fbpx

Går det att bli av med laktosintolerans?

Just nu är laktosintolerans ett hett ämnen och försäljningen av laktosfria produkter har ökat markant. Men vad är det egentligen som gör att fler och fler blir laktosintoleranta och går det att göra någonting åt det? Den frågan har jag tänkt att vi ska ta och prata om idag.

Vad är laktos?

Laktos är det samma som mjölksocker och förekommer i mjölk från däggdjur till exempel ko-, får-, get- och modersmjölk. Laktos bryts ner av enzymet laktas som bildas i tunntarmen hos människor eller som finns naturligt i opastöriserad mjölk.

Laktas och laktosintolerans

Eftersom laktas krävs för att bryta ner mjölksockret laktos kommer en intolerans uppstå om tunntarmen inte producerar tillräckligt med enzym för att bryta ner mjölksockret. Förmågan att producera laktas skiljer sig främst beroende på geografiskt ursprung och genernas utveckling. Förmågan att producera laktas kan avta med åldern vilket kan för med sig att man utvecklar laktosintolerans senare i livet.

 Endast cirka 40% av världens befolkning klarar av att producera tillräckligt med laktas för att bryta ner mjölksockret fullständigt i vuxen ålder (1).

Främst är det i nord-Europa och i delar av Afrika där toleransen för mjölkprodukter innehållande laktos fortfarande är hög.

Några av de vanligaste symtom som kan uppstå av laktosintolerans är bland annat:

  • Gaser i magen
  • Uppsvälld mage
  • Smärtor i buken
  • Lös avföring eller diarré

Laktosintolerans är lätt att missta för andra mag- och tarmproblem så som IBS, bakterieöverväxt och glutenintolerans.

Går det att bota laktosintolerans?

Tillfällig laktosintolerans går att bota genom att ta itu med grundorsaken till problemet. Många människor lider av olika sorters mag- och tarmproblem till följd av dåliga matvanor, stress, antibiotika med mera och detta är en anledning till varför laktosintolerans uppstår.

Detta betyder att om man läker problemen med mage och tarm så kommer även laktosintoleransen att förbättras.

Utöver att börja äta riktig mat och läka magen finns det ett antal olika metoder för att ta sig ann problemet med laktosintolerans.

Studier har visat att tillskott av goda bakterier, probiotika, tillsammans med yoghurt kan lindra symptomen av laktosintolerans (2 , 3)

Anledningen till att tillskott av goda bakterier kan hjälpa är därför att de kan förbättra miljön i tarmen och vissa av dessa bakterier kan även producera enzymet laktas. Genom att äta fortsätta äta laktos, om än i väldigt begränsad mängd, går det att stimulera dessa bakterier att växa i antal för att förbättra produktionen av enzym och där med nerbrytningen av mjölksockret. 

Om inget laktos tillförs finns det ingen anledning för kroppen att fortsätta producera laktas, bakteriefloran kommer då att förändras till fördel för andra bakteriestammar.

Det är viktigt att börja långsamt att introducera probiotika och produkter innehållande laktos för att bygga upp toleransen. Över tid bör du kunna se en förbättring av din förmåga att bryta ner laktos.

I mjölkprodukter som har fermenterats tillräckligt länge likt fil och yoghurt kommer de naturligt förekommande bakterierna i mjölken att äta upp laktosen vilket gör att laktosinnehållet i dessa produkter kommer vara mycket låg. Yoghurt och fil är bra tillskott för att få i sig goda bakterier.

I opastöriserad mjölk förekommer enzymet laktas naturligt vilket skulle betyda att personer som är laktosintoleranta kan dricka opastöriserad mjölk. Dock är detta ingen garanti men kan vara lämpligt för personer som endast lider av måttliga besvär. Opastöriserad mjölk går endast att få tag på direkt från bonden eftersom det är olagligt att sälja i butik.

Viktigt att känna till är att enzymet laktas tillsammans med ett antal andra enzymer som finns naturligt i mjölk förstörs under pastöriseringen. Dessa enzymer har som uppgift att hjälpa kroppen att bryta ner och ta upp näringen i mjölken och eftersom de försvinner i pastöriseringen kan pastöriserad mjölk vara problematiskt att konsumera.

Sammanfattning

Majoriteten av jordens befolkning är laktosintoleranta dock är toleransen hög i nord-Europa och speciellt i Sverige. Laktos bryts ner av enzymet laktas som kroppen själv bildar i tunntarmen, dock kan produktionen av laktas minska med åldern men i Sverige är toleransen hög även i vuxen ålder.

Laktosintolerans som orsakats av mag- och tarmproblem går att bota genom att ta itu med grundproblemet, det vill säga ta itu med orsaken till varför du har mag- och tarmproblem. Ett viktigt steg på vägen är att börja äta riktig mat och börja tillföra gynnsamma bakterier genom till exempel probiotika, yoghurt eller andra fermenterade källor.

2 kommentarer
Delta i diskussionen
  1. gravatar Micke

    Laktosintolerans är relaterad till tillverkningsprocessen. De flest människor som inte klarar pastöriserad klarar av att dricka/äta opastöriserat. Orsaken ligger i något som pastörisering gör, troligtvis den höga värmen.

    Svara

    • gravatar Hälsa som livsstil

      Värmen vid pastöriseringen förstör många viktiga enzym, bland annat laktas vilket då gör det svårare att bryta ner laktosen i mjölken.

      /Johan

      Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*