Hypotyreos och kopplingen till gluten
I den här artikeln tar vi upp ämnet hypotyreos och närmare bestämt hur glutenkänslighet och hypotyreos är kopplat till varandra. Detta är ett ämne som blir mer och mer aktuellt eftersom hypotyreos påverkar allt fler människor i vår omgivning.
Vad är hypotyreos?
Hypotyreos innebär att sköldkörteln, vars uppgift är att styra kroppens ämnesomsättning inte fungerar som den ska.
Det finns flera olika subtyper av hypotyreos men den vanligaste i Sverige är så kallad autoimmun tyreoidit. Det betyder att det egna immunförsvaret attackerar och bryter ned sköldkörteln. Cirka 3,5% av Sveriges befolkning lider av hypotyreos. Dock är mörkertalet stort eftersom statistiken endast räknar med de som blivit diagnostiserade och undergår behandling [1].
Personer med hypotyreos lider av nedsatt produktion av hormonet tyroxin även kallat T4. Lågt T4 behandlas genom att medicinera med en syntetisk variant. Ett vanligt läkemedel som används för detta ändamål kallas för Levaxin.
Symtom på hypotyreos
Nedsatt sköldkörtelfunktion, hypotyreos, kan vara svårt att upptäcka utan nödvändiga labbtester. Symtomen är vanliga och kan lätt förväxlas eller helt frånses av gemene man. De första symtomen som visar sig är trötthet, koncentrationssvårigheter och frusenhet. Mer långtgående symtom innefattar minnessvårigheter, torr hud, viktökning, långsam hjärtrytm, led- och muskelsmärtor med mera.
Sköldkörtelns funktion
Sköldkörteln är viktig för att din kropp ska fungera på rätt sätt. Varje cell i din kropp har en receptor, mottagare, för tyreoideahormon. De här hormonen är ansvariga för de mest grundläggande delarna av kroppens funktioner.
Man kan tänka sig sköldkörteln som bränsleinsprutningen i en motor. Får motorn för lite bränsle börjar den hacka och går inte som den ska. Anledningen till varför personer med sköldkörtelproblem kan få symtom som visar sig på flera olika ställe in kroppen är just på grund av att hela kroppen blir påverkad.
Hypotyreos är en autoimmun sjukdom i 90 % av fallen
När man talar med läkare är den vanligaste behandlingen av hypotyreos medicinering med syntetiska hormon. Om man istället går till en person som håller på med alternativmedicin eller forskar själv på nätet är nog den vanligaste behandlingen av hypotyreos tillskott av jod. Men en sak som är lätt att missa är att hypotyreos är en autoimmun sjukdom i 90 % av fallen [2]
Hypotyreos och gluten
Den autoimmuna varianten av hypotyreos kallas för Hasimotos sjukdom. Hasimotos sjukdom innebär att kroppen producerar antikroppar mot den egna sköldkörtelvävnaden.
Någonting som inte brukar nämnas när det kommer till hypotyreos är hur gluten kan påverka sjukdomen. Förutom att kroppen producerar antikroppar mot den egna sköldkörteln kan den även börja producera antikroppar mot andra vävnader och enzym i kroppen.
Det är vanligt att personer med Hasimotos även producerar antikroppar mot enzymet transglutaminas vilket kännetecknar glutenintolerans. Flertalet studier visar på en stark koppling mellan Hasimotos och glutenintolerans. Den här kopplingen är så stark att forskare menar att alla som lider av en autoimmun sköldkörtelsjukdom bör kontrolleras för glutenintolerans. [3]
Men vad är det då som gör att gluten kan vara ett problem när det kommer till autoimmuna sköldkörtelproblem?
Det kan enkelt förklaras som att immunförsvaret blir förvirrat och inte kan avgöra vem som är vän och vem som är fiende. Den molekylära strukturen hos proteinet gliadin som finns i gluteninnehållande spannmål påminner om den proteinstruktur som sköldkörteln är uppbyggd av.
När gliadin kommer in i blodomloppet till följd av en läckande tarm producerar immunförsvaret antikroppar för att ta hand om det främmande gliadinet som inte ska finnas i blodet. Samtidigt som antikropparna attackerar gliadinet kommer den se sig om efter annat som liknar gliadin och som kan upplevas som ett hot. Följden blir att antikropparna börjar angripa och bryta ner sköldkörteln och den autoimmuna spiralen är igång.
Finns det en lösning?
När den autoimmuna spiralen är igång och immunförsvaret börjat angripa sköldkörteln är det kritiskt att undvika sådant som stimulerar fortsatt angrepp. Gluten kan stimulera immunförsvaret i upp till 6 månader efter att du senast åt någonting innehållande gluten [4].
Det räcker därför inte att följa den så kallade 80/20-regeln och äta gluten lite då och då utan det är 100% återhållsamhet som gäller. Att plocka bort gluten till hundra procent från kosten kan göra stor skillnad i ditt välmående om du lider av en autoimmun sköldkörtelsjukdom. Dock gäller det fortfarande att beakta alla andra livsstilsfaktorer så som stress, kostvanor, tankesätt och så vidare som också spelar in på ditt välmående
Här hittar du ett inlägg jag skrivit om stress och hur det påverkar sköldkörteln.
PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook och Instagram och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.
Intressant!
Det här med gluten hade jag inte hört tidigare.
Men det finns möjligheter att läka sin sköldkörtel o slippa medicinering. Har man sköldkörtelproblem så ska man undvika alla mejeriprodukter, även ost o smör. Dessutom bör man rena sin lever då vi idag ofta har överbelastad lever ( på grund utav att allt vi äter innehåller så mycket konstigheter bl.a.) och hur levern mår påverkar även sköldkörteln.
