fbpx

Kombucha – så här gör du egen kombucha utan scoby (svamp)!

Kombucha – så här gör du egen kombucha utan scoby (svamp)!

Metoden är busenkel och det enda som egentligen krävs är tålamod, te, socker, kaffefilter, gummiband och en ren glasbehållare.

För att göra din egen kombucha utan en kombuchasvamp/scoby så köper du en färdig kombucha och använder sedan den för att odla fram en egen scoby.

Det tar lite tid att odla fram en egen scoby så om du vill komma igång direkt kan du istället köpa en färdig scoby som är redo att användas.

Startkit finns här

Eftersom jag visste att jag ville göra kombucha med smak av grönt te så köpte jag en färdig kombucha med smak av grönt te för att inte blanda smakerna. Kombucha säljs numera lite överallt så det bör inte vara en svårighet att hitta. Du vill dock ha en “riktig” kombucha så köp gärna en som kommer från ett mindre bryggeri, t.ex. Roots Kombucha.

Sedan behöver du bestämma dig för vad du vill smaksätta med för te. Om du vill följa konstens alla regler så är det svart te som gäller men jag tycker det fungerar minst lika bra med grönt te, välj själv!

Jag använde Pukka Supreme Matcha Green vilket blev supergott!

När du väl har en färdig sats med kombucha kan du smaksätta den ytterligare med exempelvis bär, citron, ingefära eller dylikt. Häll då bara i färska eller frysta bär i glasburken och låt stå.

Det är otroligt gott med jordgubbar och mynta exempelvis. En riktig sommardröm till alkolholfri drink.

Utrustning:

Du behöver

  • En stor glasbehållare (som rymmer minst 1,5 liter vätska)
  • Träslev
  • Kaffefilter
  • Gummiband

Viktigt att tänka på:

  • Använd alltid ordentligt rengjorda verktyg, burkar osv. Du vill inte få ner bakterier i kombuchan.
  • Gör inte för stor sats innan du har fått till en riktigt bra svamp. När du har en stor och tjock svamp kan du göra större satser, men nu i början så håll dig till anvisningarna i receptet.
  • Om svampen möglar måste du tyvärr slänga den. Kolla på bilderna här för att se hur en frisk kombucha ska se ut och hur du känner igen en möglig/död kombucha. Du kan också se hur svampen bör se ut i bilderna nedan efter 2-4 veckor.
  • Hur lång tid kombuchan behöver stå beror helt och hållet på temperaturen. Kombuchan vill stå varmt för att trivas. Om du har problem med mögel kan det bero på att kombuchan tar för lång tid på sig att bilda ättikssyra vilket kan bero på att den stått för kallt. Någonstans mellan 7-30 dagar beroende på hur söt eller syrlig du vill ha den. Ju längre den står desto mer vinägersmak.
  • Minska inte mängden socker, sockret behövs för fermenteringsprocessen och kommer alltså inte finnas kvar när din kombucha väl är klar.
  • När svampen väl etablerat sig kan du använda den om och om igen. Tänk 0,5-0,75 dl socker till 1 liter vatten. Anpassa även antalet tepåsar. Vi brukar starta en ny omgång ganska så snart efter vi avslutat den föregående. Tänk på att alltid lämna kvar lite kombucha kvar tillsammans med svampen för att använda som startvätska inför nästkommande jäsning.
  • Oroa dig inte om du misslyckas första gången, prova en gång till!

Kombucha – så här gör du egen kombucha utan scoby (svamp)!

