fbpx

Därför äter vi inte en glutenfri kost

Många hittar till oss via Google eller Facebook genom vår serie om gluten i 3 delar. Den har genom åren fått otroligt många visningar och många associerar Hälsa som livsstil med just ordet gluten.

Om du vill läsa våra artiklar kring gluten hittar du alla här. 

De som har följt oss länge vet att vår kost i grunden utesluter gluten och så har det varit i över 5 års tid.

Vi har många naturligt glutenfria recept och vi har skrivit flera artiklar där vi bland annat pratar om sambandet mellan gluten och hypotyreos, om glutenkänslighet bara är ett påhitt och skillnaden på spannmål nu och förr.

Så varför har denna artikel då rubriken “Därför äter vi inte en glutenfri kost”? Jo, det ska jag berätta för er.

Vad innebär en glutenfri kost?

En glutenfri kost innebär generellt sett att du byter ut gluteninnehållande mat mot ett glutenfritt alternativ. Alltså istället för att köpa vanlig formfranska köper du glutenfri formfranska, istället för vanlig pasta köper du glutenfri pasta osv.

När ämnet glutenfri kost studeras och diskuteras så är det enligt ovanstående standard det studeras. Personer som inte har Celiaki får äta en glutenfri kost bestående av glutenfria ersättningsprodukter.

Baserat på detta kan man i studien dra olika slutsatser om hur en glutenfri kost påverkar hälsan för personer som inte har Celiaki. Ett exempel är en ny studie som SVT idag skrivit en artikel om. 

Rubriken i artikeln följer “Ny forskning: Glutenfri kost gör inte hjärtat friskare”.

I artikeln kan man läsa att för den som vill skydda sig mot hjärt- och kärlsjukdomar så är en glutenfri kost inte rätt väg att gå enligt artiklar. Sambandet mellan en glutenfri kost och en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar sägs då vara att glutenfria produkter traditionellt har mer tillsatt socker och fett för att kompensera för gluten. Glutenfria produkter innehåller också mindre fibrer vilket krävs för att hjärtat ska må bra.

Ja, inget överraskande eller konstigt i den slutsatsen tycker vi. Men nu är det inte studien i sig som är det intressanta i sammanhanget, utan snarare inställningen till en glutenfri kost.

Varför är det kontroversiellt att inte äta gluten?

Att undvika gluten har varit en ökande trend under några års tid och utbudet av glutenfria produkter i butiken har avsevärt ökat och med det även försäljningen av sådana produkter.

Ofta benämns en glutenfri kost som onödig, dyr, besvärlig och bör undvikas av alla som inte har Celiaki. Glutenfria produkter är ju generellt sett dyrare än “vanliga” produkter.

Det frustas, stånkas och stönas ofta över personer som väljer bort gluten. Det finns många artiklar med liknande rubriker som artikel ovan. Alltså att studier visar att glutenfri kost inte är bättre än “vanlig” kost.

Frågan vi ställer oss är vad en “vanlig” kost faktiskt innebär och hur hälsosam den faktiskt är i grunden. Vi utgår från en numera “normal” västerländsk kost bestående av merparten hel- och halvfabrikat med högt innehåll av raffinerat socker, mjöl (+ extra tillsatt gluten), salt och fett.

Är det någon som blir förvånad över att vi inte mår bättre av att byta ut ett helfabrikat innehållande gluten mot ett helfabrikat utan gluten där basen i båda är stärkelse, raffinerat socker, salt och fett?

Nej, inte direkt.

Behöver kroppen gluten?

Detta är en fråga som hade varit mer intressant att studera. Är gluten i sig nödvändigt för oss?

Ofta skrivs det om att bröd är en viktig källa till fibrer eller som i artikeln ovan att glutenfri kost kan innebära att man får i sig mer socker och fett. Alltså är det inte själva gluten i sig som studeras, utan snarare det som tillkommer i gluteninnehållande eller glutenfria produkter.

Går det att äta en glutenfri kost utan glutenfria produkter?

Självklart!

Och nu kommer vi till själva poängen med detta inlägg. Vi äter inte en glutenfri kost i den generella meningen att vi byter ut gluteninnehållande produkter mot glutenfria produkter. Det är i vår mening onödigt, ohälsosamt och slöseri med pengar.

