fbpx

Äppelcidervinäger – För hälsan, huden, håret och mycket mer

Äppelcidervinäger har många hälsofördelar och innehåller levande probiotiska bakterier och enzym. Fördelarna med äppelcidervinäger sträcker sig dock bortom bara rena hälsofördelar. Det kan till exempel användas i allt från matlagning och hushållsrengöring till hår- och hudvård. Men det är stor skillnad på olika typer av äppelcidervinäger. Alla varianter innehåller inte de levande probiotiska bakterierna och enzymen, därför är det viktigt att välja rätt sort för dina ändamål.

Om du bara är ute efter en bra äppelcidervinäger lägger vi en länk nedan, vi tycker denna äppelcidervinägern är bäst i test utifrån de vi provat. Men om du vill veta mer om varför äppelcidervinäger är så bra för dig är det bara att fortsätta läsa.

Köp ofiltrerad äppelcidervinäger här

äppelcidervinäger

Vad är äppelcidervinäger?

Genom att fermentera, jäsa, äpplen kan man få ut äppelcidervinäger. Det finns i huvudsak två olika sätt att att göra vinäger av äpplen på. Antingen används äppelmust, pressad äppeljuice utan tillsatt socker, eller så används själva äpplet skurit i bitar som får jäsa i en sockerlösning.

Innan fermenteringen bildar vinäger kommer det först att bildas cider. Äppelcider och äppelcidervinäger görs på ungefär samma sätt men med vinäger får äppelcidern jäsa vidare till alkoholen ombildats till ättiksyra. Det är inte förrän vinägern innehåller 5-6% ättiksyra som det får lov att kallas för äppelcidervinäger.

Användningsområden

Äppelcidervinäger kan användas i matlagning till exempel till salladdressing eller bara drickas utspätt i ett glas vatten. Vid blötläggning av havregryn eller blötläggning av bönor är det perfekt att använda som ett surt medium. Äppelcidervinäger kan också användas vid kokning av benbuljong för att dra ut extra mineraler ut benen.

Hushållsrengöring

Det kan även användas till hushållsrengöring, dels på grund av att syran kan lösa upp kalkavlagringar men även för att vinägern är antibakteriell.

Späd ut vinägern med vatten i ett förhållande 1:1, det vill säga en del vinäger och en lika stor del vatten. Du kan sedan använda vinägerlösningen till att rengöra duschväggar och kakel i badrummet eller tvätta trägolv och skärbrädor av trä med mera.

Hud- och hårvård

Äppelcidervinäger kan också användas till hud- och hårvård. Vi använder äppelcidervinäger dels för att skölja håret men även som daglig ansiktstvätt. Det är effektivt, billigt och helt naturligt. Äppelcidervinäger kan hjälpa till att återställa pH-balansen i huden och hårbotten vilket hjälper både torr och oljig hud.

Ättiksyra verkar bakterie- och svampdödande som förutom att vara effektivt för rengöring av hemmet även hjälper till att hålla huden och håret rent. Utöver detta sägs det göra håret lättare att reda ut och göra håret glansigare.

Vissa personer med akne har också upplevt minskade aknebesvär genom att använda äppelcidervinäger både på huden och genom att dricka det.

Ansiktstvätt/toner

Blanda lika delar äppelcidervinäger och vatten i en liten flaska och förvara i badrummet. Använd morgon och kväll som ansiktsrengöring genom att blöta en bomullstuss med blandningen som du sedan tvättar av ansiktet med. Om du använder smink så tvätta bort sminket först innan du använder äppelcidervinägerblandningen. Vi gör båda detta varje dag och tycker det fungerar väldigt bra.

Hårtvätt

Många har övergått från att använda schampo till att använda sig av äppelcidervinäger för att tvätta rent håret, den så kallade no-poo metoden. Vanligt schampo sägs torka ut håret och störa pH-balansen i hårbotten vilket kan medföra torr hårbotten, klåda och irritation. Utöver detta sägs det göra håret lättare att reda ut, göra håret glansigare och lättare att reda ut.

För den som inte vill avstå från schampo helt räcker det att skölja håret då och då för att ta del av de goda egenskaperna.

Gör egen hårtvätt

Späd ut 2 dl vatten med 2-4 msk äppelcidervinäger och häll blandningen sakta över hela hårbotten efter du tvättat håret som vanligt med schampo. Massera in, låt verka ett par minuter och skölj sedan ur.

