Bästa naturliga deodoranten – och ingredienserna du vill vara utan
Intresset för naturlig hudvård växer och allt fler letar efter naturliga och ekologiska varianter av produkter för kroppsvård och hygienartiklar. Som ett led i detta har även utbudet av olika deodoranter ökat. Många väljer bort konventionella deodoranter och antiperspiranter, men varför? Det ska vi reda ut.
Deodoranten som produkt är speciellt intim eftersom den bärs direkt på din hud och det är därför särskilt viktigt att du använder en produkt som passar just din kropp.
Det kan vara svårt att veta vilken deodorant man ska satsa på bland alla valmöjligheter och därför vill vi med den här guiden ge några råd kring hur du kan tänka och ge några tips på bra produkter som finns att välja mellan.
Bästa naturliga deodoranten – topplistan!
- Ekologisk krämdeo från Naturlig Deo – 85 kr/15 ml – naturlig, handgjord i Sverige, dryg och utan alun!
- Eilas deodorant Naturell – 69 kr/60 ml – ett billigt roll-on alternativ med alun.
- Bruns Products Deo 09 – 169 kr/60 ml – roll-on utan alun och i snygg glasflaska.
- Lavilin 7 day deodorant cream – 169 kr/10 ml – 7 dagars effekt med bara en applicering!
Problemet med antiperspirant och deodorant
Konventionella antiperspiranter och deodoranter innehåller flertalet ingredienser som hindrar svetten från att komma ut och parfymer som ska ge dig en “fräsch” doft som varar hela dagen. Enligt reklamen ska vi aldrig svettas, inte ens när vi tränar.
Detta handlar såklart om att vi lever i ett samhälle där svett ses som något äckligt istället för naturligt. Vi kan väl dock enas om att ingen av oss njuter av doften som kan komma från en svettig armhåla, varken från sin egen eller någon annans.
En vanlig deodorant kan innehålla en lååång lista av ingredienser, exempelvis kollade jag på en vanlig deodorant, Dove Go Fresh, som innehåller:
Aqua, Aluminum Chlorohydrate, Glycerin, Helianthus Annuus Seed Oil, Steareth-2, Parfum, Steareth-20, Tocopheryl, Acetate, Citric acid, Potassium lactate, Alpha-Isomethyl Ionone, Benzyl alcohol, Butylphenyl, Methylpropional, Citronellol, Coumarin, Geraniolm, Hexyl Cinnamal, Limonene, Linalool
Försök rabbla dom namnen lite snabbt!
Självklart låter alltid ingredienser värre när man benämner det med sitt kemiska namn, men här är flertalet problematiska ingredienser. De namn som är fetmarkerade är med på bland annat ingredienser att undvika i Naturskyddsföringens lista 4 värstingar i din hudvård.
Som du ser är där inte många kvar, och de som återstår återfinns på andra listor över problematiska ingredienser. Kort sagt kan man väl säga att Aqua (vatten), Glycerin (fuktbindande) och Helianthus Annuus Seed Oil (solrosolja) känns ok.
Det handlar om:
- allergiframkallande ämnen,
- hormonstörande ämnen
- plastpartiklar (microplaster)
- miljöskadliga ämnen m.m.
Det är absolut inget som jag väljer att använda på min kropp längre.
Ett tips om du vill kolla upp ingredienser i din hudvård så kan du söka upp information om dessa på hemsidan EWG Skin Deep. Där rankas ingredienser utifrån forskning som finns på området.
Vad är problemet med aluminium då?
Aluminium är den vanligaste metallen i marken och finns överallt omkring oss. När det gäller deodoranter talar man ofta om formen aluminiumsalter.
Andra namn för aluminiumsalter i deodorant:
- Aluminum Chlorohydrate/aluminiumklorhydrat ACH
- Aluminium klorid AICI3
Dessa aluminiumsalter ingår i många av de traditionella antiperspiranterna med aluminium som finns på marknaden och dess funktion är att hämma svettutsöndringen lokalt där produkten appliceras. Aluminiumsalterna lägger sig effektivt som ett kluster och hindrar svett från att komma ut.
Det låter ju bra i teorin, för ingen vill väl svettas – eller?
En konventionell deodorant eller antiperspirant innehåller inte bara aluminium utan också alkohol som är kraftigt uttorkande, syntetiska dofter och konserveringsmedel. Allt detta tränger in i porerna och blockerar svettkörtlarna.
Väljer man istället en naturlig deodorant behandlas och döljs istället svettlukten.
