Hål i tänderna, går det att läka naturligt?
Går det att läka hål i tänderna naturligt? Om du tror att svaret är nej så fundera en gång till. Här kommer några tips som kan hjälpa dig att läka hål i tänderna på naturlig väg.
Sammanfattning
- Det går att förebygga och stärka tänderna med hjälp av en näringsrik kost
- Undvik processad mat och raffinerat socker.
- Har du redan hål i tänderna – undvik spannmål och fokusera på näringsrik mat
- Komplettera din kost med fettlösliga vitaminer, mer specifikt A-vitamin och K2 i kombination med D3 för att stärka tänderna. Kan använda kosttillskott vid behov
- Testa oil pulling för att motverka karies.
Går det att läka hål i tänderna? Här är några tips!
Läkning av hål i tänderna sker inte över en natt men det finns både beskrivit i böcker och artiklar på internet som visar på att det är möjligt. [1, 2]
Grunden är att se till att få i dig ordentligt med fettlösliga vitaminer (A, D, E och K), mineraler och undvika skräpmat. Mer om varför just fettlösliga vitaminer är så viktigt kan du läsa lite längre ner i artikeln.
Här samlar vi våra bästa tips:
Ät näringsrik mat
Vill du läka hål i tänderna naturligt gäller det först och främst att hålla sig till att äta näringsrik mat. Kroppen är alltid ute efter att läka sig själv, hel och halvfabrikat fungerar bra som energi men det förser inte kroppen med den näring, eller byggstenar, som krävs för att kunna läka sig själv.
Få i dig mer:
- Benbuljong (eller kollagenpulver)
- Opastöriserade mjölkprodukter såsom ost, kefir, ghee och smör som är rikt på kalcium, magnesium, fosfor, vitamin K2, D3 samt andra fettlösliga vitaminer.
- Grönsaker, framförallt bladgrönsaker
- D-vitamin från sol, mat eller kosttillskott
- Hälsosamma fetter såsom kokosolja, avokado, oliver och fiskleverolja.
- Fermenterade spannmål såsom syrad havregrynsgröt eller riktigt surdegsbröd.
- Aktiverade (alltså blötlagda) nötter och frön.
Uteslut socker
Oprocessad mat innehåller inte raffinerat socker vilket är en stor bov i dramat när det gäller hål i tänderna, just raffinerat socker bör undvikas helt. Men även naturlig sötning såsom frukt, honung och dylikt bör intas i begränsad mängd.
När du äter sötsaker reagerar bakterierna i munnen med att bilda skadliga syror som fräter på tanden. Detta pågår i ungefär 30 minuter efter du ätit. Saliven har till funktion att reparera skadan på emaljen efter syraangreppet men småätande eller söta drycker stör denna process.
Undvik mat rik på fytinsyra
Som nämnts ovan tros fytinsyra kunna vara en anledning till varför karies uppstår. Detta beror på att du helt enkelt inte tillgodogör dig mineralerna i maten. Fytinsyra finns främst i spannmål, baljväxter, nötter och frön. Det finns däremot sätt att minska mängden fytinsyra i mat genom fermentering, groddning och blötläggning.
Få i dig tillräckligt med vitaminerna D, A och K2
D-vitamin
Se till att vistas mycket utomhus under de soliga månaderna (april-september/oktober). Ät mat rik på D-vitamin såsom ägg från frigående höns utomhus och fet fisk.
Under övrig tid på året rekommenderar vi ett bra högkvalitativt tillskott av D-vitamin, antingen i form av torskleverolja eller D-vitamin i kapsel. Vi har skrivit mer om D-vitamin här.
Vi rekommenderar
A-vitamin och K2
Dessa vitaminer finns i torskleverolja men även i getost, ägg, smör och ghee (smörolja/klarifierat smör) och främst i lever från t.ex. nöt eller kyckling. Torskleverolja tillsammans med ghee har visat sig vara extra effektivt enligt Weston A. Price.
Framförallt ghee är mycket rikt på vitamin K2. Du kan enkelt själv göra ghee hemma, följ bara instruktionerna här → Gör din egen ghee
K2 kan du även ta som kosttillskott om du tycker det blir enklare, vi rekommenderar då ett kombination av K2- och D-vitamin.
Öka ditt intag av mineraler såsom kalcium och fosfor
Den mat som nämnts ovan (alltså ägg, organkött, mjölkprodukter) är också rikt på kalcium och fosfor. För dig som önskar extra tillskott av kalcium rekommenderar vi den här.