Att byta en produkt utan näring (innehållande vetemjöl, vetegluten, socker m.m.) mot en annan utan näring (innehållande potatisstärkelse, majsstärkelse, risstärkelse, socker m.m.) är ju helt meningslöst. Det räcker att läsa på innehållsförteckningen på merparten av de produkter som finns i den glutenfria hyllan. Det är inte särskilt upphetsande läsning.

Vi köper helt enkelt inte helfabrikat i form av bröd, pasta, kex, knäckebröd, kakor osv., där innehållsförteckningen är lång och i merparten obegriplig. Den grundinställningen har vi till all mat oavsett om det skulle innehålla gluten eller vara märkt som “glutenfritt”.

Baka ditt eget bröd, oavsett om du väljer att äta glutenfritt eller inte. När vi äter bröd äter vi antingen glutenfritt bröd som vi bakat själva (ofta på bovete, havre eller kokosmjöl), hembakt surdegsbröd på Enkorn eller Emmer eller så köper vi bra surdegsbröd från bagerier som använder få ingredienser och där bröden fått jäsa länge.

Och vet du vad? Det går till och med att handla mat i affären utan att ägna en enda sekund i varken brödavdelningen eller den glutenfria hyllan. Prova gärna. Du kanske kommer på dig själv med att stå extra länge i grönsaksavdelningen och kanske kan du där lyckas hitta annat än bröd som innehåller fibrer.

Hatar vi gluten?

Svar nej, vi hatar inte gluten. Vi tror inte att gluten är orsaken till all ondska i världen och att alla kommer att dö till följd av gluten.

Vi tror på att alla människor skulle må bättre av att se över sina vanor och ifrågasätta varför man äter det man äter, oavsett om det är ett liv med eller utan gluten. En balanserad och hälsosam kost är inte avhängande av om den är glutenfri. Det är absolut ett missförstånd som vi måste reda ut.

Slutsatsen av detta inlägg är att det enligt vår mening inte per automatik är mer hälsosamt att äta glutenfria produkter jämfört med gluteninnehållande produkter. Basera inte din kost på helfabrikat och halvfabrikat där du inte förstår innehållet eller där innehållet främst består av mjöl/stärkelse, socker och tillsatser.

PS, innan någon blir till sig i trasorna så menar vi inte att personer med celiaki kan välja att äta gluten eller inte. Det utgår jag utifrån att alla begriper. Däremot bör personer med celiaki också se över intaget av glutenfria produkter och vara noga med att läsa innehållsförteckningar.

9 kommentarer
Delta i diskussionen
  1. gravatar Kim

    Hej! Så om ni skulle vara tvungna att välja mellan att äta gluten som finns i vanlig pasta osv eller glutenfria alternativ vad skulle ni välja då? Med vänlig hälsning, En som velar över eko/gluten eller oeko/utan gluten

    Svara

    • Hej Kim,

      Bra fråga! Kort sagt väljer vi framförallt utifrån näringsinnehållet och innehållsförteckningen.

      Som exempel kan vi ta Sempers glutenfria spaghetti . Den innehåller: Majsstärkelse, potatismjöl, risstärkelse, sojamjöl, emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av veg. fettsyror). Den skulle vi inte välja att köpa.

      Jämför den med en annan produkt från Semper, som Ekologisk Pasta Sedani Rigati som innehåller: 100% fullkornsrismjöl. Den skulle vi kunna välja om vi vill äta pasta någon gång. Finns numera många olika med teff, durra, kikärtor m.m också som är bättre alternativ.

      Finns det en naturligt glutenfri produkt där vi tycker innehållet är ok så väljer vi den framför en produkt med vetemjöl. Men vi kan också vända på det. Vi köper hellre ett surdegsbröd från ett bageri (gjort enligt konstens alla regler) än ett glutenfritt bröd i stil med detta.

      Detta är något vi har testat oss fram till genom åren och känt efter hur vi mår efter vi ätit gluten/glutenfritt. Vi har en mer liberal syn på gluten idag än vad vi hade för några år sedan fokuserar hellre på innehållet i sin helhet.

      Generellt sett är pasta och bröd inte en stor del av vår kost och äter vi på restaurang väljer vi inte pasta på menyn oavsett om den är glutenfri. Beställer vi hamburgare på restaurang väljer vi bort brödet istället för att välja glutenfritt bröd. Pizza har vi vid något tillfälle köpt med glutenfri botten men mått kasst efteråt, men också ätit vanlig pizza med gluten hos bekanta där degen är hemmagjord och inte mått dåligt.

