fbpx

Benbuljong – Frågor & Svar

Vårt inlägg om benbuljong och dess läkande egenskaper har blivit väldigt populärt och det är många som vill prova på att göra sin egen benbuljong. I detta inlägg kommer vi svara på några av de vanligaste frågorna vi får när det kommer till benbuljong och hur man gör sin egen. Så vi kör igång, häng med!

1. Vilka typer av ben kan man använda och var får jag tag på det?

Buljong kan man koka på flera olika typer av benrester och det är också det som skiljer buljongerna åt från varandra. Det finns till exempel kycklingbuljong som kokas på kycklingskrov, benbuljong kokas främst på ben från nötkreatur men kan även kokas på fläskben. Fiskbuljong kokas på fisk- och skaldjursrester. Fisk och kycklingbuljong är mildare än köttbuljong och kan vara lämpligare att börja med om man lider av svåra matsmältningsproblem.

Det viktiga när det kommer till buljong och dess läkande egenskaper är att få ut så mycket gelatin som möjligt. Gelatinet kommer från det kollagen som främst finns i lederna på de ben som kokas med. Det är därför viktigt att just välja ut benrester där en led fortfarande finns kvar.

När du kokar kycklingbuljong vill du gärna använda en hel kyckling, med kött och allt när du kokar den för att få ut så mycket gelatin som möjligt.

Recept på kycklingbuljong hittar du här

Min erfarenhet är att om kycklingen redan varit tillagad så får man inte ut så mycket gelatin när man ska koka buljongen eftersom gelatinet utsöndrades vi första tillagningen. Så med andra ord, ska du koka kycklingbuljong och är ute efter så mycket gelatin som möjligt, använd en hel rå kyckling som bas. Du kan givetvis äta köttet från den tillagade kycklingen så låt det inte gå till spillo.

Om du kokar benbuljong är du ute efter ben där någon form av led fortfarande är kvar. Det är svårare att få tag på ben där leden fortfarande är kvar, de märgben som finns i mataffären är oftast helt barskrapade från allt kött och har ingen led kvar och ger dig i stort sätt inget läkande gelatin alls. Vi köper märgben med led från en lokal gård där de föder upp nötkreatur så det är ett tips på var du kan hitta bra märgben annars kan du försöka hitta bra ben genom att leta hos din lokala slaktare eller köttaffär.

Recept på nötbuljong hittar du här

Du bör kunna hitta fläskben där leder fortfarande är kvar ganska lätt till exempel på City Gross vilket är den enda butik som jag känner till där de styckar sitt kött själva. Att få tag på bra ben till din buljong är viktigt men om du inte lyckas finns det några knep du kan använda dig av, vad de är tar vi upp i nästa fråga.

2. Jag lyckas inte få tag på bra ben till min benbuljong, vad kan jag göra?

Lyckas du inte få tag på bra ben som ger dig mycket gelatin finns det några knep du kan ta till. Om du är ute efter att göra benbuljong från nötkreatur kan du istället för ben använda oxsvans vilket bör finnas i de flesta större mataffärer. Oxsvans kommer ge dig mycket gelatin men även en hel del kött som du kan äta. Det ger dig inte riktigt lika stor volym buljong som det skulle gjort om du kokar på bara ben men du kommer ändå dra nytta av det gelatin som bildas, du kan även kombinera märgben med oxsvans om du vill.

Nästa tips är att använda fläskben. Det finns inte så många recept på fläskbuljong men utifrån min egen smak tycker jag det är minst lika gott som benbuljong gjord på nötkreatur och du kommer dra lika stor nytta av det gelatin som bildas. Fläskben är enklare att hitta och du kan med fördel tillsätta ett par grisfötter till din buljong för att få ut maximalt med gelatin. Du kan använda samma recept för fläskbuljong som för benbuljongen men hoppa över steget där du rostar benen i ugnen.

Om du kokar kycklingbuljong kan du tillsätta några kycklingfötter vilket kommer generera mer gelatin i din buljong. Om du kokar buljong på enbart kycklingskrovet får du ut betydligt mer gelatin om du tillsätter några kycklingfötter. Kycklingfötter kan du hitta i vissa asiatiska affärer, annars rekommenderar jag dig att leta hos någon lokal slaktare eller kycklinguppfödare.

3. Min buljong vägrar bilda gelatin, vad gör jag för fel?

Det finns ett antal olika anledningar till varför det inte bildas någon gelatin när du kokar buljong.

