fbpx

Metabolisk typ

Målet med holistisk hälsa är att individanpassa alla de parametrar associerade med en god fungerande kropp och ett välmående sinne.

Alla är vi individer och även om vi i grund och botten fungerar på samma sätt finns där skillnader som måste tas i beaktning när vi talar om hälsa och designar allt från träningsprogram till kostscheman.

När det kommer till kost finns det många delade meningar om vad och hur vi bör äta. Det finns fler dietböcker än jag någonsin kan läsa men väldigt få av dem är anpassade utifrån människors individuella behov.

Vi har allt från LCHF, GI, Atkins, Medelhavsdieten, vegetarisk kost och så vidare där alla säger att detta är sättet vi bör äta.

Nu på senare tid är det mycket LCHF och att det är den enda rätta vägen, innan dess var det GI, Medelhavsdieten osv. Jag tror ni förstår var jag är påväg.

Dieter är lite som mode, det kommer och går. Även om många mår bra på t.ex LCHF eller medelhavsdieten är det ingenting som säger att det fungerar för alla.

Det är därför fel väg att gå att rekommendera en typ av diet till någon utan att först tagit reda på personens individuella förutsättningar. Ta reda på de individuella behoven kan man göra genom någonting som kallas för metabolisk typ.

Vad det innebär är att man tar reda på det optimala förhållandet mellan kolhydrater, protein och fett för en enskild individ. Utifrån den metaboliska typen kan man avgöra om det passar bäst med en LCHF-liknande kost eller någonting motsatt.

Metabolisk typ kan delas in i tre delar

  • ProteintypBör äta en LCHF liknande kost med mycket begränsad mängd kolhydrater. Förhållandet är ca 75 % protein och fett och 25% kolhydrater.
  • Mixad typKan äta en en blandning mellan LCHF och medelhavsdieten. Här är förhållandet 50% fett och protein och 50% kolhydrater.
  • KolhydrattypDetta är motsatsen till proteintypen. Här fungerar man bäst på en kolhydratbaserad kost där förhållandet är ca 75% kolhydrater och 25% protein och fett.

Det som till stor del avgör vilken metabolisk typ vi tillhör är vårt ursprung. Dvs om båda dina föräldrar är av nordiskt ursprung är sannolikheten större att du är en proteintyp än om dina föräldrar är från t.ex.

Asien där de är mer åt kolhydrattypen. Anledningen till varför vårt ursprung spelar in beror på vilken mat som finns tillgänglig där vi bor. I norden är tillgången till frukt och grönt begränsad delar av året på grund av vintern och vi förlitar oss mer på kött vilket förklarar varför LCHF fungerar så bra här i Sverige.

Det är dock inte säkert att din metaboliska typ alltid kommer vara den samma. Den kan ändras beroende på faktorer så som stress, träning, svamp- och parasitinfektioner med mera så det gäller att vara vaksam.

Ett annat sätt att ta reda på din metaboliska typ är att vara vaksam och lyssna på kroppen och genom att föra en matdagbok. Testa helt enkelt genom att laborera med förhållandet mellan fett, protein och kolhydrater och håll koll på när du mår som bäst.

Det är här matdagboken kommer in och kan hjälpa dig med det. I din matdagbok skriver du ner vad du äter och vilket förhållande måltiden har det blir på så sätt lättare att hålla koll hur du reagerar dels energimässigt men även om du har någon form av känslighet mot maten du äter.

Om du vill lära dig mer om metabolisk typ kan jag rekommendera Paul Cheks bok – Konsten att äta, träna och må bra! eller The Metabolic Typing Diet av William Walcott.

3 kommentarer
Delta i diskussionen
  1. Bra förklarat! Länkar hit i en av mina bloggposts. Har du gått Paul Chek’s holistic lifestyle coach utbildning? Funderar på att gå den.

    Svara

    • Hej Otto,
      Tack för din kommentar. Jag har gått HLC 1 och ett antal träningsutbildningar från Paul Chek. Kan verkligen rekommendera utbildningarna från CHEK Institute.

      Mvh Johan

      Svara

  2. gravatar Malin

    Om man vill ta reda på vilken typ man är – hur gör jag då? Dietist eller någon/något annat?

    Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*