Ricinolja – en utmärkt olja för hår och hud
Ricinolja är en naturlig olja som har använts i hundratals år, bland annat för att bota olika hudsjukdomar. Mest uppmärksamhet har den dock fått för sina egenskaper att stimulera hårväxten.
Även om ricinoljan främst rekommenderas för hår kan den medföra en rad positiva effekter även när den används på ansikte och kropp.
Nedan ska vi titta närmare på vad som gör oljan unik och hur du kan använda den. Du hittar även tre av våra favoritoljor som du kan läsa mer om längre ner i artikeln.
Bästa ricinoljan: Vi rekommenderar!
Vad är ricinolja?
Ricinolja är en dryg olja som framställs ur ricinväxtens frön. Sedan lång tid tillbaka har växten används både för invärtes och utvärtes bruk, bland annat för att bota hudsjukdomar och magproblem samt för att skydda huden mot solen.
Oljan har även används flitigt i olika skönhetsprodukter, främst på senare tid, på grund av dess välgörande effekter.
Ricinoljan bör inte förväxlas med giftet ricin, även om giftet kommer ifrån samma växt som oljan. Giftet är ett skadligt protein som finns inuti växtens frön, men i tillverkningen av oljan inaktiverar man detta protein.
Vad är ricinolja bra för?
Många tror att ricinolja enbart är bra för hårväxten, men faktum är att den kan vara bra att använda vid en rad olika tillfällen. Nedan ska vi gå igenom några av oljans främsta fördelar.
1. Lindrar tröga magar
Ricinoljan är kanske mest känd för sin laxerande effekt vid förtäring. Oljan stimulerar muskelrörelsen i tarmen, vilket kan underlätta vid exempelvis förstoppning.
Oljan bör dock enbart användas vid enstaka tillfälliga problem samt i små mängder. Vid förtäring av stora mängder kan oljan bland annat orsaka illamående, kräkningar och diarré.
2. Livar upp och stärker håret
Den mest kända fördelen med ricinolja är dess positiva effekter på hår.
Bortsett från att oljan gör rent hårbotten kan dess höga innehåll av antioxidanter stimulera hårsäckarna och stärka keratinet i håret, vilket i sin tur kan förbättra hårväxten.
Extra bra är oljan för dig som har en torr och irriterad hårbotten eftersom den balanserar PH-värdet och hjälper din hårbotten att återhämta sig.
Dock passar oljan alla typer av hårtyper och alla kan uppleva oljans välgörande egenskaper i samband med regelbunden behandling.
3. Naturligt mjukgörande
Ricinoljan kan även användas på kroppen för att återfukta huden. Oljan är nämligen rik på viktiga fettsyror som skyddar huden samtidigt som de reparerar och mjukar upp inifrån.
Många av dagens hudvårdsprodukter, till exempel body lotions, innehåller faktiskt ricinolja på grund av dess mjukgörande egenskaper. Dock innehåller dessa produkter ofta många andra onödiga ingredienser som i vissa fall till och med kan skada huden.
Att använda ren ricinolja (dock gärna utspädd med någon annan naturlig olja med tanke på att ricinoljan är trögflytande) är både billigare och skonsammare.
4. Antiflammatiorisk och läkande
Bortsett från att oljan mjukar upp och återfuktar verkar den dessutom antiinflammatorisk, vilket kan lindra besvär i samband med olika inflammationer och smärta.
Om du till exempel lider av psoriasis som ger torr och irriterad hud kan ricinolja vara något att testa.
Oljan kan dessutom skynda på läkningen av sår genom att stimulera tillväxten av vävnad. Samtidigt förhindrar oljan att döda celler samlas runt det öppna såret, vilket kan påverka läkningsprocessen.
5. Extra bra vid akne
Ricinoljan kan med fördel användas på alla hudtyper, men dess välgörande egenskaper kan vara extra utmärkande i samband med akne.
Oljan innehåller nämligen flera ämnen som kan lindra akne-besvär effektivt eftersom en vanlig faktor till denna form av hudproblem är inflammationer.
Akne beror också ofta på en obalans i hudens produktion av talg, vilket oljan kan hjälpa till med. Den rengör nämligen på djupet samtidigt som den verkar propplösande på igentäppta porer.
Hur använder man ricinolja?
Ricinolja kan användas på flera olika sätt, men med tanke på att den är så pass dryg och trögflytande bör den i princip alltid användas tillsammans med någon annan olja, till exempel mandel– eller jojobaolja.
