fbpx

3 steg: Så kommer du igång med naturlig hudvård

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

Det här med naturlig hudvård har åtminstone jag upplevt som ganska komplicerat under åren. Att hitta naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter till ett rimligt pris kan vara en utmaning.

I detta inlägg delar jag med mig av min naturliga hudvårdsrutin och tipsar dig om mina favoriter för att hålla huden ren och fin till en relativt låg kostnad.

Naturlig hudvård

Komplett naturlig hudvård i korthet

Det som jag är ute efter i min naturliga hudvårdsrutin är produkter som kan

  • tvätta ansiktet rent från smink
  • som återfuktar huden
  • som inte innehåller kemikalier
  • som inte är skadligt för miljön eller för mig.

Det krävs inte särskilt många produkter för att uppnå de målen. Mina favoritprodukter inom naturlig hudvård är:

I min mening är dessa produkter allt du behöver för en komplett naturlig hudvård. Men det finns så klart många fler alternativ.

Vad innebär naturlig hudvård?

Även produkter som säger sig vara naturliga kan innehålla miljöskadliga ämnen och är inte per automatik bra för dig eller miljön. 

Många produkter utger sig för att vara naturliga men uppfyller inte kriterier för någon certifiering. Därför kan det vara svårt att lita på att innehållet är 100% naturligt.

Av just den anledningen har jag styrt ifrån att använda hudvårdsprodukter till att endast använda naturlig vegetabilisk tvål och vegetabiliska oljor.

För det svåra är egentligen inte att hitta produkter på marknaden, det finns en uppsjö av olika mer eller mindre så kallade naturliga och ekologiska produkter där ute.

Problemet jag har haft är att jag upplever produkterna som onödigt dyra, avancerade och fulla med ingredienser som är tveksamt naturliga/ekologiska.

I detta inlägg delar jag med mig av min egen enkla och relativt billiga naturliga hudvårdsrutin. Jag skulle beskriva min hud som blandhy med tendens åt oljig i T-zonen (alltså pannan, näsan, hakan)

Naturlig hudvårdsrutin

Det finns flera olika steg som kan ingå en en naturlig hudvårdsrutin – här gäller det att du hittar din egen rutin som passar dig men jag ger dig inspriation från hur jag brukar göra.

1. Ansiktsrengöring

Oavsett om jag har smink på mig eller inte tvättar jag alltid ansiktet på kvällen.

Jag ägnar mycket tid utomhus, jag tränar och blir ofta både smutsig och svettig, så det är rätt skönt att skölja rent ansiktet innan läggdags.

För att tvätta ansiktet använder jag antingen (1) Argantvål eller (2) African Black Soap.

Argantvål

Argantvålen är gjord på kallpressad arganolja och produceras av ett kvinnokooperativ i Marocko.

Oljan tränger snabbt in i huden och innehåller vitamin-E som kan lugna irriterad hud. Argantvålen är också bra och skonsam för acnehud och eksem.

African Black Soap

African Black Soap

Denna tvål är gjort på traditionellt vis och innehåller rått sheasmör, ekologisk jungfru kokosolja och kakaoskal.

Den passar särskilt bra till känslig hud då den är mycket återfuktande. Det är denna tvål jag använder mest just nu.

Min naturliga ansiktsrengöring

  1. Fukta händerna och gnugga din fasta tvål med fuktiga händer.
  2. Gnugga in tvålen i huden med cirkulära rörelser och skölj av.

Om jag använt smink brukar jag upprepa en gång till och sedan torka av huden med en rengöringspad i ekologisk frotté. Då blir jag garanterat ren!

Använd gärna också en borste avsedd för ansiktet då och då för extra exfoliering och för att stimulera blodcirkulationen. Det är superskönt!

Tvål kan användas för att tvätta bort mascara också, men personligen väljer jag bort det då det gärna svider rejält i ögonen.

I nästa steg, naturlig ansiktstvätt, får du veta ett bättre sätt att tvätta bort smink runt ögonen!

2. Ögonsminksborttagning och rengöring

Som jag nämnt ovan kan du använda tvål även för att ta bort smink runt ögonen såsom mascara. Men det gäller att vara försiktig och hålla ögonen helt stängda annars svider tvålen rejält i ögonen.

Eftersom jag inte litar på att jag ska kunna hålla ögonen stängda använder jag hellre en olja för att tvätta bort smink runt ögonen. Då använder jag gärna samma olja som jag sedan återfuktar huden med.

Mina två favoriter är arganolja eller jojobaolja.

Gör så här

  1. Fukta en rengöringspad eller bomullspad med lite vatten.
  2. Dropp på lite olja och gnugga försiktigt bort mascaran.

Hur enkelt som helst!