Levaxin är ingen medicin som läker sköldkörteln, men det kanske de flesta redan vet, jag undrar varför man inte har kommit längre än så, att dela ut levaxin, är det inte intressant att hitta lösningen, att hitta ett sätt att bota och återställa(läka) sköldkörteln? Det går ju med hjälp utav kosten har jag fått förklarat för mig.
Jag försöker i alla fall gå den vägen då jag tror att kost o näring är vårt viktigaste verktyg mot sjukdomar av alla de slag. Rätt näring är bättre än konstgjorda mediciner så långt det är möjligt, det är jag övertygad om
Har hashimotos och att jag bör unvika gluten har jag hört och jag försöker äta glutenfritt- och jag mår mycket bättre utan gluten, ledvärken är borta magen fungerar mycket bättre men inte en enda läkare som jag träffat stödjer detta trots att jag berättar att jag mår bättre. Dessutom så har det ju nu rapporterats att man inte ska unvika gluten utan diagnos och ex svärmor hade mjöl i maten trots att hon vet att jag inte äter gluten “för jag har ju ingen diagnos och då ska man inte undvika gluten det är bara trams och så tråkigt av mig” (- jag fick magknip dagarna efter).
Hurusom mejeriprodukter har jag inte hört varför skulle man undvika det – något måste man ju få äta..
Jag blir lite provocerad av att läsa det du skriver. Läkare har så snedvridet tankesätt när det kommer till mat. Låt mig säga så här, mår du bättre av att äta glutenfritt varför ska du då fortsätta äta det. Samma sak gäller ju egentligen för vad som helst, vissa gillar inte selleri och mår inte bra av att äta det men bara för att det inte finns någon diagnos som heter selleri-intolerans så måste du ju inte äta det.
Gör det som får dig att må bra för det är bara du som vet vad som är rätt och fel! Mår du bättre utan gluten så strunta i att äta det…
Mvh Johan
Hej! Min dotter på 12 år har kongenital (medfödd) hypoterios, kan gluten påverka ändå? Som jag förstått är den kongenitala inte autoimun, men jag förstår ju att man inte kan lita helt på vad läkarna säger i detta område… Mvh Lisa
Du måste också ta bort stärkelsen i spannmål alltså undvika det helt
Jag har hypotyreos. Detta visste jag inte. Är du läkare?
Nej det är jag inte men jag gillar att läsa och skriva om saker som rör hälsa.
Mvh Johan
Hej!
Till alla er som har Hypotyreos så kan man bli av med det genom att ändra sin kost.
Det första man ska göra är att undvika gluten, lök, kål, tomat, aubergin, socker och mjölkprodukter helt. Sedan så kör ni Raw-food metoden utan allt detta. Ge detta minst 1 månad, ni kommer att märka skillnaden inom en månad.
Har hypotyreos, men är helt återställd tack vare ändring av mina kostvanor.
Åt 175mg Levaxin för knappt 1 år sen, äter inget idag.
Lycka till ni som vill prova och må bättre!
Hej!
Gäller det “bara” dem som har hypotyreos? Jag har hypertyreos, Graves sjukdom, är det även bra för mig att utesluta gluten? Jag gör det, för jag hoppas det ska hjälpa, då jag fått endokrin oftalmopati. Är dock inte helt enkelt alla ggr så vore bra att veta helt säkert att det hjälper, är nödvändigt. Då gör jag det utan problem.
Med vänlig hälsning,
Eva
Hej Eva,
Vad jag vet gäller det bara vid hypotyreos, dock har jag inte kikat närmare på hypertyreos så jag vet inte. Men då Graves sjukdom också är en autoimmun sjukdom så kanske det även kan vara applicerbart här. Du kan ju alltid prova om du vill och se om det hjälper.
Mvh Johan
Hur länge ska gluten helt undvikas? För alltid? Om så inte är fallet, när vet en att det är okej att börja med gluten igen? /Mvh Julia
Hej Julia,
Har du hypotyreos ska du helst undvika gluten helt och hållet. Enligt glutenexperten Dr. Tom O’bryan kan det ta upp till 6 månader för immunförsvaret att sluta producera antikroppar mot gluten. Om du upplever att du mår bättre utan gluten bör du undvika det för alltid. Det går ju alltid att testa att vara utan en längre tid och sedan återinföra för att se hur du reagerar.
Det allra bästa är alltid att vara uppmärksam på kroppens reaktionen och bestämma sig utifrån det 🙂
/Rebecca
Jag är född med den autoimmuna typen av hypotyreos (ovetandes) och har fått kämpa under hela mitt liv med detta. Det var först i vuxen ålder som jag blev tagen på allvar och fick hjälp. Läs gärna i min nystartade blogg om min resa.
http://nouw.com/emmasofiasliv
Ta hand om er
Hej Emma,
Tack för din kommentar! Vad skönt att du nu vet vad som är fel och därmed kan anpassa dig utifrån det. Det svåraste är när man bara famlar efter svar!
Lycka till och ta hand om dig!
/Rebecca
Jag har medicinerat med zyprexa i 10 år och denna medicin har som biverkning att höja nivån av prolaktin i blodet. Detta har för mig också lett till minskad mängd sköldkörtelhormon i kroppen. Prolaktin och sköldskörtelhormon hör ihop i kroppen. Resultatet var ledvärk, muskelvärk, torr hud, torra ögon.