1. Den vanligaste anledningen beror på användningen av fel sorts ben. För att få ut gelatin krävs det ben där leden är kvar eller att du tillsätter t.ex. grisfötter, oxsvans eller kycklingfötter som innehåller mycket kollagen vilket i sin tur bildar gelatin.

2. Inte låtit buljongen koka tillräckligt länge. Olika typer av buljong kräver olika lång koktid för att dra ut gelatinet. Kycklingbuljong behöver ca 6-24 timmars koktid och nötbuljong behöver ca 12-48 timmar.

3. Buljongen har kokat vid för hög temperatur. Det är viktigt att inte låta din buljong stormkoka. Efter att du skummat av buljongen ska den endast sjuda på låg värme resterande av tiden. Vi för hög värme kan gelatinet förstöras och brytas ner och det resulterar tyvärr att din buljong kommer tappa mycket av sina läkande egenskaper och kommer inte stelna när du kyler ner den.

4. För mycket vatten i förhållande till mängden ben. Om du använder för mycket vatten i förhållande till mängden ben kan det också göra att din buljong inte genererar tillräckligt mycket gelatin för att stelna. Använd bara så mycket vatten i grytan att det precis täcker benen, plus 1-2 centimeter.

De frågorna vi har besvarat hör ovan är de vanligaste vi fått in. Om du har fler frågor är det bara att lämna dem i kommentarerna här under.

 


PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook  och Instagram och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

30 kommentarer
Delta i diskussionen
  1. Tack för de här tipsen! Jag har nu testat två gånger och inte fått något gelatin, troligen hade jag fel ben och/eller för mycket vatten. Nu ska jag testa kyckling, där har jag samtliga ben kvar efter att ha stekt en hel kyckling i ugnen.

    Det där med temperaturen – jag använder en crock pot och den har bara två lägen, låg och hög, antar att den låga är tillräckligt låg?

    Svara

    • Vi använder också en crock pot och kör du på låg får du perfekt temperatur. Vatten bör du bara ta så mycket att det precis täcker benen.

      Svara

      • gravatar Anita Carlsdon

        Man kokar alltså med samma mängd ingredienser i en Crock pot som i gryta på spisen,när man gör buljong? Och lika länge?
        Har precis köpt en Crock Pot😊

        Svara

        • Ja, precis. Processen är den samma om man använder en crock pot eller en vanlig gryta på spisen

          Svara

  2. Tack för svaret, det är igång och kokar nu! 😀

    Svara

  3. gravatar Grabben

    Handlar hela processen ENDAST om gelatinen? Är inte hela märgen bra den också?
    Det vore bättre att antyda tydligare hur mycket det troligen kommer att gå åt. Tup 0,5-1 ltr. Jag tog säkert en alldeles för stor gryta. Det behövdes nästan 3 liter vatten för att de benen täcktes. Antagligen blir för mycket för att generera gelatinen antagligen.
    Det framgår heller inte tydligt vad och var gelatinen genereras. Inte menar du väl fettet efter avkylningen?

    Svara

    • Hej Grabben,
      Absolut är märgen bra den också men om du är ute efter märg så finns det bättre sätt att få i sig det än att göra benbuljong. Märgben är inte bra att koka benbuljong på av anledningarna vi beskrivit ovan. Det står klart och tydligt i texten att gelatin genereras från kollagen som främst finns i leder eller andra benbitar med brosk. Detta inlägget är inte ett recept utan snarare till för felsökning. Vårt recept på nötbuljong hittar du här.

      Buljongen är inte utan nytta bara för att det inte bildats tillräckligt med gelatin så att den stelnar. Där finns fortfarande gelatin i buljongen men även mineraler och andra näringsämnen. Läs mer här

      Svara

  4. gravatar Grabben

    Reviserad fråga (släng förra!)
    Handlar hela processen ENDAST om gelatinen? Är inte hela märgen bra den också?
    Det vore bättre att antyda tydligare hur mycket vatten det troligen kommer att gå åt. Typ 0,5-1 ltr. Jag tog säkert en alldeles för stor gryta. Det behövdes nästan 3 liter vatten innan benen täcktes. Antagligen blir det för mycket för att generera gelatinen. Men inte kan jag tänka mig att resultatet bar av den anledning skulle vara utan nytta, eller hur?
    Det framgår inte tydligt var gelatinen genereras. Inte menar du väl fettet efter avkylningen?