      Så det är inte helt svart eller vitt som du märker. Ät hellre pasta sällan och välj då vid det tillfället en pasta du tycker om och mår bra av. Prova dig fram och se vad som funkar för dig!

      Svara

  2. gravatar Leighsan

    Tänkte på delen där ni tar upp att ni bakar eget bröd, där skriver ni bl.a havre och de är en gluten produkt om de inte är så att ni menar GLUTENFRI havre. Tänkte mest så de inte blir förvirrande..

    Svara

    • Vi har en hel artikel som tar upp ämnet gluten i havre: https://www.halsasomlivsstil.com/finns-det-gluten-i-havregryn/. Havre är egentligen inte en “glutenprodukt” i sig ur det “glutenfria” perspektivet. Glutenfritt är när en produkt är under 20 ppm gluten, dvs gluten som innehåller a-gliadin. Dock innehåller havre en annan form av gluten utan a-gliadin. Glutenfri havre menas egentligen bara att det har hanterats på ett sätt så att det inte finns någon (eller väldigt liten) risk för kontaminering av andra gluteninnehållande spannmål.

      Svara

  3. gravatar Elisabeth Swahn

    Tack för bra artikel!
    Som nybliven glutenintolerant blev jag väldigt förvånad då jag började utforska butikernas glutenfria hyllor och upptäckte att där talar vi tillsatser! Från att tidigare ha undvikit raffinerade produkter i allmänhet och vetemjöl i synnerhet hamnade jag plötsligt tillbaka i gigantiska innehållsdeklarationer med obegripliga innehåll.
    Min egen slutsats blev att hålla mig till naturligt glutenfritt och det fungerar bra. Jag har också blivit luttrad och tackar nej när personal på hotel och restauranger glatt berättar att de har glutenfritt bröd då det oftast är ett vitt, torrt pulversmakande stycke.
    Det tog ett tag innan jag förstod att de glutenfria varuproverna med mjöl, bröd, kakor mm som skickades till mig, genom sjukvårdens dietister, innehöll så mycket konstiga saker att min mage protesterade pga av det isf att min tarm var inflammerad! Jag hade föredragit att fått läsa sånt här isf att bli matad med onaturliga glutenfria sk livsmedel.
    Vänligen
    Elisabeth

    Svara

    • Tack för din kommentar Elisabeth!
      Så är det verkligen! Det kryllar av raffinerat skit i den glutenfria hyllan och det är verkligen inget man som glutenintolerant borde uppmuntras av sjukvården att. Kanske skulle fokus snarare ligga på att äta för näring än att äta för energi? Och som du säger är det sällan något gott bröd som erbjuds när det är “glutenfritt”.
      Vi hoppas kunna inspirera andra att välja näringsrik oraffinerad mat med så lite tillsatser som möjligt och inte bara stirra sig blinda på exempelvis “glutenfritt”. Kul att du uppskattade inlägget 🙂
      Ha det fint!
      /Rebecca

      Svara

  4. Bra skrivet! Jag skulle gärna vilja ha recept på surdegsbrödet (av Emmer eller Enkornsvete) som ni nämner i texten. Hoppas att ni ger ut det snart.
    Kanske ni vill ge ut en kokbok? 🙂

    Svara

    • Hej!
      Tack för din kommentar!
      Vi ska se till att få till ett riktigt bra recept på surdegsbrödet och sedan skriva ner. Kanske är vi lite sugna på en kokbok med emmer och enkorn recept 😉

      Svara

  5. gravatar Patrik Gamborn

    En riktigt bra artikel 👍🏻

    Det bästa är ju att undvika ”innehållsförteckningar” så långt det går och det finns som du säger många intressanta alternativ i affären som det går att botanisera i. Jag har under senaste dryga året plockat bort nästan hel- och halvfabrikat och hälsan har blivit SÅ mycket bättre.

    Det häftiga är ju att kroppen ger positiv respons så fort (bara på några veckor och i vissa fall dagar) så alla har allt att vinna på att ”utmana” sina kostvanor en aning 😊

    Tack för flera bra artiklar i övrigt också 👍🏻 Läste den om antinutrienter som var mycket givande 🙏🏻

    Mvh Patrik

    Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*