Kombucha

Gör så här

  1. Koka upp vatten och blanda i sockret. Rör runt lite så sockret löser upp sig i vattnet. Tillsätt te och låt teblandningen stå och svalna helt.
  2. Häll den söta teblandningen i din glasbehållare. Tillsätt den färdiga kombuchan och rör runt.
  3. Täck glasburken med ett kaffefilter och sätt gummiband om. Låt burken stå i rumstemperatur (eller lite varmare) men inte i direkt solljus. Härefter följer bara tålamod. De första dagarna händer inte så mycket. Sedan kommer det börja synas lite bubblor på ytan. Efter bubblorna kommer det bildas en tunn film över ytan som kommer att tjockna efter hand.
  4. Låt kombuchan stå orörd i 2-4 veckor. Vår stod i 3 veckor (under vintertid) och efter 3 veckor hade vi en rätt tydlig svamp/scoby på gång (ca 0,5 cm tjock).
  5. Den här första omgången av kombucha kommer inte smaka så gott. Den är främst till för att odla fram din svamp/scoby och kommer troligtvis smaka alldeles för starkt. När du låter kombuchan stå så länge så smakar det som vinäger. Vi drack lite av vår ändå (utblandat med lite vatten).
  6. Starta nu en ny sats med ca 2-3 dl av din egen färdiga kombucha tillsammans med svampen. Du gör bara samma sak en gång till, alltså koka upp vatten, te och socker och häll över i glasbehållaren med resterna. Kombuchan kommer då vara klar efter 4-7 dagar. Smaka av efter hand!
  7. Efter hand som din svamp växer kan du göra större och större sats. Tänk ca 0,5-0,75 dl socker till 1 liter vatten.
53 kommentarer
Delta i diskussionen
  1. gravatar Tanja

    Scobyn har skapats, nu är första vanliga brygg på gång. Blev inga bubblor men smakade ganska gott trots att det var första omgången. Hoppas nu på att kunna avnjuta im några dagar. Hur länge håller sig scobyn och ska den delas lite då och då?
    Tack för instruktionerna!

    Svara

    • Hej Tanja,
      Kul att du kommit igång med att brygga kombucha. Scobyn klarar sig egentligen hur länge som helst förutsatt att du fortsätter mata den (gör en ny sats) regelbundet. Du kommer med tiden att få flera scobys, dessa kan du antingen använda till att brygga i en ny glasbehållare eller ge bort till en vän. Om din scoby blir alldeles för stor kan du dela den men det bör ta en bra stund innan det behövs.

      Mvh Johan

      Svara

  2. gravatar Birgitta

    När kombuchan är klar och jag vill smaksätta den ytterligare med tex äpple/ingefära står det i texten ovan “Häll då bara i färska eller frysta bär i glasburken och låt stå”. Mina frågor 1)ska den stå framme eller i kylskåp 2) hur länge 3)blir den “kolsyrad” av detta sista moment? Mvh/ Birgitta

    Svara

    • Tack för din kommentar Birgitta.

      Jag ska förtydliga hur det går till.
      1. När kombuchan är färdig häller du över en del av den i en ny glasburk eller flaska.
      2. Tillsätt smaksättning. Vill du sila bort eventuella bär/frukter behöver du göra detta innan du påbörjar steg 3.
      3. Om du vill få kombuchan kolsyrad låter du den nu stå framme ett par dagar och gör en andra fermentering. Viktigt är att du försluter glasburken/flaskan så den blir lufttät. Du kommer sen se att det blidas bubblor. Beroende på hur varmt kombuchan står kommer tiden variera, men räkna med omkring 1-3 dagar. Var observant och kontrollera trycket genom att snabbt öppna locket och “rapa” burken 1 gång per dag.
      4. Ställ in i kylen. Nu är du klar och kan dricka den när du vill.

      Lycka till!