Det finns inga belägg för att aluminium är farligt för oss i den halt av aluminiumsalter som ingår i deodorant. Väldigt höga halter av aluminiumsalt sägs ha en koppling till bröstcancer men när det gäller deodorant är koncentration för låg för att kunna sägas bidra.
Varför välja aluminiumfritt?
Några skäl till att välja en aluminiumfri deodorant är att den är mer skonsam mot din hud. Deodoranter med aluminium kan orsaka klåda, eksem och irritation på huden. Därför är de aluminiumfria varianterna särskilt populära hos målgrupper med känslig hud.
Genom att välja en naturlig deodorant slipper du dessa uttorkande och igentäppande ämnen som hindrar den naturliga funktionen av att svettas.
För svetten faktiskt ska UT!
Jag vill inte hindra hindra kroppens naturliga rengöringssystem från att göra sig av med toxiner och annat på det sätt det är menat. Bättre är det då att låta svetten komma ut och hanterat problemet med odör på ett annat sätt.
Svett i sig inte luktar nämligen, utan det är först i kontakt med bakterier i armhålan som det börjar lukta. Lukten kan du lätt undvika genom att tvätta dig i armhålan regelbundet och använda en naturlig deodorant.
Vad kännetecknar en naturlig deodorant?
Så hur vet man att en deodorant är naturlig? En naturlig deodorant ska innehålla naturliga ingredienser, som namnet antyder. Alltså ska den inte innehålla syntetiska parfymer, hormonstörande ämnen eller kända allergiframkallande ämnen.
Vanligtvis används eteriska oljor istället för parfym, bikarbonat (OBS! bikarbonat kan orsaka klåda och irritation för vissa – om du märker av detta, byt till en utan bikarbonat), alun istället för alumiunium, kokosolja som bakteriedödare och ingen alkohol eller konserveringsmedel.
Alun, eller potassium alum, är också ett aluminiumsalt (kalium aluminiumsulfat). Alun antas ofta vara bättre än aluminium då det är ett naturligt salt med större molekyler som inte penetrerar huden lika bra. Dock har den samma funktion av att blockera svetten från att komma ut.
Detta innebär att naturliga deodoranter med alun ofta är ett effektivt val för dig som inte önskar alkohol, syntetiska parfymer eller konserveringsämnen men samtidigt faktiskt vill förhindra svettningar.
Det är fortfarande ett bättre alternativ, men till vardags föredrar vi att använda en deodorant utan alun. Alun passar perfekt när du ska på fest och inte vill få svettfläckar på kläderna dock.
Nedan kommer du hitta rekommendationer både med och utan Alun för att du ska kunna välja det som passar dig.
Viktiga parametrar att ta hänsyn till
Det har blivit allt svårare som konsument idag och har kanske aldrig varit knepigare att göra ett val som känns helt rätt. Samtidigt finns det en uppsjö av olika alternativ på marknaden som bjuder in till att hitta en produkt som möter just dina behov och preferenser.
Många gånger kan du behöva göra en avvägning kring vad som är viktigast för dig. Är det priset, ekologiskt, närproducerat, icke djurtestat eller giftfritt som väger tyngst för dig? Det kan vara svårt att hitta produkter som uppfyller alla parametrar så fundera över vad som är viktigast för dig.
- Aluminiumfritt eller inte?
- Hur mycket vill du betala?
- Ska det vara ekologiskt?
- Är det viktigt för dig att välja närproducerade varor?
- Vad har du för åsikter kring djurtestning?
- Hur ser du på parabener, alkohol och syntetiska ämnen?
- Är det okej med plastförpackning eller föredrar du glas eller metall?
En bra deodorant ska, bortsett från avsaknaden av aluminiumklorid, gärna inte heller innehålla parabener, alkohol och syntetiska ämnen. Dessutom får den gärna ge en långvarig effekt och räcka länge för att vara ett kostnadsmässigt bra alternativ.
Bästa naturliga deodoranten?
Det finns en rad olika varianter att välja mellan när det gäller deodoranter utan aluminium och andra oönskade ämnen. Här guidar vi dig till några av våra favoriter.
Innan dess vill jag bara påminna om ett par saker:
- När du byter från konventionell deodorant till naturlig deodorant får du räkna med att du under en period kan komma att svettas MER. Du måste alltså låta armhålorna detoxa en period innan du kan utvärdera om deodoranten fungerar eller ej.
- Om du får klåda, kontrollera om deodoranten innehåller alun eller bikarbonat, dessa kan orsaka klådan. Välj isåfall en deodorant utan dessa ingredienser.
