Stor guide: Naturlig hudvård och hårvård
Intresset för naturlig hudvård och hårvård har på senare tid skjutit i höjden. Allt fler undviker konstgjorda substanser och väljer produkter innehållande enbart naturliga ingredienser, dels för att undvika onödiga kemikalier, men även för att värna om miljön.
Människans vilja att ta hand om hud och hår har funnits i tusentals år, men tyvärr har utbudet av hud- och hårvårdsprodukter inte alltid varit lika stort som det är idag. Förr fick man istället använda sig av de ingredienser naturen hade att erbjuda.
Den egyptiska drottningen Kleopatra – som levde för över 2000 år sedan och som var känd för sin skönhet – brukade till exempel använda honung i ansiktet och oljor för rengöring. Även de amerikanska indianerna använde naturliga oljor för att hålla hud och hår friska.
Om du är ny inför denna typ av skönhetsvård kan det vara svårt att veta i vilken ände du ska börja. Nedan ger vi dig den ultimata guiden till naturlig hudvård och hårvård som kan hjälpa dig att komma igång samt se fördelarna med att välja naturliga produkter.
Guidens huvudsakliga innehåll
- Några fördelar med naturlig skönhetsvård är att den enbart innehåller naturliga ingredienser, den är billigare och mer miljövänlig.
- Hud- och ansiktsprodukter från naturen innehåller nyttiga fettsyror och vitaminer som hjälper huden att reparera sig själv.
- Genom att välja naturliga hårvårdsprodukter och undvika konstgjorda substanser kan du effektivt förbättra din hårkvalitet och stimulera hårväxten.
- Innan du väljer naturliga skönhetsprodukter: undersök innehållsförteckningen, välj gärna ekologiskt och prioritera miljövänliga förpackningar.
Varför ska jag välja naturlig skönhetsvård?
Trots att vi lever i en modern tid är vår kropp långt ifrån anpassad för den. Om man föreställer sig att jorden enbart har funnits i 24 timmar utvecklades den första människan kl. 23:59 – och den moderna människan har funnits i bara några millisekunder.
Med andra ord är vi långt ifrån anpassade för kemiska och konstgjorda substanser, vare sig det gäller i kosten eller i våra skönhetsprodukter. Därför är det inte svårt att förstå att det finns många fördelar med att välja naturlig skönhetsvård. Nedan tittar vi närmare på några av de främsta.
1. Enbart naturligt innehåll
Det som kännetecknar naturlig hud- och hårvård är att ingredienserna kommer från naturen eller att de är naturligt förekommande i kroppen som till exempel hyaluronsyra är. Vanliga ingredienser i naturlig skönhetsvård är vegetabiliska oljor och extrakt från blommor och växter.
Naturliga ingredienser är dock inte att förväxla med ekologiska ingredienser. Bara för att en ingrediens är naturlig betyder det inte att den är ekologisk. Mer om vad som kännetecknar ekologisk hud- och hårvård kan du läsa lite längre ner.
När du väljer naturliga skönhetsprodukter slipper du onödiga tillsatser i form av kemikalier, konstgjorda ämnen och petroleumbaserade substanser som kan vara skadliga för både hår och hud.
Tänk på! Läs alltid igenom produktens innehållsförteckning för att vara på den säkra sidan – många produkter kan innehålla både naturliga och syntetiska ämnen.
2. Bättre för plånboken
En av de största fördelarna med naturlig skönhetsvård är att produkter inom denna kategori många gånger är billigare (och bättre) än produkter från välkända varumärken. Dessutom behöver du inte köpa lika många produkter eftersom naturliga skönhetsprodukter ofta har många olika användningsområden.
Många vegetabiliska oljor, till exempel kokos- och mandelolja, används till både kropp, ansikte och hår. Dessa oljor är billiga samtidigt som de räcker väldigt länge. De kan dessutom användas som bas i hårinpackningar eller i kroppsskrubbar samt som massageolja.