      Mvh Johan

      Svara

  3. gravatar Carro

    Hej! Tack för er bra blogg. Jag har testat att göra enligt detta recept och använde mig av Rene Voltaires opastöriserade kombucha. Det har nu gått drygt 5 dygn och det har inte hänt ett dugg. Det jag kan ha gjort fel var att jag kokade upp vattnet tillsammans med sockret. Jag lät det sedan svalna helt med tepåsar i. Kan det ha sån stor påverkan att det inte funkar alls? Mvh Carolina

    Svara

    • Hej Carro,

      Tack själv!
      Jag tror att du bara ska ta det lite lugnt och vänta. Nu är det vinter vilket oftast innebär att det är kallare inomhus och som det står i inlägget behövde kombuchan stå i 3 veckor under vintern innan det bildades en svamp när jag gjorde det. Om det inte hänt något alls efter 2-3 veckor så kanske det har blivit något galet, men jag tror inte att du har förstört något genom att koka upp vattnet tillsammans med sockret.
      Så låt den bara sköta sitt och titta till om 1,5-2 veckor igen.
      /Rebecca

      Svara

  4. gravatar Heleén

    Hej!

    gjorde Kombucha efter ert recept, gick bra trots mkt kallt hus =) men kolsyrningen funkar inte verkar det som? den bildade en bebi direkt när jag gjorde nytt, Förvånad är jag..

    Mvh

    Svara

    • Hej Heleén,

      Vad roligt att höra att det gått bra! Det tar lite tid under vintern oftast. Kolsyrningen kommer igång om du häller över det i en lufttät flaska och låter den stå framme en tid till. Det måste vara lufttätt för att bilda kolsyra.
      Men vad duktig du varit som fått fram en ny liten “bebis” direkt också, det är inte så svårt med fermentering som många tror 🙂

      Svara

  5. gravatar Heleén

    Tack för respons, ja vi har ett mkt kallt hus, förvånad att det gick så bra ändå=)
    Svar till Carro ovan: Jag gjorde samma “fel” som tydligen blev väldigt rätt.
    Mvh.

    Svara

  6. gravatar J-A

    Hej! Testade ert recept och precis som Carro använde jag första gången René Voltairs kombucha – fungerade inte alls. Vet inte om det kan ha och göra med att den är väldigt klar. Ser nästan filtrerad ut med mkt lite jästfällning.

    Använde Svensk Kombucha tilll nästa sats som gick mycket bättre. En mkt tydlig scoby på 1,5 v. Är nu igång med sats 2. Min scoby flyter inte på ytan denna gången utan liggee nära botten – ska det vara så?

    Svara

    • Hej Jenny,
      Tack för din kommentar angående Renée Voltaires kombucha, det är nog som du säger att där inte kommer med så mycket av “modern”. Jag har aldrig provat Voltaires kombucha, men om den är så klar som du säger så finns det troligen inte så mycket moder att skapa en ny scoby av.

      Vad roligt att du har fått igång en scoby snabbt nu med hjälp av Svensk kombucha! Angående att den ligger nära botten så gör det ingenting. Vi har en jättestor svamp numera och när jag fyller på med en ny omgång av te så sjunker den alltid ner till botten. Efter några dag flyter den däremot upp till ytan igen. Så länge din svamp inte är möglig behöver du inte oroa dig :).
      /Rebecca

      Svara

  7. gravatar Hedvig

    Hej! Liten fråga om vilken kombucha som kan användas för att starta fermenteringen… Den enda som säljs på min lokala hemköp är biofoods, den ska vara “raw” och innehålla levande bakteriekultur. Kan det fungera? Den är smaksatt med ingefära och äpple, påverkar det resultatet?
    Tack för bra instruktioner!
    Hälsningar Hedvig

    Svara

    • Hej Hedvig!

      Det bör fungera med Biofoods raw kombucha. Att den är smaksatt påverkar inte resultatet, jag har använt smaksatta varianter tidigare. Jag tycker du ska testa med det som är lättillgängligt så prova du Biofood. Som du kan läsa i kommentarer här så verkar vissa märken inte ha så mycket “moder” i sig, kanske är de filtrerade (men ändå raw). Kolla gärna i botten på flaskan om den är grumlig, är den det bör det fungera alldeles utmärkt.

      Lycka tilL!