Om du har torrt hår kan du börja med 2 msk, har du oljigt hår använd närmare 4 msk äppelcidervinäger. Anpassa mängden efterhand utifrån vad som passar dig. Upprepa så ofta du känner för, allt från 1 gång i veckan till 1 gång i månaden beroende på hur ditt behov ser ut. För den som har problem med torr och flagig hårbotten kan det vara värt att testa detta 1 gång per vecka.

Doften försvinner i regel när håret har torkat om du är orolig.

Hälsofördelar med Äppelcidervinäger

Hälsofördelarna med äppelcidervinäger är många och inkluderar bland annat bakteriedödande egenskaper och förbättrad matsmältning med mera.

Det finns i nuläget bara ett fåtal vetenskapliga studier kring hälsoeffekterna hos äppelcidervinäger men de anekdotiska fördelarna är desto fler. Frågan huruvida alla dessa anekdotiska fördelar verkligen är sanna eller ej lämnar jag obesvarad.

Hälsofördelarna med äppelcidervinäger

1. Underlättar matsmältningen och förbättrar upptaget av mineraler

Att dricka äppelcidervinäger utspätt i ett glas vatten innan måltid kan hjälpa till med matsmältningen. Vinägerns låga pH-värde tros bidra till ökad produktion av magsyra som i sin tur förbättrar matsmältningen men även de levande enzymerna tros spela viss roll.

För att ta del av de levande enzymerna är det viktigt att välja en opastöriserad och gärna ofiltrerad äppelcidervinäger.

Ättiksyra i vinäger, men även annan syra så som smörsyra, kan hjälpa till med upptaget av olika mineraler. I en studie gjord på råttor upptäcktes att äppelcidervinäger förbättrade absorptionen av bland annat kalcium och magnesium.

2. Balanserar blodsockret och ökar mättnadskänslan

I en svensk studie undersöktes vinägerns effekt på insulin och blodsocker efter en högglykemisk måltid. Närmare bestämt var det ättiksyran i vinägern som studerades.

Varje gång du äter börjar kroppen bryta ner maten till dess olika beståndsdelar, bland annat glukos, som transporteras vidare genom blodet till sina olika destinationer. Bukspottkörteln reagerar på den ökande nivån av glukos i blodet och börjar producera insulin.

Eftersom för mycket glukos i blodet är farligt tar insulinet och städar upp det. En del kommer lagras i levern och musklerna i form av glykogen. Men den resterande delen glukos konverteras till fett för lagring i fettcellerna för senare användning.

I studien fick 12 friska personer äta ett antal måltider bestående av vitt bröd som serverade tillsammans med vinäger och en måltid utan vinäger som kontroll. Därefter analyserades deras blodsocker och produktion av insulin. Studiens resultat visade på att vinägern hjälpte till att minska insulinpåslaget och blodsockernivån efter måltiden. Vidare upplevde testpersonerna även ökad mättnadskänsla.

Forskarna hittade ett samband mellan ökad mängd ättiksyra och minskad mängd insulin. Med andra ord, desto mer ättiksyra i form av vinäger som testpersonerna konsumerade desto lägre insulinpåslag fick de. Den upplevda mättnadskänslan ökade linjärt med mängden ättiksyra.

Sambandet mellan blodsocker, insulin och ättiksyra är intressant för personer som lider av problem med insulin och högt blodsocker.

Eftersom allt fler utvecklar problem med diabetes och insulinresistens på grund av stor konsumtion av socker och högglykemiska kolhydrater kan vinäger vara till hjälp. Men i slutändan handlar det om vilken mat man väljer att stoppa i munnen.

3. Bra för viktnedgång och motverka fetma

Äppelcidervinäger kan hjälpa till vid viktnedgång genom att det stabiliserar blodsockret och ökar mättnadskänslan. I en studie gjord på en grupp överviktiga delades testpersonerna in i 3 grupper. Ena gruppen fick konsumera 15 ml vinäger, den andra gruppen fick 3o ml och den tredje var en placebogrupp, de fick alltså ingen vinäger alls.

Efter 12 veckor kunde forskarna konstatera att de båda grupperna som fick vinäger hade gått ner märkbart mer i vikt än de i placebogruppen. BMI, bukomfång, vikt och blodfetter hade förbättrats i båda grupperna som konsumerade vinäger. Äppelcidervinäger kan alltså hjälpa till med viktminskning.

4. Antimikrobiella egenskaper

Äppelcidervinäger har antimikrobiella egenskaper och har använts för att behandla åkommor så som fotsvamp, löss, vårtor, öroninfektioner och överväxt av candida.

