fbpx

Köpguide: Vilket multivitamin är bäst?

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

Multivitamin kan hjälpa dig på traven för att få i dig tillräckligt av viktiga vitaminer som D-vitamin och folsyra samt mineraler.

När du ska välja multivitamin är det bra att tänka på att välja en variant med naturligt innehåll. Då slipper du risken att tillskottet innehåller oönskade ämnen och föroreningar.

I den här köpguiden kommer vi att undersöka några vanliga frågor kring multivitamin och titta närmare på ett antal naturliga alternativ.

Nedan hittar du våra topp 4 rekommendationer av multivitamin-tillskott

Topplista: Bästa multivitamin 2023

  • Pureness Smart MultiStark Multivitamin
    Med Pureness starka multivitamin får du i dig hela det dagliga behovet av vitaminer och mineraler i en enda kapsel. Kapseln innehåller inte järn, vilket alltid enbart ska tas i tillskott vid uttalad järnbrist. En förpackning varar i 60 dagar, vilket gör att Pureness Smart Multi är väldigt prisvärd. Detta är vår nya favorit och Pureness är ett av våra favoritmärken överlag när det kommer till kosttillskott tack vare föratagets höga kvalitet och transparens.
  • Metyl Multivitamin från Närokällan
    Vår tidigare favorit tack vare dess rena innehåll och att det innehåller B12 och Folat i metylerad form. Rekommenderad dos är 3 kapslar per dag. Om du har svårt att svälja kapsel kan du öppna dom och hälla ner innehållet i vatten eller smoothie.
  • Närokällan Mega Multi Advanced 900 mlflytande
    Vår favorit fast här i flytande form för dig som föredrar att dricka din multivitamin.
  • MultiVitamin från Holistic
    Svartpepparextrakt för ökat upptag av vitaminer. En populär sort med något lägre pris, rekommenderat dagligt intag är 1-2 kapslar.

Vad är ett multivitamin?

Det finns flera anledningar till att tillföra multivitamin till sitt intag av kosttillskott eller som komplement till sin kost. Vitaminer och mineraler är avgörande för din allmänna hälsa. Om du inte får i dig tillräckligt av vissa viktiga näringsämnen kan det i förlängningen leda till kroniska sjukdomar.

Med hjälp av multivitamin får du i dig en kombination av flera olika viktiga vitaminer. Nedan följer en förteckning över vitaminer som kan vara aktuella att tillföra via kosttillskott och som ofta ingår i multivitamin:

  • Vitamin B6 – nödvändigt för proteinomsättningen och nervernas funktion. Vitamin B6 finns främst i animaliska livsmedel och mjölkprodukter.
  • Vitamin B12 – behövs för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av nya blodkroppar. Även B12 är nödvändigt för nervsystemets funktion. B12 är särskilt viktigt att inta för veganer som har svårt att få i sig det naturligt via kosten.
  • D-vitamin – dess huvudsakliga uppgift är att reglera kalkbalansen i skelettet och tänderna. D-vitamin finns i mat och kan även bildas i huden när den exponeras för solljus. Det här är en av de vitaminer som kan vara svår att få i sig tillräckligt av, särskilt under de mörka vintermånaderna.
  • Järn – minskar trötthet och utmattning samt bidrar till immunsystemets normala funktion. Tillskott av järn kan vara särskilt aktuellt under graviditet och för kvinnor i fertil ålder.
  • Folsyra/folat – är viktigt för att de röda blodkropparna ska bildas och för celldelningen. Även folsyra är särskilt viktigt att få i sig för gravida kvinnor. Det rekommenderade dagliga intaget av folsyra för vuxna ligger på mellan 240–400 µg.

Vem kan behöva äta multivitamin?

När det gäller frågan vem som behöver äta kosttillskott och multivitamin är det på sin plats att nämna att de allra flesta får i sig tillräckligt av vitaminer och mineraler via kosten.

För personer som undviker vissa livsmedel eller lider av sjukdom kan dock kosttillskott vara behövligt. Det kan även vara så att man har behov av multivitamin som komplement under särskilda perioder i livet som kan vara extra stressiga.

Behöver kvinnor och män olika multivitamin?

De flesta multivitaminerna på marknaden passar alla oavsett kön. Det förekommer även att multivitamin delas upp i olika kategorier anpassade efter kön. Grunden till detta är att vitaminbehovet kan skilja sig åt mellan kvinnor och män.