      Svara

  8. gravatar Ulrika

    Hej! Har precis odlat fram min första scoby. Jag använde min favoritkombucha från Renée Voltaire och nu efter ca 2 veckor har jag en jättefin svamp. Dock är jag osäker på om den är tillräckligt tjock för att starta en ny sats på (den fyller upp hela öppningen och hänger ned lite på sidorna). Vidare undrar jag över en liten mörkare “klump” som bildats längst ned i burken. Är det en bebis eller är satsen förstörd?

    Svara

    • Vad kul att du har lyckats odla fram en scoby! Grattis!
      Och vad bra att det funkade med Renée Voltaires kombucha, andra har inte haft lika god framgång med den.
      Den mörka klumpen är inget du behöver oroa dig för, det blir grumligt i botten och det är denna som sedan brukar kallas för moder. Låter som du har en fin sats! Jag tror du kan starta upp en ny sats med denna, men om du känner dig osäker kan du bara låta den stå en vecka till. Det här med fermentering är lite “trial and error”. Det är bara att prova 🙂
      Ha det fint!
      /Rebecca

      Svara

  9. gravatar Ulrika

    Tack för svar! Jag gjorde en ny sats efter ca 2 veckor enligt dina instruktioner ovan. Svampen lade sig då i ett “sjok” en bit ned i burken och nu efter ca 5 dagar ligger sjoket kvar och en ny tunn svamp har bildats på ytan. Min fråga är hur jag gör nu när jag tänkte hälla upp kombuchan på flaskor (har inte smakat på den än, men hoppas att den är bra). Ska jag lägga i båda svamparna i den nya sats jag startar upp? Fortsätter svamparna att växa allt eftersom man gör nya satser?

    Med vänlig hälsning,
    Ulrika

    Svara

    • Svampen fortsätter växa i den mån de kan fortsättningsvis. Jag borde kanske lägga upp en bild på hur min svamp ser ut idag. Har använt samma svamp i ett års tid då jag tyvärr förra sommaren fick larver i den satsen som jag gjorde vid tillfället jag skrev detta recept.

      Idag har jag en väldigt stor och tjock svamp men har också övergått till en stor 8-liters burk med kran nu. Jag brukar tappa ur kombucha på flaskor tills det är kanske minst 5 centimeter dryck + svamp kvar i burken. Då häller jag på nytt sockerte och låter den stå igen.

      Du kan göra ny sats med både den nya och gamla svampen eller bara den nya. Det kommer bli bra vilket som. Jag ska se till att uppdatera detta recept med mer detaljer och bilder så det blir lättare att förstå 🙂

      Svara

  10. gravatar Sofia

    Hej! Tack för ett bra recept och hjälpsammma svar i kommentatsfältet, har dock en fundering: jag gjorde min första svamp på svart te, så nu ligger svamparna i ca 3-5 dl färdig kombucha på svart te. Tänkte starta en ny bryggning och vill testa med grönt te. Går det bra att lägga svamparna med några dl svart-te-kombucha i en sockerlösning på grönt te?

    Tack på förhand,
    Mvh Sofia

    Svara

    • Ja det går alldeles utmärkt, det enda som påverkas är smaken men personligen tycker jag inte det är ett problem. Lycka till!

      Svara

  11. gravatar Camilla

    Hej ! Ska thé påsarna ligga hela tiden i det varma vattnet tills det svalnar? Det tar ju ganska lång tid, det böir inte för stark thé smak då ?

    Svara

    • Det kan du göra som du vill, smaka av och ta ur påsarna när du tycker det är tillräckligt med smak för dig.

      Svara

  12. gravatar Ann-Margreth Konradsson

    Hej! Nybörjare som tror jag lyckats. Fick en fin ljus svamp efter ca 3 veckor. Kokade sedan nytt te och skulle ta över s amen och några dl kombucha. Såg då att det på glasburkens kant fanns små vita larver. Torkade bort dessa med hushållspapper. Måste jag slänga allt???

    Svara

    • Hej!

