fbpx

Kycklingbuljong, benbuljong på kyckling

Kycklingbuljong, benbuljong på kyckling

Kycklingbuljong, benbuljong på kyckling

Kycklingbuljong är väldigt enkelt att göra och passar perfekt som bas i soppor eller bara att dricka en värmande kopp på en kall dag.

Benbuljong på kyckling, precis som all benbuljong har många hälsofördelar, om du vill läsa mer om det kan du ta en titt på det här inlägget: Några anledningar varför benbuljong är bra för dig

I receptet använder vi oss av en Crockpot eftersom vi tycker det är det smidigaste sättet men det går lika bra att använda en stor gryta och koka buljongen på spisen. Tänk bara på att anpassa tiden då.

Buljongen kan användas redan efter första kokningen om du vill, men du får oftast ut mer gelatin om du kokar en gång till med bara skrovet.

Kycklingbuljong, benbuljong på kyckling

Portioner: ca 1,5 liter | Tid: 12 h 20 min

Ingredienser

  • 1-2 st Hel kyckling
  • ca 1 - 1,5 liter Vatten
  • efter smak Oraffinerat havssalt
  • efter smak Peppar
  • 2 st Morötter
  • 1 st Fänkål
  • 2 st Gul lök
  • 8 klyftor Vitlök
  • efter smak Valfria kryddor/örter
  • 2 msk Äppelcidervinäger

Gör så här

  1. Skär upp lök, morot och fänkål i grova bitar
  2. Gnid in kycklingen med valfria kryddor och lägg ner i grytan. Tryck ner vitlöksklyftor mellan låren och vingarna på kycklingen.
  3. Ner med grönsakerna i grytan och häll på vatten så att halva kycklingen är täckt.
  4. Sätt crockpoten på låg värme och timern på 6 timmar. Om du tillagar kycklingen på spisen låter du den sjuda i cirka 60 minuter för en mindre kyckling och cirka 75 minuter för en större kyckling. Du kan se om kycklingen är klar om lårbenen lätt lossnar.
  5. När kycklingen är klar plockar du upp den och rensar av köttet. Ät köttet som det är eller blanda ner det i en gryta, soppa eller vad du än vill göra med det.
  6. Lägg tillbaka skrovet och alla ben i grytan, smaka av buljongen och tillsätt mer kryddor eller örter om det behövs.
  7. Tillsätt äppelcidervinäger och slå eventuellt på mer vatten så att hela skrovet är under vatten. Låt sjuda på låg värme i 2-6 timmar till.
  8. Stäng av värmen, plocka upp skrovet och alla ben. Sila sedan buljongen och låt den svalna.
  9. Frys in buljongen i isbitar eller förvara den i kylen om du ska använda den under de närmaste dagarna.
  10. Klart!
26 kommentarer
Delta i diskussionen
  1. gravatar Eva

    Hej! Ja, det är ju fantastiskt gott. Fråga: Varför använder man äppelcidervinäger och kan man ha något annat istället? Citron? Mvh Eva

    Svara

  2. Hej Eva, äppelcidervinäger används för att dra ut mineralerna ur benen så du får med dom i buljongen så den blir extra näringsrik. Det går lika bra med citron, det behövs bara någonting som är surt på ph-skalan.
    Mvh Johan

    Svara

  3. Hej!
    Blir inte kycklingköttet väldigt torrt när man kokar kycklingen i 6 timmar?
    Kan man även här koka kycklingen ena dagen och sen koka skrovet nästa dag? Kan bara koka på spis nämligen…

    Svara

    • Hej Sara!
      I en crockpot blir 6 timmar perfekt. I en gryta på spisen ligger tillagningstiden omkring 60 – 75 minuter, när lårbenet lossnar lätt är kycklingen färdig. Viktigt att tänka på är att vattnet endast ska sjuda. Du kan fortsätta koka buljong på skrovet nästa dag utan problem.

      Svara

  4. Har önskat mig en crock pot nu och hoppas på att få en innan vi drar igång, är så jäkla taggad på detta nu 🙂 längtar efter att få era recept och menyer då jag älskar grytor och soppor.
    Tack för att ni inspirerar till att äta riktig mat.

    Svara

  5. gravatar Lovisa

    Ni skriver “valfria kryddor/örter” i receptet. Har ni några tips på vad ni tycker bli gott att ha i? 🙂

    Svara

    • Jag gillar att använda en färdig örtblandning t.ex. franska örter. Tycker det blir riktigt gott. Annars burkar det bli färsk persilja och oregano. Om du använder färska örter tänk på att tillsätta dom i slutet av koktiden, ungefär när det är 1-2 timmar kvar.

      Svara

  6. gravatar Christina

    Har precis lagat kycklingbuljong. Den blev riktigt god. Nu när den stelnar så bildas det ett lager ovanpå, bör man ta bort det? Eller är det det som är nyttigt?!

    Svara

    • Hej Christina, ursäkta ett sent svar. Det som lägger sig på toppen är fettet. Så det är valfritt om man vill ta bort det eller inte. Personligen föredrar jag att skrapa av om det är mycket fett eftersom det kan göra en lite illamående om man dricker buljong som den är. Fettat går dock att använda som stekfett om du vill.

