fbpx

Hård i magen? – 7 tips som hjälper dig motverka förstoppning

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

Avföring är ett ämne som är lite tabu och därför pratas det inte särskilt mycket om detta ämne. Det skrivs inte särskilt mycket om det heller, men egentligen är det inget konstigt.

Alla måste bajsa och gärna flera gånger om dagen. Gör du inte det kan det vara någonting som inte står rätt till.

I den här artikeln ska vi titta  närmare på förstoppning och varför bland annat din toastol kan göra det svårare för dig att bajsa.

I denna artikel rekommenderar vi följande hjälpmedel vid förstoppning

  • Oxytarm – magnesiumtillskott som är mycket effektivt vid förstoppning
  • Squatty Potty – en pall som hjälper dig kommer i rätt position på toaletten. Fortsätt läsa så kommer du förstå varför detta är väldigt viktigt och ett stort problem!
  • Holistic UltraDetox – naturligt laxerande ört och fiberdrink som hjälper till att rensa tarmen.

förstoppning

Vad är förstoppning?

Förstoppning är ett vanligt problem i västvärlden och det finns personer som inte släpper en “nummer två” på flera dagar. När du är förstoppad ligger det kvar avföring i tarmen som din kropp vill få ut men inte kan, det som bland annat händer är att vätskan i avföringen kommer återcirkulera in i kroppen och lägga större belastning på ett redan ansträngt reningssystem.

Inte konstigt att personer mår dåligt när de är förstoppade för kroppen blir till en vandrande avfallsstation som bara samlar på sig mer och mer skit!

Symtom vid förstoppning:

  • Du vill bajsa men du kan inte
  • Avföringen är hård och trög
  • Det kan göra ont i ändtarmsöppning när du bajsar
  • Du känner inte att tarmen har tömts efteråt
  • Spänd och uppblåst mage
  • Smärtor i magen
  • Du kan känna dig trött och dåsig

Idag har förstoppning normaliserats och enligt vårdguiden går vissa på toaletten ett par gånger i veckan medan andra några gånger per dag.

Att endast bajsa ett par gånger i veckan bör inte hänvisas till som normalt bara för att det idag är vanligt. Om det kommer in en massa mat men ingenting kommer ut, då kan du vara säker på att någonting inte stämmer.

Istället borde dina tarmvanor se ut mer som följande:

  • Bajsa minst en gång per dag, men gärna mellan 1-3 gånger
  • Du bajsar utan ansträngning eller smärta
  • Avföringen är fast, jämn och luktar inte så mycket
  • Att torka sig ska gå lätt, du ska inte behöva slösa toapapper utan 1-2 torkningar ska räcka
  • Du vill känna dig helt tömd

Utan regelbundet flöde genom tarmen lämnar det fönstret öppet för svamp och parasiter att göra din kropp till sitt nya hem. Svamp och parasitinfektioner är mycket vanligt i det moderna samhället och är ett resultat av en livsstil som inte är optimerad för din kropp.

Varför blir jag hård i magen

Felaktiga matvanor, stress, brist på rörelse och vätskebrist är några av de punkter som kan leda till förstoppning och i sin tur problem med svamp och parasiter. Det kan också vara en biverkning av medicinering eller kosttillskott såsom järntabletter eller kalcium kan orsaka förstoppning.

Några orsaker till förstoppning:

  • Vätskebrist
  • Stillasittande
  • Stress och oro
  • Fiberfattig kost
  • Mjölkprodukter såsom ost, mjölk och yoghurt
  • Läkemedel såsom kodein, morfin, blodtryckssänkande läkemedel är några exempel
  • Kosttillskott såsom järn och kalcium
  • Hormonella förändringar i samband med graviditet eller innan menstruation.

Tänk också på att om du ofta ignorerar behovet av att bajsa så kan det störa tömningsreflexen. Du bör se till att bajsa när du känner att du behöver för sen “passerar tillfället” så att säga och kommer inte nödvändigtvis tillbaka den dagen.

