Ringblomssalva – 4 anledningar att ha det i husapoteket
Ringblomssalva har använts i medicinskt syfte i hundratals år. Ringblommans läkande egenskaper upptäcktes så tidigt som på 1300-talet och sedan dess har växten varit en viktig del av många husapotek.
Bortsett från att salvan verkar djupt mjukgörande kan den även minska besvär i samband med exempelvis klåda, bett och solbrändhet. Den kan dessutom skynda på läkningen av sår och sprickor.
Om du är på jakt efter bra ringblomssalva rekommenderar jag följande
Den bästa ringblomssalvan är:
- Föllinge Ringblomssalva 60 ml
- Lendelundens Naturprodukter Ringblomssalva 60 ml
- KaliFlower Organics Ekologisk Ringblomssalva 60 ml
Vad är ringblomsalva?
Ringblomman (Calendula officinalis) är en helt vanlig prydnadsblomma som många har i sina hem. Blomman är ätbar och kan även användas i matlagning, till exempel för att ge en gyllene färg åt ris eller i sallad.
Blomman växte ursprungligen kring Medelhavet, men kom till Norden under medeltiden. Människorna fick lära sig om dess läkande egenskaper och sedan dess har blomman och dess olja används flitigt, både i medicinskt syfte samt som hudvårdsprodukt.
Ringblomman innehåller en rad viktiga näringsämnen, bland annat:
- Salicylsyra, som är bakteriedödande vilket gör salvan utmärkt att använda på sår, eksem och även akne.
- Calendulin, ett bitterämne som sägs ha reparerande och läkande egenskaper på huden.
- Flavonider, en slags antioxidant som bland annat skyddar mot fria radikaler som kan ha en negativ effekt på cellproduktionen och få dem att åldras snabbare.
För att få en ringblomssalva blandar man ringblomsolja med exempelvis bivax eller sheasmör. Detta för att få en fastare konsistens.
Salvan har en varmt gul ton och en len doft, vilket beror på blommans innehåll av karotenider (ett naturligt färgämne) och eteriska oljor.
Vad är ringblomssalva bra för?
Det finns många anledning till varför man rekommenderar att varje husapotek bör ha en ringblomssalva. Nedan kommer några av de främsta fördelarna.
1. Lindrar eksem, bett och utslag
Den egenskap som salvan kanske är mest känd för är att lindra besvär i samband med eksem, utslag och klåda. Den kan även lugna insektsbett och få dem att försvinna snabbare.
Detta beror på att salvan mjukar upp, rengör och dödar bakterier i området, vilket kan skynda på läkandet.
2. Mjukar upp på djupet
Ringblomman innehåller många viktiga näringsämnen som gör den till en utmärkt hudsalva, oavsett om du har torr eller fet hud.
Extra bra passar salvan för dig som har känslig och irriterad hy eftersom den är så mild. Den passar även bra för dig som har torra läppar, armbågar, händer eller fötter.
På grund av dess skonsamma och mjukgörande effekter är ringblomssalva en vanlig ingrediens i många babyprodukter. Den kan till exempel användas för att lugna röda områden eller vid blöjeksem.
3. Bekämpar akne
Salicylsyran i ringblomman verkar djupt rengörande och antibakteriell, vilket gör att den passar extra bra för personer som har akne eller svårläkta sår.
Många personer med aknebesvär rekommenderas ofta göra en peeling med salicylsyra för att få bort orenheter, men istället för dyra behandlingar fungerar ringblomssalva minst lika bra.
Dessutom hjälper salvan till att hålla bakterier borta från ansiktet samtidigt som den bidrar med fukt.
4. Utmärkt vid solbränna
Om du har bränt dig i solen kan ringblomssalvan lugna ner röd och irriterad hud effektivt. Den kan även dämpa smärtan i samband med solsveda och hjälpa huden att återhämta sig snabbare.
Så använder du ringblomssalva
Ringblomssalva används främst på huden och i ansiktet, dock kan även håret må bra av en ringblomssköljning då och då (här använder du dock enbart ringblomman, inte salvan). Nedan ska vi titta närmare på hur du kan använda ringblomssalva.
På huden
- Områden med eksem, utslag eller klåda kan smörjas med ringblomssalva för att mjuka upp och påskynda läkandet.
- Ringblomssalva kan användas som babysalva samt för att lindra blöjeksem (se dock till att salvan faktiskt är anpassad för barn).
- Genom att regelbundet smöra torra händer och armbågar med salvan kan du effektivt mjuka upp och återfukta.
- Smörj torra fötter med salvan innan du lägger dig och sov med bomullsstrumpor – en behandling dina fötter kommer att tacka dig för.
