock är de ännu inte tillgängliga inom den svenska sjukvården men det är många som jobbar på att ta hit dem. Att vara känslig mot gluten utan att vara diagnostiserad med celiaki kallas för “non celiac gluten sensitivity” eller glutenkänslighet utan celiaki.

Några vanliga symptom på glutenkänslighet

Känslighet mot gluten är inte nödvändigtvis ett problem med magen som det är i fallet celiaki. Glutenkänslighet kan orsaka problem i hjärnan, lever, njure, leder eller andra ställen som är din svaga länk. I fall då orsaken till en neurologisk sjukdom (ADHD/Autism/Ms/Demens) är okänd uppvisar 57% av patienterna antikroppar mot gluten. Detta betyder att 57% av personer med någon form av neurologisk sjukdom är känsliga mot gluten trots att de inte lider av celiaki. Gluten är alltså inte nödvändigtvis en mag- eller tarmsjukdom utan kan även vara en sjukdom i hjärnan.

Gluten sensitivity is not a disease of the gut, it’s a disease of the brain – Dr. Tom O’Bryan

Några vanliga symptom inkluderar:
– Hudutslag och exem
– Huvudvärk och migrän
– Depression
– Ledvärk
– Hjärndimma
– IBS
– Svullen mage

I många fall har en glutenfri kost visat sig effektiv för att motverka ovanstående symptom. I Sverige är det idag svårt att få tag på bra blodprov som kan påvisa om du lider av glutenkänslighet utan celiaki eftersom de test som görs inom sjukvården just nu enbart testar för celiaki. Ett effektivt alternativ är en elimineringsdiet där du helt enkelt utesluter gluten ur kosten och är vaksam på eventuella förbättringar i ditt välmående.

Gluten finns i mer än du tror

Om du vill undvika gluten är det viktigt att bli bra på att läsa ingredienslistor, gluten kan gömma sig där du minst anar det till exempel i korv, leverpastej, senap men även i vissa hår och hudvårdsprodukter. Det enklaste sättet som vi tycker är att äta riktig mat, undvika hel- och halvfabrikat och använda naturligt glutenfria produkter istället för att gå till den glutenfria hyllan i affären eftersom de glutenfria produkterna i affären oftast innehåller en mängd andra tillsatser.

Havre är ett sädeslag som inte innehåller den problematiska formen av gluten, dock kan det fortfarande innehålla gluten när du köper det i affären. Anledningen är eftersom havre transporteras i samma vagnar som vete och behandlas i samma fabriker som andra sädeslag innehållande gluten. Om du inte kan leva utan din havregrynsgröt är det då bäst att leta efter den certifierade glutenfria havregrynen.

Sammanfattning

Den problematiska formen av gluten finns i vete, råg och korn. Gluten finns även i havre, ris, majs med mera men består av en annan sammansättning och orsakar inte samma problem som det gluten i vete, råg och korn.

Trots att du inte lider av celiaki (glutenintolerans) kan du ha problem med glutenkänslighet. Det går att vara känslig mot andra typer av proteinfraktioner och enzym än de som kontrolleras vid celiaki.

Gluten har visat sig påverka alla människor vare sig man lider av glutenkänslighet eller ej genom att skapa hål i tarmväggen vilket i sin tur kan leda till matkänsligheter och autoimmuna sjukdomar där kroppen attakerar sin egen vävnad.

Glutenkänslighet är inte en mag- och tarmsjukdom utan kan visa sig var än din svaga länk är till exempel i leder, lever, njurar eller hjärnan. Gluten kan orsaka minskat blodflöde till hjärnan vilket kan visa sig som depression, ångest, försämrad inlärning, huvudvärk med mera. En glutenfri diet har visat sig förbättra blodflödet i hjärnan hos personer med en neurologisk sjukdom. Glutenkänslighet kan orsaka reaktioner i huden vilket kan visa sig dom diverse hudproblem till exempel exem och akne.

Gluten används på fler ställen än man kan tro. Gluten kan gömma sig i allt från korv, leverpastej och senap till hud- och hårvårdsprodukter. Tänk också på att  så kallade glutenfria gryn likt havre kan transporteras och processas i samma fabrik som vete, råg och korn vilket gör att risken för kontaminering är stor. Leta då efter certifierat glutenfria havregryn.

I början kan det vara svårt att anamma en glutenfri livsstil men det går att anpassa sig och efter ett tag är det inte längre ett problem. Det handlar om att ändra sitt sätt att tänka och byta ut produkterna i skafferiet. När man väl gjort det finns det nästan ingenting du inte kan baka eller tillaga glutenfritt. Titta gärna in bland våra recept så kan du hitta en massa glutenfri inspiration.