En bra naturlig duschtvål kan du få för bara runt 20 kronor och rosenvatten kan du göra med rosor från din egen trädgård. Genom att välja naturlig hud- och hårvård kan du alltså spara en hel del pengar i längden.
3. Ofta ekologiska ingredienser
Många naturliga skönhetsprodukter idag innehåller en stor mängd ekologiska ingredienser. Att ingredienserna är ekologiska innebär bland annat att de odlats utan bekämpningsmedel.
I innehållsförteckningen brukar du oftast kunna se om ingredienserna är ekologiska. Vill du vara på den säkra sidan när det kommer till dina skönhetsprodukter kan du välja de som har en ECOCERT-märkning. Dessa produkter innehåller minst 95 procent naturliga ingredienser och minst 10 procent av dessa är ekologiskt odlade.
4. Ett miljövänligare alternativ
Naturlig hud- och hårvård innehåller enbart ingredienser från naturen (dock är inte alla veganska eftersom till exempel honung kommer ifrån bin om detta är någonting som är viktigt för dig). Detta gör dem mer miljövänliga än de som framställs på kemisk väg.
Det finns dessutom många naturliga hudvårdsmärken som erbjuder produkter som producerats i Sverige. Genom att välja dessa kan du ge miljön lite extra omtanke eftersom ingredienserna inte behöver transporteras långa vägar.
Ekologiska hud- och hårvårdsprodukter med naturligt innehåll är också miljövänliga eftersom de odlas utan tillsatser och medel som kan ha en negativ inverkan på miljön.
LÄS MER: Naturlig hudvård – billigt, enkelt och helt ekologiskt!
Bättre hud med naturlig hudvård
Hudvårdsprodukter tillverkade av naturliga råvaror kan hjälpa till att stödja kroppens egna funktioner. Många av de fettsyror, antioxidanter och vitaminer som förekommer i naturliga produkter liknar nämligen de ämnen som förekommer i vår kropp.
Naturlig hudvård brukar ofta vara mer effektiv än ”vanlig” hudvård, inte minst eftersom dess näringsämnen är enklare för huden att absorbera. De naturliga ämnena ger även huden de verktyg den behöver för att balansera sin egen fuktproduktion.
Många av dagens naturliga hudvårdsprodukter innehåller vegetabiliska oljor som ger huden rikligt med fukt samtidigt som de skyddar mot yttre påfrestningar. Nedan ska vi titta närmare på tre vanliga oljor som brukar förekomma i hudvårdsprodukter från naturen.
Kokosolja
Kokosolja kan användas i bakning och matlagning såväl som till hud och hår. Detta är en mycket allsidig olja som kan ersätta många produkter i din hudvårdsrutin.
Bortsett från att förse huden med fukt verkar den även antiinflammatorisk, vilket kan ha goda effekter på hudåkommor som eksem och utslag.
Oljan kan även användas som en naturlig kroppslotion, inte minst under det torra och kalla vinterhalvåret då påfrestningarna på huden är som störst. Oljan är billig och räcker länge, men se till att välja en kallpressad och ekologisk variant eftersom dessa har störst näringsinnehåll.
Kokosolja passar dock inte alla hudtyper då det är en olja med höga komodogena egenskaper. Du kan läsa mer om detta i vårt inlägg, Kokosolja – är det verkligen bra för din hud?
Mandelolja
Mandeloljan är kanske inte riktigt lika känd som kokosoljan, men är en riktig dunderprodukt när det kommer till naturlig hudvård. Oljan är skonsam och absorberas enkelt av huden utan att vara kladdig. Den fungerar lika bra på alla hudtyper, men är extra bra för dig som har torr hud.
Eftersom mandelolja innehåller höga halter av vitamin E kan den hjälpa huden att behålla dess naturliga spänst, vilket också kan minska risken för bristningar i samband med träning eller graviditet. Den kan också användas som massageolja på ömmande muskler.
I vår artikel om mandelolja går vi mer in på djupet om fördelarna med mandelolja och vilka märken vi tycker är bäst.
LÄS MER: Mandelolja – bra för hår, ansikte och hud!
