Schampotvål – vilken är bäst för dig?
Tänk om det fanns en produkt som skulle ersätta ditt schampo, balsam och tvål i duschen? Tänk om samma produkt kom utan plastförpackningar och dessutom var BILLIG?
Visst låter det nästan för bra för att vara sant, men det finns! Och det kallas oftast schampotvål!
I denna artikel kommer du att få lära dig hur du använder en schampotvål, vad som gör schampotvål så bra och hur du gör övergången från vanligt schampo till tvålschampo så smidig som möjligt.
Problemet med schampo
Fasta schampotvålar som ersätter schampo, balsam och tvål är inte bara miljösmart, de kan dessutom göra underverk för ditt hår!
Det man pratar om när man säger schampotvål är en fast tvål gjord på oljor som även lämpar sig att använda till håret (det är alltså inte lämpligt att ta första bästa handtvål på Ica). De är som regel fria från sulfater (SLS, SLES), silikoner, parabener, syntetiska parfymer m.m.
Problemet med ovanstående ingredienser (förutom att de sällan är bra för miljön) är att starka sulfater torkar ut hårbotten, silikoner lurar dig till den här “härligt lena känslan” i håret medan det egentligen bara gör nytta på ytan (och kräver starka sulfater för att tvätta ur) medan parabener och parfymer bland annat kan ge allergiska reaktioner.
Så det du gör när du tvättar håret med ett vanligt sulfatschampo är att torka ut hårbotten – hårbotten svarar med att öka produktionen av olja – håret blir snabbare fett – du tvättar håret igen – hårbotten blir torrare och börjar klia – den producerar mer olja – du tvättar håret igen och igen..
Ganska taskig cirkel att springa runt i va?
Och kanske däremellan, för att rädda upp dagen, så slänger du i torrschampo vilket täpper igen hårsäckarna och inte alltför sällan orsakar klåda.
Då schampotvål i regel endast innehåller förtvålade oljor så torkas inte hårbotten ut på samma sätt och det hjälper till att istället återställa PH-balansen i din hårbotten.
Min personliga favorit är Aleppotvål 30% vilket verkligen hjälpt mig att hålla hårbotten återfuktad samtidigt som håret varken blir fett eller oljigt.
Från att ha behövt tvätta håret varannan dag hela livet räcker det numera med en tvätt i veckan, och då ser håret fortfarande ok ut men då väljer jag oftast att ha det uppsatt.
För mig är detta helt fantastiskt med tanke på vilka besvär jag har haft med min hårbotten!
Klåda/eksem i hårbotten och fett hår
Innan jag ger dig lite bakgrund till varför jag numera är så lycklig över schampotvålens effekt på mitt hår och problemhårbotten vill jag bara tipsa om att nyttiga instruktioner och tips följer lite längre ned i inlägget.
Om du är en av de som inte har några besvär alls idag men ändå vill ha ett smidigare, naturligare och mer skonsamt alternativ till sulfatschampo så kan du hoppa över denna delen.
Så länge jag kan minnas har jag haft problem med fett hår, torr kliande hårbotten, eksem och mjäll. Jag har testat mjällschampo, svampmedel, milda schampon, starka schampon men ingenting har egentligen fungerat.
Det har kanske blivit bättre ett litet tag men sen har besvären alltid kommit tillbaka. Klådan har periodvis varit helt olidlig och framförallt i tonåren tyckte jag det var oerhört besvärligt med mjäll och fett hår.
För de flesta tänker ju att fett/oljigt hår är smutsigt, även om du tvättat det bara dagen innan. Då är det lätt att fastna i en ond cirkel av att tvätta håret ännu oftare, använda ännu starkare schampon och torka ut hårbotten ännu mer i tron att det ska hjälpa mot fett hår.
För min del var inte detta bara övergångsbesvär under puberteten utan jag hade problem både före och långt efter. Tills jag var 30 år faktiskt. Så jag förstår dig som är tveksam och skeptisk till att testa något nytt IGEN.
En snabb parentes är att jag även har testat några olika “no poo” – varianter.
Jag har testat balsammetoden (bara balsam – inte schampo), funkade absolut inte. Jag har testat att tvätta bara med vatten – funkade absolut inte. Jag har testat olika sorters schampotvålar, vissa funkade medan andra inte passade mig.
Och min hårtyp är vad som kan kallas skandinavisk med medeltjockt, rakt ljust hår.