Jag hoppas att vi med denna serie inlägg om gluten har fått fram poängen att gluten påverkar oss alla. Även om du inte har problem med tarmar eller hjärnan i dagsläget kvarstår faktum att ingen människa kan bryta ner gluten, förr eller senare kan det komma att visa sig vad just din svaga länk är.

Prova att utesluta gluten under en tid och se hur det känns. Kanske kan det hjälpa dig på sätt du minst anar.

Rekommenderad läsning:

Hotet mot din hjärna – Dr. David Perlmutter
Brödberoende – Dr. William Davis
The Gluten Summit

29 kommentarer
Delta i diskussionen
  1. gravatar Lena

    En riktigt bra sammanfattning som är enkel att förstå!

    Svara

  2. gravatar Nisse

    Suveränt Imponerande artiklar. Hur skaffar du denna stora kunskap om du inte är medicinskt utbildad? Jag är uppriktigt imponerad.

    Svara

    • gravatar Hälsa som livsstil

      Hej Nisse,

      Många timmar, dagar och år av att läsa böcker, bloggar och lyssna på föreläsningar är det som har tagit mig hit. Jag är inte officiellt medicinskt utbildad men jag har samlat på mig en hel del kunskap som nog motsvarar ett antal högskolepoäng. Jag tycker det är väldigt roligt att läsa på om ämnen som rör kropp och hälsa och gör det främst för att jag ska må så bra som möjligt. Samtidigt tycker jag det är väldigt roligt att hjälpa andra att må så bra som bara de kan vilket är anledningen till varför jag började med att blogga och erbjuda personlig rådgivning inom kost och hälsa.

      Tack så mycket för din vänliga kommentar, det värmer i själen :).

      /Johan

      Svara

  3. gravatar Carlos

    Intressanta referenser till forskningen! Går de att få tag på?

    Svara

  4. gravatar Annika Punab

    Det här är väldigt intressant. Jag har nu ätit LCHF i 2 år. Har haft en mage som krånglat i ca 45 år om inte tidigare. Jag är 54 idag. De minnen jag har är från min barndom är magbesvär. Första testen jag gjorde var när jag var 16 år. Den ena undersökningen efter den andra under årens lopp men inget tydde på glutenintolerans. Jag visste efter 1 mån med LCHF att jag var det. Ut med den här informationen till så många som möjligt. Jag är inte ensam, men 45 år är lång tid.

    Svara

    • gravatar Hälsa som livsstil

      Hej Annika,
      Problemet med glutenkänslighet är just att upptäcka det. Eftersom sjukvården gör tester för celiaki så upptäcker de inte om personen reagerar på några andra sätt. Det testet jag tycker är bäst är att göra precis som du gjorde, sluta äta gluten och se hur du mår. Mår du bättre så har du ditt svar där.

      /Johan

      Svara

  5. gravatar Carlos

    Lite väl lite referenser för din artikels uppbyggnad har du fler eller är det väldigt långdragna slutsatser av förekomsten av vissa antikroppar i schyzofrenipatienter och en aktivering av en passage för makromolekyler igenom tarmslemhinnan? För fler slutsatser drar inte studieförfattarna i dina referenser. Har du flera?

    Svara

    • gravatar Hälsa som livsstil

      Hej Carlos,

      Artikeln är ett sammandrag från en föreläsning med Dr Tom O’Bryan vilket står högst upp i inlägget. Jag har helt enkelt återberättat det som sades, dock valde jag att inte lägga in enskilda referenser på grund av att det blev allt för tidskrävande utan hänvisar istället till de resurser som står i inlägget. Jag har powerpointen från föreläsningen där referenserna finns med. Du kan titta igenom den här: http://wp.me/a4gm0w-hJ så hoppas jag du hittar de studier du letar efter.

      /Johan

      Svara

  6. gravatar Carlos

    Tack Johan. Det är ett intressant ämne där åsikter, kvalificerade gissningar, fakta och rena påhitt blandas hejvilt. Jag kanske lägger näsan i blött men det är bra om man flaggar för det som är faktabaserat och därigenom fjärmar sig från snack och åsikter. Där är vetenskapliga försök och dess rapportering enda trovärdiga vägen och refererandet, om än tidsödande, är en oumbärlig börda. Lite som skillnaden mellan skräpmat och kvalitativ kulinariskt arbete 🙂

    Lycka till med ditt fortsatta referensarbete 😉

    Svara

    • gravatar Hälsa som livsstil

      Jag förstår att det du skriver är i all välmening vilket jag uppskattar. Dock har jag klart och tydligt refererat till min källa, i detta fallet Dr. O’bryan. Jag har även hänvisat till resurser som behandlar ämnet mer djupgående än vad jag gör. Målet med denna bloggen är att hålla informationen lätt att läsa och enkel att förstå. Målet är inte att detta ska vara en medicinsk tidsskrift utan en plats där jag delar med mig av det jag läser och hör. Om jag drar egna slutsatser står det klart och tydligt. Men jag välkomnar alltid alla att göra sin egen efterforskning och skapar sig en egen åsikt.

