fbpx

Bästa snarksprayen: Jämförelse av 5 anti snarksprayer (Köpguide)

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

En snarkspray är ett hjälpmedel för dig som lider av snarkningar. I den här artikeln jämför jag fem snarkdämpande sprayer för att hjälpa dig hitta ett passande alternativ.

Den anti snarkspray som är bäst i jämförelsen är snarksprayen Snooreeze  

Så gick jämförelsen till

I min jämförelse har jag valt ut sex snarksprayer som finns tillgängliga i vanliga webbutiker.

Jag har främst utgått från användarnas egna upplevelser men har även tagit hänsyn till följande faktorer:  

  • Effektivitet – gör produkten det den lovar.
  • Användarvänlighet – hur enkel är produkten att använda
  • Prisvärdhet – priset i förhållande till effektiviteten.
  • Omdömen – vad säger andra som använt produkten.

Kort om prisjämförelsen

För att göra det enklare för dig att hitta en snarkspray som passar din budget har jag jämfört produkter i tre olika prisnivåer.

Produkterna i jämförelsen kostar mellan 120 – 209 kronor, men tänk på att priserna kan variera beroende på vart du handlar.

Nivå $< 140 krBudget
Nivå $$140-200 krMellan
Nivå $$$200 krPremium

Tips! Titta alltid på priset per daglig dos samt hur många dagar sprayen räcker om du vill bilda dig en bättre uppfattning om huruvida produkten är prisvärd eller inte.

Vilken anti snarkspray är bäst?

Nedan har jämfört fem olika halssprayer mot snarkning. Jag har även inkluderat en nässpray som utmanare.

Den snarkspray som fått bäst betyg i jämförelsen är av märket Zedopor.

1. Snoreeze Snarkspray – Bäst i test

Prisnivå$
Storlek23,5 ml
Pris/dag2,40 kr

Snoreeze är en mycket prisvärd halsspray som ska lindra snarkningar. Formulan innehåller thermogel med mikrosfärer, vilket gör att sprayen anpassar sig efter din kroppstemperatur. Enligt tillverkaren ger detta en skonsam, men effektiv spray som motverkar torr hals.

Medan vissa användare upplever att snarkningarna försvunnit helt sedan de började med denna spray menar andra att Snoreeze inte fungerar alls.

Med tanke på att detta är en mycket billig spray kan det dock vara värt att prova.

Jag gillar framför allt att sprayen räcker länge eftersom du bara behöver använda Snoreeze en gång per dag. Ytterligare ett plus är att den innehåller pepparmyntsolja som ger en fräsch smak och andedräkt.

2. Help Stop Snoring Spray

Prisnivå$$
Storlek9 ml
Pris/dag4,26 kr

Helps Stop Snoring är en annorlunda och spännande snarkspray som innehåller 11 naturliga eteriska oljor, bland annat pepparmint, eukalyptus, citron, salvia och timjan. Eteriska oljor har använts i tusentals år mot en rad olika åkommor, inte minst för att motverka snarkningar.

Den här halssprayen är vattenbaserad, vilket gör att den varken kladdar eller rinner i halsen trots att den innehåller oljor.

Användarna har gett den här Helps Stop Snoring blandade omdömen. Många är positiva över effekten och intygar att den verkar i upp till åtta timmar. Däremot är det många som klagar på smaken som vissa upplever är “vidrig”.

Om du gillar naturliga produkter kan Helps Stop Snoring vara en intressant snarkspray för dig.

3. Asonor nässpray

Prisnivå$$$
Storlek30 ml
Pris/dag6,97 kr

Asonor är en kliniskt testad nässpray mot snarkningar. Med pumpfunktionen kan du applicera sprayen direkt via näsan till svalget där den mjukar upp muskulaturen.

Trots att det är en spray som appliceras via näsan fungerar den på samma sätt som en halsspray.

Även om detta är en populär snarkspray som har utsetts till vinnare i andra bäst-i-test är användarnas omdömen blandade.

Överlag är de flesta positiva och tycker att sprayen ger bra effekt. Dock verkar den främst reducera högljudda snarkningar, snarare än att helt eliminera dem.  

Vissa användare klagar på att de blir torra i munnen på morgonen efter att de använt Asonor och en del menar att den inte fungerar över huvud taget.

Hur som helst kan sprayen vara värd ett försök om du testat andra lösningar utan resultat. För bästa resultat ska du helst använda den varje dag i minst två veckor.

4. Silence snarkspray

Prisnivå$
Storlek50 ml
Pris/dag4,57 kr

Silence är en prisvärd snarkdämpande halsspray med karragenan (ett proteinbindande ämne från rödalger) som verkar snabbt. Du applicerar den strax före sänggåendet genom att spraya tre gånger längst bak i halsen.   

Silence har fått mycket blandade omdömen av användarna. Omkring hälften älskar sprayen och hyllar den till skyarna, medan den andra hälften tycker att det är bortkastade pengar.

Produkten kan kritiseras för dess innehåll, då den bland annat innehåller konserveringsmedel som metylparaben och natrium propylparaben.

Allt fler (även jag) föredrar produkter utan parabener trots att det inte finns några studier som bevisar att de är farliga.

Jag vill understryka att samtliga ingredienser i Silence snarkspray är godkända att användas i smink, hygienprodukter och läkemedel i Sverige såväl som resten av EU.

5. Snoreeze nässpray – Utmanare

Prisnivå$
Storlek10 ml
Pris/dag4,50 kr

Jag har även valt att inkludera en utmanare i den här jämförelsen, nämligen en nässpray från Snoreeze.