Testa oilpulling
Oil pulling hjälper till att döda bakterier i munnen. Det sägs också hjälpa kroppen att detoxifiera sig genom att dra ut gifter ur munhålan vilka sedan spottas ut tillsammans med oljan. Oil pulling motverkar uppbyggandet av plack på tänderna och motverkar inflammation.
Läs mer: Oil pulling – Vitare tänder och bättre munhälsa
Varför får man hål i tänderna?
Enligt Vårdguiden uppstår hål i tänderna, eller karies som det heter, när skadliga bakterier bildar syror som luckrar upp tandytans emalj. För att undvika hål i tänderna rekommenderar Vårdguiden följande:
- Undvika att småäta mellan måltiderna, särskilt sådant som innehåller socker.
- Borsta tänderna noggrant med fluortandkräm morgon och kväll.
- Ta extra fluortillskott om din tandläkare eller tandhygienist bedömer att det behövs.
Alltså, ät eller drick inte socker, småät inte och använd mer fluor. Detta är de råd de flesta av oss har fått höra sedan barnsben.
Men om du nu följer rekommendationerna och ändå får hål i tänderna, kan det då finnas någon ytterligare bakomliggande orsak till att karies uppstår än bara socker och dålig munhygien?
Går det att läka hål i tänderna?
När du väl har fått hål i tänderna är den vanligaste behandlingen att ta bort den skadade delen av tanden och sedan fylla hålet med tandfyllnadsmedel med t.ex. plastkomposit.
En alternativ behandling som det inte pratas särskilt mycket om är hur en kostomställning kan hjälpa till att motverka, men även i vissa fall läka, hål i tänderna.
I en studie gjord på 62 barn (3) med hål i tänderna visade resultatet att det faktiskt går att läka hål i tänderna på helt naturlig väg genom en näringsrik kosthållning och komplettera med specifika kosttillskott som stärker tänderna.
Barnen delades in i 3 olika grupper där de ena gruppen åt en traditionell västerländsk kost inklusive havregrynsgröt. (Mer om varför just havregrynsgröt är av intresse för studien kommer lite senare…) Den andra gruppen åt också en traditionell västerländsk kost men kompletterade med tillskott av D-vitamin. Den tredje gruppen åt en kost fri från spannmål men rik på grönsaker, frukt, kött och mjölk som samtidigt kompletterades med D-vitamin.
Resultatet visade att den första gruppen inte hade några förbättringar utan snarare fått betydligt fler hål i tänderna. I grupp 2 gick det att se tydliga förbättringar, både vad gäller minskad uppkomst men även vad gäller läkning av hål i tänderna. Den absolut största skillnaden fanns i grupp 3 där nästan alla befintliga hål i tänderna hade läkt.
En näringsrik kost som kompletteras med D-vitamin kan alltså hjälpa till att motverka och läka hål i tänderna vilket också har påvisats i flera andra studier [4, 5].
Men hur var det nu med den där havregrynsgröten?
Anledningen varför just havregrynsgröt är av intresse i studien går att koppla till ämnet fytinsyra. Fytinsyra är ett ämne som naturligt finns i spannmål, nötter och frön som hindrar kroppens absorption av specifika mineraler såsom kalcium, magnesium, zink och järn.
Fytinsyra tros kunna vara en anledning till varför hål i tänderna uppstår genom att mineralerna i kosten helt enkelt inte är tillgängliga och kan användas för att reparera tänderna.
Motverka karies med näringsrik mat och tillskott
Weston Price var en tandläkare som tillsammans med sin fru reste runt i världen under 1930-talet. De gav sig ut för att undersöka kopplingen mellan västerländsk kost och hål i tänderna. Price besökte flera olika primitiva befolkningar som ännu inte blivit introducerade till varken socker eller annan processad mat.
Det han upptäckte var att det inte fanns några problem med hål i tänderna hos de primitiva befolkningarna. Det rörde sig endast om små eller inga tecken alls på nedbrytning av tänderna hos de befolkningar han undersökte.
Slutsatsen Weston Price drog från sina undersökningar var att näring i kosten var högst betydelsefull för god tandhälsa. Kosten som de primitiva befolkningarna konsumerade hade ett betydligt högre näringsvärde än den västerländska kosten.
