Ekologiskt solskydd – vilket är bäst för barn och vuxna?
Det växande intresset för att ta hand om både sin hy och hud ordentligt är påtagligt idag – här är skydd från solen en väsentligt viktig del för att hålla huden såväl fräsch som frisk. Tänk särskilt på att skydda barns hud vars skydd inte är så starkt och välj ekologiska produkter med naturliga ingredienser.
Det finns mycket att ta ställning till inom kategorin solskydd. Det finns solskydd i olika former, förpackningar, prisklasser, styrkor och produkter för olika användningsområden.
I den här guiden går vi igenom några av frågorna kring ekologiskt solskydd och ger några tips på bra produkter som skyddar dig från solens strålar. Vi rekommenderar också solskydd utifrån våra egna favoriter.
De ekologiska solskydd vi tycker är bäst för vuxna är:
- Melt-In Sun Cream från Biosolis 100 ml– SPF 30, vattenfast och smälter in i huden utan att skapa oönskade vita hinnor. Bättre val för kroppen generellt.
- Dr Sannas Solkräm SPF 30 100 ml – liksom övriga är den vattenfast och innehåller bland annat återfuktande jojobaolja och probiotika.
För barn rekommenderar vi ett solskydd med högre SPF:
- Eco Cosmetics spray SPF 50 med doft av granatäpple och oliv 100 ml. Den praktiska förpackningen i form av spray gör den enkel att applicera på barn och vi använder denna till Iris.
- Biosolis Sun Milk SPF 50 100 ml. En mer lättflytande “solmjölk” än ovanstående och dessutom billigast.
Är solskydd viktigt – ja eller nej?
Först och främst är det viktigt att skydda sig från att bränna sig solen över huvud taget, du kan antingen göra det genom att hålla dig i skuggan, ha på dig täckande kläder eller med hjälp av solskyddskräm.
Att vistas i solen är jätteviktigt för att tillgodogöra dig d-vitamin under sommaren, men att bränna huden har inga fördelar. Om du vill vistas i solen, få en fin solbränna men undvika att faktiskt bränna dig sönder och samman så är solskydd en mycket bra lösning.
Om du väljer att använda solskydd ska du gärna variera formen och styrkan med årets olika säsonger och graden av exponering för solen. Med ordentlig och kontinuerlig användning av solskydd minskar risken för hudcancer.
Tänk på att solskydd och solkräm kan vara bra att använda året om. Det är inte bara under de varma sommarmånaderna eller under utlandssemestern som din hud utsätts för sol.
Särskilt på våren är huden och hyn särskilt utsatt för solens strålar eftersom den inte har något upparbetat grundskydd. Hur många har inte ägnat sig åt trädgårdsarbete en solig vårdag och sen efter några timmar upptäckt att du är illröd i huden? Ja, det har i alla fall jag gjort. Mer än en gång.
Om du är känslig kan du även behöva solskydd när det är mulet eller molnigt ute.
Iris (vår dotter född juni 2019) ägnar mycket tid utomhus och redan nu på våren behöver vi se till att smörja in henne i ansiktet för att skydda mot solens strålar under långa promenader.
Vi föredrar att använda ekologiskt och naturliga hudvårdsprodukter solskydd till oss själva när det behövs och till Iris. Detsamma gäller för solskydd. Konventionellt solskydd innehåller flertalet kemikalier som vi undviker att smörja på huden.
Vad menas med ekologiskt solskydd?
Med ekologiskt solskydd menas att de ekologiska produkterna saknar kemiska filter och nanopartiklar. Istället innehåller de fysikaliska filter som ger skydd mot solens strålar.
Här är det vanligt att ämnen som zinkoxid eller titandioxid reflekterar bort de skadliga UVA- och UVB-strålarna som kommer från solen. Solskydd i olika former skyddar oss mot solens strålar. Mer specifikt mot dess ultravioletta strålar som kan delas upp i olika kategorier:
- UVA-strålarna är den strålning som tränger djupast ner i huden och den största delen av solens strålar består av denna form. Dessa ger mörkare pigment samt tjockare och rynkigare hud. UVA-strålarna utgör 95 procent av de ultravioletta strålar som når ned till jordens yta.
