fbpx

Är havssalt bättre än bordssalt?

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

Är det egentligen någon skillnad på bordssalt och havssalt? Om du tittar närmare på innehållsförteckningen på de olika salterna som sälj i matbutiken kommer du märka att det sällan någon större skillnad. Anledningen till det är för att de salter som säljs i mataffären oftast är raffinerade till den grad att de tillslut blir likvärdiga vare sig det är kemiskt framställt salt, flingsalt, örtsalt eller havssalt.

Orkar du inte läsa mer och vill ha svaret direkt, är havssalt bättre än bordssalt?

Svaret är … Det beror på!

För att göra en “lång” historia kort rekommenderar vi oraffinerat salt framför bordssalt. Några mer specifika exempel hittar du nedan.

Vill du veta mer varför vi rekommenderar oraffinerat salt? Fortsätt läsa så går vi mer in på djupet.

Olika typer av salter

Bordssalt 

Bordssalt är även känt som vakuumsalt och består av nästan 100% natriumklorid (NaCl). Det framställs genom att pumpa ner vatten i stora saltfyndigheter. Vattnet löser upp saltet till en saltlösning, denna saltlösning renas sedan med kemikalier och kokas under tryck eller vakuum för att få ut ett rent salt.

Oraffinerat Havssalt

Havssalt utvinns genom att avdunsta vatten från grunda dammar som sedan tvättas, torkas och silas. Havssalt innehåller endast ca 86% natriumklorid och resten är andra typer av grundämnen så som magnesium, kalcium, selenium och järn. De extra näringsämnena i havssalt sägs bidra till den fylligare smaken som havssalt ger i jämförelse med vanligt bordssalt. Oraffinerat havssalt kommer kännas fuktigare än vanligt salt på grund av att koncentrationen av natriumklorid är lägre.

Men det kan finns en baksida med havssalt också. Det handlar inte om havssaltet i sig utan om produktionen. Risken finns att det saltet du köper i mataffären är renat från sina mineraler för att uppnå en nivå av minst 97,5% natriumklorid eller det som salttillverkarna kallar livsmedelskvalitet.

Himalayasalt (bergssalt)

Det som gör himalayasalt unikt är dess rosa färg, detta salt bryts i gruvor högt uppe i bergen i Himalaya. Saltet bildades när urhaven torkade ut och har lagrats i bergen i över 200 miljoner år. Det som ger himalayasaltet dess rosa färg kommer från orenigheter och saltets naturliga innehåll av diverse grundämnen.

Himalayasalt innehåller mycket små mängder jod så det är ingen bra idé att enbart förlita sig på himalayasalt för sitt dagliga jodintag. Genom att variera mellan både oraffinerat havssalt, så som keltiskt havssalt, och himalayasalt kan du få i dig lite extra jod.

Bland de mineraler och spårämnen som finns i himalayasalt hittar man bland annat magnesium, zink, bor, litium, kalium, järn och kalcium.

Så vad är då bäst när det kommer till havssalt eller bordssalt?

Mineraler är någonting som du gärna vill ha i dig, magnesium är till exempel en brist vilket många lider av. Salt är en källa för magnesium men inte om du väljer raffinerat salt eftersom mineralerna till stor del blir borttagna  i tillverkningen.

Mineraler används bland annat för att bilda elektrolyter och är viktiga för att vätska ska kunna transporteras runt i kroppen.  Så salta gärna din mat eller ta lite salt i din vattenflaska för att hålla elektrolyterna i balans så länge det är oraffinerat salt där mineralerna finns kvar.

Eftersom både bordssalt och havssalt har fått sina mineraler borttagna är ingen av dem ett bra alternativ i min mening. Jag vågar nästan påstå att de är mer eller mindre likvärdiga.

Det salt som vi rekommenderar är oraffinerat keltiskt havssalt.

Anledning till den rekommendationen är att keltiskt havssalt har en god sammansättning av olika grundämnen och lämpar sig betydligt bättre till personer med högt blodtryck som annars ombeds undvika salt.

I keltiskt havssalt får du i dig mineraler så som magnesium, järn och zink vilket inte finns i de flesta raffinerade salterna och om det finns är det endast mycket små spår kvar, resten försvinner i reningsprocessen.

En annan fördel med att använda oraffinerat havssalt, utöver den näringsmässiga anledningen är att det smakar mer. Det betyder att du inte behöver använda lika mycket salt när du lagar mat så saltet varar längre.

Du hittar keltiskt havssalt här

Himalayasalt är också ett bra alternativ på ett oraffinerat salt, mängden av olika grundämnen skiljer sig dock lite mot keltiskt havssalt.

Du hittar himalayasalt här.

I en studie jämfördes näringsinnehållet mellan olika typer av salt, den visade på att keltiskt havssalt har ett litet övertag över himalayasalt och ett betydande övertag mot vanligt bordssalt. [källa]

Läs mer: Vilket salt är nyttigast

17 kommentarer
Delta i diskussionen
  1. gravatar Barbro

    Då antar jag vi missar det jod, som annars tillsätts? Eller har jag missat något? Detta är ju viktigt för bl..a. sköldkörteln.

