fbpx

Pumpapaj – utan gluten, socker och mjölk

Pumpapaj – utan gluten, socker och mjölk

Pumpapaj – utan gluten, socker och mjölk

Det har blivit många pajer i vårt hem den senaste tiden när vi jobbat med den naturligt glutenfria pajboken. Så många att vi inte kunnat äta alla pajer själva. När man tar fram nya recept krävs det ibland att man bakar om samma recept flera gånger för att få måtten och tiden i ugnen riktigt rätt. Det gäller helt enkelt att göra om tills man är nöjd och denna pumpapaj blev vi riktigt nöjda med.

För att dela med oss av pajerna och givetvis för att få andra personers åsikter till e-boken så bjöd jag hem min bror och hans sambo för provsmakning av just denna pumpapaj.

Det första min bror sa i telefonen var ”Vi kommer gärna, men räkna inte med att jag äter pumpapaj!”. Väl på plats ville han först inte ha en egen bit utan smakade bara en liten hörna av pajen. Efter den första smakbiten bad han om en egen bit pumpapaj och senare på kvällen när han kom tillbaka åt han en bit till. Om han gillar den så är det ett gott omdöme!

Pumpapajen smakar lite som pepparkaka på grund av kryddningen, och med en stor klick vispad grädde till så blir det helt underbart gott! Vill man inte äta mjölkprodukter går det lika bra med en klick vispad kokosgrädde till.

Om du använder ”Halloweenpumpa”: Skär ut ”handtaget” på pumpan och rensa ur kärnorna och trådarna. Kärnorna är goda att rosta i ugnen så släng inte dom! Gröp ur köttet med en sked tills du har tillräckligt med kött för att koka puré.

Om du använder Butternutpumpa: Skala pumpan med en potatisskalare eller kniv. Dela på mitten och gröp ur kärnorna. Skär köttet i kuber.

Pumpapuré: För att göra pumpapuré så kokar du bara pumpaköttet i en kastrull tills det är mjukt och mixar sedan med stavmixer. Inga andra ingredienser.

Pumpapaj – utan gluten, socker och mjölk

Portioner: 1 paj | Tid: 52 min

Botten

Fyllning

Gör så här

Pajbotten

  1. Mixa samman samtliga ingredienser till pajdegen i en matberedare. Om du inte använder mixer eller matberedare så måste du smälta kokosoljan innan du vispar ner den i de torra ingredienserna.
  2. Tryck ut pajdegen i en pajform och stick lite hål i botten med en kniv eller gaffel.
  3. Grädda i 200 grader i ca 12 minuter.

Fyllning

  1. Låt gelatinpulvret svälla med det kalla vatten i en liten skål.
  2. Tillsätt lönnsirap, salt, kanel, muskot, ingefära, pumpapuré, äggulor och vätskan i en kastrull och vispa samman. Ställ kastrullen på medelvärme. Tillsätt sedan gelatinet och fortsätt vispa tills smeten börjar puttra.
  3. När smeten puttrat upp så häll den varma pumpasmeten i en skål och ställ in i kylen tills den precis börjat stelnat, vilket tar ca två timmar. Den får inte stelna helt så låt den inte stå över natten.
  4. När pumpasmeten börjat stelnat lite (alltså efter ca två timmar) ska du vispa äggvitorna tillsammans med kokossocker till ett hårt vitt skum.
  5. Vänd ner pumpasmeten i det vita äggskummet. För att behålla luften i skummet ska du bara vända runt smeten, inte vispa. Gör en rörelse som om du ritar en åtta i smeten med en slickepott eller slev.
  6. När smeten är jämn häller du den i pajskalet och ställer åter in i kylen för att stelna, förslagsvis över natten.
  7. Servera kall eller rumstempererad med en klick vispad grädde (alt. kokosgrädde, glass).

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*