- UVB-strålarna gör att vi bränner oss och kan ge skador i cellernas DNA.Den här strålningen utgör 5 procent av samtliga ultravioletta strålar som når jorden.
När solkrämer har skydd mot både UVA och UVB kallas det för bredspektrumskydd och det här begreppet kan vara bra att hålla utkik efter när du ska välja produkt.
De konventionella solskydden innehåller ofta en kombination av fysikaliska och kemiska UV-filter.
Varför välja ekologiskt solskydd?
När du ska använda solskydd kan du med fördel välja ett ekologiskt sådant. När du väljer giftfritt och ekologiskt solskydd är du med och bidrar du till att efterfrågan minskar på solskydd med kemiska filter och nanopartiklar.
Det har länge varit omdiskuterat huruvida konventionella solskydd innehåller hormonstörande ämnen (1,2)och de ämnen som särskilt har pekats ut är Ethylhexyl methoxycinnamate och 4-methylbenzylidenecamphor (4-MBC). När du väljer ekologiska produkter undviker du att utsätta din kropp för dessa ämnen.
Dessutom gör du din hud en tjänst genom att välja ekologiska och naturliga produkter som i regel är skonsammare mot huden.
En annan aspekt av ekologiskt solskydd är att välja produkter som inte har negativ påverkan på marint liv i form av korallrev och vattenlevande organismer. Det här börjar bli en allt vanligare vinkel att fronta i marknadsföringen som en produktfördel för den medvetna konsumenten. Som ett led i detta har exempelvis producenten Biosolis (som nämns nedan) valt att ge en del av sin vinst till organisationer som på olika sätt arbetar med att bevara världshaven och stränderna.
Vad finns det att välja mellan?
Idag finns det en uppsjö av olika spännande solskydd att välja mellan och även segmentet med ekologiskt solskydd och ekologisk solkräm fortsätter att växa. Inom ekologiskt solskydd finns produkter i olika former och prisklasser.
Du hittar bland annat solkrämer och sollotions som används under själva solningstillfället men även after sun produkter för den som vill förlänga solbrännan och motverka att den solbrända huden börjar fjälla. En svalkande gel kan vara uppskattad som efterbehandling för att hjälpa din hud att återhämta sig. Dessutom har intresset för brun utan sol ökat.
Solskydden erbjuds vanligtvis med SPF (solskyddsfaktor) från 10 upp till 50+ där solkrämerna med högt solskydd är särskilt lämpliga som solkräm för barn.
Ett populärt alternativ är att välja en foundation med integrerat solskydd. Då får du ett täckande puder som samtidigt skyddar dig mot de starka strålarna. Det är bra att använda produkter som innehåller någon form av solskydd året om för att skydda din hy.
Det går även att göra sin egen naturliga solkräm. Då kan titanoxid eller zinkoxid användas som fysikaliskt skydd tillsammans med karanjaolja som har solskyddande egenskaper.
Vilken produkt ska jag välja?
Med gott om valmöjligheter kan valet upplevas svårare. En riktlinje är att att välja vattenfast solskydd med hög solskyddsfaktor, det vill säga högre än 30 SPF, som ger så kallat bredspektrumskydd.
1. Melt-In Sun Cream från Biosolis – smälter in i huden
Den här solkrämen från Biosolis är ett bra alternativ för dig som söker ett giftfritt och naturligt alternativ utan kemikalier. Den har solskydd 30, är vattenfast och smälter in i huden utan att skapa oönskade vita hinnor.
Du kan applicera produkten både på kroppen och i ansiktet vilket kan vara praktiskt när du ska till stranden eller ut i naturen och inte vill släpa på onödigt många produkter.
Biosolis produkter är baserade på naturliga mineraler, aloe vera och ekologiska växtoljor.
Du hittar Biosolis Melt-In Sun Cream här
2. Dr Sannas Solkräm SPF 30 – passar alla
Det här är en produkt som har allt du kan önska dig av en solkräm. Den är:
- Naturlig och ekologisk
- Dermatologiskt testad
- Vegansk
- Vattenfast
- Fysikaliskt mineralbaserat solskydd med zinkoxid
- Innehåller inga allergener
Dr Sannas Solkräm från innehåller ingredienser som jojobaolja, kokosolja och probiotika. Från samma varumärke erbjuds även en motsvarande ekologisk solkräm med SPF 20 samt en härligt svalkande after sun kräm.
