Fasta kan förnya hela immunförsvaret
Just nu är det verkligen hett med fasta, det är nog inte många som lyckats missa den väldigt populära 5:2-dieten som sköljer över Sverige just nu. 5:2-dieten går ut på att man fastar i 2 dagar och sedan äter under fem dagar. Dock är det ingen riktig fasta under de två så kallade faste-dagarna utan det är en kalorirestriktion till ca 500 kcal per dag. Många upplever fördelar med att dra ner på kalorierna, kan det bero på att det inte längre finns läge att stoppa i sig en massa skräpmat eller ligger det någonting mer bakom?
Fasta är ingen ny företeelse även om det nu fått nytt ljus i och med introduktionen av 5:2-dieten. Fasta var en naturlig del av livet under människans evolution på grund av brist på mat till följd av kyla, torka eller att man helt enkelt inte hade en lyckad jakt. Det är inte förrän människan lyckades ta kontroll över sin mattillgång som vi inte längre behövde fasta.
Fasta har en rad hälsofördelar, inte nog med att det hjälper kroppen att hålla balansen mellan det anabola (tillväxt) och det katabola (nedbrytning) läget ger det även kroppen chansen att avgifta sig själv och ge tid för läkning.
I en artikel från Medical News Today har forskare hittat nya sätt som fasta kan förbättra hälsan.
Fasta bidrar till att förstöra skadade celler och skapa upp nya
Resultatet av en studie gjorde på både möss och människor visar att fasta i 2-4 dagar under en period av 6 månader dödar gamla och skadade immunceller och skapar upp nya. Forskarna tror att personer som lider av ett nedsatt och skadat immunförsvar till exempel på grund av cellgifter mot cancer kan dra nytta av fasta just på grund av dess återskapande effekt på immunförsvaret. Fasta skulle även kunna vara fördelaktigt för äldre personer vars immunförsvar är försvagat vilket gör dem mer mottagliga för sjukdomar.
När du fastar använder kroppen sig av det glukos och fett som finns lagrat och börjar skapa upp ketoner för att driva kroppens processer. Det sker också en återvinning av slitna och skadade immunceller och en nedgång av hormonet IGF-1 sker. IGF-1 är ett tillväxthormon som är en del i proteinsyntesen och som bland annat är kopplat till åldrande.
“Om du börjar med ett system som är kraftigt skadat av kemoterapi eller åldrande, kan cykler med fasta generera, bokstavligt talat, ett nytt immunförsvar.” – Valter Longo
Avslutande ord
Fasta är någonting jag själv använder mig av lite då och då, främst gör jag det när jag börjar känna att en förkylning eller liknande är på gång dock har jag aldrig hållt på så länge som 4 dagar. 40 timmar är det längsta än så länge. Fasta för mig har hjälpt till att återställa magen efter diverse inflammationer på grund av intoleranser mot specifika råvaror eller för att hjälpa till att rensa systemet när jag ätit eller druckit någonting jag egentligen inte borde. Jag har märkt att fasta skyndar på återhämtningsprocessen och det verkar som att det kan bero på just den snabba reparationen och återskapandet av nya immunceller.
Så vad kan man då ta med sig från denna artikel?
Det jag tycker man kan ta med sig från denna texten är att inte vara rädd för att prova på att fasta. Speciellt om du känner att du lider av t.ex. magproblem och vill ge matsmältningssystemet en chans att vila eller går med en långdragen förkylning. Mitt tips från att har fastat en del i mitt liv är att inte hoppa på en 40 timmars fasta direkt utan jobba dig uppåt. Börja till exempel med att hoppa över en frukost eller lunch och allt eftersom du känner dig mer bekväm kan du hoppa över fler måltider. Tänk på att dricka ordentligt med vatten när du fastar, tillsätt gärna en nypa oraffinerat havssalt i varje liter vatten för att hålla elektolyterna i balans. När du bryter fastan börja då inte med att slänga i dig stora portioner mat utan börja med en mindre portion och ät i så fall flera gånger till du känner att du inte längre är hungrig.
Om du inte har fastat tidigare kan du märka att kroppen sätter igång en reningsprocess vilket kan göra att det blir lite fart i magen när du börjar äta igen vilket kan vara värt att känna till. Det beror givetvis också på hur mycket skräp som kroppen behöver rensa ut.
Så har du inte testat att fasta tidigare rekommenderar jag dig att prova det någongång. Lider av utmattade binjurar är fasta inte att rekommendera förrän du har återhämtat dig eftersom fasta lägger en del stress på kroppen vilket inte är optimalt när man lider av problem med binjurarna.
Vi hörs snart igen
Johan
PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.
Hur är det med 16:8-fasta? Funkar det lika bra/har samma effekt som 5:2?
Hej Madeleine,
Den egentliga skillnaden mellan 16:8 och 5:2 är att när du använder dig av 16:8 inte begränsar ditt kaloriintag. Med 16:8 är tanken att man ska äta hela dagens kalorimängd under 8 timmar. I 5:2 begränsar man kalorierna till 500 kcal under fastedagarna men äter normalt de andra dagarna vilket gör att du får ett kaloriunderskott sett över en hel vecka vilket du inte får med 16:8.
Effekterna från 16:8 och 5:2 är i grunden är de samma, en sänkning av bla. IGF-1 och ökad insulinkänslighet, dock är principen bakom 16:8 mer inriktat på muskelbyggande än viktminskning. Du kommer i båda fallen återvinna skadade celler och ge kroppen tid för läkning vilket är bra. Dock kan 16:8 vara svårt att hålla sig till i längden eftersom det är en 16-timmars fasta varje dag och det kan vara svårt att fylla hela dagens kaloriintag under de 8 timmar som är det så kallade “ätar-fönstret”.