Tips för att förebygga förstoppning

Det allra bästa är att förebygga att förstoppning ens blir ett problem. Här följer några tips på hur du gör detta:

1. Drick ordentligt med vatten

Om en person inte dricker tillräckligt med vatten försöker kroppen återanvända vätska som redan finns i tarmen. Kroppen kommer då ta vätskan från avföringen vilket kommer göra avföringen hård och stel vilket gör det svårare för den att passera genom tarmen.

I processen kommer förorenad vätska, som egentligen skulle skickas ut ur kroppen, återinföras i cirkulation vilket lägger stor börda på levern och kroppens reningssystem rent generellt.

Börja varje dag med att dricka ett stort glas vatten (personligen dricker jag ca 800 ml vatten innan jag gör något annat). Satsa sedan på att dricka mellan 2-3 liter vatten under en hel dag beroende på hur din livsstil ser ut.

2. Dra ner på sådant som är vätskedrivande

Undvik sådant som är vätskedrivande såsom kaffe, svart te och alkohol. Om du dels har en dålig vana av att inte dricka tillräckligt med vatten så spär du på problemet genom att istället dricka exempelvis kaffe. Ju mer kaffe du dricker, desto mer vatten bör du också dricka.

Vissa upplever att kaffe (koffeinet) kan sätta igång magen men detta är inte en hållbar lösning. Du bör kunna sköta magen även utan hjälp från koffein.

3. Ät mer fibrer

Ät mer fiberrik mat såsom grönsaker, nötter, gryn, linser, torkad frukt och frön.

Men!

Fibrer funkar bara tillsammans med vatten. Om du börjar tillföra mer fibrer till maten men fortsätter dricka för lite vatten så förvärrar du bara problemet då torkad frukt, frön och liknande suger åt sig det lilla vatten där finns.

Undvik också skräpmat, proccessad mat, vitt mjöl, vitt ris eller annan fiberfattig mat. Även mjölkprodukter är känt för att stoppa upp flödet så undvik att äta detta varje dag eller balansera det med mer fibrer.

Ett enkelt sätt att öka mängden fibrer är att blanda ut 1 matsked fiberhusk med 2,5 dl vatten. Drick detta dagligen för att hålla magen regelbunden.

4. Ta magnesiumtillskott

Magnesium som kosttillskott är effektivt för att undvika förstoppning, men olika sorters magnesium har olika användningsområden.

Oxytarm är ett magnesiumtillskott som är speciellt effektivt mot förstoppning då denna form av magnesium sätter fart på tarmrörelserna. Det finns många rapporter från användare som bekräftar dess effektivitet.

Du hittar Oxytarm här

5. Tugga ordentligt

Se till att ta det lugnt vid måltider och tugga ordentligt. Det är lätt att bara slänga i sig maten och innan du vet ordet av det har du ätit allt på tallriken.

Läs mer om hur du kan optimera din matsmältning här.

6. Rör på dig varje dag

För att få igång tarmrörelserna krävs också rörelse. Gå ut på en rask promenad och sväng lite extra med armarna för att rotera överkroppen lite extra, spring eller jogga, gör benböj m.m. Se bara till att du gör något dagligen för att hålla igång.

7. Optimera din position på toalettstolen

Om allting står rätt till med din matsmältning och du sitter i en hukad position bör du knappt behöva trycka på alls för att uppnå fullständig tömning av tarmen.

Sätt in en pall på toaletten som du sätter upp fötterna på. Du kommer då hamna i en hukad position vilket gör det lättare för avföringen att passera.

Det går bra med en vanlig pall men det finns också en specialutformad pall, en så kallad Squatty Potty som du kan använda som är bättre anpassad.

Köp en Squatty Potty här

Så bidrar toalettstolens konstruktion till förstoppning

Människan är konstruerad för att sitta på huk för att bajsa. Om du någon gång varit ute och vandrat och behövt sätta dig i skogen förstår du precis vad jag menar.

I en fullständigt hukad position får kroppen det mycket lättare att passera avföringen genom tarmen. Detta är anledningen till varför du inte behöver trycka på lika mycket när du sitter på huk.