      Vad roligt att du lyckades så fint men beklagar larverna! Det gäller att hålla exempelvis frukt på avstånd från kombuchan har jag märkt annars kan bananflugor m.m. leta sig ner. Själv använder jag nu en vikt diskhandduk och ett gummiband som sitter åt rejält över burken vilket har funkat utmärkt denna sommaren trots värmen (då det annars är stor risk för myror, larver)

      Det jag har gjort vid de tillfällen jag fått oinbjudna gäster i min kombucha så har jag plockat upp svampen, sköljt av den under rinnande vatten och sedan lagt ner den i en ny omgång med sött te (plus diskat ur glasbehållaren). Men då har larverna alltså varit nere på svampen, inte bara på glaskanten. Och värt att nämna är att min svamp är stor och tål lite tuffare hantering.

      För din del tror jag inte du behöver slänga allt men håll koll på den så där inte dyker upp något mer och förvara den på avstånd från frukt och liknande.

      Svara

  13. gravatar Marita Busch

    Hej
    har lyckats odla fram en fin vit och tjock svamp men såg att den har en mörk fläck undertill. Betyder det att den är dålig?

    Svara

    • Hej Marita,

      Det låter som att din svamp är ok, svampen blir mörkare ju större den blir och håller sig ofta ljus på ovansidan och mörk/grumlig på undersidan.

      Svara

  14. gravatar Jenny

    Första gången jag provar kombucha och härom dagen var det två små mögelfläckar på ytan. Jag petade bort dem och sedan har jag inte sett några nya. Ska man i alla fall slänga? Dvs blir den skadlig på något sätt?

    Svara

    • Tyvärr får jag rekommendera dig att slänga ut och börja om på nytt, just mögel är inte värt att chansa med. För att undvika att det händer igen kan du “skaka” runt din burk lite då och då för att se till att svampen håller sig under vätskan. Det är relativt vanligt med mögel dock är det inte ett problem jag har haft under de 3 år jag haft samma svamp (bara myror, larver och allt annat :P).

      Svara

  15. Väldigt många sakfel i denna artikel och inte mycket till nyttiga bakterier ni får i er där. Lite självbedrägeri men tycker ni att det är gott så är det ju inte farligt det ni får i er men tro inte att ni får de goda bakterierna i er!

    Svara

    • Hej!
      Du får gärna utveckla på vilket sätt vi gör fel och varför det enligt dig inte fungerar. Dela gärna med dig av hur du gör 🙂
      Att brygga kombucha görs med te, socker startvätska + scoby. Vi använder just detta, bara att vi odlat fram scobyn själva istället för att köpa en scoby som någon annan odlat fram.

      Svara

  16. gravatar Annelie

    Om man har en välbalanserad startkultur(vätska med goda bakterier) kan man lätt fortsätta brygga kombucha på den och behålla alla dessa goda bakterier. Startar man från en köpekombucha (som inte har så mycket bakterier eftersom flaskorna då skulle sprängas)eller från vinäger (som bara har de aggressiva bakterierna) vilka båda skapar en ytkultur(restprodukt från bakterierna som kan slängas efter hand, det är INTE denna som är startern) så han man ingen koll på vilka bakterier det är som utvecklas vidare. Det är väldigt mycket större risk att bara de aggressiva bakterierna utveckas(för var får du de andra från?) och då får du bara ett fåtal bakterier och inte den mångfald som är det du vill komma åt för att sedan dricka och gynna tarmen så mycket som möjligt. För att gynna bakterietillväxten som bäst visar det sig att man ska använda svart, ej smaksatt, te och ekologiskt strösocker. Inte grönt (eller någon annan färg) och t ex rörsocker. Detta utarmar kulturen då även denna typ av bryggning gynnar de aggressiva bakterierna. Om du brygger en ny omgång direkt efter att du skördat den första brukar man ha alldeles för liten bakterietillväxt. Vi tenderar nämligen att ta den tidigare eftersom den annars är alldeles för sur för vår smak. Efter skörd är det lämpligt att låta den stå 10-14 dagar ytterligare för att få en ny startkultur sprängfylld med bakterier så att det inte blir en alldeles för utspädd vätska du startar med. Detta gynnar i sin tur också de aggressiva bakterierna. Med aggressiv menas de som både förökar sig snabbare men som också klarar av att leva med olika förhållande som näringsåtkomst och temperaturer mm. Hur får man då tag i en startkultur? Jo, man köper en via t ex Forsnäs hemman eller går med i en grupp på facebook och frågar om det finns någon i närheten som har ÄKTA VARA att dela med sig av. Så, nu hoppas jag att jag har lyckats förtydliga vilka olika fel som finns i artikeln ovan /Annelie