Du hittar Dr Sannas solkräm SPF 30 här
3. Solläppbalsam SPF 30 från Eco Cosmetics – skydda läpparna mot stark sol
Glöm inte att skydda läpparna mot solen, huden på läpparna är mycket känsliga för solen! Det finns mängder av trevliga cerat som skyddar dina läppar från solen. Testa exempelvis ett ekologiskt solläppbalsam med SPF 30 från Eco Cosmetics.
Den fungerar även på näsa och öron som är särskilt utsatta områden. Produkten är vattenfast och lämpar sig även för barn.
Använd gärna denna form av solskydd i skidbacken eftersom snö reflekterar 80 procent av solens strålar.
Klicka för att komma till produkten
Ekologiskt solskydd för barn
Barns motstånd mot solens starka strålar är inte lika starkt eftersom deras hudceller är extra känsliga och ännu inte kan skapa samma pigmentskydd som vuxnas hud.
Skydda därför barnen så långt det är möjligt från stark sol då kraftiga brännskador i unga år kan få konsekvenser senare i livet. Om ditt barn är yngre är 1 år ska det helst inte utsättas för direkt solljus över huvud taget.
Du kommer långt med att vistas i skuggan, undvika timmarna när solen är som allra starkast, använda täckande kläder och badkläder med UV-skydd på stranden.
Du hittar UV-kläder för barn i många varianter här.
Det är bra att komplettera med solkräm eftersom solen kan bränna i ansiktet även under kalla vårdagar eller för nakna fötter som ränner runt i gräset . Då finns det gott om alternativ som är särskilt lämpliga och utformade för barns något känsligare hud.
Tänk på att återapplicera solkräm ofta och välj gärna vattenfasta varianter. Komplettera gärna solkrämen med skuggning via parasoll, soltält och UV-skydd till barnvagn.
Vi gillar följande ekologiska solskydd för barn:
- Eco Cosmetics spray SPF 50 med doft av granatäpple och oliv. Denna använder vi till Iris. Den praktiska förpackningen i form av spray gör den enkel att applicera på barn och den går väldigt snabbt in i huden utan kladd.
- Biosolis Sun Milk SPF 50 är en mer lättflytande solkräm än ovanstående.
Sammanfattning
När du ska välja solskydd eller solkräm är det bra att utgå från dina personliga behov. Välj en form som passar dig – kräm eller spray. Det som funkar för dig är det bästa alternativet. Läs ingredienslistorna ordentligt och använd gärna olika produkter för olika tillfällen.
Se även till att begränsa antalet timmar i solen och undvik de timmarna när solen står som högst på himlen mitt på dagen och bär gärna skyddande kläder, hatt och solglasögon. Speciellt viktigt är att det när det gäller barn. Ta även hänsyn till din hudtyp och känslighet.
Hej!
Har ni provat eco cosmetics sun milk SPF 30 sensitive?
Jag läste er artikel precis om solskydd, och har efter lite sökning på internet beställt hem den! Om ni har provat den, har ni något att säga om just denna? 🙂
Hej Inez,
Vi har inte testat deras sun milk men jag tänker att den säkert är lika bra som deras övriga produkter. Du kommer säkert bli nöjd. Det som främst skiljer en sun milk från en solkräm är dess konsistens, inte funktion. Sun milk är lösare i konsistens och det är nog bara en smaksak vilket man föredrar att smörja in sig med 🙂
EVY sunscreen mousse som rekommenderades förra året har jag kvar. Är den ok för vuxna fortfarande??
Hej!
Jag tror inte att jag har rekommenderat Evy Sunscreen Mousse, men den verkar vara populär bland de mer konventionella märkena. Det är inte ett ekologiskt eller fysikaliskt solskydd utan ett mer klassiskt solskydd av ett välkänt märke. Om den inte gått ut i datum kan du använda den tills den är slut och isåfall senare testa en ny variant 🙂