I bilden nedan kan du se en person i en fullständigt hukad position. Det som händer när du sitter på huk är att den uppåtgående delen av tarmen blir ihoptryckt av ditt högra lår som pressar avföringen uppåt och in i den tvärgående tarmen. Ditt vänstra lår trycker ihop den nedåtgående tarmen vilket pressar avföringen ut i ändtarmen.

Squat-Colon-392x500

När du sitter på en traditionell toalett får din kropp inget stöd i att pressa avföringen upp för den uppåtgående tarmen och över kröken in i den tvärgående tarmen. Men det finns fler anledningar till varför den traditionella toastolen inte är anpassad för mänskligt bruk.

Puborectalis-muskeln är en muskel som fäster i pubisbenet och går runt ändtarmen som en ögla. När muskeln kontraheras (drar ihop sig) förhindrar det avföringen från att passera vilket sker när du står upp. När du sätter dig ner på toastolen hamnar Puborectalis i en delvis avslappnad position.

huksittande_anorectalangle

Här har du en anledningen till varför du behöver luta dig framåt på toastolen och trycka på för glatta livet.

Vinkeln på ändtarmen gör det helt enkelt svårare för avföringen att passera. I en fullständigt hukad position, ungefär där baksidan av låren nuddar vaderna, är puborectalis-muskeln fullt avslappnad. Detta gör att avföringen passera mycket lättare genom ändtarmen.

Huskurer vid akut förstoppning

Förebyggande i all ära, men du kanske behöver hjälp nu! Här kommer några konkreta tips för att snabbt få igång en hård mage:

  • Sitt på huk en längre stund, gärna 15-30 minuter, eller gör benböj där du kommer djupt ner. Har du svårt att sitta på huk kan du läsa det här inlägget där vi grundligt går igenom huksittande.
  • Ät fikon och/eller plommon – rikt på fiber och har laxerande effekt. Dock endast i kombination med att dricka vatten!
  • Brygg en kopp starkt kaffe – detta kan ha effektiv akut effekt. Om du dricker kaffe ofta och mycket kan kroppen redan vara van vid koffein och det hjälper därför inte alltid.
  • Testa att dricka 1 matsked linfröolja eller 2-3 matskedar linfrön/chiafrön blötlagda i 2 dl vatten.
  • Testa något som är naturligt laxerande, exempelvis UltraDetox som är en ört- och fiberdrink. Den fungerar utmärkt för en normal tarmbalans och har god utrensande effekt.

Avslutningsvis är det bra att veta att förstoppning då och då är helt ofarligt.

Om du äter bra och dricker ordentligt men återkommande får problem med förstoppning är detta något du bör undersöka vidare.

9 kommentarer
Delta i diskussionen
  1. gravatar Rosemarie Andersson

    Man kan också göra “upp med händerna”, det får en liknande effekt!

    Svara

    • gravatar Hälsa som livsstil

      Har faktiskt svårt att se hur det skulle få puborectalismuskeln att slappna av. Men det kanske också funkar, jag vet inte. Ett tips att testa i alla fall.

      /Johan

      Svara

  2. gravatar Kjell Alsetun

    Helt rätt! Har jag praktiserat sedan länge.
    Det går även bra att sätta fötterna på sittringen.

    Svara

    • gravatar Hälsa som livsstil

      Bra där kjell! Det kan man också göra, dock krävs det att man har tränat upp sin balans för det kan vara lite svårt att balansera på en smal sittring.

      /Johan.

      Svara

  3. gravatar Jessica

    Tack för informationen! Det är inte tabu tycker jag utan det är viktigt att dra upp för sprida ut kunskaper. Läste också era andra inlägg om vatten. Tummen uppe

    Svara

  4. gravatar Åsa

    Jupp! “Kaninlortar” var det tidigare innan jag började dricka Aloe vera. Nu är det sällsynt, men “hukmetoden” funkar definitivt! 🙂

    Svara

  5. Hej ! Ja det där känns igen. Frågan är ju om det i framtiden ska skapas praktiska toalettstolar ?
    HA en bra dag
    Anna

    Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*