Rengöring med olja funkar även på vattenfast mascara.

Tips!

Vill du ha en billigare olja till detta ändamål än argan- eller jojobaolja kan jag rekommendera Ricinolja från Crearome.

Den är trögflytande och mycket fet, vilket gör att den är väldigt skön att använda runt ögonen och den tar effektivt bort sminket.

Däremot funkar inte denna olja till återfuktning.

3. Naturlig ansiktstvätt/toner med äppelcidervinäger

Om du gillar att använda en ansiktstoner efter du tvättat ansiktet kan du enkelt göra en egen med äppelcidervinäger.

Äppelcidervinäger kan hjälpa till att återställa pH-balansen i huden vilket hjälper både torr och oljig hud.

Ättiksyra verkar bakterie- och svampdödande vilket hjälper till att hålla huden ren. Om du har problem med akne eller finnar kan detta absolut vara något att testa!

Gör så här

  1. Blanda lika delar äppelcidervinäger och vatten, 50/50 i en liten flaska.
  2. Häll lite av blandningen på en bomullpad och tvätta sedan bort smink runt ögonen.

Äppelcidervinägerblandningen har jag alltid stående i badrummet och använder varje morgon och kväll.

Tips!

Jag rekommenderar att använda en opastöriserad och ofiltrerad äppelcidervinäger för att vinägerns goda egenskaper ska finnas kvar.

Det finns flera olika sorters opastöriserad äppelcidervinäger.

I ärlighetens namn vet jag inte vad som skiljer dom åt mer än priset. Vi använder gärna Kung Markattas ekologiska och opastöriserade äppelcidervinäger.

4. Återfuktning

Många tycker att kokosolja är toppen både för ansiktsrengöring och återfuktning.

Detta är inget jag kan rekommendera då kokosolja har höga komedogena egenskaper, alltså en hög tendens att täppa igen porerna i huden. Detta är självklart högst individuellt men personligen ger det mig finnar, vilket jag annars inte har tendens till.

Om du har testat kokosolja och tycker det funkar så kör på!

Nedan tipsar jag om mina 3 favoritoljo för att ansiktet som alla har inga eller låg komodogena egenskaper, det vill säga, tendens att täppa igen porerna.

Arganolja

arganolja

Arganolja har inte några komedogena egenskaper alls, det vill säga att den inte täpper till porerna. Den återfuktar huden jättebra, kladdar inte och är jätteskön i ansiktet, på kroppen och även i hårtopparna om du har torrt hår.

Denna smörjer jag i hela ansiktet och även runt ögonen. Som regel räcker det med ett par droppar vilket innebär att den är dryg och därmed ändå “billig” om du blir avskräckt av priset.

Avokadoolja

avokadoolja

Avokadoolja har låga komedogena egenskaper (2 på skalan 0-5). Oljan absorberas lätt av huden utan att upplevas som fet och kladdig.

Avokadoolja passar bra till torr och irriterad hud där den har en lindrande effekt. Dess rika innehåll på antioxidanten vitamin E gör den dessutom utmärkt för den solkyssta huden.

Jojobaolja

Jojobaolja har också låga komedogena egenskaper (2 på skalan 0-5). Oljan är bra för både torr och fet hy.

Oljan hjälper till att normalisera talgutsöndringen vilket gör att den passar bra även vid fet hy. Den kan också ha goda effekter vid akne, eksem eller psoriasis.

Allt-i-ett, olja för både ansiktsrengöring och återfuktning?

Självklart funkar alla dessa oljor även som sminkborttagning för både ansikte och smink runt ögonen. Personligen tycker jag inte att olja är lika effektivt för att tvätta bort exempelvis foundation, rouge och dylikt som ovanstående nämnda tvålar. Tvålen löser upp sminket bättre och jag upplever en renare känsla.

Vill du bara använda en produkt till allt så satsa på en utav 3 ovanstående oljor, alltså Arganolja, Avokadoolja eller Jojobaolja.

Tänk på detta när du ska övergå till naturlig hudvård

Under övergången kan du uppleva ökade problem med både finnar och torr hud när huden rensar ut gammalt skit. Ge det gärna 1-2 månader innan du avfärdar en rutin och byter igen.

Värt att tänka på är att huden är ett reningsorgan och brukar reflektera hur kroppen mår på insidan. Det är viktigt med en balanserad naturlig kost och att dricka ordentligt med vatten för att hålla huden ren och fin.

Eftersom jag inte har eller har haft problem med akne så kan jag inte bedöma hur denna rutin funkar för just aknebesvär.