Det som skiljer multivitamin åt mellan könen är att kvinnor kan behöva högre doser av folsyra/folat och därför innehåller multivitamin för kvinnor mer folsyra. En annan skillnad är mängden järn som är särskilt aktuellt för kvinnor i fertil ålder då behovet av järn är större. De två återstående vitaminerna som är vanligare i multivitamin kvinna är vitamin B7 och vitamin K.

När det gäller multivitamin man är ämnen som vitamin B6 och alfa-liponsyra vanligare, där vitamin B6 behövs för proteinomsättningen och alfa-liponsyra fungerar som kraftfull antioxidant. De sorter vi rekommenderar i denna artikel lämpar sig lika väl för män som för kvinnor.

Är du däremot en kvinna som är gravid eller vill bli gravid rekommenderar jag att du läser vår artikel särskilt om kosttillskott under graviditet:

Kosttillskott inför och under graviditet – vad behöver du?

Vad innebär naturligt multivitamin?

När du väljer kosttillskott och multivitamin med naturligt innehåll slipper du risken att de innehåller oönskade och tillsatta ämnen och föroreningar.

Det finns en uppsjö av varianter när det gäller multivitamin. Många hittar du i vanliga matbutiker eller på apotek. För den som söker naturligt multivitamin är det klokt att vända sig till butiker som säljer naturliga och ekologiska produkter eller hälsokost.

De flesta multivitaminerna på marknaden är vegetabiliska och lämpar sig därmed för veganer. Var dock vaksam när det gäller fiskolja som vissa av tillskotten kan innehålla.

Naturlig multivitamin kan vara dyrare än de vitaminer som säljs på apotek och matbutiker men de innehåller samtidigt en högre koncentration av de näringsrika ämnena, jämfört med de syntetiska vitaminerna som är kemiskt framställda och bara innehåller isolerade delar av respektive vitamin.

Vilken multivitamin är bäst?

När du vill hitta din bästa multivitamin bör du utgå från ditt eget behov. Är det någon speciell form som passar dig bäst, är det viktigt att det är veganskt eller tittar du kanske främst på priset? Det finns även varianter särskilt anpassade för exempelvis gravida och barn. Välj din multivitamin med omsorg och hitta en produkt som passar just dig väl.

1. Multivitamin Green Line från Bättre Hälsa – metylerade vitaminer med rent innehåll.

En omtyckt variant av multivitamin är Multivitamin Green Line från Bättre Hälsa. Detta är den sort vi använder då den har ett bra pris, bra ingredienser och innehåller vitamin B12 och folat i metylerad form för ett bra upptag.

Denna består av kapslar och är en ren multivitamin utan onödiga tillsatser som exempelvis cellulosa, kapslarna är istället gjorda av pullulan som framställs av stärkelse. Du tar tre kapslar om dagen och de upplevs enkla att svälja, men de är relativt stora. För den som ändå har problem att svälja kapslarna går det att tömma ut innehållet i mat eller i din smoothie och få i sig vitaminerna den vägen.

Med Multivitamin Green Line får du i dig potenta doser av alla vitaminer och mineraler. Produkten är tillverkad i Sverige och även denna lämpar sig väl för veganer.

Pris per rekommenderad dagsdos motsvarar 9,30 kr eller 3,10 kr/kapsel. Det högre priset beror på att detta multivitamin rekommenderar en högre dos än övriga i listan.

Du hittar produkten här

2. Helhetshälsa MultiOptimal – stärk hälsan med en kapsel om dagen

Det här tillskottet från Helhetshälsa kommer i form av vegetabiliska kapslar som innehåller en balanserad sammansättning av vitaminer och mineraler. MultiOptimal innehåller naturligt kalcium från alger och innehåller magnesium, järn, spårämnen, D-vitamin och olika växtmineraler.

Kapseln innehåller inga onödiga tillsatser och du tar en kapsel av MultiOptimal om dagen. För den som söker en vegansk multivitamin är det här också en lämplig variant.

Pris per rekommenderad dagsdos och kapsel motsvarar 2,65 kr.

Det är värt att påpeka att denna multivitamins rekommenderade dagsdos är 1 kapsel per dag, men dosen du får i dig av varje vitamin och mineral är också avsevärt mindre än ovanstående multivitamin. Den stora skillnaden i rekommenderad daglig dos gör jämförelsen lite svår och inte helt rättvis prismässigt. För att komma upp i samma dagsdos som Bättre Hälsas multivitamin skulle det krävas 3 kapslar även av denna sort.

