fbpx

10 symtom på kalciumbrist och orsakerna bakom det

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

Kalcium är ett grundämne som är viktig för kroppens funktion, det är den mineral vi har mest av i våra kroppar.

Människokroppen består av 1-2% kalcium. Nästan all kalcium (99%) finns i vårt skelett och våra tänder. Resterande mängd kalcium finns i blodet för att hjälpa till att hålla nerver och muskler friska.

Kalcium är det viktigaste näringsämnet för att hålla skelettet starkt.

Dess funktion är att främst bygga upp skelett och tänder men är även viktigt för nervernas funktion, musklernas funktionalitet och blodets koaguleringsförmåga.

Det är tack vare kalcium du kan använda kroppens muskler!

Kalcium samverkar också med andra mineraler och vitaminer såsom magnesium, kalium och D-vitamin. Tillsammans reglerar dessa på olika sätt upptaget och nyttjandet av kalcium i kroppen.

Exempelvis, utan magnesium och kalium avlagras kalcium i skelettet oanvänt. Det är därför viktigt att först utesluta en brist på D-vitamin eller magnesium.

Läs mer: D-vitamin: Fakta och hur du väljer det bästa tillskottet

Du kan kontrollera dina nivåer av D-vitamin och magnesium genom egen provtagning hos Werlabs, du får då också kommentarer från en läkare om ditt resultat.

Om du lider av kalciumbrist finns det kosttillskott du kan använda som hjälp, ett bra kalciumtillskott kan du hitta här.

10 vanliga symtom på kalciumbrist

  1. Osteoporos (benskörhet som leder till benbrott)
  2. Hämmad tillväxt hos barn
  3. Svaga naglar och torr hud
  4. Avdomnade och stickande händer, fötter och ansikte
  5. Dåliga tänder och blödande tandkött
  6. Muskelspänningar och kramper
  7. Högt blodtryck
  8. Inflammation i skelett och leder
  9. PMS och mensvärk
  10. Håravfall

Kvinnor har störst risk för kalciumbrist

Störst risk att få kalciumbrist har kvinnor efter klimakteriet.

Detta beror på att mängden östrogen minskar under och efter klimakteriet, när östrogenet minskar ökar även nedbrytningen av ben i kroppen. Förmågan att ta upp kalcium från tarmarna försämras också eftersom bildandet av hormoner minskar.

Även yngre kvinnor med längre uppehåll av menstruationer, exempelvis på grund av långvarig stress överträning eller undernäring, riskerar kalciumbrist.

Lider du av PCOS är risken stor att du har D-vitaminbrist. Ungefär 65-85% av alla med PCOS har D-vitaminbrist.

Som vi nämnt kort ovan hjälper D-vitamin kroppen att ta upp kalcium vilket gör att en brist på D-vitamin kan leda till en brist på kalcium.

Andra riskgupper

Du som är rökare har större risk att drabbas av kalciumbrist då tobaksröken har en negativ inverkan på uppbyggnaden av skelettben.

Risken ökar också om du inte rör på dig tillräckligt då uppbyggnad av skelettvävnad stimuleras av rörelse, stillasittande påskyndar istället nedbrytning.

Hur mycket kalcium behöver jag?

Det rekommenderade dagliga intaget varierar beroende på ålder, kön och om du är gravid eller ammande.

Kön/grupp/ålderRekommenderat dagligt intag
Spädbarn 6-11 månader540 milligram
Barn 1-5 år600 milligram
Barn 6-9 år700 milligram
Barn, tonåringar 10-17 år900 milligram
Vuxna800 milligram
Gravida och ammande900 milligram

Under barndomen och tonåren är behovet stort eftersom skelettet växer snabbt.

Pojkar i åldern 9-13 år och flickor i åldern 9-18 år löper faktiskt större risk att få kalciumbrist då det kan vara svårt att få i sig det rekommenderade dagliga intaget enbart genom kosten.

Skelettet fortsätter att växa till 25-årsåldern. Därefter är behovet av kalcium generellt sett stadigvarande med undantag om du som kvinna blir gravid eller ammar.

Under graviditet och amning ökar behovet av kalcium då kvinnans kropp även ska ha tillräckligt med kalcium för att bygga upp skelettet hos en bebis.

När du sedan blir äldre försämras upptaget av kalcium vilket leder till att skelettet blir tunnare. Behovet av kalcium ökar därmed med åldern.

Maten som är rik på kalcium

Detta är maten du ska äta mer av om du misstänker kalciumbrist eller ingår i en av riskgrupperna.

  • Sardiner
  • Yoghurt eller kefir
  • Mjölk och ost
  • Grönkål
  • Broccoli
  • Spenat
  • Ruccola
  • Mandlar, nötter och frön
  • Sojabönor och kikärtor
  • Räkor
  • Kalciumberikad soja- och havredryck

Behöver du kalciumtillskott?

Kalciumtillskott kan behövas om man inte får i sig tillräckligt med kalcium genom kosten.

Oftast får man i sig tillräckligt med kalcium genom en balanserad och varierad kosthållning men ingår man i någon av riskgrupperna eller är gravid kan det behövas ett tillskott som komplement.

Behöver man komplettera kosten med ett kalciumtillskott är det bäst om det är ett kombinerat kosttillskott med kalcium och magnesium eftersom de förbättrar upptaget av varandra.

Det här är ett bra kalciumtillskott

Viktigt att ta reda på orsaken bakom din kalciumbrist

Du som lider av D-vitaminbrist riskerar även kalciumbrist.

D-vitamin samverkar med kalcium och ser till att kalcium tas upp från tarmen och kommer vidare ut i blodet.

Några vanliga symtom på D-vitaminbrist är bland annat svaga muskler, trötthet och depression.

Vi som bor här i Norden kan under vinterhalvåret (november-april) inte tillgodogöra oss D-vitamin från solen utan enbart från kosten vi äter eller kosttillskott.

Magnesiumbrist kan även det leda till kalciumbrist.

D-vitamin hjälper kalciumet att stanna i kroppen och magnesiumets funktion är att se till att kalciumet används i kroppen och inte avlagras.

Om du ofta får muskelkramper eller domningar kan det vara ett tecken på magnesiumbrist. Även andra symtom såsom dålig sömn, sötsug, förstoppning och migrän är vanligt vid magnesiumbrist.

Innan du börjar med kalciumtillskott är det viktigt att först utesluta en brist på D-vitamin eller magnesium.

Det går att göra på vårdcentraler eller genom att beställa egen provtagning hos till exempel Werlabs, genom ett blodprov kan en läkare analysera och upptäcka eventuella brister.

För mycket kalcium?

För mycket kalcium i förhållande till magnesium tömmer magnesiumdepåerna. Ett överskott av kalcium kan leda till avlagringar i lederna samt gallsten och njursten.

Andra symptom och biverkningar av för högt intag av kalcium är förstoppning och gasbildning, försämrad njurfunktion och försämrat upptag av järn och zink.

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*