    Svara

    • Vi har inte läst någonting som tyder på att den metoden vi använder på något sätt skulle vara felaktig. Jag betvivlar också att det finns “den enda sanningen” om hur man brygger kombucha. Fermentering brukar ha lite mytbildning kring sig.

      Jag tänker så här…

      Varför skulle flaskan sprängas? Visst, det skapas gas under fermenteringen vilket bidrar till ett ökat tryck om fermenteringen görs i en lufttät behållare, men det gör man inte med kombucha. Men om flaskan hålls kyld stannar fermenteringen av och inget mer tryck byggs upp, det samma gäller för när det mesta av sockret har fermenterats bort, då avstannar också fermenteringen och trycket slutar byggas upp.

      Angående strösocker och rörsocker så är det i grunden samma sak. Strösocker är bara ännu mer raffinerat men strösocker utvinns också ur sockerrör så på vilket sätt är rörsocker då sämre?

      När det kommer till grönt eller svart te i kombucha så är kompositionen av bakterier i princip densamma, medan typen av jäst skiljer sig åt beroende på vilket te du använder. Lämpligt nog så kom det en studie i december 2018 som visar på det. De tar även med rött te i jämförelsen. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30577416

      Hela poängen med det här receptet är att slippa att köpa en scoby med startkultur genom att odla fram en egen. Vilket vi lyckats göra utan problem med denna metod.

      Svara

  17. gravatar Lotta

    Tyvärr många fel i det här sättet. Det stora feltänket är att det skulle vara ytkulturen som gör att det blir kombucha. Det stämmer inte. Det man behöver för att kunna brygga kombucha är en frisk startvätska (riktig välbyggd kombucha) som ska utgöra 15-20% av den nya bryggningen.

    Startvätskan ska vara minst 14 och max 30 dagar från bryggningsstart (även opastöriserad flask-kombucha kan ha en datumstämpling på två år) . Är den yngre så är den inte mogen och har den stått längre utan att få nytt sött te så svälter stammarna ihjäl en efter en. Vätskan ska inte ha stått i lägre temperatur än 18 grader någon gång, eller i en försluten behållare (tex flaska eller burk med lock) mer än max något dygn. Delar av kombuchakulturen dör av ovanstående och kommer inte att återuppstå från det döda. Mao ger det permanenta skador. Och det går inte att återställa eftersom kombucha är en symbiotisk kultur.

    Det innebär alltså att det INTE går att göra en frisk kombucha från köpekombucha. Går att experimentera med och det kommer i de flesta fall att bildas en ytkultur som inte är något annat än en restprodukt av Acetobacter xylinum (som överlever det mesta och finns i såväl kombucha som vinäger), men det blir snarare te-vinäger eftersom kombucha är en färskvara och övriga stammar dör då de utsätts för allt det ovanstående.

    Vidare så innehåller receptet en på tok för låg koncentration av socker. På den lilla mängden mat skulle en kombucha, – även om den var frisk från början, svälta och symbiosen störs ut vilket, även det, ger en permanent förstörd kultur. Vill man ha en kombucha med låg sockerhalt så måste man istället brygga den längre tid. Mellan 3-4 veckor är lagom. Men då måste man alltså få tag på en riktig kombuchakultur. Gör man te-vinäger så har det en betydelse egentligen. Vinägerstammen som bildar ytkulturen kommer att överleva.