Ditt hårs mående är så mycket mer än schampo
Innan jag går in på instruktioner och tips vill jag slå ett slag för hur viktig kost och livsstil är för kvaliteten på ditt hår och hårbotten.
När min hårbotten mådde som sämst åt jag mycket mer socker, bröd och helfabrikat än vad jag gör idag. Det var först när jag minskade på detta som min började tillfriskna, det var bara inte hela lösningen för mig.
Än idag märka jag av lite klåda i hårbotten (inte alls som förut dock) om jag exempelvis äter socker under en period.
Att enbart byta schampo är därför inte en garanti för att alla dina besvär med eksem och klåda ska försvinna.
Så rannsaka gärna dig själv lite också. Hur ser din kost ut? Är du stressad? Mår du bra i övrigt? Detta kan vara pusselbitar som du behöver ta hand om parallellt med att byta ut ditt schampo.
Kosttillskott för friskare och starkare hår
Utöver att undvika raffinerat socker, raffinerat mjöl och se över din eventuellt stressiga livsstil så kan jag varmt rekommendera några kosttillskott som är dunder för hud och hår.
Tänk på att kosttillskott är just det, ett tillskott till din förhoppningsvis varierade och näringsrika kost.
- Kollagenpulver
- Kisel/Silica
- Biotin (<– högdoserad – där finns även lägre doserad här )
- B5 – Pantotensyra
Kollagen har vi skrivit långt och länge om, men kortfattat är detta en viktig byggsten för huden, håret och naglarna. Det är ett utav mina favorittillskott utan tvekan. Du kan läsa mer om kollagen här.
Kisel är ett populärt kosttillskott vid håravfall eller för att få fylligare hår. Det är ett viktigt spårämne i kroppen som även fungerar som synergist till andra viktiga mineraler och vitaminer. Du kan läsa mer om kisel här.
Biotin är ett b-vitamin som är välkänt tillskott för hår, hur och naglar. Det är vanligt förekommande i multivitaminer eller i tillskott som syftar till att ge finare starkare hår.
Vitamin B5, även kallat Pantotensyra är även ett populärt tillskott vid aknebesvär. Hudens mående och hår går däremot ofta hand i hand och många upplever glansigare och tjockare hår vid användning.
Bild 1 visar mig (ja, jag är nyvaken) innan jag ska tvätta håret, här är det alltså en vecka sedan sist. I detta stadiet har jag oftast haft håret uppsatt ett par dagar av bekvämlighet.
Bild 2 visar mitt hår nytvättat och lufttorkat i all sin naturliga prakt.
Vilken schampotvål är bäst för mig?
Vad som passar just dig, din hårtyp och din hårbotten är individuellt. Om du har tjockt lockigt hår eller tunt stripigt hår kan innebära olika behov. Därför är det svårt att ge rekommendationer som passar alla.
Jag tycker alltid att det är viktigt att testa sig fram själv, oavsett om det gäller en diet eller ett schampo då one size faktiskt inte passar alla. Det kanske passar för väldigt många däremot.
Aleppotvål (lagertvål) – bäst!
Aleppotvålen har en lång historia och härstammar som namnet avslöjar från Aleppo, Syrien. Den innehåller en bas av olivolja som kombineras med lagerbärsolja i olika stor andel. Det är därför den anges i olika procenthalter, ofta från 4%-30%. Det syftar alltså till mängden lagerbärsolja i tvålen och kan också kallas lagertvål.
Ju högre procent, desto mer vårdande och i regel också lite dyrare. Detta är däremot en väldigt populär tvål till håret som de allra flesta har kunnat få att fungera.
Självklart finns det mängder med andra varianter, såsom svenska tillverkaren MaliniRatan, som också gör fantastiska tvålar. Du kan också göra din egen tvål men något recept på det har jag inte än.
För dig som inte upplever besvär med hår eller hårbotten (normalt hår så att säga) kan utforskandet av olika tvålar vara lättare. Jag rekommenderar gärna Aleppotvål då det har haft så goda effekter för mig och så många andra.
För att avgöra vilken procentandel som du ska använda kan du utgå från 12% och uppåt:
- 12% lagerbärsolja passar dig med normalt hår och oproblematisk hårbotten. Detta gäller alltså dig som aldrig behövt fundera nämnvärt över val av schampo utan allt har funkat lika bra.