Du hittar produkten här

3. MultiVitamin från Holistic – svartpepparextrakt för ökat upptag av vitaminer

Det här är ett så kallat vitaminkomplex som bidrar med ett ökat upptag av samtliga vitaminer tack vare att det innehåller svartpepparextrakt. Doseringen är mellan en och två kapslar per dag.

Kapslarna är vegetabiliska, GMO-fria, glutenfria, laktosfria och dessutom fria från både soja och sötningsmedel. Även denna lämpar sig för veganer.

Pris per rekommenderad dagsdos motsvarar 4,20 kr eller 2,10 kr per kapsel.

Du hittar produkten här

4. Holistic Supervitalis – i flytande form lämpligt för den som har svårt att svälja tabletter

Holistic Supervitalis är multivitamin i flytande form. Du späder 1 matsked tillskott i vatten och dricker det en gång per dag. Det här är ett naturligt, vegetabiliskt och upplyftande tillskott.

Vid sidan av 16 såkallade superfoods, näringsämnen från inte mindre än 32 ekologiska frukt och grönsaksjuicer, örtformula, antioxidanter, enzymkoncentrat och essentiella fettsyror innehåller produkten naturligt sötningsmedel i form av fruktos.

Du hittar produkten här

Är multivitamin verkligen bra för alla?

Åsikterna går isär när det gäller multivitaminets verkliga effekter.

En fördel med multivitamin som kosttillskott är att det innehåller en anpassad och reglerad dos som matchar Livsmedelsverkets råd och de Nordiska Näringsrekommendationerna (NRR). På så vis behöver du inte själv räkna ut vad du behöver för vitaminer och att det blir rätt mängd.

Bland kritikerna hörs att vi naturligt bör få i oss samtliga vitaminer genom kosten om vi väljer en allsidig kost och att multivitamin därmed är onödigt. Dessutom finns en risk för överdosering. I regel innehåller multivitamin dock inte ämnen som är farliga att få i sig för mycket av. En annan risk är att de kan ta ut varandra, ett överskott av folsyra kan till exempel dölja en brist på B12 om man drabbas av dessa två brister samtidigt.

Finns det risker med kosttillskott?

Generellt sett finns det enligt Livsmedelsverket inga risker med att äta kosttillskott som säljs i Sverige. Det som kan vara viktigt att tänka på är att inte överdosera, att undvika att använda kosttillskott i kombination med andra läkemedel utan samråd med läkare och att inte ersätta läkemedel med kosttillskott.

När det gäller risken för överdosering kan den ske om du intar flera olika slags tillskott vid samma tillfälle såsom multivitamin. Dessutom kan du få oönskade samverkanseffekter så det gäller alltid att vara vaksam på effekterna och hur kroppen reagerar på tillskotten.

Sammanfattning

När det gäller multivitamin är det viktigt att välja en form som du trivs med, det är det som är det bästa multivitamin för just dig. Ta hänsyn till vad som är de viktigaste parametrarna för dig och jämför olika varianter eller utgå helt enkelt från ditt behov.

Det finns också särskilda tillskott för kvinnor, män, gravida och barn att välja mellan. För den som har svårt att svälja tabletter finns multivitamin även i flytande form.

3 kommentarer
Delta i diskussionen
  1. gravatar Maria

    Multivitamin för barn, vilken rekommenderar ni då med så ”rent” innehåll som möjligt och helst tuggbar.

    Svara

    • hej Maria,

      Tack för din fråga, det måste vi såklart också skriva om. Tuggbara vitaminer för barn innehåller ofta en del tillsatser och sötning. Den jag spontant tycker verkar bäst är Dr Mercolas multivitamin för barn. Sammansättningen av vitaminer är bra och den inga onödiga tillsatser, dock kostar den därefter.

      Solgars Kangavites verkar också vara ett helt ok alternativ till ett lite lägre pris.

      Svara

  2. gravatar Ingrid

    Hej! Jag har sett några multivitaminer för barn som bara innehåller vitaminer och inga mineraler. Finns det en anledning att de inte har med mineraler? Vilka är kriterierna för att få kallas för Multivitamin?

    Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*