fbpx

Glutenfri inbakad äppelpaj

Glutenfri inbakad äppelpaj

Jag har för några år sedan gjort en inbakad äpplepaj (med mjöl och socker, ja det var den tiden det) och ville därför prova en liknande variant fast utan mjöl och socker. Jag ändrade lite i receptet på degen för att den skulle passa bättre till efterrätt och sötade den lite. Resultatet blev över förväntan och jag passade på att krydda fyllningen med mer än den traditionella kanelen. I vårt hushåll har vi vant oss av med sötma (det är lite väl generöst med honung/sirap osv. i många recept) och därför är det ganska snålt med sötning i denna paj. Allt är en smaksak och det är självklart upp till var och en att smaka av med mer sötma om man känner för det. Gällande att byta ut rismjölet (som många som äter paleo frågar) så uppmuntrar jag till att prova med bara mandelmjöl. Anledningen till att jag väljer att ha i lite rismjöl är för att göra degen lite luftigare.

Jag hoppas att de många instruktionerna inte skrämmer bort er för den är mycket lättare att göra än det kan verka och en tacksam variation till vanlig smulpaj. Lämna gärna feedback på vad ni tycker om kakan :).

Glutenfri inbakad äppelpaj

Portioner: 1 paj | Tid: 50 min

Pajdeg

Fyllning

Gör så här

  1. Mixa samman alla torra ingredienser för degen, jag använde en matberedare. Häll sedan i äggen, ett och ett, för att få en smidig deg. Slutligen tillsätter du kokosoljan och mixar samman degen tills du får en smidig deg.
  2. Ställ in degen i kylen i ca 30 minuter. Under tiden kan du göra fyllningen.
  3. Skala och skiva äpplena tunt.
  4. Hetta upp en stekpanna med samtliga ingredienser utom äpplena. Låt allt fett och kryddor puttra ihop lite innan du lägger i äpplena. Häll sedan i äpplena och låt de puttra i vätskan tills de är mjuka. (Kakan blir söt enligt vår mening men för den som gillar extra sötma är det här du bör ta i extra). Fyllningen klar!
  5. Ta ut degen ur kylen och forma till en stor boll. Dela bollen i två mindre men lika stora bollar.
  6. Ta sedan ett helt bakplåtspapper och lägg en boll på pappret. Lägg över ett andra bakplåtspapper och tryck till. Kavla sedan ut till en stor och jämn cirkel. Tänk dig storleken på en pajform. Ta bort det undre bakplåtspappret (alltså vänd upp och ner) och flytta den ena pajbotten till en bakplåt. Gör sedan samma sak med den andra bollen och återanvänd gärna bakplåtspappret. När du kavlat klart vänder du upp och ner på den och tar bort det undre bakplåtspappret. Nu ska du alltså ha två platta pajdegar på vardera bakplåtspapper. Anledningen till att du tar bort det undre pappret är därför att detta fastnar hårdare när du har kavlat, vilket kan ställa till det för dig när du sedan ska foga samman de båda delarna.
  7. Ta bakplåten med pajbotten och lägg äpplefyllningen i mitten. Smeta ut fyllningen jämt med en god marginal till kanten.
  8. Ta din andra pajbotten och lägg ovanpå den med fyllningen. Se till att försöka hamna kant i kant. Det är inte så noga att det blir perfekt, det går att fixa till senare. Dra förstiktigt bort pappret.
  9. Vik sedan in kanterna så att fyllningen inte rinner ut. Du kan sedan göra lite snitt över kakan eller pynta den lite.
  10. Pensla med ägg och sätt sedan in i ugnen på 200 grader i ca 15-20 min tills den har fått fin färg.
  11. Servera t.ex. tillsammans med kokosgrädde

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*