De antimikrobiella egenskaperna gör även att vinäger lämpar sig för vissa typer av hushållsrengöring, för att konservera mat men även för att tvätta grönsaker. Tvätta grönsaker kan du göra för att bli av med parasiter som kan följa med men även för att tvätta bort eventuella bekämpningsmedel som kan finnas på skalet.

5. Äppelcidervinäger kan hjälpa till att motverkar cancer

Ättisksyra som finns i äppelcidervinäger har visat sig besitta egenskaper som motverkar tillväxt av tumörer. Dessa fynd är bland annat gjorda i studier på möss. Du bör inte förlita dig enbart på äppelcidervinäger för att motverka cancer. Men att inkludera regelbunden användning av vinäger i kombination med en i övrigt hälsosam livsstil kan hjälpa till att motverka cancer.

6. Anekdotiska fördelar

De anekdotiska fördelarna hos äppelcidervinäger är många och de flesta är obekräftade av vetenskapliga studier. Men betyder bristen på studier inom ämnet att de anekdotiska fördelarna inte stämmer. Nej, det gör det egentligen inte så därför listar jag några av de obekräftade fördelarna nedan.

  • Kan vara bra mot hicka
  • Motverka dålig andedräkt
  • Lindra vid halsont
  • Motverka benkramp om nätterna
  • Får blåmärken att försvinna snabbare

Som du kunnat läsa är hälsofördelarna med äppelcidervinäger många och det finns fler än de jag tagit upp ovan. Nedan kan du se ett filmklipp med Paul Chek där han berättar mer om de olika fördelarna.

Opastöriserad vs. pastöriserad äppelcidervinäger

Det finns en viktig skillnad att känna till när du väljer mellan pastöriserad och opastöriserad äppelvidervinäger och det är innehållet av levande probiotiska bakterier.

Pastörisering innebär att ett livsmedel värms upp till en förutbestämd temperatur för att döda skadliga bakterier. Temperaturen som används varierar mellan 72 – 147 °C beroende på vilken typ av pastörisering som avses. Det är dock inte bara de skadliga bakterierna som dör under pastöriseringsprocessen utan även hälsofrämjande bakterier och enzym stryker med.

Beroende på vad du planerar att använda äppelcidervinäger till kan det vara klokt att fundera på om du ska välja den pastöriserade eller opastöriserade varianten. Generellt kan du tänka så här.

  • Invärtes bruk. Använd opastöriserad äppelcidervinäger, gärna ofiltrerad, för att ta del av alla naturliga enzym och goda bakterierna.
  • Vid hushållsrengöring. Här räcker det bra med en pastöriserad variant och den är betydligt billigare i inköp. 

När du väljer äppelcidervinäger för användning inom eller på kroppen bör du läsa igenom ingredienslistan. Kontrollera så att vinägern inte innehåller några tillsatser. Det bör bara vara äppelcidervinäger och inga andra konserveringsmedel eftersom äppelcidervinäger är självkoncerverande. Var också observant på användningen av citronsyra i vinägern vilket också är en onödig tillsats.

8 kommentarer
Delta i diskussionen
  1. gravatar Melissa

    Vet inte om ni blivit sponsrade, för tycker det är konstigt att ni inte nämner Kung Markatta. De har en äppelcider som är både ofiltrerad och opastöriserad och den är betydligt billigare än Renee Voltaire.

    Svara

    • Hej Melissa,
      Vi är inte sponsrade utan länkar 90% av tiden till Kung Markattas äppelcidervinäger, men när den är slut i lager brukar vi länka om till en annan opastöriserad äppelcidervinäger (exempelvis Renee Voltaire). Antagligen var fallet så vid det tillfälle då du kommenterade.

      Svara

  2. gravatar Racha

    Bra information, tack 🙂

    Svara

  3. gravatar Afrim

    Kan man använda Druvan. Äppelcider Vinäger till sallad

    Svara

    • Hej! Jag har för mig att Druvans äppelcidervinäger är pastöriserad, men jag kan ha fel. Du vill använda opastöriserad äppelcidervinäger där alla nyttigheter är bevarade, annars får du bara smaksättning :).

      Svara

  4. gravatar Petra Sarac

    Hej,
    Jag undrar vilket märke av äppelcidervinäger man kan använda till håret? För vad jag förstår då kan man inte välja vilken sort som helst. Jag försöker hitta vilken sort som just är lämplig för att ha i håret🙏

    Med vänlig hälsning
    Petra 🙏

    Svara

    • Jag använder Kung Markattas, den är bra i pris, opastöriserad och mycket innehåll.

      Svara

  5. gravatar Najs

    Tack för bra information!

    Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*