      Tack för din kommentar.

      Svara

  7. gravatar Maria

    Om konsekvenserna av ett uns gluten kvarstår många månader – betyder det att det är meningslöst att “bara” skippa pastan och brödet?

    Svara

    • gravatar Hälsa som livsstil

      Hej Maria,
      Mängden spelar alltid roll så om du drar ner på gluten genom att avstå från pasta och bröd är det absolut en bra början, speciellt om du inte äter det varje dag utan ger kroppen i alla fall några dagar att återhämta sig. Men för att citera Dr O’Bryan. “Du kan inte vara lite gravid, du kan inte vara lite alkoholist, du kan inte äta “bara” lite gluten”.

      För personer som inte vill avstå helt från gluten tycker jag det är bättre att använda t.ex. en fyra-dagarsrotation. Då får kroppen några dagar att återhämta sig och är bättre än ingenting.

      /Johan

      Svara

  8. gravatar Thomas

    Hur vet man att det är gluten som orsakar symptomen? Man får liknande syptom vid långvarigt förhöjt blodsocker hos många människor. Eftersom vetemjölet orsakar förhöjt blodsocker, kan det vara orsaken.

    Svara

    • gravatar Hälsa som livsstil

      Hej Thomas,
      Det är svårt att vara helt säker på att det är gluten som orsakar symptomen utan att genomföra nödvändiga blodprov. Det man kan göra själv är att prova att utesluta gluten helt ur kosten under en tid, minst ett par veckor men gärna upp emot 3 månader och sedan introducera det igen för att se vilka symptom som uppstår.

      Blodsockret kan absolut vara en faktor i några av de symptom som står i artikeln och måste inte nödvändigtvis bero på gluten, t.ex huvudvärk, det är här de nödvändiga testerna som tyvärr inte är tillgängliga i sverige än hade varit bra att ta.

      /Johan

      Svara

  9. gravatar Magdalena

    Hej! Nu ska jag lusläsa innehållsförteckningar. Har psoriasis och psoriasisartrit, det förstnämnda förmodligen sen 20-års åldern. Testat för gluten men var inte glutenintolerant, fick rådet att sluta helt med gluten i tre månader av min sjukgymnast (som har samma sjukdomar). Det tog 1.5 månad så var mina svåra handeksem borta och magen mådde mycket bättre. Har alltid blivit varnad att det är farligt att mixtra med att ta bort gluten och mjölkprodukter, tänk om jag gjort det här tidigare. Jaja, bättre sent än aldrig. Jag förstår nu varför det har tagit 6 månader innan jag har märkt den största skillnaden i ledvärken, började med lchf i januari och nu till midsommar började vikten ĺätta och värken bli mindre.
    /Magdalena

    Svara

  10. gravatar Kristina

    Hej! Tack, jättebra referat! Har också följt forskningen på detta område under många år. Men det jag inte hade en aning om är att även hud- och hårvårdsprodukter kan innehålla gluten. Vet du möjligen hur man kan utläsa det på innehållsdeklarationen, eller var jag kan hitta mer information om det? Antar att olika sorters gluten, precis som socker, kan ha hundra namn och olika kemiska beteckningar i den industriella produktionen. /Kristina

    Svara

  11. gravatar Josefine

    Intressant om gluten! Det finns så mycket som folk inte vet. Glutenallergi hade jag själv utan att veta om det. Har nyss kommit hem från fyra månaders behandling av min kroniska borrelia med coinfektioner. Jag var på LifeWorks Wellness i Clearwater, Florida. Där behandlar de bl a med NAET, inget som är känt i Sverige. Man muskeltestar patienter och kommer fram till vad kroppen är allergisk mot och sedan botar man det. Astma, olika allergier och parasiter mm kan tas bort. Allergier och astma men även diagnoser som ADHD är egentligen bara en blockering i hjärnan. Äter sedan flera år enligt LCHF, men nu bara paleo och på så vis göder jag inte heller borreliabakterierna i kroppen med det som de älskar mest, socker!