22 kommentarer
Delta i diskussionen
  1. gravatar Susan

    Hej Låter ju bra men idag verkar det som att man ej kan lita på att någon palmolja ska vara framtagen på ett bra sätt eller att man ej kan lita på att den du håller i handen verkligen är de certifierade. ALLA SÄTT tycks dåliga enligt orangutan.org.au
    Helst skulle man välja en hård tvål utan palmoljan men det är svårt att hitta. I Hjo tillverlas en olivoljetvål men den blir dyr att beställa….
    På iherb.com finns en goat milk tvål men då ska man frakta den från usa. Varifrån kommer dessa produkter du rekommenderar?
    Mvh
    Susan

    Svara

    • Hej Susan!

      Gällande palmkärnolja (som just denna tvål innehåller) läste jag på Dr Bronner’s följande:
      No rainforest habitat or wildlife is harmed in the production of their palm kernel oil, and Natural Habitats is certified under IMO’s “Fair for Life” program, the most rigorous fair trade and sustainable certification in the world, and the same program that certifies Dr. Bronner’s existing fair trade coconut and palm oil sister companies, Serendipol and Serendipalm.

      Jag länkar dig till sidan så kan du läsa mer själv. Där står även om palmolja och kokosolja –> https://www.drbronner.com/faqs/
      Kolla gärna runt på deras hemsida –> https://www.drbronner.com/about/.
      Jag känner mig trygg med att använda Dr Bronner’s produkter, men du ska såklart välja något som känns bra för dig.

      Den Aleppotvål som jag tipsar om i inlägget innehåller ingen palmolja. Det är en hård tvål innehållande olivolja, lagerbärsolja (12%) och vatten. Den kanske du skulle kunna prova? Kolla gärna in hur deras produktion ser ut här –> https://www.alepeo.de/production

      Jag tar tacksamt emot tips på svensktillverkade tvålar :). Ett annat alternativ är att göra sin egen tvål, det har jag aldrig provat men det går ju!
      /Rebecca

      Svara

      • gravatar Anastasia

        Hej Rebecca! Tack för texten! Jag har länge tänkt att testa kokosolja till min dotters akne hud, men nu vet jag att arganolja är bättre att satsa på.
        Tips på svensktillverkade eko tvålar är källans tvålar https://www.kallans.se/butik/
        De är härliga och utan palmolja. Deras schampotvålar funkar tyvärr inte på mitt hår, men resten av familjen har nu använt dem i två år.

        Svara

        • Hej Anastasia! Hur man reagerar på kokosolja är naturligtvis individuellt, men jag likt många med mig får mer problem av det. Arganolja eller jojoba verkar dock funka för nästan alla (så länge man inte är allergisk såklart).

          Tack för tips, det ska jag kolla in!

          Svara

  2. gravatar Petter

    Mycket välskriven artikel – tack!

    Jag har själv använt Dr Bronners Pure Casille som duschtvål, handtvål, raklödder och schampo (har kort hår) under många år. Mitt tips för handtvål och raklödder är att köpa en löddrande pumpflaska och blanda in 1:3 – 1:5 av din favorit flytande castilletvål från bronner. Tvålen räcker extremt länge på detta sätt och är mycket mild men effektiv.

    Svensk Hälsokost är förresten min favoritaffär, de alltid har så härliga grejjer!

    Svara

    • Tack Petter!

      Jättebra tips för att få tvålen att hålla ännu längre, tack för att du delar med dig! Har aldrig tänkt på det här med löddrande pumpflaska. Hittade en på Cool Stuff: https://www.coolstuff.se/Cuisipro-Tvalpump
      Tyvärr är den rätt plastig, men verkar ju gå åt mycket mindre tvål!

      Svara

      • gravatar Petter

        Ja plastiga är inte så roliga då de tippar över när man pumpar. Det finns massor att välja bland på ebay. jag köpte ett par rejäla i tungt klart glas som hållit jättebra. Tror de var från england.

        Svara

  3. gravatar Victoria

    Väldigt bra text! Jag har sen ett tag tillbaka börjat gå över till oljor o sånt, men det här gav mig mycket ny information att väga in. Tack!

    Jag undrar bara vad ni tycker om innehållet i Malin i ratan’s tvålar ( tex http://maliniratan.se/product/shea-avokado-frisk-örtig-doft)? Jag har sett flera som rekommenderar aleppotvålen som också rekommenderar tvålar som hennes. Är det något i den innehållsförteckningen som ni spontant ser att ni inte skulle vilja använda (för eran eller erat vattens skull)?

