fbpx

Hjälper blue light glasögon och vilka är bäst?

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

Om du har problem med att varva ner på kvällen, att somna eller komma in i djupsömn har du kanske fått rekommendationen att undvika tv, mobil och dator innan läggdags.

Anledningen till detta är att det blå artificiella ljuset (blue light) från olika skärmar och lampor kan störa din inre sömnklocka och därmed göra det svårt för dig att somna på kvällen. Däremot kanske du inte vill eller kan undvika skärmar kvällstid och då kan glasögon mot blått ljus vara något för dig.

Bästa blue light glasögon:

Blått ljus kan störa dygnsrytmen

Människor och djur har under alla tider följt solens upp och nedgång som indikation på att vara aktiv eller vilande. Vi människor ska generellt sett vara aktiva när solen gått upp och vilar när solen gått ned.

Och så har det fungerat under otroligt lång tid!

Innan elektriciteten hade vi endast ljuset från en brinnande låga för att kunna se i mörkret, bara fotogenlampan var ju fantastisk! Du kan säkert fortfarande fråga en äldre släkting om den hade någon el i hemmet ner den växte upp. Mycket troligt inte, särskilt om den växte upp i lite fattigare förhållanden eller på landet.

Det är alltså inte under alls lång tid vi har haft el i våra svenska hushåll och självklart är detta övervägande positivt. Utvecklingen har gått otroligt snabbt framåt. Idag tänker de flesta inte ens på hur mycket elektroniska prylar vi har omkring oss förrän strömmen går och allt slocknar.

Men det ljus som kommer från glödlampor och skärmar kan också ha en störande effekt på vår naturliga dygnsrytm eller cirkadiska rytm som det heter. Detta ljus är nämligen av samma “sort” som solen, så kallat blåljus.

Blåljusets funktion är att hålla oss vakna, aktiva och alerta. Alltså den absoluta motsatsen till vad du vill uppnå innan du ska sova.

På kvällen vill du att din kropp och hjärna ska förbereda sig inför sömn och därmed varva ned. För många kan användning av mobil, dator eller att titta på tv därför störa denna naturliga process.

Varför är dygnsrytm viktigt för bra sömn?

Den cirkadiska rytmen är ett 24-timmars system som reglerar funktioner i cellerna så att saker och ting sker vid rätt tidpunkt. Olika kroppsliga funktioner följer alltså en rytm, de är inte slumpmässiga.

Bland annat börjar stresshormonet kortisol stiga 20-30 minuter innan du vaknar och faller sedan successivt på kvällen för att ge möjlighet till att sova. Samtidigt ökar melatoninproduktionen på kvällen vilket är det hormon som hjälper dig slappna av och sova.

En störd kortisolproduktion kan vara en indikation på utbrändhet, då är det inte ovanligt att kortisolet istället ligger högt på kvällen och lågt på morgonen.

Du kan läsa mer om kortisol här.

Blått ljus efter solens nedgång har visat sig kunna störa denna naturliga rytm och störa produktionen av dessa viktiga hormon för vakenhet och sömn (kortisol och melatonin).

Med dagens teknik och lampor kan vi lätt hålla igång och vara aktiva långt in på sena kvällar och nätter. Denna möjlighet har aldrig tidigare funnits och många av oss sitter gärna framför en skärm för att “varva ner” på kvällen.

Och för vissa är det kanske inte ett problem, de somnar gott ändå, sover djupt och vaknar utvilade på morgonen. Vi fungerar alla olika, troligtvis är du dock inte en av de som upplever sin sömn som oproblematisk då du läser denna artikel?

Eftersom detta är ett nytt fenomen så har vi troligtvis ännu inte kunnat förstå konsekvenserna av detta beteende då den cirkadiska rytmen är mycket mer än bara vakenhet och sömn.

Det är däremot inte bara blåljuset från skärmen som kan påverka din sömn, VAD du gör på skärmen spelar också roll. Ägnar du dig åt sådant som stressar upp dig eller som ger hög stimuli kanske inte ljuset någon roll.

Konsekvenser av en störd nattsömn

En störd nattsömn under längre tid kan leda till flera allvarliga konsekvenser:

  • Hormonstörningar
  • Högt blodtryck
  • Övervikt till följd av blodsockerkänslighet
  • Koncentrationssvårigheter
  • Ökad risk för cancer och hjärtsjukdom

Blått ljus är viktigt för dygnsrytmen, men bara under dagtid. På kvällen bör du undvika att utsättas för blått ljus för att optimera din sömn och därmed ditt välmående.

Med två små barn hemma blir det att jag ofta behöver arbeta på kvällen när dom båda har somnat. För mig är det det otroligt hjälpsamt med glasögon med blåljusfilter för att ändå kunna somna snabbt och lätt trots att jag ägnar timmarna innan sömn framför en skärm.

Bästa blue light glasögonen

Numera finns det flera olika sorters blue light glasögon på marknaden, från billiga till dyrare, med eller utan styrka.

Vi har testat flera glasögon med blåljusfilter och har hittat våra favoriter hos TrueDark som därmed tar topplistplaceringarna i vår lista. För dig som letar efter ett mer budgetalternativ kan du hitta det längre ner.

TrueDark Daywalker Bel-Air Aviator

Typ av lins: Gula fotokromatiska

DayWalker Bel-Air med gula linser är mina absoluta favoriter. Den gula linsen blockerar 75% blått ljus utan att bli för mörka för att använda inomhus eller störa upplevelsen av den där filmen du gärna vill titta på.

