Carobfudge med kokossmör (AIP)
[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Carobfudge med kokossmör (AIP)
Alla älskar väl ett snabbt, gott och mättande mellanmål när hungern smyger sig på. För den som följer det autoimmuna protokollet (AIP) kan det däremot vara svårt med just mellanmål och snacks. Äter du enligt AIP utesluter du nötter och frön, vilket annars är utmärkta mellanmål. Vi har sedan tidigare recept på både nötbollar och fröiga rawbars, men dessa är tyvärr båda uteslutna under AIP. Men lösningen på detta kommer här nedan!
Carobfudge med kokossmör är riktigt mättande små godbitar. Med sitt höga innehåll av fett räcker det med en liten bit för att hålla energin uppe mellan måltider.
Kokossmör gör du enkelt själv genom att följa vårt recept.
Carob är pulvret av rostade och malda baljor från Johannesbrödsträdet. Intressant är att Johannesbröd är en art i familjen ärtväxter och klassas egentligen som en baljväxt. Baljväxter är annars inte en del av AIP, men carob är ändå ok enligt AIP i måttlig mängd. Att äta en bit av denna carobfudge ryms inom denna rimliga mängd.
Carob används som ersättning för kakaopulver, men det är mer färgen än smaken som liknar. Till skillnad från kakao är carob fritt från koffein och teobromin. Smaken i sig är inte särskilt lik kakao utan mer söt och åt kolasmak. Eftersom carob är naturligt söt krävs det mindre sötningsmedel när man använder det i recept.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Carobfudge med kokossmör (AIP)
Ingredienser
- 1,5 dl Kokossmör
- 2 tsk Honung
- 1 msk Kokosolja
- 1 krm Vaniljpulver
- 1/2 dl Kokosgrädde
- 1 msk Carobpulver
Gör så här
- Tillsätt samtliga ingredienser i en kastrull och värm upp långsamt på låg värme. Rör runt regelbundet.
- När alla ingredienser är väl sammanblandade häller du över smeten i en liten brödform eller annan mindre form (ca 9 x 15 i storlek). Det går också bra att hälla smeten i muffinsformar. Om du har en större form så kan du såklart också dubbla satsen.
- Sätt in i kylen och låt stå i minst 1 timme innan du skär upp fudgen i små kuber (16-20 bitar). Förvara i en lufttät burk.
brukar göra sådana (fast utan kokosmjölk) ibland smaksätter jag med rivet citronskal och saft från citron istället, honung måste man inte ha om man inte vill, brukar klicka ut/hälla smeten i muffinsformar. fatbombs kallas de om man gogglar, nästan som fudge.. gott och mättande och man får i sig sin dos med kokosolja ?
Hej Emma,
När jag hade gjort denna med carob så sa jag faktiskt till Johan att “Det här borde vara jättegott med citronsmak”. Så vad roligt att du tipsar med just det! Tror det blir bra med något syrligt som bryter av det feta, också tänkt på kanske hallonpulver? Kan nog vara gott. Det är verkligen ett bra mellanmål då det är en riktig fettbomb som du säger.
Honung kan man absolut hoppa över om man vill, det är gott ändå.
Tack för din kommentar!
/Rebecca
Jättegott. Lite för Gott, hälften av smeten var ju slut när den väl hamnade i formen ? skippade kokosolja då jag upplevde mitt hemgjorda kokossmör som väldigt oljigt i jämförelse med sådant jag köpt. Det blev iaf väldigt bra! Blev även sugen på att prova med lakrits…
Förresten, är vaniljpulver ok enl aip? Har bara hört motsatsen innan!
Tack för bra receprecept!
Haha ja du Linda, vi håller med. Det är försvinnande gott! 🙂
Hemmagjort kokossmör är absolut mer oljigt och det går som du säger lika bra utan kokosoljan. Jag tror att smakvariationerna är nästintill oändliga på dessa!
Generellt klassas vaniljpulver som “kanske” av Dr Sarah Ballantyne, men rekommenderas att undvikas helt under en inledningsfas på AIP. Vanilj är ett frö och frön utesluts på AIP enbart på grund av fytinsyra. Vaniljpulver konsumeras vanligtvis i väldigt liten mängd vilket innebär att mängden fytinsyra är nästintill obefintlig. Därför kan de flesta återintroducera vaniljpulver på AIP rätt tidigt. Men skulle man märka problem med det ska det såklart fortsatt undvikas.
Tack för din kommentar!