- 20-24% lagerbärsolja passar dig som liksom jag har besvär med torrt hår, kliande hårbotten och torrflagor. Den är också lämplig som vintertvål om du har normal hud och hårbotten men upplever att du torkar ut mer på vintern.
- 30-32% lagerbärsolja är det jag själv använder numera. Detta är en riktigt vårdande och härlig tvål som lugnar hårbotten, lindrar klåda och eksem. Jag skulle tro att jag hädanefter skulle kunna gå ner till 20-24% när hårbotten nu mår så bra, men jag trivs väldigt bra än så länge.
Om du upplever att håret bli nedtyngt kan du behöva en lägre procenthalt och om inte håret eller hårbotten upplevs tillräckligt återfuktat kan du behöva en högre procenthalt. Det är här individuella variationer kommer in och enda sättet att veta är att testa under några månader.
Tips för en smidigare övergång – instruktioner !
Vid en övergång från vanligt sulfatschampo till ett sulfatfritt schampo såsom schampotvål finns det några saker du kan behöva ha i åtanke:
- Förändring sker inte över natt – ha tålamod och ge det minst 3 månader!
- Om du har besvär med klåda kan dessa först förvärras innan det blir bättre – en plåga men så värt det i slutändan!
- Det kräver en annan teknik och du kan behöva tid för att vänja dig vid att vara mer mekanisk i ditt sätt att tvätta håret.
- Ditt hår kommer troligen förändras på sätt du inte trodde var möjliga. Rakt hår bli vågigt eller lockigt, tunt hår bli tjockare m.m.
Anledningen till att övergången kan vara mer eller mindre besvärlig är att du i många år har vant håret och hårbotten vid ett visst sätt att tvätta håret.
År av sulfater har torkat ut dig och din hårbotten är van vid att behöva arbeta hårt för att kompensera för detta.
Därför kommer ditt håret inledningsvis upplevas mer fett och ökad klåda är inte alls ovanligt. Själv trodde jag att jag misslyckats totalt när mitt hår både blev fett, fick en konstig beläggning som inte ville försvinna och klådan blev mycket värre.
För min del pågick detta i åtminstone 3 månader, men jag tänkte ge några tips som förhoppningsvis gör det lättare för dig i övergången. Men hur du än gör kommer du troligen uppleva en omställningsperiod.
- Gör en sluttvätt med ett sulfatschampo för att tvätta ur eventuella silikonrester ur håret.
- Fortsätt tvätta håret oftare i början och dryga successivt ut mellan tvättarna när du märker att håret klarar det.
- Använd surskölj från början (det gjorde inte jag). Du kan läsa mer om surskölj nedan.
Jag har full förståelse för om du i början känner att nej, det här fungerar inte. Håret är fult och hårbotten kliar – men jag vill ändå nästan lova att det blir bättre så håll ut!
Nu har jag använt schampotvål i ett år och ångrar inte det för en sekund. Jag vägrar annat schampo och när jag går till frisören så låter jag inte henne tvätta det längre. Någon gång lät jag henne tvätta det med hennes schampo men klådan efteråt var inte kul!
Så gör du – steg för steg!
- Dela gärna tvålen i åtminstone hälften eller mer mindre bitar som känns lagom stora i handen.
- Löddra tvålen ordentligt mellan händerna och gnugga sedan tvålen mot ditt hår/hårbotten. Ser till att jobba upp löddret ordentligt. Dela gärna håret i sektioner om du har långt hår så du är säkert på att du kommer åt överallt.
- Skölj ur ORDENTLIGT! Jag betonar detta då det ofta är här beläggning i håret kommer från. Vanligt schampo sköljs ur utan större ansträngning, men gör samma här som när du löddrar in. Dela upp håret och gnugga hårbotten med fingrarna medan håret sköljer igenom. Upprepa processen om nödvändigt (jag tvättar oftast bara en gång).
- Skölj håret med surskölj och antingen låt sitta i eller skölj ur håret igen. Här kan du gärna också ha en utredningskam eller borste i duschen så du kan kamma igenom håret under duschstrålen.
- Klart! Lägg tvålen på ett luftigt tvålfat, tvålhylla eller dylikt emellan så den torkar. Då varar den längre.
Detta ser mer komplicerat ut än vad det är. Numera tänker jag inte ens på vad jag gör utan njuter bara. Eftersom jag bara tvättar håret en gång i veckan så blir det en extra lyxig process.