Gula linser i min mening därmed den mest användbara och mångsidiga. De kan användas både dagtid och kvällstid, dessutom är dom snygga.

Aviatorstilen eller pilot är en klassisk modell som många passar i. För mig är det ändå viktigt att glasögonen inte bara är funktionella utan att jag dessutom känner mig bekväm i dom.

Jag har haft andra modeller med samma funktion men som jag helt enkelt tyckt varit för fula, så då har jag dragit mig för att använda dom.

Denna modell kan också användas som solglasögon då den fotokromatiska linsen anpassar sig efter ljuset och blir mörkare i dagsljus. De skyddar också mot UVA/UVB till 99%.

Alla TrueDark-glasögon levereras i ett hårt, snyggt glasögonfodral med putsduk. Fodralet känns lyxigt och håller hög kvalitet. Linserna är alla behandla med anti-reflex och är reptåliga.

Priset ligger lite högre, men detta är glasögon som håller i längden till skillnad från billigare plastmodeller.

Se aktuellt pris

glasögon med blåljusfilter

TrueDark Daylights Malibu

Typ av lins: Gul fotokromatiska

TrueDark Malibu följer samma princip som Bel-Air Aviator, bara i en annan design. Detta var glasögonen jag egentligen ville köpa från början men tyvärr var de slut vid tillfället.

Jag tycker dessa är supersnygga och hade inte haft några problem att använda dom ute bland folk. Vilket ju också är meningen då dessa liksom Bel-Air även är tänkta som solglasögon.

Designen är diskret och lite mer feminin, en modell som passar dig som prioriterar design och funktion lika högt.

Se aktuellt pris

TrueDark Daywalker Focus

Typ av lins: Klar lins

Detta är glasögonen för dig som har ett arbete som kräver många och långa timmar framför skärmar. Med sin klara lins och snygga design är det inte heller någon som kommer att reagera på att du har dessa glasögon på dig på kontoret.

Daywalker Focus är glasögon med blåljusfilter med lägsta skyddsstyrka. Dessa ger ett skydd på 40% mot blåspektrumljus och är tänkta att användas främst under dagtid. Dessa kan hjälpa dig som upplever att ögonen känns ansträngda eller har besvär med huvudvärk kopplat till skärmarbete.

Designen är väldigt diskret och bågen är gjord i lättviktsstål vilket borgar för lång hållbarhet. Näskuddar är också ett måste för mig personligen, det har jag i alla mina glasögon.

I vårt hushåll är det Johan som ägnar mest tid framför skärmen och han brukar då använda dessa för att inte anstränga ögonen lika mycket.

För vissa kan detta skydd räcka för att etablera en god dygnsrytm om de används även på kvällen. Om du däremot använder skärm mycket på kvällen skulle jag rekommendera ett par med gul eller röd lins och högre skydd.

Se aktuellt pris

TrueDark Twilight Sunset

Typ av lins: Tonad röd-gul

TrueDark Twilight Sunset är glasögonen för dig som verkligen vill blockera blått ljus på kvällen. Dessa blockerar hela 98% av blått, grönt och violett ljus.

Sunset är inte avsedda att användas dagtid utan är till för de där sista timmarna innan du går och lägger dig. Mellan 30 minuter – 2 timmar innan läggdags är dessa glasögonen som bäst. Exempelvis om du läser eller tittar på tv innan du somnar.

Bågen är gjord i mattsvart lättviktsstål och är riktigt bekväm. Glasögonen är antireflexbehandlade och reptåliga, så det är glasögon av hög kvalitet.

Jag gillar verkligen dessa, men problemet för mig är att det blir för mörkt i min mening. Jag tycker inte dessa passar när du vill titta på film eller serie på kvällen, utan snarare om du vill läsa en bok, läsa på Ipad eller bara befinner dig i ett starkt upplyst utrymme.

Dessa är helt enkelt lite för bra för att jag ska använda dom till filmkvällen.

Se aktuellt pris

Fungerar glasögon med blåljusfilter?

Blåljusglasögon eller blue light blocking glasögon är glasögon som har tonade linser i gult, orange eller rött.

Glasögonen kan hjälpa dig att:

  • Somna snabbare
  • Sova djupare
  • Främja produktionen av sömnhormonet melatonin
  • Reglera produktionen av stress och vakenhormonet kortisol

Glasögonen blockerar det blå ljuset från alla ljuskällor omkring dig och kan vara en utmärkt lösning för dig som gärna tittar på en film på kvällen eller behöver arbeta sent.

Det finns även ofärgade linser som blockerar mindre mängd blåljus än de färgade linserna och passar till kontoret. Jag gillar dessa glasögon när jag arbetar mycket framför datorn under dagtid, för att slappna av i ögonen.

2 kommentarer
Delta i diskussionen
    • Det klippet du hänvisar till pratar om att blåljus från skärmar inte skadar ögonen, vilket ju är en bra sak. Denna artikeln handlar om hur blåljus påverkar sömnen så filmklippet du hänvisar till är inte riktigt relevant. Dock nämner de i slutet av klippet att allt blåljus (från skärmar eller från solen) påverkar sömncykeln så den bekräftar det vi skriver.

      Det finns också vetenskapligt stöd för att blåljus påverkar sömnen och att blåljusblockerande glasögon kan hjälpa vid sömnproblem: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5703049/.

      Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*