fbpx

Kokosyoghurt – (AIP, Paleo, Vegan)

Kokosyoghurt – (AIP, Paleo, Vegan)

Kokosyoghurt – (AIP, Paleo, Vegan)

Det är väldigt enkelt att göra kokosyoghurt och du behöver inte någon utrustning mer än en glasburk och en varm plats att ställa burken. Och kokosmjölk också så klart annars blir det ingen kokosyoghurt.

Traditionell yoghurt görs genom att tillsätta bakteriekultur i mjölk och låta den stå i värmen så att bakterierna växer till sig och fermenterar mjölken.  När det är dags att göra kokosyoghurten går vi tillväga på precis samma sätt.

En burk med kokosmjölk med en tillsatt startkultur får stå varmt i ett antal timmar. Efter 8 – 24 timmar, beroende på hur syrlig du vill ha din yoghurt så är kokosyoghurten klar.

Bra att veta innan du gör kokosyoghurt!

När det kommer till val av startkultur kan du använda lite vad du vill.

Jag har testat med lite olika och smaken kommer variera därefter. Jag har bland annat använt vätska från surkål och probiotikakapslar.

Om du vill att yoghurten ska ha en neutral smak rekommenderar jag dig att använda probiotikakapslar. Probiotika är goda bakterier för magen och är viktigt att få i sig varje dag.

Genom att göra din egen kokosyoghurt med probiotikakapslar kan du starta varje dag med miljarder goda bakterier för magen!

Till just detta recept har vi använt probiotikakapslar av märket Probiplex.

Du hittar Probioplex här

Det finns olika preferenser när det kommer till yoghurt, vissa gillar den rinnig, andra gillar den krämigare. Beroende hur du vill ha din yoghurt finns det två vägar att gå.

För den rinniga varianten använder du hela innehållet i burken.

Om du föredrar den krämiga varianten så ställer du in kokosmjölken i kylen i några timmar till fettet har stelnat på toppen. Sen tar du en sked och gräver upp fettet och gör din yoghurt på det och använder vattnet som blir kvar till något annat, till exempel en smoothie eller så bara dricker du det.

Läs också: Så här gör du egen kokoskefir

Kokosyoghurt – (AIP, Paleo, Vegan)

Tid: 8 h 10 min

Ingredienser

Gör så här

Du behöver

  1. Kokosmjölk. Jag använder Santa Maria Extra Creamy Coconut eller kokosmjölk/kokosgrädde av märket Garant.  De ger en bra konsistens och jag gillar den friska smaken. Det är också några av de få märken som inte har några tillsatser i sin kokosmjölk. Du kan också använda Kung Markattas kokosgrädde men tänk på att den separerar sig (alltså fettet lägger sig som ett skikt ovanpå vattnet) i kylen.
  2. Probiotikakapslar - Använd 2 kapslar till ca 500 ml kokosmjölk.

Gör så här

  1. Häll kokosmjölken i en burk som du har diskat noga. När jag diskar burkar häller jag kokande vatten och diskmedel i burken och skakar om, sedan låter jag den stå några minuter innan jag diskar ur den så att bakterierna dör.
  2. Dela probiotikapslarna och rör ner innehållet i kokosmjölken med en sked. På med locket och ställ burken på ett ställe som är ca 40 grader varmt. Du kan till exempel ställa burken i ugnen och endast tända ugnslampan, den kommer då värma upp luften i ugnen så att yoghurten kan stå och fermentera. Det är viktigt att yoghurten inte står för varmt för då dör de bakterier som ska fermentera kokosmjölken. 
  3. När du är färdig med de tidigare stegen är det bara att vänta. Låt yoghurten stå och fermentera i minst 8 timmar men gärna längre. Jag låter yoghurten stå i upp mot 24 timmar. När fermenteringen är klar ställer du in burken i kylen så att yoghurten blir kall. Sen är det bara att njuta av din alldeles egen hemmagjorda kokosyoghurt. Så gott och så otroligt enkelt!
19 kommentarer
Delta i diskussionen
  1. Är det en eller två probiotikakapslar som du använder till en förpackning kokosmjölk?

    Svara

    • Jag brukar använda minst två, desto fler du använder desto syrligare kommer yoghurten att bli.