Avokadoolja
Avokadoolja innehåller många vitaminer och nyttiga fettsyror som alla har positiva effekter på vår hud. Eftersom denna olja främst består av enkelomättade fetter är den lite fetare i konsistensen, vilket gör att den behöver lite mer tid för att sjunka in i huden.
Precis som de andra oljorna ovan kan avokadooljan hjälpa huden att binda fukt effektivt, vilket kan förebygga tidiga ålderstecken. Den fungerar utmärkt att använda vid solsveda, eksem, klåda eller andra hudproblem.
LÄS MER: 5 fördelar med avokadoolja i din hud- och hårvårdsrutin
Tips för bättre hudkvalitet
Naturliga hudvårdsprodukter har många fördelar, men för bästa resultat bör du komplettera din hudvårdsrutin med exempelvis torrborstning, solskydd och regelbundna skrubbar. Nedan ska vi berätta mer om varför.
Torrborsta regelbundet
Torrborstning är en enkel, men välgörande process som kan hjälpa dig att få en friskare hud samtidigt som du kan minska celluliter och rensa kroppen på toxiner. Det enda du behöver är en borste med strån som varken är för mjuka eller för hårda. Sedan borstar du huden varsamt, från fötterna i riktning mot hjärtat.
Fördelarna med torrborstning är många. Bortsett från att stimulera blodcirkulationen och lymfsystemet exfolierar torrborstning huden effektivt. Du kan även torrborsta din hårbotten eller ansiktet.
LÄS MER: 5 goda anledningar att testa torrborstning!
Skydda dig mot solen
UV-strålning är en av de största bovarna när det kommer till skadad och åldrad hud. Det finns två olika typer av UV-strålar: UVB som enbart skadar hudens yttre lager och UVA som tar sig ända ner till hudens djupaste lager – läderhuden – och är den främsta orsaken till uppkomsten av rynkor och hudcancer.
För att hålla huden frisk och stark länge bör du alltid använda ett bra solskydd med en hög SPF och naturligt innehåll, särskilt i ansiktet.
En stor fördel med att använda naturliga oljor är att många av dem faktiskt innehåller ett naturligt solskydd. Det är oftast inte tillräckligt för att kunna ligga och pressa länge i solen, men i kombination med lite solvett så kan oljorna räcka bra.
LÄS MER: Ekologiskt solskydd – vad ska jag välja?
Rengör ordentligt med skrubb
Genom att skrubba huden regelbundet kan du bli av med döda hudceller som täpper igen porerna och gör att dina hudvårdsprodukter inte kan ta sig ner på djupet. Du bör inte skrubba kroppen varje dag, men åtminstone en gång i veckan.
Gör en egen naturlig kroppsskrubb
Att göra en egen naturlig kroppsskrubb är busenkelt. Det enda du behöver göra är att blanda:
- Strösocker
- Valfri vegetabilisk olja (gärna oliv-, kokos- eller mandelolja)
- Några droppar eterisk olja, till exempel lavendel
Du väljer själv hur mycket du vill ha av varje ingrediens beroende på vilken konsistens du föredrar.
Använd skrubben efter att ha duschat varmt i några minuter så att porerna hinner öppna upp sig. Applicera och massera in varsamt på hela kroppen innan du sköljer av.
Andra trevliga ingredienser du kan använda dig av i din hemmagjorda kroppsskrubb är citron, honung, kaffesump eller havregryn.
Naturlig ansiktsvård
Det är inte bara på kroppen som naturliga hudvårdsprodukter kan användas – de gör minst lika stor nytta i ansiktet. Ansiktsprodukter med naturliga ingredienser brukar vara extra skonsamma, vilket gör att de även passar dig med känslig eller irriterad hy.
Huden i ansiktet är extra känslig och därför är det extra viktigt att undvika starka kemikalier och alkohol som kan göra mer skada än nytta. Genom att välja naturliga produkter kan du ge huden näring och effektivt lindra besvär i samband med torr eller skadad hud.