    Det är såklart roligt att experimentera med det här. Jag har gjort det själv eftersom det tyvärr finns mycket felaktig information om kombucha. Och inget fel i det. Vinäger är absolut inte onyttigt. Men det går inte att jämföra med kombucha.

    Svara

    • Jag är öppen för möjligheten att vi har fel men jag har inte hittat någon information som stödjer det du skriver eller som påvisar att vi har fel. Jag har däremot som stödjer vårt sätt att brygga kombucha (inte vad gäller att odla fram sin egen scoby) men vad gäller användning av scobyn och mängden socker. Nu är inte detta mycket till argument, att jag hittat forskning som stödjer mitt sätt att se på saken, så därför är jag helt öppen för om du kan referera till någonting.

      Låt mig citera från en forskningsrapport från 2014 vid namn A Review on Kombucha Tea—Microbiology, Composition, Fermentation, Beneficial Effects, Toxicity, and Tea Fungus: “The standard procedure is as follows: tap water (1 L) is boiled and during boiling 50 g sucrose is stirred in. Then 5 g tea leaves is added and removed by filtration after 5 min. After cooling to room temperature (20 ºC) the tea is inoculated with 24 g tea fungus (the culture) and poured into a beaker (1 L) previously sterilized with boiling water.”

      50 gram socker som beskrivs ovan motsvarar lite mer än 1/2 dl per liter vilket är helt i linje med vad vi skriver.

      Vidare berättar forskningsrapporten bland annat om att kombucha kan ha olika bakterier och stammar beroende på var den är bryggd. Detta är inte heller särskilt förvånande eftersom kombucha inte är en steril process och utsätts för de bakterier som finns i den miljö där den byggs, precis som med all annan fermentering som inte görs i kontrollerade miljöer.

      Så med andra ord finns det inte “den sanna kombuchan” utan bara en massa olika variationer.

      • “Similarly to milk‐derived kefir, the exact microbial composition of kombucha cannot be given because it varies”
      • “An examination of 2 commercial kombucha and 32 cultures from private households in Germany (Mayser and others 1995) showed variable compositions of yeasts”

      Angående A. xylinum står det följande:

      “Cellulose produced during the fermentation by A. xylinum appears as a thin membrane on the surface of tea broth where the cell mass of bacteria and yeast is attached (Figure 2A and 2B). This mixture of microorganisms and cellulose is likely why kombucha is also called “tea fungus” (Sreeramulu and others 2000).”

      Som sagt, jag är öppen för att jag har fel men vill isåfall ha någonting jag kan ta ställning till som inte bara är “He said, She said”.

      Svara

  18. gravatar Ingela

    Kan man tillsätta goda bakterier genom att ha i pulver från t ex probi mage för att säkerställa att det blir såna i?

    Svara

  19. gravatar Helen Sjögren

    Hur länge kan man förvara färdig kombucha i kylskåp?

    Svara

    • Kombucha kommer fortsätta fermentera långsamt i kylen också om du inte har en helt tät burk, så din kombucha blir inte dålig i kylen, den blir bara lite surare med tiden. Förslagsvis häller du upp din kombucha i mindre flaskor (så du inte öppnar den till hela tiden) om du vill förvara det länge i kylen.

      Svara

  20. gravatar zeppo

    Sista satserna har jag fått väldigt mycket kolsyra, nästan hela innehållet i flaskorna pyser ut som skum efter öppnandet, ändå andra-fermenterar jag bara 2 dagar.
    Kan det bero på att mitt te är väldigt starkt? (svart) Den har fått dra hela tiden tills teet svalnat…….

    Svara

  21. gravatar Ingla

    Jag har gjort cirka 5-10 omgångar kombucha, som smakar gott och bra. Men jag lyckas inte få till nån ordentlig kolsyra? Senast blev det lite lite bättre då jag använt lite när och slutna flaskor, men absolut i get skum. Är min scoby för svag?