Sammanfattningsvis kunde han se att det fanns 4 avgörande faktorer gällande varför karies uppstår:
- Brist på mineraler i kosten (framförallt kalcium, magnesium och fosfor)
- Brist på fettlösliga vitaminer (framförallt D-vitamin men även A,E och K-vitamin)
- Hög konsumtion av mat rik på fytinsyra
- Hög konsumtion av raffinerat socker
Inte bara kunde han konstatera att kosten är avgörande för om karies uppstår eller ej, utan han bevisade även senare att tillräckligt med näring även kan läka hål som redan uppkommit.
Jag rekommenderar verkligen att du läser den bok som Weston Price skrivit. Boken går igenom hans upptäckter från att ha rest runt i världen och besökt urbefolkningar och studerat hur de levde och åt och hur det påverkade hälsan i jämförelse med den rådande västerländska livsstilen.
Boken gavs ut första gången 1939. Den är en verklig ögonöppnare!
Du hittar boken här → Nutrition and Physical Degeneration – A Comparison of Primitive and Modern Diets and Their Effects
Bra inlägg! Jag lade själv om kosten och slutade med flour för ca ett år sen. Ibland kör jag även oilpulling. Mina tänder har blivit mycket finare och det svarta i botten på mina djupa tänder har nästan helt försvunnit!
Intessant!! Men om man har en lagning i tanden, kan den läka sig då eller måste lagningen avlägsnas först? 🙂
Ett hål kan läka sig så länge det befinner sig i emaljskiktet på tanden pga att kariesbakterierna är då beroende av näringstillförsel via kosten i munhålan. Har hålet passerat hela emaljens tjocklek och kommit in i dentinet, så får bakterierna näring från blodomloppet via tandpulpan och då kan man inte stoppa hålets framfart. En lagning sitter för att skydda mot bakterier som annars skulle fortsatt att gräva hålet djupare in mot pulpan.
När jag använde fluor tandkräm hade jag många små hål, alla behövde inte lagas direkt. När jag bytte till en tandkräm utan fluor läkte hålen. Hos barnen märker jag att de som använder mycket tandkräm, med fluor, har sämre tänder än hon som helst bara använder vatten och borsten. Ska nog gå och köpa ny tandkräm åt alla i familjen.
Skriv gärna ut din ut din intressanta text och ge den till din tandläkare!
men kan man ta bort ett hål i tänderna själv utan en tandläkaren
Jag har precis varit hos tandläkaren och eftersom jag har tandläkarskräck försöker jag desperat se om det finns möjlighet att fixa hålen naturligt. Jag vill ha lite mer info på mat typen och vad ska man borsta tänderna med osv.
Jag har ett pyttelitet hål i en tand, kan det repareras av sig självt??
Hej.
Jag håller med och lever efter det du skriver om. Nu har min 5:åring varit till tandläkaren och dom hävdar att han har 2 hål som dom måste laga. Att hans tandemalj är så skär att det har skadat hans vuxentänder bara för att vi inte använder fluor. Känner mig sååå olycklig.
Vitamin A och K2, kalcium och fosfor. Dom ger jag sällan (K2 och kalcium) och aldrig (A och fosfor) men resten får barnet. Vi borstar och vi äter inte skräp! Han får läsk, 1 burk kanske var annan månad och den brukar vi få hälla bort. Just i sommar har det blivit mer sötsaker än vanligt men godis är inte ens 1 gång/veckan. Jag vill inte att dom ska borra! Min fru hade inget emot när vi slutade med fluor men hon tror mer på en tandläkare i verkligheten än alla artiklar jag visar henne. Nu fick hon “rätt” när dom säger att barnet har hål. Blääää! Jag vet inte vad jag ska göra!
Förstår jag dig rätt att du sällan ger ditt barn K2 och kalcium och aldrig A och fosfor? Just vitamin-a, k2 och d-vitamin är väldigt viktigt för starka tänder och skelett vilket jag även skrivit i artikeln. Man bör främst få i sig dessa näringsämnen via kosten men kan i vissa fall behöva komplettera med tillskott till exempel om man vill försöka läka hål i tänderna. Torskleverolja i kombination med t.ex. smörolja (ghee) är speciellt fördelaktigt på grund av sitt höga innehåll av just vitamin-a, k2 och d-vitamin.