Idag är det enkelt att hitta produkter inom naturlig ansiktsvård – du kan hitta allt ifrån krämer och serum till ansiktsmasker och rengöringar. Nedan ska vi titta lite närmare på vad dessa produkter brukar innehålla.
Syror
Många produkter med anti-aging-syfte brukar innehålla olika typer av syror, där hyaluronsyran är en av de vanligste.
Hyalyronsyra är en naturlig produkt (även om det kanske inte låter som det) som produceras av kroppen och vars främsta uppgift är att binda fukt.
I takt med att vi blir äldre minskar halterna av hyaluronsyra. Detta kan bland annat leda till att huden förlorar sin naturliga elasticitet, vilket är orsaken till att rynkor och fina linjer uppstår. Genom att tillföra extra hyraluronsyra, till exempel i form av ett serum, kan du förebygga detta.
LÄS MER: Serum – vad är det och vilket är bäst?
Exklusiva oljor
I naturlig ansiktsvård brukar oljor vara vanligt förekommande, men istället för vanlig kokos- eller mandelolja brukar man använda lite mer exklusiva oljor, till exempel kaktusfikonfröolja, tistelolja eller havtornsolja.
Tisteloljans höga innehåll av linolsyra kan effektivt bekämpa akne. Kaktusfikonfröoljan innehåller också linolsyra, men även höga halter av vitamin E som effektivt kan förebygga ålderstecken. Havtornsolja är en intensivt vårdande olja som verkar cellförnyande samtidigt som den strärker hudens naturliga försvar.
LÄS MER: Havtornsolja – vad är det och vilken är bäst?
Blom- och växtextrakt
En annan vanlig ingrediens i naturliga ansiktsprodukter är extrakt från blommor och växter – till exempel rosor, grönt te, rosmarin och kamomill. Dessa extrakt brukar ha återfuktande och lugnande egenskaper, vilket gör att de passar extra bra för känslig hy.
Eteriska oljor från växter brukar även användas i ansiktsprodukter, dels för att de bidrar med viktiga näringsämnen, men även eftersom vissa kan ge en extra härlig doft, till exempel lavendel.
LÄS MER: Stor guide – 20 eteriska oljor för hälsan och hemmet!
LÄS MER: Rosenvatten – vad är det bra för? (+recept)
LÄS MER: Ringblomssalva – ett måste i husapoteket!
Finns det naturligt smink?
Kosmetiska produkter brukar ofta innehålla olika kemikalier och syntetiska substanser som används för att få fram vissa färger, strukturer och konsistenser. Dessa konstgjorda ämnen kan irritera din hud, täppa till dina porer och rent av vara skadliga.
Som tur är kan du hitta naturligt och ekologiskt smink som gör både din hud och miljön en tjänst. Dessa sminkprodukter saknar onödiga tillsatser i form av till exempel parabener, ftalater och silikoner och använder sig istället av naturliga ingredienser.
3 tips för dig som letar efter naturligt smink
- Utgå inte enbart efter eko-märkningar. Kriterierna för olika eko-märkningar idag kan nämligen skilja sig en hel del mellan olika länder. Titta istället närmare på innehållsförteckningen och läs på om företaget som säljer sminket.
- Välj hållbara förpackningar. Genom att köpa smink från företag som erbjuder hållbara material – till exempel glas, bambu eller återvunnen plast – kan du slå ett extra slag för miljön.
- Ta ett steg i taget. Byt ut en sminkprodukt åt gången för en smidigare övergång. Fundera även på vilka sminkprodukter du faktiskt använder och fokusera på dessa.
LÄS MER: Ekologiskt smink – hållbart och naturligt utan kemikalier!
Friskare hår med naturlig hårvård
Precis som naturlig hudvård är bra för huden kan naturlig hårvård göra underverk för håret. Många av dagens schampon, balsam och stylingprodukter är fullproppade med kemikalier och andra onödiga tillsatser som skadar vårt hår på djupet och som kan göra det både torrt och livlöst.
LÄS MER: Torr hårbotten – så kan du bli av med den för gott!