    Svara

    • gravatar Hälsa som livsstil

      Det finns en liten mängd jod i oraffinerat havssalt, dock inte i de proportioner som i vanligt bordssalt med tillsatt jod. Om du vill ha i dig lite extra jod kan du äta ett ägg med lite oraffinerat havvsalt på eftersom ägg är ett av de livsmedel som är rikt på jod. Det finns många bra råvaror som innehåller jod, jag ser därför ingen anledning till att använda joderat salt för den sakens skull.
      /Johan

      Svara

      • gravatar Barbro

        Tack för utförligt och bra svar. Och för era härliga läsvärda sidor!

        Svara

      • gravatar Camilla

        En anledning till att salt i Sverige började joderas var att många inte fick i sig tillräckligt mycket jod och därför fick sköldkörtelproblem. Detta gäller särskilt veganer eftersom mycket jod kommer via kött- och mjölkprodukter tack vare jodering av kofoder. Men en annan fråga är ju att många bör dra ner på saltkonsumtionen över huvud taget och därför är jag intresserad av att få exempel på jodrika råvaror som du nämner ovan.
        mvh Camilla

        Svara

        • Hej Camilla,
          Råvaror från havet är generellt rikt på jod så som fisk, skaldjur och speciellt alger. Många personer som inte äter kött eller fisk väljer att äta olika typer av alger för att få i sig jod. Kelp är ett exempel på en alg som är rik på jod, tyvärr tycker jag inte den är särskilt god men smaken är ju som baken ;).
          Mvh Johan

          Svara

      • gravatar Kasper

        Så du säger att “lösningen för att få i sig jod” är att äta ägg med salt för att ägg har jod i sig…vad gör saltet för nytta då, förutom smak

        Svara

        • Saltet gör ingen skillnad vad gäller jod, men tillför lite av andra näringsämnen som vanligt bordsalt inte gör. Men det är ju inte så att ägget bli mycket nyttigare bara för att man saltar det lite utan det är främst som smakhöjare.

          Svara

  2. gravatar Calanor

    Det kanske kan vara värt att påpeka att vanligt bordssalt innehåller cyanidföreningar som tillsatser. Jag känner själv att jag kan vara utan sådant, trots Livsmedelsverkets försäkringar om att det inte är farligt i de mängderna (samma myndighet menar trots allt att det inte heller gör så mycket om vi får i oss bensen). Det känns helt enkelt onödigt.

    Svara

  3. gravatar Wilma

    Hej! Hur rengör , tvättar & silar man saltet? Tacksam för snabbt svar?

    Svara

    • Hej Wilma,
      Om du menar oraffinerat havssalt så är det inte tvättat och ska inte tvättas. Om du tänker på raffinerat bergssalt så tvättas det med speciella kemikalier och sedan låter man saltlösningen koka under tryck eller vakuum för att få bort vattnet.

      /Johan

      Svara

  4. gravatar Anna Svensson

    Lite bekymrad blir jag dock över att havssalt innehåller mikroplast (!!!) vilket har fått mig att helt enkelt plocka fram min gamla burk med bordssalt igen…

    Svara

  5. gravatar Lisa Ahrnberg

    Tack för fantastiska artiklar och kunskaper! Och att allt framförs med en annars ovanlig glasklarhet!?(enligt mig)
    Vill bara höra om jag missförstått ang mineralerna järn och kalcium, som jag uppfattat att de flesta vuxna snarast får i sig för mycket av via modern kost!? Järn behövs väl mycket för barns och ungdomars tillväxt, menstruerande samt gravida och ammande kvinnor. Men som jag förstår så behöver övriga minska ned kraftigt på järn-intaget, dvs kvinnor efter klimakteriet, samt män efter tonåren. (ev hårt idrottande personer kanske behöver mera järn?)
    Kalcium har jag också uppfattat som att de flesta vuxna får i sig för mycket av, vilket snarare stör/snedvrider de känsliga och viktiga mineralbalanserna (kalcium/magnesium, ev även zink/koppar/mangan/kobolt/molybden/selen? Är väldigt osäker här på vilka mineraler som egentligen hänger tätt ihop i balanser/obalanser). Men iaf att västvärldens sneda intag av kalcium i maten (och även till viss del järn?) kan leda till allvarliga obalanser som påverkar hälsan generellt negativt, samt hjärta/kärl/blod/leder/skelett mera specifikt. Eller kan jag ha missuppfattat detta helt kanske? Får västvärlds-människor i sig snarare för små mängder av järn (vuxna män och äldre kvinnor, som inte är hårt tränande) och kalcium?
    Tacksam för svar?
    Bästa lyckönskningar och hälsningar!
    /Mvh Lisa

    Svara

  6. gravatar Castoropollux

    Tack för infon här. En god bit på vägen!

    Hittar så chockerande uppgifter om hur positivt Selen är för att förebygga blodpropp. I dessa blodförtunnande tider känns många torra bäckar små i decennier som en lavin av brist nu. Docent Matt Tolonen skrev om Selen, blodpropp, Immunförsvar, virus, cancer på 80-talet. Det är som det aldrig hänt.

    Svara

  7. gravatar Charlotte Wibeck

    Jag funderar över var man kan få tag på information om arbetsvillkoren för de som jobbar i gruvorna med att bryta Himalayasalt. Nepal, norra Indien och Kina som är tongivande aktörer i den delen av världen är ju inte precis världsberömda för att ta vara på mänskliga rättigheter.

    Himalayasalt känns därför i min begreppsvärld som en ytterst problematisk produkt, som jag ALDRIG skulle köpa utan garanti för att de som jobbar med framställningen har en rimlig arbetsmiljö…

    Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*