En vanlig orsak till snarkningar är nämligen täppt näsa, exempelvis på grund av allergier eller förkylning. Lider du av detta kan Snoreeze nässpray vara ett bra val för dig.

Snoreeze nässpray sprayar du direkt i näsan för snabb lindring av nästäppa. Produkten passar dock inte inte personer som lider av regelbundna snarkningar – då är en traditionell sparkspray ett bättre alternativ.

Vissa användare tycker att det är en mycket effektiv spray som passar både för täppt näsa och snarkningar. De positiva kommentarer lyfter även fram de naturliga ingredienserna som snabbt öppnar upp andningsvägarna.

Om man ska vara lite skeptisk mot sprayen kan man säga att den inte skiljer sig särskilt mycket från en vanlig nässpray. En traditionell nässpray som smörjer och öppnar upp luftvägarna i näsan kan tänkas fungera lika bra.

Vad ska jag tänka på vid val av anti snarkspray?

Snarkningar är ett vanligt problem som kan orsakas av många olika faktorer. Det finns ingen garanti att en snarkspray fungerar just för dig, men det kan alltid vara värt att testa.

När du köper en snarkdämpande spray bör du framför allt vara uppmärksam på följande:

  • Innehåll: Var innehåller sprayen? Vilka är ingredienserna och vad är de bra för? Är ingredienserna naturliga eller syntetiska?
  • Användaromdömen: Vad säger personer som redan har testat snarksprayen? Gav sprayen någon effekt mot snarkningarna? Är betygen övervägande bra eller dåliga?

Allergi: Det är alltid viktigt att läsa innehållsförteckningen noggrant för att försäkra dig om att du inte är allergisk mot något ämne. Rådgör med läkare först om du är osäker.

Frågor & svar

Vad gör en snarkspray?

En snarkdämpande spray sprayas längs bak i gommen där den fuktar slemhinnorna i svalget. Det är nämligen i de bakre vävnaderna som som snarkljuden uppstår.

Genom att fukta och strama åt den delen av gommen kan sprayen reducera vibrationerna som ger upphov till snarkningar.

Vad är skillnaden mellan halsspray och nässpray?

De vanligaste snarksprayerna är halssprayer som du sprayar i gommen. Om du lider av regelbundna snarkningar är halssprayen det bästa valet.

Det finns även nässprayer som är till för personer som snarkar på grund av täppt näsa, exempelvis vid förkylning eller allergier.

Hur används en snarkspray?

Vanligtvis använder du snarksprayen strax före sänggående. Du applicerar den enklast genom att  luta huvudet bakåt och sprayar mot svalget. Antalet sprut varierar från 3-6 beroende på vilken typ av spray du använder.

De flesta rekommenderar att du väntar med att svälja i 20-30 sekunder efter att du använt sprayen. För bästa effekt bör du dessutom undvika att dricka eller äta direkt efter appliceringen.

Tänk på att olika produkter används på olika sätt. Läs därför alltid bruksanvisningen i förpackningen innan du använder den spray du valt att köpa.

Fungerar verkligen snarkspray?

Snarkspray fungerar för vissa, men inte alla. De flesta produkter har blandade omdömen där vissa är mycket positiva medan andra menar att sprayen inte har någon effekt.

Användarna är övervägande positiva, men du bör alltid läsa olika omdömen för den specifika produkten du är intresserad av för att bilda dig en bättre uppfattning.

Eftersom snarksprayer är en relativt billiga kan det oftast vara värt att testa för att se om det fungerar för dig.Kom ihåg att snarkspray inte kan lindra sömnapné, ett tillstånd där personen i fråga upplever andningssvårigheter under natten.

Vem bör inte använda snarkspray?

Snarkspray lämpar sig för de flesta som lider av snarkningar, men följande grupper bör rådgöra med läkare först:

  • Gravida. Det finns inga kliniska bevis för att snarkspray kan påverka slemhinnorna hos gravida.
  • Personer med allergier, exempelvis mot jordnötter eller soja, eftersom det kan finnas allergiframkallande ämnen i sprayen.
  • Astmatiker.
  • Vuxna med fenylketonuri (Föllings sjukdom, PKU)
  • Barnunder 18 år.

Om du inte kan använda en snarkspray kan ett alternativ vara att prova en snarkskena, den hjälper till att öppna upp luftvägarna och på så sätt motverka snarkningarna.

Sammanfattning

En snarkspray är ett hjälpmedel som du använder strax före sänggåendet och som kan minska dina snarkningar under natten.

Appliceringen skiljer sig en del mellan de olika produkterna och därför ska du alltid läsa bruksanvisningen noggrant.

Halssprayer som fuktar svalget passar personer med regelbundna snarkningar. Om du däremot lider av snarkningar i samband med förkylning eller allergi bör du istället välja en nässpray mot snarkningar.

Om du provat att använda snarkspray men inte fått önskad effekt finns det fler hjälpmedel som kan vara värda att undersöka.

1 kommentar
Delta i diskussionen
  1. gravatar Susan

    Linalool och limonene är tyvärr allergener. Det står i produktbeskrivningen för den halsspray som är överst och funnen bäst i testet att den är fri från allergiframkallande proteiner. Må så vara men dessa doft smakämnen framkallar då kanske en överkänslighetsreaktion som är en annan mekanism än allergi. Mpnga med mig reagerar med starkt obehag på dessa s.k. naturliga ämnen. “Naturligt” är ofta dåligt för överkänsliga och allergiker tyvärr.

    Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*