fbpx

Cassavapizza (på cassavamjöl) + mjölkfri ostsås

Cassavapizza (på cassavamjöl) + mjölkfri ostsås

Cassavapizza (på cassavamjöl) + mjölkfri ostsås

Vi har redan ett par recept på glutenfri pizza i vår receptbank. Men nu kommer här ett recept till!

Det är lätt att tro att vi älskar pizza vilket vi faktiskt gör. Ingen större överraskning där kanske. Du får här receptet på en frasig pizzabotten + mjölkfri ostsås. Du får också förslag på fler sorters topping, använd din fantasi och gör en pizza som passar dig!

Vi gör ofta glutenfri pizza när vi rensar kylskåpet och det blir ofta en riktigt god pizza genom att bara använda rester. Perfekt!

Denna gången gjorde jag en pizzabotten på cassavamjöl. Cassava eller kassava är en rot som vi stötte på ofta när vi reste i Peru där det ofta serveras som tillbehör till maten istället för potatis.

Cassavapizza går också att göra på hel cassava som du först skalar och kokar (likt potatis). Recept och videoinstruktioner hittar du här. 

På pizzan ovan har vi gjort blomkålsmos med bjäst i istället för ost eller tomatsås. Ovanpå det skivat svamp, lök och många skivor lufttorkad skinka. Så fantastiskt gott! Blomkålsmoset är bara kokt blomkål, lite butternutpumpa (för färgen, kan uteslutas) mosat med salt, kokosolja och bjäst tills du är nöjd med smaken. Lägg sedan på övrig topping. Denna topping är helt AIP, autimmun paleo/protokollet.

Till pizzan här ovan har jag tidigare också gjort en mjölkfri ostsås. Låter kanske underligt men basen är liksom vår dippsås gjord på cashewnötter och bjäst.

När den mjölkfria ostsåsen bakas i ugnen tillsammans med övriga ingredienser så smakar det faktiskt som ostsås! Vad du lägger på din pizza lämnar jag helt och hållet upp till dig själv. På bilden ovan har vi gjort en vegetarisk pizza med tomatpuré (smaksatt med örter, lökpulver och salt) som grund, olika grönsaker och hällt ostsåsen på toppen.

Cassavapizza (på cassavamjöl) + mjölkfri ostsås

Portioner: 2 | Tid: 35 min

Pizzabotten

Mjölkfri ostsås

Gör så här

Pizzabotten:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Kombinera de torra ingredienser först och rör samman i en skål. Tillsätt därefter olja och varmt vatten. Rör ihop till en jämn deg, förslagsvis med en slev eller slickepott. Degen ska vara lättarbetad och inte klibbig.
  3. Tryck ut degen med händerna till önskad form, tänk normalstor pizza, eller kavla ut.
  4. Bred över tomatpuré, blomkålspuré eller annat alternativ. Lägg på önskad topping såsom svamp, skinka, lök m.m. *Häll över den mjölkfria ostsåsen om du använder den eller strö över riven ost.
  5. Baka pizzan i ugnen i ca 15-30 minuter tills du fått önskad färg på toppingen och botten bakats krispig.
  6. Håll koll, om pizzan står inne för länge finns risken att botten blir hård som knäckebröd. Baktiden kommer att variera beroende på vad du har för topping.
  • Tänk på att vissa färska grönsaker vätskar av sig vilket kan göra botten mjuk. Förslagsvis om du vill göra en grönsakspizza så stek på grönsakerna lite innan.
  • Du kan byta cassavamjöl mot tapiokamjöl.

Mjölkfri ostsås:

  1. Blötlägg cashewnötterna i 1 - 1,5 timme till de är mjuka.
  2. Mixa samtliga ingredienser till en jämn och slät sås, det tar ca 5 minuter. För att få såsen helt slät krävs det en mixer, matberedare är vanligtvis inte lika effektivt.
  3. Häll över pizzan under steg 4 ovan*.
4 kommentarer
Delta i diskussionen
  1. gravatar Daniel

    Kan man byta ut kassavamjölet i ostsåsen mot mandelmjöl eller kokosmjöl? 🙂

    Svara

    • Kokosmjöl kanske fungerar men du får justera mängden. Tror inte mandelmjöl blir bra för det klumpar sig gärna och blir grynigt.

      Svara

  2. gravatar Malena Karlsson

    Hej!
    Vad är det för slags tomater på pizzan dom är ”AIP-vänliga”? Trodde man var tvungen att avlägsna kärnorna åtminstone. Man brukar väl göra nomato-sås i aip för att undvika tomaterna?

    Svara

    • I detta recept har vi inte inkluderat någon tomatsås utan istället mjölkfri ostsås.

      Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*