Några av de mest skadliga tillsatserna i dagens hårvårdsprodukter är:
- Sulfater (SLS) – ett starkt rengöringsmedel (som bland annat används i biltvättar för att lösa upp smuts) som torkar ut håret inifrån.
- Parabener – ett konserveringsmedel som förhindrar tillväxt av bakterier. Detta medel är känt för att vara eksemframkallande.
- Silikoner – som lägger sig som en hinna kring ditt hårstrå för att göra det lent, mjukt och följsamt. Det är inte farligt, men inte heller naturligt och definitivt inte att rekommendera om du vill ha ett hälsosamt hår.
- Alkohol – som verkar uttorkande och som på sikt kan göra håret torrt och frissigt. Dock bör du skilja på feta alkoholer och uttorkande alkoholer – det är det senare alternativet som är mest skadligt.
- Mineraloljor – dessa oljor lägger sig likt silikon som en hinna över håret och hårbotten och blockerar därmed porerna. Detta kan hämma hårets tillväxt samt torka ut din hårbotten ordentligt.
Genom att undvika dessa ämnen och byta till naturliga hudvårdsprodukter kan du ge håret näring som hjälper till att återställa den naturliga fuktbalansen. Det kommer att ta ett tag – särskilt om du använt ”vanliga” hårprodukter länge – men det kommer helt klart att vara värt det.
Idag kan du välja mellan en rad hårvårdsprodukter innehållande enbart naturliga ämnen, men du kan även använda dig av rena, vegetabiliska oljor för att ge ditt hår en grundlig behandling, fylld av näring. Nedan kan du läsa mer om tre oljor som håret gillar extra mycket.
Jojobaolja
Jojobaolja är en populär ingrediens i många av dagens hårprodukter, vilket har att göra med dess återfuktande egenskaper och många näringsämnen. Bortsett från en rad vitaminer innehåller oljan nyttiga fettsyror, bland annat Omega 9, som kan reparera håret på djupet.
Eftersom jojobaoljan har lugnande och antiinflammatoriska egenskaper kan den lindra besvär i samband med en kliande hårbotten och mjäll. Oljan passar alla hårtyper och dess förmåga att stimulera hårväxten gör den utmärkt för naturlig hårvård.
LÄS MER: Jojobaolja – en mångsidig och välgörande olja!
Arganolja
Arganoljan har använts i hundratals år, främst i Marocko där kvinnor använde oljan för både hud- och hårbehandlingar. Även denna olja innehåller nyttiga fettsyror som håret älskar, främst Omega 9 och Omega 3.
Genom regelbundna behandlingar med arganolja kan även det mest livlösa håret få sig en riktig energikick. Oljan ger både lyster, följsamhet och glans. Glöm inte att den även kan användas på övriga kroppen samt i ansiktet.
LÄS MER: Arganolja – vad är det bra för och vilken är bäst?
Ricinolja
Ricinoljan är kanske en av de mest kända håroljorna idag. Oljan sägs bland annat stimulera hårväxten och minska risken för håravfall – bara det är en anledning att testa den! Bortsett från detta kan den även balansera pH-värdet i hårbotten och reparera hårsäckarna inifrån.
Jämfört med andra vegetabiliska oljor är ricinoljan mycket trögflytande i konsistensen. Därför kan den med fördel spädas ut i till exempel jojoba- eller arganolja för ett optimalt resultat.
LÄS MER: Ricinolja – en utmärkt olja för hår och hud!
Byt ut schampo mot schampotvål
Om du är intresserad av naturlig hudvård har du säkerligen snubblat över begreppet schampotvål tidigare. Detta är ett utmärkt och mycket billigt alternativ till vanligt schampo och balsam som kan hjälpa dig att återställa ditt hårs naturliga styrka.
Schampotvål är precis vad det låter som – ett schampo i form av en fast tvål. Denna tvål består främst av naturliga, löddrande oljor (till exempel kokosolja) och vårdande fetter (till exempel sheasmör) samt en del andra naturliga ingredienser som ger håret all näring det behöver.