- Naturliga deodoranter är ofta lite dyrare, men deodorant är i regel inte en står utgift på årsbasis så det kan vara värt att välja en bättre variant även om den kostar mer.
1. Ekologisk krämdeo från Naturlig Deo – passar särskilt för doftkänsliga utan Alun
Det här är ett toppenalternativ för den som söker en naturlig deo utan alun. Naturlig Deo erbjuder ekologiska och handgjorda deodoranter som är tillverkade i Västerbotten.
Vi fick faktiskt denna skickad till oss för flera år sedan när företaget var i uppstarten, så det är kul att se att det går så bra! Den är superdryg och räcker länge.
Deon kommer i en glasburk i olika storlekar och är i formen krämdeo som du själv applicerar i armhålan med rena fingrar eller med hjälp av en spatel om du föredrar det. Med hjälp av kroppsvärmen smälter kokosoljan och deodoranten blir enkel att applicera.
Den är unisex, finns som parfymfri, vegansk och erbjuds i olika storlekar – allt man kan önska sig! Även denna erbjuds i flera härliga dofter som lavendel, grapefrukt och kokos för den som önskar doft. Det finns även en motsvarande trevlig fotdeo från varumärket Naturlig Deo.
Pris 85 kr för 15 ml – finns i större förpackning.
2. Eilas deodorant Naturell– ett billigt alternativ med alun
En annan given favorit är denna roll-on från Eilas. Den innehåller citronsyraester och alun som effektivt håller dig torr hela dagen utan att torka ut. Detta är en väldigt populär deodorant då den beter sig väldigt likt konventionella deodoranter, men innehåller inte parfymer, syntetiska konserveringsmedel eller alkohol.
Deodoranten erbjuds även utöver denna doftfria variant i trevliga dofter. Jag rekommenderar om möjligt oftast doftfritt då jag inte gillar för mycket dofter (eller det här med dofter för “herr” eller “dam”), även om det är eteriska oljor. Den är dessutom mycket prisvärd.
Vi har använt den från och till i flera år, men i regel inte på vardaglig basis då den ändå innehåller alun. Dessutom är förpackningen i plast vilket jag inte är så glad för.
Pris 69 kr för 60 ml.
3. Bruns Products Deo 09 – roll-on utan Alun och i snygg glasflaska
En bra alternativ till Eilas är roll-on deodoranten från Bruns Products. Denna är handgjord utifrån naturliga råvaror och saknar parabener, alkohol och aluminiumsalter (inkl. alun).
Denna erbjuds i det klassiska utförande för deodoranter med glasflaska och roller vilket gör att den särskilt passar de som föredrar denna appliceringsmetod. Om du inte vill köpa plastförpackningar men ändå ha roll-on rekommenderar jag denna framför Eilas.
Den doftfria deodoranten är certifierad av Allergy Certified och är en mild och effektiv deo. Den är vegansk och räcker länge vilket gör den till ytterligare ett prisvärt alternativ. Denna deo passar alla och finns även med doft.
Pris 169 kr för 60 ml.
4. Lavilin 7 day deodorant cream – 7 dagars effekt med bara en applicering
Det här är en annorlunda men väldigt spännande produkt som har många väldigt positiva recensioner. Den innehåller endast naturliga ingredienser och du applicerar bara den en gång i veckan!
Den innehåller varken alun eller bikarbonat som vissa reagerar på med klåda. Däremot innehåller den probiotiska bakterier som skapar en fördelaktig miljö i armhålan och förhindrar illaluktande doft. Du kan träna, duscha och simma utan att behöva applicera på nytt.
Krämen smörjs i armhålan och ger effekt i upp till 7 dagar, vid behov smörjer du bara in dig lite oftare. Minus dock för plastförpackningen.
Pris 169 kr för 10 ml.
Sammanfattning
Välj en deodorant som passar dig – det här är en typisk produkt där du kan behöva testa en rad olika varianter innan du hittar din personliga favorit.
Många gånger är det bra att satsa på kvalitet och välja en deodorant som du kan använda under lång tid.
Bättre att välja en dryg kräm som är effektiv och som du inte behöver använda så mycket av varje gång än en billigare variant som luktar konstgjort och innehåller aluminium som täpper igen porerna och kan vara irriterande särskilt för dig med känslig hud.
Testa särskilt en aluminiumfri deodorant om du upplever irritation av vanliga deodoranter, din hud kan må bättre av ett mer naturligt alternativ.
Väg in parametrar som hur mycket du svettas och om du har preferenser när det gäller märkningar och innehåll när du gör ditt val av nästa deodorant!