Folsyra/folat – varför är det viktigt?
Folat och folsyra är två olika former av samma B-vitamin. Folat är den naturliga formen som finns i olika livsmedel och folsyra är den konstgjorda versionen som ingår i många kosttillskott.
Både folat och folsyra är viktigt för många funktioner i kroppen, bland annat celldelningen och bildandet av röda blodkroppar.
Alla behöver folat, men extra viktigt är det för gravida eftersom vitaminet främjar fosterutvecklingen. Nedan kan du läsa mer om varför det är viktigt att få i sig tillräckligt med folat.
Om du är ute efter ett bra tillskott med folat rekommenderar jag:
Vad är folsyra/folat?
Vitamin B9 är en vattenlöslig vitamin som bland annat behövs för att kroppen ska kunna bilda nya celler. Enligt livsmedelsverket är vi många som får i oss alldeles för lite folat från kosten, vilken kan leda till brist. Även medicinering, graviditet och genmutation för MTHFR kan bidra till brist på folat.
Folat finns naturligt i nästan alla livsmedel, men vissa är särskilt rika på det. Du hittar en lista över 15 livsmedel rika på folat här.
Folsyra, den konstgjorda varianten, måste konverteras till naturligt folati kroppen för att det ska vara möjligt för cellerna att ta upp vitaminet.
I denna process riskerar du att få ett överskott av folsyra i kroppen. Detta kan leda till olika hälsoproblem och det finns till och med studier som tyder på att det kan öka risken för cancer.
Detta är en av anledningarna varför jag rekommenderar kosttillskott som innehåller folat i sin metylerade form 5-MTHF framför tillskott med folsyra.
Du kan läsa mer om skillnaden mellan folat och folsyra här.
Varför är folsyra viktigt?
Folat / folsyra har många viktiga funktioner i kroppen, bland annat hjälper det till med
- Bilda röda blodkroppar
- Normal celltillväxt och celldelning
- Fosterutveckling under graviditet
- Mjölkproduktion hos gravida
- Näringsupptag från tarmen
- Nedbrytandet av proteiner
Brist på folat – vad kan det leda till?
Brist på folat kan leda till många olika problem, bland annat
1. Depression
Studier (1, 2) har visat ett visst samband mellan personer som är deprimerade ofta också har folatbrist. Bristen på folat i kombination med brist på vitamin B12 har nämligen visat sig kunna öka risken att hamna i depression. Samtidigt har behandling med tillskott av dessa två vitaminer (i kombination med antidepressiva) visat sig ge positiva resultat.
2. Blodbrist
Folatbrist kan även leda till anemi, vilket är ett annat ord för blodbrist. Eftersom folat behövs för att bilda nya blodkroppar kan brist på vitaminet ge symtom som trötthet, yrsel och huvudvärk. Svår anemi kan dessutom orsaka andfåddhet och kärlkramp.
3. Ryggmärgsbråck, missfall och för tidig födsel
Hos gravida kvinnor kan folatbrist vara extra allvarligt. Det kan nämligen öka risken för ryggmärgsbråck hos fostret, missfall, havandeskapsförgiftning och tidig födsel.
4. Fosterskador
Folat är viktigt för alla människor, men vissa grupper behöver se över sitt intag extra noga. Detta gäller framför allt gravida kvinnor eftersom brist på vitaminet kan orsaka skador på fostret.
Därför är det rekommenderat att alla kvinnor som vill eller planerar att bli gravida tar ett kosttillskott innehållande folsyra eller folat. Detta eftersom vitaminet spelar en viktig roll för det tidiga anlaget till centrala nervsystemet hos fostret som bildas under de första veckorna under graviditeten.
Läs mer om varför folat är så viktigt vid just graviditet här.
Rekommenderat dagligt intag av folat
Vissa grupper har högre risk att drabbas av folatbrist än andra, bland annat personer med kroniska tarmsjukdomar eller celiaki. Då beror det på att tarmen har svårt att ta upp näring även om du äter en varierad kost.
Personer som äter en väldigt ensidig kost löper högre risk att drabbas av folatbrist. Folat finns främst i gröna bladgrönsaker, baljväxter och lever.
Om du tar mediciner, bland annat antiepileptika, kan det vara värt att kontrollera om din medicin påverkar upptaget av folat eller om du har en genmutation för MTHFR som i sin tur också påverkar upptaget av folsyra i tillskott.
Nedan hittar du det dagliga rekommenderade intaget för olika grupper och åldrar.
Grupp/ålder | Rekommenderat dagligt intag |
---|---|
Spädbarn 6-11 månader | 50 mikrogram |
Spädbarn och barn under 2 år | 60 mikrogram |
Barn 2-5 år | 80 mikrogram |
Barn 6-9 år | 130 mikrogram |
Barn 10-13 år | 200 mikrogram |
Ungdomar över 14 år och vuxna | 300 mikrogram |
Kvinnor som vill bli gravida | 400 mikrogram |
Gravida och ammande | 500 mikrogram |
Källa: Livsmedelverket
Hos Werlabs kan du ta ett blodprov för att se om du behöver ta tillskott med folat. Med deras folattest får du snabbt reda på hur dina folat-nivåer ser ut.
Kan man ta för mycket folsyra?
Det finns ingen risk att få i sig för mycket folat genom att äta folatrika livsmedel, exempelvis gröna bladväxter och baljväxter.
Däremot finns det vissa risker med att äta för mycket folsyra från kosttillskott. För mycket folsyra kan bland annat göra det svårt att upptäcka symtom för vitamin B12-brist.
Enligt den Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, bör vuxna aldrig få i sig sig mer än 1000 mikrogram folsyra per dag från kosttillskott.
Vilket är det bästa kosttillskott med folat?
Det finns många bra kosttillskott att välja bland om du behöver öka ditt intag av folsyra, men inte lika många innehållande folat.
Jag rekommenderar att du alltid väljer tillskott med folat i metylerad form eftersom den inte behöver omvandlas i kroppen innan den kan tas upp av cellerna. Folat som metylfolat är nämligen den naturliga och bioidentiska formen av vitaminet.
Närokällan Metylfolat
Detta är ett veganskt kosttillskott med folat i sin metylerade form. Bättre Hälsa Metylfolat har rent innehåll, bra pris, god biotillgänglighet och är helt veganskt.
En förpackning innehåller 100 kapslar, vilket räcker i 100 dagar. Enligt mig är detta det bästa kosttillskottet med folat av alla de jag tittat närmare på.
Sammanfattning
Det är viktigt att få i sig tillräckligt med folat eller folsyra för att kroppen ska fungera som den ska. Folat är den naturliga formen av vitamin B9 och folsyra är den konstgjorda formen av samma vitamin.
Vitamin B9 behövs bland annat för en normal celltillväxt, för att kroppen ska kunna bilda röda blodkroppar och en normal fosterutveckling.
Alla behöver få i sig tillräckligt med folat, men extra viktigt är det för dig som planerar att bli eller är gravid.