- Använd salvan på solbränd hud för att lugna ner irritation och dämpa smärta.
- Salvan kan lindra många olika typer av sår, exempelvis skrapsår, liggsår och bensår. Smörj in dagligen för att skynda på läkningsprocessen.
I ansiktet
- Applicera ringblomssalvan på ett rengjort ansikte, antingen på morgonen eller innan du går och lägger dig. Extra bra effekt har salvan på vintern när luften är som torrast.
- Använd salvan som läppbalsam om du har torra och nariga läppar.
Ringblomssalva – recept
Genom att följa vårt recept nedan kan du göra din egen ringblomssalva – det är mycket enklare än vad man kan tro. Först måste du dock göra en ringblomsolja, så vi börjar med att titta på hur du gör det.
Ringblomsolja
- Plocka en bukett ringblommor och ta loss kronbladen.
- Torka bladen på en bricka eller liknande i 24 – 48 timmar. De ska inte vara för torra, men inte heller för fuktiga. Detta för att undvika mögel i oljan.
- Häll i bladen i en ren glasburk och fyll på med valfri olja. Du kan antingen använda en olja eller blanda flera olika varianter, till exempel oliv- och mandelolja.
- Låt burken stå i några veckor och rör om varje eller varannan dag. Burken bör stå ljust, men inte i direkt solljus.
- Sila därefter bort bladen och häll upp oljan i en glasflaska.
Recept på ringblomssalva
- 1 dl ringblomsolja
- 20 g bivax
- Eterisk olja (ej nödvändigt, men lavendel ger salvan en härlig doft)
Låt bivaxet och oljan smälta ihop i en vattenbad. Rör om då och då. Låt blandningen svalna något och droppa i den eteriska oljan (om du vill). Fyll rena och torra burkar med salvan och låt dem svalna innan du sätter på locket. Klart!
Hållbarheten för salvan är lång, men kan göras ännu längre genom att tillsätta några droppar E-vitamin i blandningen.
Att välja ringblomssalva
Du kan självklart köpa en färdig salva om du inte vill göra din egen. Nedan har vi valt ut tre ringblomssalvor som vi tycker extra mycket om.
1. Föllinge Ringblomssalva
Ringblomssalvan från Föllinge har fått många bra kundomdömen. Tidigare kunder nämner bland annat att den fungerar utmärkt till händer och fötter, särskilt under vinterhalvåret.
Föllinges salva – som är helt ekologisk och tillverkad i Sverige – innehåller även olivolja, kamomill och lavendel som alla hjälper huden att hålla sig återfuktad och frisk.
Ringblomssalvan blir din för 139 kronor och då får du en glasburk innehållande 60 ml. Det är inte alls ett farligt pris för en så kvalitativ salva.
2. Lendelundens Naturprodukter Ringblomssalva
Salvan från Lendelundens Naturprodukter är något billigare än den från Föllinge – här får du nämligen 60 ml för 75 kronor. Bortsett från ringblomsextrakt innehåller den även rapsolja, tistelolja och bivax.
Ringblomssalvan kan användas året om, dock passar den extra bra under de kallare årstiderna. Den kan användas till torr hud, eksem, utslag, barnvård och även som massageolja.
Även denna salva har fått fina recensioner. Kunderna nämner att de ofta använder den för nariga läppar och utslag av olika slag. Med tanke på det låga priset är detta en utmärkt salva för den med lite mindre budget.
3. KaliFlower Organics Ekologisk Ringblomssalva
KaliFlower Organics odlar sin ringblomssalva i Sverige och den är helt ekologisk. Priset för denna lilla fina glasburk på 60 ml är 149 kronor, vilket jag kan tycka är lite dyrt, men samtidigt är detta en salva av hög kvalitet som dessutom är närproducerad.
Bortsett från ringblomma innehåller salvan även olivolja, bivax, sheasmör och lavendel. Samtliga ingredienser bidrar till en mjuk och len hud.
Extra bra passar salvan vid olika typer av hudproblem – till exempel eksem, solbränna eller sår – samt som en naturlig barn- och babysalva.
Sammanfattning
Ringblomssalvan har många positiva effekter på vår hud. Bortsett från att den är mjukgörande och fuktingivande kan den dessutom motverka akne och hjälpa sår att läka snabbare.
Tänk på att investera i en ren ringblomssalva om du vill åt så många näringsämnen som möjligt. Den bör inte innehålla några onödiga tillskott – till exempel konserveringsmedel – och den bör dessutom vara ekologisk.
Vi rekommenderar även att du testar att göra en egen ringblomsolja och salva med tanke på hur enkelt det faktiskt är.