Dessutom har jag nog aldrig haft så lite produkter eller så billig hårvårdsrutin som nu.
Kolla gärna in vår Instagram där du bland Höjdpunkter hittar videoklipp där jag visar hur jag gör när jag tvättar håret med schampotvål.
Surskölj – vad är det och behövs det?
Sist men inte minst vill jag beröra det här med sursköljens vara eller icke vara.
Surskölj nämns nästan alltid i samband med no poo eller schampotvål. Det är precis vad det låter som en sur blandning som du sköljer håret med efter du använt tvålen. Det görs vanligtvis på äppelcidervinäger eller citron utspätt med vatten.
Anledningen till att detta rekommenderas är då tvålen har ett högt PH-värde som balanseras med ett surt medel såsom äppelcidervinäger eller citron. Detta är i min mening särskilt viktigt i början då du försöker återställa PH-balansen i hårbotten.
Med tiden använder jag det inte lika ofta och kan enkelt tvätta håret flera gånger utan surskölj utan att märka av några negativa effekter. I början kände jag däremot att det gjorde stor skillnad på håret och på klådan i hårbotten.
Instruktioner surskölj
- Ta tom flaska (gärna i glas) som är på ungefär en liter.
- Häll i 2-4 matskedar (testa dig fram med mängden) äppelcidervinäger eller pressad citron och fyll upp resten med varmt vatten.
- Använd för att skölja igenom håret efter du tvättat det med schampotvål. Skölj igen med vatten efteråt eller låt sitta i.
För dig som är rädd för att lukta äppelcidervinäger kan jag försäkra dig om att det inte luktar något, åtminstone inte om du sköljer med vatten efter och sen låter det torka.
Citron kan ha blekande effekt på sommaren som kan vara kul för den som gillar lite sommarblonda slingor, men det sliter också mer på håret än äppelcidervinäger.
Jag använder Kung Markattas ekologiska, ofiltrerade och opastöriserade äppelcidervinäger.
Vad använder du för stylingsprodukter? Hårspray o sånt ?
Hej Åsa,
Jag använder inte direkt några produkter i håret just nu, senast var till bröllopet (förra sommaren) då frisyren skulle hålla länge. Då använde jag Björn Axéns ekologiska saltvattenspray och Änglamarks hårspray. Skulle jag köpa en ny idag skulle jag däremot vilja testa Bruns saltspray istället.
Saltvattenspray tycker jag ger bra struktur och mycket volym om jag vill vara festfin. Tycker generellt att håret är mycket lättare att forma numera, det har mer volym och är inte lika “flygigt” i sig självt därför har jag inte behovet av stylingprodukter till vardags. Ibland tar jag lite arganolja i topparna 🙂
Hej Rebecca.
Tack så jättemycket för tipsen ! Har just börjat med schampotvål. Och gjorde surskölj. Efter att ha läst om det du skrev. Så tacksam.
Mvh Karin
Tack för kommentaren Karin 🙂 Kul att du provade!
Intressant, använder ekologisk olivtvål till kroppen, köpt i Grekland
men mjäll schampo till håret 1gg/vecka, byter mellan head&shoulders
och (jo verkligen) Lidls mjällschampo av märket Cien
Min tvål och Aleppo tvålen innehåller samma förutom lagerbärsoljan
skulle det vara den som gör skillnad tro?
Hej Sue,
Du kan troligen använda din olivtvål till håret också :). Lagerbärsolja är en intensivt vårdande olja och ju högre halt av lagerbärsolja desto mer vårdande sägs den vara för just problem såsom mjäll, torr hårbotten, eksem och dylikt. Det är det som skiljer aleppotvålen från din olivtvål. Om du har problem med mjäll så kan det vara värt att testa en aleppotvål med hög procentandel lagerbärsolja då mjällschampo torkar ut hårbotten väldigt.
Jag testade själv att återgå till ett “vanligt” schampo nyligen av olika anledningar men min hårbotten blev helt förstörd! Fick hemsk klåda, sår och torra hudflagor i hårbotten så bytte snabbt tillbaka till min aleppotvål. Men alla är olika så du får testa dig fram 🙂
Jag använder Aleppotvål t håret. Då den svider lite i ögonen önskar jag tips om alternativ till småbarnen med långt, lite tunt, lite krispigt hår.