Den approach som jag anser bättre än 5:2 och 16:8 ur ett rent vardagligt perspektiv som är enklare att följa är att en gång i veckan, alternativt varannan vecka, fasta i 24 timmar där du endast dricker vatten. Du slipper då räkna kalorier, villket jag för övrigt tycker är ganska löjligt, för att inte komma över 500 kcal. Kroppen får då också ett dygn på sig att ägna sig åt reperation istället för att smälta mat.
Den bästa fastan anser jag är den du inte har planerat utan som bara blir av. Anledningen är att den oftast är lättast att genomföra.
Hoppas detta svarar på din fråga.
/Johan
Hej!
Mitt syfte är ju främst muskeluppbyggning! Jag har nu kört 16:8 en längre period och lyckats öka 4 kg i muskelmassa! Helt otroligt!
Jag var mer nyfiken på om 16:8 ger samma effekt på cellförnyelse (t.ex. minskar risken för cancer och andra skador) som 5:2 =)
Tack för ett bra och utförligt svar!
Hej Madeleine,Wow det lät häftigt. Jag som måste gå upp i vikt, kan inte göra 5-2 dieten då jag bara väger 49 kilo. Kan inte gå ner i vikt men skulle gärna gå upp fyra kilo. Har du tränat mycket samtidigt då?
Tack Johan för ditt jobb du lägger ner på att skriva så jag har ngt intressant att läsa!
Jag väger bara 48 kg men 16:8 funkar för mig =). Var först rädd för att gå ner i vikt, men det gjorde jag inte. Ja, samtidigt så började jag på ett nytt träningsprogram där jag kör så kallad Powerlifting. 3 gånger i veckan kör jag så tungt jag bara kan (ska orka max 6-8 repetitioner, 3 set per övning): Squats, marklyft, tåhäv med tung stång, militärpress, bröstpress, chins, dips och pull-ups. Är uppe i 60 kg i squats, klarar nästan 60 kg i marklyft, 70 kg tåhäv, 25 kg militärpress, 40 kg bröstpress. Och detta trots mina ynka 48 kg ;). Man måste våga testa lägga på mycket vikt, man klarar mer än vad man tror! Det är jättebra att ha en kompis med sig som “spottar”, d.v.s står beredd att ta emot stången om du ej skulle orka =)
Wow! Tack för svar. Min sambo skratta åt mig, och säger att det har jag sagt till dig länge att du måste träna tyngre… Skit va stark du är. Alltid när jag försöker träna tyngre så skadar jag mig någonvannanstans så jag tränar mina klena vikter. Det trista med gym är att det är svårt att bara öka 1 kilo. fem eller tio kilo går att öka och det blir för tungt. Äter du 16/8 varje dag i veckan? /Lotta
Man klarar tyngre än vad man tror! Det sitter mycket i huvudet (mentalt) =). Det bästa vore om du hade en kompis som följde med dig till gymmet och står bredvid/bakom (det man kallar för “passar”) när du kör. Då vågar du köra tyngre. Om jag inte har någon som passar mig så vågar jag t.ex. bara köra 37.5 kg i bröstpress, men om någon passar mig kan jag komma upp i 42 kg. Räcker alltså att någon bara håller fingrarna strax under stången så blir man helt plötsligt starkare 😉
Ja, man blir väldigt stark av denna typen av träning! Jag har blivit väldigt mycket starkare på kort tid! Så roligt att se alla chockade miner när lilla jag lyfter så tungt (många tror ju att jag inte är så stark bara för att jag är liten =P…)
Jag kör 16:8 på vardagarna, men inte på helgerna. Tycker att det är bäst, då det händer att man blir bjuden på fest och middag på helgerna =)
Glömde säga en sak om vikterna, på vissa övningar blir det lite för tungt att öka med 2,5 kg (som brukar vara det minsta man kan öka med, på vissa gym är den minsta övningen 5 kg!), det håller jag med dig om. Men då brukar jag helt enkelt köra så många jag kan på den tyngre vikten, även om det kanske då bara blir 2-3 repetitioner och inte 6-8 st. Varva detta med den vikt du haft innan (6-8 rep) tills du känner att du klarar det tyngre =)
Hej! Hur är det med fasta om man helammar? Kör lchf sen snart två år och har gått hur bra som helst. Har dock inte fastat under amning. Min son är 8 månader och helammar än.
Hej,
Fasta i kombination med amning vet jag tyvärr väldigt lite om. Du bör dock inte göra en detox under tiden du ammar och fasta kan fungera som en form av detox. Men tyvärr vet jag för lite om just detta för att kunna ge dig ett bra svara på din fråga.
/Johan
Tack för svar 🙂
När du skriver fasta är det då vattenfasta el inte inta ngt alls?
Det spelar ingen roll, eftersom vatten inte innehåller någon energi blir det sak samma. Det är dock lättare att fasta om man dricker vatten.
Jag läste detta och kom att tänka på en sak. När man är sjuk och tappar aptiten, kan det va ett sätt för kroppen att tvångsstarta förnyandet av immunförsvaret genom fasta?
Jag tror att det är så som du skriver men om det är så vet jag inte, tycker dock att det låter rimligt. Att smälta mat är en krävande process för kroppen, jag tänker att kroppen hellre lägger den energin på immunförsvaret och att man av den anledningen tappar aptiten.
Hej Johan,
Tycker att det här indikerar både användbarhet och försiktighet med metoden. (Rubriken är något missvisande.)
https://www.dh.se/bota-din-forkylning-med-socker/
Mvh
Din gamle fysiklärare =0)
Hoppar in i en gammal tråd men chansar: Madeleine, kör du alla övningarna varje gång