      Svara

  7. gravatar Maud

    Är sugen på att höra egen buljong, men tänker på koktiden.
    Använda Crockpoten säger du, men min tanke var att – kan man lika väl använda en ”Wounderbag”

    Svara

    • Jag har inte provat att använda en wonderbag för att göra buljong men det går säkert. Du får testa helt enkelt. 🙂

      Svara

  8. gravatar Gunvor

    Funderade länge innan jag vågade detta med att koka egen buljong… att undvika spannmål och fokusera på ren mat (paleo) har räckt fint att slippa värk i lederna. Men nu efter sommaren fick jag sånt knarr på ena knät och tänkte nej tusan nu måste jag testa. Med en mamma som har artros och en pappa som har RA i alla kroppens leder är ju inte tanken på om jag kommer drabbas utan snarare när börjar det. Kokat egen hönsbuljong på ert recept i omgångar nu och om tid saknats att koka nytt har jag använt det collagen-pulver ni tipsade om i nåt inlägg. Efter 6 veckor har jag inget knarr längre. Så nu kan jag ju inte sluta :-). Så i frysen ligger märgben från ekologiska köttleverantören och nästa vecka ska jag testa ert recept på nötbuljong. Tack för er tid, tips och inspiration. Må bäst!

    Svara

    • Åh vad roligt att läsa, tack för att du hörde av dig. Så kul att buljong och kollagen fungerar bra för dig! 😀

      Svara

  9. gravatar Joakim

    Hej!
    Tack för en bra sajt.
    Har en fråga om receptet. Om man använder en Crock Pot, ska man då efter 6 timmar öppna locket och plocka bort köttet för att sedan lägga tillbaka skrovet + ÄCV och därefter låte det sjuda i 6 timmar till? Det tar alltså 12 timmar att få benbuljong med Crock Pot om man följer detta recept?
    Ha det fint

    Svara

    • Hej!
      Buljongen kan användas redan efter första kokningen om du vill, men du får oftast ut mer gelatin om du kokar en gång till med bara skrovet. Allt mellan 2-6 timmar till med skrovet brukar bli bra så du kan korta ner tiden om du tycker 12 timmar blir för länge.

      Svara

  10. gravatar Sofia

    Hej!
    Håller på att testa detta recept i skrivande stund. Har du något tips om vad man kan göra med alla grönsaker som man silar bort?

    Svara

    • Hej Sofia! Du kan absolut äta det som en soppa om du vill men där är inte mycket smak eller textur kvar. För vår del går alla grönsaker m.m. ändå till hönsen/komposten så vi gör inget särskilt med det.

      Svara

  11. gravatar Cecilia

    Hej!
    Jag har köpt en färsk hel kyckling i Spanien med hela innehållet av inälvor innuti, inte i en påse som i Sverige, och vill göra buljong. Nu undrar jag om ni vet om det är någon av inällvorna som måste plockas bort, kanske gallan? Eller om jag kan lägga hela kycklingen som den är oöppnad i vatten?
    Cecilia

    Svara

    • Hej Cecilia,
      Bra fråga, det har vi aldrig provat. Spontant skulle jag dock säga att du bör rensa kycklingen, du vill inte riskera att tarmarna spricker så att det finns avföring kvar inne i fågeln eller att det kommer ut i buljongen.

      Svara

  12. gravatar Trulle

    Kan man använda kyckling delar på ben? Alltså “drumsticks” och vingar istället för att använda 1-2 hela kycklingar? Jag tänker att det finns mer gelatin i dom mindre bitarna, men gäller samma koktid?

    Svara

  13. gravatar Kim Carlsson

    Inte ätit kyckling på mer än 20år
    Kroppen älskade buljongen o krav kyckling mef glada kycklingar som går ute
    Känns det ok att äta det
    Kim

    Svara

  14. gravatar Maria Stoor

    Hej alla! Är nytillkommen prenumerant/anhängare och sällar mig nu också till benbuljongskaran. Jag undrar om det räcker att halva kycklingen är täckt även om du kokar i vanlig kastrull/gryta?
    Tack för alla intressanta inlägg och tips, otroligt spännande och lärorikt att ta del av er kunskap!
    /Maria

    Svara

    • Hej Maria, välkommen!
      Du vill att hela kycklingen ska vara täckt även i vanlig kastrull. Du kan välja en mindre gryta om du tycker det går åt för mycket vatten eller om kycklingen är liten.

      Svara

    • gravatar Emelie

      Hej!

      Jag gjorde buljong på kyckling igår. Köpte en hel kyckling och kokade som rekommenderat och det gick jättebra. Efter att ha silat och kylt över natten så var det som en stor geléklump idag med ett vitt lager ovanpå som jag gissar är fettet. Jag har två frågor.
      1. Är tanken att man ska ta bort fettet och enbart äta det som är under?
      2. Jag läste något om att man kan använda benen till två kok. Stämmer det? Jag fryste in benen. Skulle jag alltså kunna använda dom en gång till och fortfarande få ut gelatin och benmärg och allt igen?

      Vänligen
      Emelie

      Svara

  15. gravatar Monica Johannesson

    Visst låter du grönsakerna koka med även kokning nr.2? Jag har lagt i även skinnet vilket väl inte är fel eller?

    Svara

    • Det är absolut inte fel, det kan man göra som man vill.

      Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*