fbpx

Hur groddar man frön, gryn och bönor?

I förra inlägget om groddning kunde du läsa om varför det är bra att grodda frön, gryn, nötter och bönor för att göra näringen mer tillgänglig för dig. I just nämnda råvaror finns ämnen som hindrar kroppen från att ta upp specifika mineraler och kan orsaka problem med matsmältningen. Du kan läsa mer om det i inlägget, Varför är det bra att grodda?

Nu ska vi raskt ge oss in på hur du går tillväga för att grodda olika frön, gryn, nötter och bönor. Principen är den samma för vad du än försöker grodda. Dock skiljer sig tiden det tar för olika frön, gryn och bönor att börja gro. Vissa frön börjar gro efter en dag medan andra kan ta flera dagar på sig innan det händer någonting. Nötter gror inte så som frön, gryn och bönor gör. Däremot bör de också blötläggas för att uppnå samma effekt på de ämnen som hindrar kroppen från att ta upp näring.

Här hittar du en sammanställning över vanliga frön, gryn, nötter och bönor och hur lång tid de bör ligga i blöt och hur lång tid det tar för dem att börja gro. Det är inga exakta tider i sammanställningen men det ger dig en ungefärlig bild över tiden det tar. Grundprincipen när det gäller blötläggning av nötter är att desto hårdare nöten är desto längre blötläggningstid. Mjuka och oljiga nötter behöver inte blötläggas mer än ca 3 timmar. (Klicka på bilden för att se den i större format)

groddningskarta

Instruktioner för hur man groddar

Att börja grodda är väldigt enkelt och kräver en liten ansträngning. Allt du behöver är en burk, en silduk och ett gummiband.

  1. Fyll en tredjedel av burken med det du vill grodda och häll på vatten. OBS, fyll inte på med mer än en tredje del av burken med det du vill grodda eftersom innehållet kommer expandera.
  2. Sätt på silduken med ett gummiband över burkens öppning och låt stå i ett dygn.
  3. Efter ett dygn vänder du burken upp och ner och låter vattnet rinna ut. Ställ sedan burken upp och ner lutad mot någonting så att du släpper in luft i burken.
  4. Skölj innehållet i burken 2-3 gånger per dag genom silduken och låt sedan vattnet rinna ut. Ställ burken upp och ner i en vinkel så att luften kan ta sig in. Sen är det bara till att vänta till det börjar synas små groddar.
  5. Om du vill kan du nu antingen fortsätta grodda i burken eller plantera dina groddar i lite jord. För att plantera groddarna tar du och fyller ett planteringsfat med jord, vattnar så jorden blir fuktig och lägger några av groddarna ovanpå. Ställ planteringsfatet i fönsterkarmen och duscha groddarna med vatten flera gånger om dagen så de inte torkar ut. Efter några dagar kommer du ha fina skott som du kan klippa av och ha t.ex. i din sallad.

DSC_0907

Enkelt eller hur, nu är det bara för dig att testa själv!

Vi hörs snart igen!

Johan

PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook Instagram eller Twitter och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

8 kommentarer
Delta i diskussionen
  1. gravatar pernilla

    Tack för väldigt intressant läsning trillade jusst in på eran blogg men känner redan nu att jag kommer stanna här ett bra tag 🙂 men nu till min kanske rätt dumma fråga men måste ändå ställa den =) när man då groddat frönen som dom ser ut på bilden ska jag bara äta dom då som dom är ? typ i en sallad ?

    Svara

    • gravatar Hälsa som livsstil

      Hej Pernilla och välkommen!

      När dina frön har groddar som det ser ut på bilden är det bara att äta dem direkt ur burken om du vill. Eller så har du det i en sallad, som tillbehör till maten eller precis vad du vill. Du kan även plantera groddarna så får du skott som du kan klippa och ha t.ex. på en bit bröd med leverpastej (glutenfritt så klart ;)), det är supergott.
      Mvh Johan

      Svara

      • gravatar pernilla

        Tack för svaret nu kom jag på en till fråga 🙂 hur länge håller dom sig ?

        Svara

        • gravatar Hälsa som livsstil

          Det beror på, om du slutar grodda kommer de torka ut och håller ett par dagar men om du fortsätter hålla groddarna fuktiga kommer de växa och bli skott.
          Mvh Johan

          Svara

  2. I om paleo så avråder man ju från t ex bönor för att man menar bönornas naturliga skydd inte är bra för oss. Är det detta naturliga skydd som man “oskadliggör” när man groddar och blötlägger?

    Svara

    • Hej Annika,
      Precis du tänker helt rätt. Groddning är en metod för att minska på bönornas naturliga skydd. Bönor är dock lite speciella eftersom deras försvar är starkt så även om de är groddade bör de sedan kokas under en längre tid ca 6 timmar och skummas av ett par gånger för att bli av med så mycket av antinutrienterna som möjligt (fytinsyra, lektiner, saponin osv).

      Mvh Johan

      Svara

  3. gravatar Kålle

    Hej.
    Exakt vad är det som är bra med “groddning”? Näringsinnehållet förändras väl knappast? Eller? Det enda man tillför är vatten? Mer näring kan det väl knappast bli?

    Svara

    • Hej,
      Frön innehåller specifika ämnen som hämmar näringsupptaget av vissa mineraler. Mer specifikt hämmar fytinsyra, som främst sitter i skalet på frön, kroppen från att ta upp mineraler så som järn och zink med flera. När frön ligger i blöt aktiveras enzymet fytas som bryter ner fytinsyran vilket sen också gör att fröet kan gro.

      Så du har rätt att fröet i sig inte blir med näringsrikt, skillnaden är att du kan tillgodogöra dig näringen som finns i fröet vilket du inte kan på samma sätt om du hoppar över att blötlägga eller grodda.

      Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*