Nedan hittar du våra bästa tips på hur du kan använda ricinolja för bästa resultat.
I håret
När det gäller hår gör sig ricinoljan bäst som en regelbunden inpackning.
Blanda ricinoljan med lika stor mängd annan olja, till exempel jojobaolja. Börja med att massera in oljan i hårbotten och jobba dig ut mot längderna. Vira en fuktig handduk runt håret och låt sitta så länge som möjligt innan du sköljer ur noggrant.
Du kan även låta inpackningen sitta i under natten, dock kan du behöva schamponera håret två gånger morgonen därpå.
Försök att göra denna inpackning minst 1 gång i veckan för bästa resultat.
Ricinoljan kan även användas på ögonbryn och på ögonfransar för att stimulera hårväxten. När det gäller ögonfransarna bör du dock vara extra försiktig med appliceringen eftersom oljan kan irritera. Använd gärna en rengjord mascaraborste.
På huden
Om du planerar att använda ricinoljan på huden bör du blanda ut den med exempelvis kokosolja eller olivolja för att göra den enklare för huden att ta upp.
Använd oljeblandningen som hudlotion efter att du har duschat för len och återfuktad hud.
Har du ömmande muskler eller leder kan du även använda oljan som en naturlig massageolja för att lindra smärtan. Ricinoljan passar faktiskt extra bra som massageolja eftersom den inte absorberas av huden lika lätt.
I ansiktet
Ricinolja har en rengörande effekt, vilket betyder att den även passar bra som en del av din ansiktsvård. Den kan med fördel användas vid rengöring då den löser upp smuts effektivt.
För en extra djuprengörande ansiktsbehandling – blanda ihop oljan tillsammans med en annan olja, till exempel mandelolja, och applicera på ansiktet efter rengöring. Fukta en handduk med varmt vatten för att öppna porerna och låt oljan göra rent på djupet. Du kommer att se resultat omgående.
Ricinoljan kan även användas som ett naturligt läppbalsam, då utan att spädas ut i förväg.
Tips! Gör ett eget naturligt läppglans genom att smälta ihop kakaosmör, ricinolja och några droppar eterisk olja.
Bästa ricinoljan – vilken ska jag välja?
När du väljer ricinolja bör du hålla utkik efter en kallpressad variant. Detta eftersom den varsamma kallpressningen gör att fler näringsämnen stannar kvar i oljan. Nedan ska vi titta närmare på tre av våra favoriter.
1. Avril Organic Castor Oil
Avril är ett franskt varumärke som specialiserar sig på naturliga skönhetsprodukter och självklart kan du hitta en ricinolja i deras breda utbud.
Ricinoljan, som tillverkas i Frankrike, är 100 procent kallpressad, ekologisk och vegansk. Den kan med fördel användas i hår för att stärka upp inifrån, men oljan gör även underverk på naglar och nagelband.
Avrils Ricinolja kommer i en plastförpackning med en smart pump som gör doseringen enklare än produkterna från Loelle och Healthwell. Flaskan innehåller 100 ml olja och priset för denna är 99 kronor vilket gör den mycket prisvärd.
2. Healthwell PURE Ricinolja Eko
Healtwells kallpressade ricinolja är 100 procent ekologisk och är helt fri från onödiga tillsatser.
Dess fettlösliga egenskaper gör att den passar utmärkt för både fett och torrt hår samt för fet och torr hy. Använd ricinoljan som ingrediens i egna tvålar, rengöringar eller hårinpackningar för extra näring.
Healthwell PURE Ricinolja EKO kommer i en glasflaska innehållande 100 ml naturlig olja för 59 kronor, vilket gör den till ett extra prisvärt alternativ. Den finns dock även i en ännu större storlek – 500 ml – som kostar 119 kronor. Flaskan från Healthwell har dock en nackdel, öppningen är väldigt stor vilket kan göra oljan svår att dosera.
Sammanfattning
Ricinoljan kan göra underverk på flera sätt, både för hår, hud och naglar. Vid förtäring kan den även lindra tillfälliga magproblem, men var noggrann med att se till att den olja du köper faktiskt är gjord för invärtes bruk.
Hållbarheten för ricinolja är mellan 4 – 5 år, så du behöver inte oroa dig för att den ska bli dålig snabbt. Dock kan det vara bra att välja en olja som kommer i en glasflaska om du vill kunna spara den under en längre tid.
Kom även ihåg att oljan är väldigt trögflytande och att den i de flesta fall bör blandas ut med en annan olja, till exempel mandel- eller jojobaolja.