    Svara

    • Hej Victoria,

      Tack för din kommentar! Vad roligt att du gillade inlägget och att det är till nytta för dig!

      Jag har inte stött på Malin i Ratans tvålar tidigare så tack för tipset! Tycker absolut att dessa tvålar verkar bra och utifrån innehållsförteckningen ser jag inte att det innehåller något som skulle vara ett problem varken för oss eller för vattnet. Jag har inte testat någon tvål från henne så därför kan jag inte rekommendera det, kommer nog testa nu när jag vet om det finns.

      Som jag nämnt i inlägget föredrar jag egentligen flytande tvålar rent praktiskt, men det är såklart smartare med en fast tvål som inte kräver plastförpackning.

      Svara

  4. gravatar Jenny S

    Tack för ett intressant inlägg. Precis rätt i tid för mig då jag börjat intressera mig för ämnet och nu fick lite mer tips och tankar – har shoppat loss lite!

    Svara

    • Tack för din kommentar Jenny! Vad roligt att det kunde vara till hjälp för dig 🙂

      Svara

  5. Det här var ett jättebra inlägg. Jag skulle som du nämner också vilja påpeka citronsyran i Dr Bronners tvål och i samma andetag (hoppas att det är okej) nämna att i min app hittar du flytande tvål som är utan citronsyra. För övrigt vill jag tacka för en bra sida med även andra bra tips. Har följt er något år 🙂 Anyway, min app heter RekoKollen och finns här http://www.rekokollen.se

    Svara

    • Tack Carina, kul att du gillade det!
      Det är helt okej att du nämner din app och länkar, vi kollar gärna in den. Uppskattar allt som kan underlätta att hitta bra och naturliga produkter i vardagen :).

      Svara

  6. gravatar Vera

    Rebecca, har du provat något serum för ansiktet?

    Svara

    • Hej Vera, nej det har jag inte och har inte upplevt behovet av det :). Jag har testat förr av “konventionella” produkter, men inte sen jag övergick till naturlig hudvård.

      Svara

  7. gravatar Ola Kristensson

    Hej Rebecca!
    Tack för en läsvärd och intressant artikel. En fråga från en man; vaf rekommenderar du för raktvål/raklödder?
    Undrar Ola

    Svara

    • Hej Ola, kul att få en fråga från en man :)! Nu använder ju inte Johan raktvål/lödder, så kan inte komma med personlig rekommendation. Skulle tro däremot att både Black soap och aleppotvål kan funka även för rakning, men har läst fina recensioner annars om GAIA shave gel som är ett raklödder 🙂

      Lycka till!

      Svara

  8. gravatar Maria

    Tack för tips! Vilka hudprodukter tänker du passar till en 9-åring som fått sina första små finnar? Jag söker även schampo, balsam och någon hårprodukt att lägga i efter tvätt till samma tjej. Jag letar även rena hårprodukter till mig själv,är 42 år. Tacksam för hjälp!

    Svara

    • Hej Maria, skulle nog säga att samma produkter passar för en 9-åring som en 42-åring. Hålla det enkelt bara :). Jag har skrivit om schampotvål i denna artikel, det kanske är något som passar för er båda? Det är ju lite annan teknik så vet inte om din dotter vill testa en tvål istället för vanligt schampo. Annars skulle jag rekommendera schampo och hårprodukter från BRUNS sortiment. Där finns schampo, balsam och vissa stylingprodukter som är naturliga och bra :). Du kan hitta deras produkter här.

      Svara

  9. gravatar Vera

    Tack Rebecka,
    Jag söker efter en naturlig Dagkräm/olja som innehåller solskydds-medel som är så giftfritt som möjligt.
    Mvh Vera (77år)
    PS Jag har börjat med Aleppotvål t håret?

    Svara

    • Hej Vera!

      Jag har letat och letat men hittar ingen naturlig dagkräm med solskydd, hittar bara naturliga solkrämer. Naturliga oljor såsom hallonfröolja, kokosolja, mandelolja, morotsolja m.m. ger ett lätt solskydd, motsvarande spf 4-8. Så det beror helt på vad du är ute efter. Om du vill ha ett högre skydd så skulle jag applicera en naturlig solkräm ovanpå din hudolja/hudkräm.

      Vi använder inte solskydd på regelbunden basis utan väljer hellre att använda keps eller ta på en tunn tröja när solen börja steka på för mycket, utöver hudolja dvs. När vi rest till länder med mycket mer sol och starkare sol kompletterar vi med en solkräm. Solkräm kan ju dock ofta lämna en lite vit hinna på huden.

      Du hittar flera bra solkrämer här.

      Lycka till med aleppotvålen :)!

      Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*