    Svara

  5. gravatar Sarah

    Hej! Jag läste nån annanstans att man kan frysa in benen efter kok och använda dom igen. Har provat och det går jättebra. 🙂 undrar dock hur många gånger man kan göra det? Inte med tanke på mängd gelatin utan med tanke på frysa-tina-frysa-processen? Hur gör ni? Mvh Sarah

    Svara

    • Hej Sarah,
      Jag vet tyvärr inte hur många gånger du kan frysa och tina benen, du får helt enkelt prova. Vi kokar mest benbuljong för gelatinets skull och använder då benen max två gånger. Fler gånger än så blir det inget gelatin.
      Mvh Johan

      Svara

  6. gravatar Sarah

    Tusen tack för ditt svar! Jag är också ute efter gelatinet så då följer jag ditt råd. 🙂 Tack! 🙂

    Svara

  7. gravatar Carina

    Måste det vara ekologiska ben? Jag vet inte om några Gröna gårdar där jag bor och Citygross visste inte om det var ekologiska ben dom hade.

    Svara

    • Ekologiska ben är att föredra men är inte nödvändigt. Använd de ben du kan få tag på.

      Svara

  8. gravatar Sarah

    Hej igen! Vill bara dubbelkolla men man förstör väl inte gelatinet om man kokar buljongen sen? Eller ska den bara sjuda då också, när man värmer på den?

    Svara

    • Hej Sarah! Buljongen bör bara sjuda när du värmer på den. Det gör ingenting om det börjar koka lite men det bör inte stormkoka.

      Svara

      • gravatar Sarah

        Ok, tack! 🙂

        Svara

  9. Har gjort ett kok i crock pot (lägsta värme) på lammben plus morot, palsternacka, lök, selleri och kryddor. Silat ifrån och stått i kylen över natten. Varken fett eller gelatin har stelnat (kanske inte fanns nåt gelatin?). Blir brydd. Har du testat att koka ben av lamm? Kokar du buljong med grönsaker eller utan? Försöker finna ut vad som gått fel ?

    Svara

  10. gravatar Julia

    Hej! Jag har nyligen gjort buljong i crockpot av kyckling men den stelnar inte. Inte ens fettet som ligger ovanpå stelnar och detta vill jag inte dricka, blir illamående av så mycket fett. Vad kan jag ha gjort fel? Har haft på lägsta först 6 timmar med hela kycklingen sen plockat bort köttet o sen 6 timmar för bara buljongen som sedan slogs på på varmhållning..

    Svara

    • Hej Julia,
      Om fettet inte stelnat så har du troligen inte låtit buljongen bli tillräckligt kall än. Fettet stelnar när buljongen har stått i kylen i flera timmar, då kan du enkelt skrapa bort det. Om du fått ut tillräckligt med gelatin i förhållande till mängden vatten i buljongen kommer den också att stelna efter att den fått stå i kylen och blivit kall.

      Svara

  11. gravatar Elisabeth

    Hur är det med vilt såsom kanin/hare, rådjur, vildsvin, älg exvis

    Svara

  12. gravatar Heléne

    Hej
    Jag skall koka benbuljong på när i en crockpot. Skall locket vara på under tillagningen?
    Mvh
    Heléne

    Svara

    • Hej Heléne,
      Locket ska vara på hela tiden under tillagningen.

      Svara

  13. gravatar Zanna

    Hej Johan, nu har jag kokat eko nötmärgben med leder i snart 35 timmar i crockpoten enl konstens alla regler. Tog upp en dl och kylde den. Fettet stelnade så att jag kunde ta bort det men ingen gelé av vätskan. Vilken besvikelse!! Hur kan man tänka nu, borde jag koka ner (sjuda) buljongen och se om det då bildas gelé eller finns ändå kollagen i den buljong som blivit?
    Tack på förhand!
    Hälsningar
    Zanna

    Svara

    • Hej Zanna,

      Har den inte stelnat än? Du behöver inte koka ner buljongen utan den innehåller mest troligt fint med kollagen ändå 🙂

      Svara

  14. gravatar Åsa Björklund

    Hej. Lamm, funkar det?

    Svara

    • Javisst, lamm går också bra. Principen är densamma egentligen för ben m.m. från alla djur.

      Svara

  15. gravatar Elin

    Hej!

    Om man vill använda sig av buljong för magens skull, går det du lika bra med kollagentillskott?

    Svara

    • Hej!
      Ja, det går lika bra med ett kollagentillskott och du specifikt är ute efter att öka ditt kollagenintag.

      Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*