Tvålen används precis som en vanlig handtvål. Du gnuggar den mot dina händer (eller direkt mot håret) för att skapa ett skum som du sedan tvättar ditt hår med. Bortsett från att schampotvålen är enkel att använda och att den innehåller många nyttiga ämnen finns det två andra stora fördelar.
Ett extra miljövänligt alternativ
Schampotvålar säljs i princip alltid i miljövänliga kartong- eller pappersförpackningar eftersom de är fasta och inte kladdar. De kräver alltså ingen plast och när du använt upp tvålen lämnar den inget avfall efter sig.
Bortsett från detta innehåller många av dagens schampotvålar enbart naturliga och oftast ekologiska ingredienser. Även detta är bättre ur miljösynpunkt eftersom kemikalier inte kommer att sköljas ner i ditt avlopp när du duschar.
Mer schampo för pengarna
En av de största fördelarna med schampotvålar är deras pris. De flesta tvålarna ligger mellan 25 kronor och 100 kronor, vilket är bra mycket billigare än vad många ”vanliga” schampon kostar. Eftersom denna tvål både är schampo och balsam i ett kommer du inte heller att behöva lägga pengar på balsam.
Många som använder schampotvål brukar avsluta med en surskölj (till exempel äppelcidervinäger) för en lättare känsla, mindre trassligt hår och extra glans.
Schampotvålen kommer att räcka mycket längre än ditt vanliga schampo, vilket kommer spara dig ännu mer pengar eftersom du inte behöver köpa nytt lika ofta.
LÄS MER: Schampotvål – vilken är bäst för dig?
5 tips för ett friskare och tjockare hår
Om du är seriös med att reparera och stärka upp ditt hår finns det en del saker som kan hjälpa dig på traven, bortsett från att välja naturliga hårvårdsprodukter. Här kommer några tips som kommer få ditt hår att älska dig.
1. Tvätta med måtta
Det bästa du kan göra för ditt hår är att låta det vila och återhämta sig mellan tvättar. Många tvättar sitt hår var eller varannan dag, men optimalt är en eller två gånger i veckan.
Till en början kan det kännas tufft att vänta så länge – särskilt om man har extra torrt eller fett hår – men ditt hår kommer sakta men säkert att vänja sig och återställa sin naturliga fuktbalans.
Trappa ner lite åt gången. Börja med att tvätta håret varannan dag, sedan var tredje och så vidare. Om det känns extra jobbigt i slutet – sätt upp håret eller fläta det!
2. Använd solskydd för håret
Det är inte bara vår hud som behöver skyddas mot solen – även håret kan ta skada av de farliga UV-strålarna. Många uppskattar lite solblekt hår, men bortsett från att ge håret en ljusare ton kommer solens strålar även att torka ut håret inifrån och göra det extra frissigt.
Genom att använda ett bra solskydd för håret kan du undvika solskador. Många naturliga håroljor brukar ha UV-skydd i sig och det kan också vara värt att nämna att regelbundna behandlingar med håroljor – till exempel efter en dag i solen – kan stärka hårets naturliga UV-skydd.
3. Undvik stylingprodukter och värmeverktyg
De flesta vet att överdriven användning av stylingprodukter som hårspray och vax inte är skonsamt för håret (dock finns det såklart naturliga varianter av dessa produkter också). Detsamma gäller med värmeverktyg som plattänger, locktänger och hårfönar.
Försök att undvika stylingprodukter och värmeverktyg om möjligt, men om du måste använda dem – se till att använda ett bra värmeskydd. Ett annat alternativ är att låta håret återhämta sig med jämna mellanrum (till exempel varannan vecka eller månad).
När det kommer till torkning av hår är lufttorkning det bästa och mest skonsamma alternativet. Du bör inte heller borsta håret under tiden det är blött, utan vänta tills det har torkat.
