fbpx

Fröknäcke

Fröknäcke

Ibland gillar vi att ha ostkvällar där vi provar lite olika ostar. Det är någonting med ost som gör det så väldigt gott men eftersom vi inte kan äta de där klassiska kexen som hör till en riktigt ostbricka på grund av gluten har vi fått lösa det problemet genom att baka fröknäcke.

En viktigt sak som är lätt att glömma men som är så viktigt för att minska risken för magproblem efter man ätit fröknäcke är att blötlägga alla frön innan du använder dem i matlagning eller bakning. Här kan du läsa ett inlägg om varför det är viktigt att förbereda frön, gryn och nötter innan man äter dem och hur man går tillväga. Blötläggning minskar mängden anitnutrienter i fröna och underlättar nedbrytningen så att kroppen lättare kan ta upp näringen. Frön, nötter och gryn innehåller försvarsämnen som binder till olika mineraler och hindrar kroppen från att ta upp dem och för att komma runt problemet gäller det alltså att blötlägga fröna först.

Vi brukar dock inte blötlägga linfröna innan vi gör fröknäcket eftersom linfröna bildar gelé som hjälper till att binda samman knäcket. Men nu till receptet.

Fröknäcke

Portioner: 1 plåt | Tid: 1 h 15 min

Ingredienser

  • 2 dl Solrosfrö
  • 1 dl Sesamfrö
  • 1 dl Pumpakärnor
  • 1 dl Hela linfrö
  • 2 msk (valfritt) Bovetemjöl
  • 2 msk Fiberhusk
  • 5 dl Kokande vatten
  • 1/2 tsk Salt

Gör så här

  1. Blanda alla torra ingredienserna i en bunke.
  2. Koka upp vatten och häll över fröblandningen, rör om ordentligt. Jag gör alltid dubbel sats på en plåt och trycker ut i kanterna. Gillar när de blir lite tjockare. Om du vill ha tunna så använd två plåtar.
  3. Häll upp på plåt med bakplåtspapper och tryck ut smeten.
  4. Grädda i 45-60 min i ugn på 175-200 grader. Tag ut plåten efter ca 20 minuter och skär snitt i smeten för att sedan lättare kunna knäcka ut bitar. Sätt sedan in plåtarna igen och låt de grädda klart. Jag brukar i samband med att jag skurit ut lite snitt även flytta bakplåtspappret med knäckebrödet på till ett ugnsgaller och låta den baka klart därpå. Det blir gärna lite fuktigt i ugnen nämligen och jag tycker att knäckebrödet på så vis tillagas fortare.
6 kommentarer
Delta i diskussionen
  1. gravatar Jenny

    Bakar ofta fröknäcke. Provade det här receptet. ..allt hamnade i soporna! Det var bland det värsta jag smakat!

    Svara

    • Hej Jenny,
      Det var konstigt, vad var det som var problemet? Var det smaken som var dålig eller konsistensen?
      Vi har gjort fröknäcke efter detta receptet flera gånger och det har varit gott, har också haft det uppe på vår sajt i flera år utan att någon anmärkt på att det skulle vara något problem.

      Mvh Johan

      Svara

  2. gravatar Jenny

    Jag tyckte det var en konstig smaklös smak..med en touch av tapetklister. .. :-/

    Svara

    • Hhm, då låter det som att knäcket inte vad färdiggräddat för det ska vara frasigt och absolut inte segt eller som “tapetklister”

      Svara

      • gravatar Louise

        Hej! Mitt knäcke blev inte riktigt färdiggräddat för det är mjukt i mitten. Nu måste jag iväg.. kan jag ställa in dem i ugnen igen ikväll och grädda lite till? Tror du att det funkar?

        Svara

        • Hej Louise, ibland är knäckebrödet fortfarande lite mjukt när det är varmt men stelnar när det kallnar. Om det fortfarande är lite mjukt i mitten senare så kan du också låta det torka framme i rumstemperatur.

          Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*