    Svara

  22. gravatar Kristina Egger-Landén

    Har gjort några satser kombucha och är väldigt nöjd Får stå i rumsvarmt i flaskor några dagar,luftning varje dag Sedan in i kylskåp Nu undrar jag ;Skulle vilja påbörja 2 satser med några dagars mellanrum Behöver startsatsen utökas för varje gång Läste någonstans att man borde utöka den med 1/10 del…Mvh Stina

    Svara

  23. gravatar Åse Wihlborg

    hej, jag har gjort kombucha i två års tid nu, men för några månader sen sluta den göra “bebisar” den ser fortfarande fin ut, men jag undrar varför det inte producerar nya som innan. Jag har inte gjort något annorlunda.
    mvh Åse

    Svara

  24. gravatar Karin Drugge

    Kan det fortsätta att bildas scopi i den flaskor med färdig kombucha som förvaras i kylskåp? Blivit nåt liknande i mina flaskor.

    Svara

    • Ja det kan det, processen är bara lite långsammare. Det är inget som är farligt utan du kan dricka som vanligt och bara sila bort den lilla klumpen om du inte vill dricka den.

      Svara

  25. gravatar Kerstin Berndtsson

    Hej ..Jag är ny i kumbucha gänget .
    Har gjort en 1liters sats med köpt svamp .men har inte lyckats få kolsyra än, men fortsätter att vänta.
    Jag har smakat på en av flaskorna och tycker det är gott,,men det som var bäst var att min mage fungerar jättebra, jag behöver inte dricka mer än 1/2 dl varje dag. Så himla bra 😊

    Svara

  26. gravatar Kerstin Berndtsson

    Har hittat samma funderingar som jag haft och svar…så bra 😊

    Svara

  27. gravatar Karim Alchatti

    Hej, när man har kokat teèt,ska man filtrera det då?Och sedan hälla det i burken för att låta fermenteringen börja.Eller ska man bara hälla över hela te-koket som svalnat,utan att filtrera bort teét som var i när man kokade det?

    Svara

    • Du filtrerar bort tebladen och använder bara det färdiga teet.

      Svara

  28. gravatar Christina

    Jag har bryggt tre satser efter att jag fick startvätska och en scoby av en vän. Dock har jag aldrig använt scobyn då jag brygger nytt utan endast startvätska, te och socker. Efter mindre än en vecka har det bildats en ny scoby som blir tjock och fin men när jag sedan gör ny kombucha använder jag inte den utan enbart startvätskan. Finns den någon fördel att använda den gamla scobyn?

    Svara

  29. gravatar Jennifer Josefsson

    hej, jag hittade något märkligt som flöt i min gamla flaska äppelcidervinäger från Eldorado. Det är en ganska tjock, kompakt platt klump, med samma diameter som flaskan den låg i. finns även 2-3 andra skivor som inte är lika tjocka men de är lika fasta. Kan det vara en moder, scoby? Har i alla fall påbörjat en sats Kombucha, tänker mig att det visar sig om det är rätt sorts svamp.

    Svara

    • Det är modern som flyter runt men det är inte riktiga samma bakterier som i kombucha.

      Svara

  30. gravatar Sara

    Mitt te smakar vanilj o kanel. KAN man smaksätta med äpple? Hur? Hackat äpple som silas bort efter någon dag? Äppelmos? Krossade äpplen i en tygpåse kanske, som tas upp efter någon dag?

    Svara

  31. gravatar Agnes

    Jag har en fundering, jag har bryggt en sats med startvätskan och scobyn, den står nu för en andra fermentering. Kan jag direkt starta en ny omgång kombucha med te + socker som jag häller på scobyn och en del “färdig” kombucha, eller måste den färdiga kombuchan + scobyn stå ett bra tag till för att bli stark?

    Svara

    • Du kan starta en ny omgång direkt, bara att köra på 🙂

      Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*