K2, fosfor och kalcium har jag hemma så jag börjar ge honom det i kväll. Omega3 (eskimo3) och D-vitamin får han dagligen men nu under sommaren när vi inte varit hemma har det inte blivit ofta. A-vitamin behöver jag köpa, har du något märke att rekommendera?
Ghee har jag funderat på att börja göra och använda i mat. Menar du att man ska ta det rent eller räcker det att ha i mat? Tusen tack för att du svarade!!
Fermenterad torskleverolja t.ex. av märket Green Pastures (http://www.madeleineschoice.se/fermenterad-torskleverolja/6). Den innehåller naturligt A- och D-vitamin och Omega-3 så köper du den behöver du inte köpa en massa annat, bara komplettera med ghee. Det finns också en färdig blandning med fermenterad torskleverolja och ghee, då får du allt i ett. (http://www.madeleineschoice.se/butter-oil-fermented-cod-liver-oil-cinnamon-tingle/56-0).
Fermenterad torskleverolja i kombination med smörolja är den metod som beskrivs i boken Nutrition and physical degeneration, köp gärna den och läs.
Lycka till!
Är lite nyfiken på vad den individuella bakteriefloran i munnen spelar för roll?
Jag har en lite udda tandhygienist som inte bryr sig det minsta om att jag inte använder fluor och vi brukar ha ganka intressanta diskussioner, sist om probiotisk tandkräm som hon tycker verkar vara lovande och hon menade på att naturfolk inte bara äter annorlunda utan dessutom har andra bakteriestammar i sin munhåla som konkurrerar ut skadliga bakterier och minimerar risken för tandskador.
Vår lille son på två år lider av grav reflux och har kräkt sönder sina tänder som då så klart drabbades av svår karies och han fick dra ut flertalet tänder i överkäken, i nederkäken skyddas de naturligt av saliv och han ser för närvarande lite märklig ut med kritvita fina små tänder i nederkäken och är nästan helt tandlös där uppe. Vi äter förresten i stort hälsosam och näringsriktig mat och inget vitt (gluten, socker, mjölk) av hälsoskäl och diverse allergier. Frågan är intressant då jag tyckte att jag såg en klar reducering av kariesförekomst efter att jag köpte ett vanligt förekommande preparat för barn med lactobaciller och började ge regelbundet morgon och kväll…
Hej!
Hur stor mängd av Ghee och fiskleveolja är det som är den bästa kombinationen?, tänkte då ni skrev att de var fina att ta tillsammans.
Och vad använder ni er av att borsta tänderna med som är flourfritt?
Tänkte om ni har en specifik tandkräm som ni rekommenderar .
Tack för en toppen blogg, sida. Väldigt fin inspiration.
Hej Janelica,
Tack för din kommentar! Vi ska se till att uppdatera inlägget med mer information om det du undrar. Det är ändå dags att uppdatera det :).
Men för att svara lite snabbt så använder vi sedan några år tillbaka tandkräm från Kingfisher. De finns i flera olika “smaker” men vi har fastnat för just Kingfisher Baking Soda Mint.
Tack så mycket för svar och uppdateringen ☺
Väldigt intressant. Anser ni att man skall börja minska intag på böner, linser och nötter för att minska risken för hål. Eller håller det med att man blötlägger och groddar maten?
Jag äter paleo idag, men försöker också äta lite mer vegetariskt och då går det i grönsaksgrytor med ex linser eller bönor.
Genom att blötlägga och grodda maten gör du stor skillnad i hur mycket fytin du får i dig. Om du inte kan göra detta bör du istället se till att äta sådan typ av mat mer sällan. Vi själva äter kikärtor och bönor ganska regelbundet, ca 3 gånger i veckan. Däremot äter vi numera väldigt sällan nötter eller frön (ett par gånger i månaden) så försöker liksom balansera det lite. Däremot blötlägger vi alltid denna typ av mat.
Eftersom du inte äter spannmål (havre, vete m.m.) heller så är du nog rätt bra på det ändå 🙂
Hej igen!
Jo då här groddas, blötläggs det och fermiteras i massor?
Vet ni hur det är med nötmjöl, nötmjölk och oljor, har de hög halt av fytinsyra?
Jag använder mig mycket av det (i vart fall nötmjöl och nötmjölk, kokosmjölk och mandelmjölk, som jag gör själv) då jag ej äter mjölkprodukter, med undantag för ghee och fetaost ibland?
Hur är det egentligen med ärtor av alla dess slag?
Tusen frågor och funderingar nu?