    Svara

  12. gravatar simin

    hej. det var faktiskt bra information som jag viste inte trots att jag upptäckte min gluten för 6 år sedan. jag fick veta vad är det som stör mig och jag tröttnat på detta och ibland jag struntar och äter allt som möjligt. jag undrar om är det skadar mig eller inte+ kan läkaren upptäcka detta genom Gasterskopin,

    Svara

  13. gravatar Jimmy Larsson

    Tja. Vad tror ni om gluten om man har tvångssyndrom? Kan det vara något som bidrar till att det blir värre? Har inte läst igenom allt, kanske gör det sen.. kan inte mycket om mat, men har väldiga problem med tvång.

    Svara

  14. Jag har en adhd diagnos som försvann för 2,5årsedan, samtidigt som jag slutade med gluten! Helt plötsligt kunde jag läsa alla böcker jag ville och fokusera. Råkade få i mig gluten igen för några veckor sedan och fick tillbaka en enorm rastlöshet, blev hyper, koncentrationssvårigheter ångest, sömnproblem, osv osv.
    Så japp! Min adhd är definitivt gluten och socker!!! Undviker även alkohol och mjölk och framställda färgämnen och andra icke naturliga ämnen. Äter så basic som möjligt! Tränar och mår bättre än någonsin. Önskar man visste detta när man gick i skolan..

    Svara

    • Vad roligt att höra att du mår så mycket bättre nu när du har ändrat din kost! Du verkar ha hittat sambandet mellan ditt mående och maten du äter. Tack för att du delar med dig av vad du har gjort för ändringar och vad det har gett för resultat. Det kan inspirera och hjälpa andra med ADHD att prova sig fram med kosten för att må bättre. Tyvärr är det alltför många som inte förstår sambandet mellan kost och fysiskt/psykiskt mående vilket kan innebära att de mår dåligt mycket längre än nödvändigt. Fortsatt lycka till!

      Svara

  15. gravatar Roger

    Du skriver att du använder powerpointen som Dr. O’bryan använt till sin föreläsning som referens. Det vore tacksamt om du kunde skriva ut vilka slides du använt till vilka påståenden. Den är ju ändå ca 170 sidor.

    Det jag tyckte var intressant som du skriver är det här:

    “Känslighet mot Transglutaminas-6 (tTG6) betyder att kroppen attakerar den egna hjärnvävnaden. Ett positivt test mot tTG6 visar att gluten kan korsa blod-hjärnbarriären och orsaka inflammation och minskat blodflöde till hjärnan.”

    Jag hittar det inte i föreläsningen. Det enda jag hittar som skulle kunna ha nån likhet är det som står på slide 129:

    “All patients with both migraine and CD showed
    evident abnormalities in regional cerebral blood
    flow…the gluten free diet strongly affected the
    abnormalities of regional cerebral blood flow.
    In fact, the second study showed a significant
    improvement in brain perfusion in all patients”

    Jag sökte på blood, Transglutaminas-6 och tTG6. Det enda som gav mig någon träff var “blood”.

    Hjälp?

    Svara

    • Det jag skriver är att denna artikel är ett sammandrag av en föreläsning jag varit på som Dr Tom O’Bryan höll i. Denna artikeln är en sammanfattning av den föreläsningen utifrån mina anteckningar. Power-pointen är den han använde, jag antecknade inte vilken slide som visades när han sa olika påståenden.

      Eftersom det var några år sedan denna föreläsning var minns jag inte riktigt i vilket sammanhang han sa ”Känslighet mot Transglutaminas-6 (tTG6) betyder att kroppen attakerar den egna hjärnvävnaden. Ett positivt test mot tTG6 visar att gluten kan korsa blod-hjärnbarriären och orsaka inflammation och minskat blodflöde till hjärnan.” men jag tror det var i samband med när har pratade om David Perlmutter. Du kan lyssna på där Perlmutter pratar om hur gluten påverkar hjärnan här: http://theglutensummit.com/

      En enkel sökning på Transglutaminase-6 och vad det är ger dig svaret om att det är ett enzym som främst finns i hjärnanbarriären.
      “Among other functions, transglutaminases help seal barriers in the body. Scientists at the Royal Hallamshire Hospital in Sheffield, Britain, have identified an antibody that binds to a version of transglutaminase, called TG6, which occurs primarily in the brain.” (https://www.nytimes.com/2014/10/12/opinion/sunday/can-celiac-disease-affect-the-brain.html?_r=0)

      Svara

  16. gravatar Magnus

    Finns det någon studie på detta? Svårt att ta det seriöst annars

    Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*