      Svara

  2. gravatar Louise

    Hej! Ca hur länge håller yoghurten sedan i kylen? Tänkte om man kan göra en stoooor sats på en gång?

    Svara

  3. gravatar Malin

    Hej,
    Tänkte bara kolla om du är medveten om att Garants kokosmjölk är homogeniserad? All kokosmjölk som inte separerar och inte innehåller några tillsatser är homogeniserad, dvs fettet har blivit spjälkat så det kan passera ut genom tarmväggarna och nå ut i de minsta blodkärlen och sätta sig i artärväggarna.

    Svara

    • Vad jag har förstått är även kokosmjölk som separerar sig i många fall homogeniserad i viss grad. Men ja vi är medvetna om att den är homogeniserad. Vi tar tacksamt emot mer information om eventuella risker med homogeniserad kokosmjölk.

      Svara

  4. gravatar Susanne Sjöholm

    Kan man använda en del av den gamla satsen kokosyougurt till den nya satsen eller måste man göra om hela processen med kapslarna?

    Svara

    • Det går bra att återanvända en del av den gamla satsen för att göra en ny. De första gångerna behöver du eventuellt tillsätta en probiotikakapsel för att få lite extra fart på yoghurten men det märker du på hur syrligt den smakar.

      Svara

  5. gravatar Anna Carina Nilsson

    Hej! Vad gjorde jag för fel? Jag använde Santa Marias extra creamy cocosmjölk, hällde i två kapslar probiotika och satte den i ugnen med lampan tänd, och locket på burken.
    Kollade temp och där var 37 grader stod i 24 timmar och den är helt lös!!…

    Svara

    • Hej, kokosmjölk koagolerar inte så som komjölk så fermenteringen gör inte kokosmjölken tjockare. Om du vill få den mer likt vanlig yoghurt behöver du antingen välja en ännu fetare kokosmjölk eller reda yoghurten med t.ex. tapiokastärkelse.

      Svara

  6. gravatar Ingrid

    Hej ! Det här receptet ska jag prova tack för inspo ! Jag undrar om du har testat att göra på flera saker än kokos ? Jag skulle vilja göra en egen ’ fraiche ’ , med en mer neutral smak, har du några tips ?)

    Svara

    • Hej Ingrid, jag har bara testat på kokosmjölk och vanlig mjölk än så länge. Tror man kan göra exempelvis cashewyoghurt och liknande “nötyoghurt” som nog får mer neutral smak än kokos. Men det är väl svårt att få till den där vanliga creme fraiche smaken som du kanske tänker på.

      Svara

  7. Vad kul, det här skall jag testa. Saknar yougurt på morgonen. Är laktos och mjölkproteinkänslig, så det vanliga komjölken funkar inte. Tack för receptet!

    Svara

  8. gravatar jenny

    hej kan man använda kefirgryn också?

    Svara

  9. gravatar Fredrika O

    Hej Seija!
    Man kan göra yoghurt på sojamjölk/sojadryck. Har inte gjort det än, men den borde koagulera eftersom den innehåller protein. Man gör ju tofu tex. Att använda probiotikakapslar fungerar säkert bra, men yoghurt blir det inte. Den ska innehålla Delbrueckii bulgaricus plus en till, som jag inte nu kommer ihåg. Men det är stor språklig förvirring på våra filmprodukter. Häller man i sina egna bakterier vet man ju vad man stoppar i sig. När ska mjölk och filmproducenter sätta ut namnen och mängden av bakterierna??
    Lycka till!
    Fredrika

    Svara

  10. gravatar Fredrika O

    Det ska vara filprodukter och filproducenter. Naturligtvis!

    Svara

  11. gravatar Malin

    Precis som Anna Karina blev min yoghurt alldeles rinnig. Så ser du ju verkligen inte ut på bilden ovan. Men du menar att detta är normalt och att detta snarare här ett recept på kokosyoghurtdryck?

    Svara

    • Kokosyoghurt blir lösare än vanlig yoghurt, vill du ha en tjockare variant bör du använda kokosgrädde istället alternativ förtjocka den med någon sorts stärkelse (så gör dom i butiksvarianten). Den tjocknad ju också i kyla.

      Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*