Det är mycket intressant att läsa artikeln och den ger även hopp om att själv kunna göra något åt sin munhälsa. Min dotter var precis hos tandläkaren där de konstaterade att hon hade sex hål som de skall laga i december. När jag frågade om det var hål som kanske kunde läka ut så sa hon nej. Skall man lita på det eller vad kan vi göra eller vart kan vi vända oss?
Hej!
Vi kan inte säga hur du ska göra och vet tyvärr inte heller vart du kan vända dig. Det går att läka hål i tänderna, men huruvida lagning eller läkning är rätt för dig och din dotter kan inte vi råda dig i. Det beror såklart också på hur stora/djupa hål det rör sig om. Kanske är vissa hål allvarligare och behöver lagas, medan andra är mindre allvarliga och kan läka? Isåfall kan man ju kompromissa och åtgärda det akuta medan man ger lite tid att läka de andra.
Att din dotter har så många hål är oroväckande och fördelen är att samma råd som vi ger för att läka hål i tänderna även förebygger hål i tänderna. För något är tokigt för att din dotter ska ha så många hål. Oavsett om du väljer att laga nu eller inte så behöver du absolut se över det vi nämner i inlägget för att förebygga fler hål i framtiden.
Kan bara nämna det du skriver i artikeln att använda fluor och även extra fluor om det behövs. Kan bara nämna att fluor är rena döden bokstavligt talat för sköldkörteln. Det räcker med små mängder. Sen kan tilläggas att fluor har en giftighetsgrad någonstans mellan arsenik och bly. Fluor är rena giftet!
Hej! Hur tänker ni kring att artikeln ni hänvisat till är från 1932, alltså innan fluortandkrämen lanserades?
Hej! Jag tänker inte så mycket om det för ser inte varför det är relevant. Det jag främst tänker är att studien tyder på att flourtandkräm inte behövs om man äter bra mat då det i studien bevisats att tänderna kan läka sig själva med tillräckligt näringstillskott.
hej, jag har hål i en visdomstand tandläkarn säger att jag bör dra ut den men jag tänker att jag kanske kan slippa det ? kan det vara direkt farligt om jag inte drar ut den?
Hej! Hål i tänderna blir ju värre med tiden om du inte aktivt gör något för att det ska bli bättre. Det går att läka mindre hål genom tipsen ovan, men det beror också på hur allvarligt hålet är. En kompromiss är ju att avvakta lite, följa tipsen, se åt vilket håll det går och därefter fatta ett beslut – en lagning kan också vara ett alternativ istället för att dra ut den. Du ska såklart inte heller gå runt och ha ont om det blir värre.
Hej,
Jag har fått ett svart litet hål i mina bakre delen av mina tänder och är väldigt orolig att den kommer bli större. Jag har verkligen tandläkare skräck vågar inte gå dit, och har inte råd att betala ett tandläkaren besök. Kan den svarta hålet försvinna av sig själv?
Hej, förstår om du har tandläkarskräck men vi rekommenderar alltid att gå på regelbundna besök för att hålla koll på sin tandhälsa. Vi går själva regelbundet och gör undersökningar. Det finns tandvårdsbidrag du kan nyttja också. Du bör kontakta exempelvis Folktandvården för hjälp då dom säkert är vana vid att träffa personer med tandläkarskräck.
Hej!
Intressant. Har läst massor om ämnet och olika forskningar sedan i höstas. Upptäckte att jag har erosionsskador på tänderna. Fick panik!! Har annars extreeemt rena tänder och aldrig hål. Nu början på ett. Frågan är, kan även erosionsskador läka av bättre kost? Har stött på en som säger att det går (har gjort det själv säger hen). Måste vara försiktig på nätet och vill därför hitta mer forskning om detta. Har nästan helt tagit bort flour (flourtablett på dagen). Använder tandkräm med HAP istället. Hoppas på bättre emelj snart igen 🙏🏼! Merparten av allt man läser menar att det är OMÖJLIGT att läka emalj/erosion. Skam den som ger sig 😉. Har inte fullt ut hängivit mig åt kosten (älskar bröd…🙄) men ökat bladgrönsaker mm. Om ”vi” tror på detta ska jag göra ett ärligt försök!!
Hej!
Några tankar om att läka lättare erosionsskador med diet/kost? Några menar att det är omöjligt, andra att det går med rätt förutsättningar. Tacksam för svar
Marie