4. Välj en skonsam hårborste
En bra och skonsam hårborste kan göra stor skillnad när det kommer till din hårkvalitet. Hårborstning är trots allt en viktig del av din hårvårdsrutin eftersom den inte bara reder ut tovor, den stimulerar även cirkulationen i hårbotten samtidigt som den frigör hårets naturliga oljor.
Vi rekommenderar att du väljer en borste av naturmaterial – till exempel trä eller bambu – med svinborst (eller tampicofiber om du är vegan). En sådan hårborste reder varsamt ut tovor samtidigt som den lämnar håret lent och glansigt.
En borste som jag gillar är Redeckers borste i olivträ med både träpiggar och svinborst. Den både reder ut och är ger skön massage i hårbotten.
Innan du väljer naturlig hud- och hårvård (checklista)
Innan du påbörjar din resa in i världen av naturlig hud- och hårvård finns det en del saker du bör tänka på. Här kommer några hjälpsamma råd.
- Stirra dig inte blind på certifieringar. Kraven för att få en viss certifiering ser olika ut i olika delar av världen. Istället för att fokusera på detta, titta närmare på företaget som säljer den skönhetsprodukt du är intresserad av.
- Välj kallpressade produkter. Kallpressning gör att fler näringsämnen stannar kvar i den slutliga produkten och det motverkar att oljan börjar oxidera.
- Välj ekologiskt och närproducerat om möjligt. Ekologiskt är alltid att föredra eftersom det är snällt mot både kropp och miljö. Om produkterna även är närproducerade är detta ett stort plus ur ett miljöperspektiv.
- Förpackningar är viktiga. Naturliga produkter med miljövänliga förpackningar är optimalt. Undvik plastförpackningar om möjligt.
- Läs innehållsförteckningen. Ta för vana att kolla igenom innehållsförteckningen på den produkt du är intresserad av för att försäkra dig om att den inte innehåller onödiga eller skadliga tillsatser.
- Ta ett steg i taget. Att helt slå om direkt till naturlig hud- och hårvård kan vara tufft. Byt ut en produkt i taget för en smidigare övergång.
- Testa dig fram. Det finns många naturliga produkter där ute med många fördelar. Genom att testa dig fram kan du hitta alternativ som passar just dig.
Sammanfattning
Naturen har mycket gott att erbjuda, inte bara när det kommer till mat, men även när det gäller skönhetsvård. Naturliga ingredienser har använts i tusentals år för att skydda och förbättra både hud och hår. Utbudet av naturlig hud- och hårvård idag är enormt, vilket bara är till din fördel.
Vi hoppas att denna guide varit till din hjälp och att du blivit motiverad till att utforska världen av naturlig hudvård och hårvård!
Tack för denna fina informativa o intressanta guide…..?? jag är dock mycket intresserad av hur man gör egen hud och hårvård….
Jag plockar o samlar mkt vilda växter för både mat och annan användning….så det skulle jag vilja veta mer om att använda växter o naturligt för egen tillverkning! Tack för att ni finns ????
Tack för din kommentar Maria! Jag har inte testat att göra så mycket egen hud och hårvård än, därför har jag inte kunnat dela med mig, men det är förhoppningsvis något jag kan komma igång med och därefter dela med mig av :).
Jag tillverkar naturliga hud- och hårprodukter. Du får gärna fråga, så delar jag med mig av mina kunskaper. Jag är skincare formulator och diplomerad lärare i ämnet.
Tack för bra sammanfattning!
Jag har börjat använda Aleppotvål till håret. Tvättar nu bara 1 gång/v.
Eftersom den av någon anledning svider i ögonen, har du något bra alternativ för småbarnen som har långt men risigt hår.
Tack Vera! Härligt att det göra bra för dig 🙂
Aleppotvål svider rätt så rejält i ögonen så det kan vara klokt att undvika det till små barn. Iris använder faktiskt ingen tvål alls utan vi tvättar alltid henne bara med vatten. Om behovet av schampo/tvål uppstår skulle jag testa Malin i Ratans oparfymerade tvål med avokado och sheasmör. Den ska vara mild och lämplig även för barn, men jag har inte testat än.