fbpx

Vad är kefir?

De flesta känner till ett antal olika fermenterade produkter till exempel yoghurt, filmjölk, syrat smör och så vidare. Men så finns det också någonting som heter kefir vilket inte är riktigt lika vanligt i svenska hem. Kefir är väldigt nyttigt och är fullproppat av nyttiga bakterier som hjälper kroppen med allt från matsmältning till att bibehålla ett fungerande imunförsvar.

kefir-2

Vad är kefir?

Det är en fermenterad mjölkdryck som görs med hjälp av kefirgryn. Kefir har en lång historia vars urspung härstammar från kaukasusbergen. Mjölkkefir sägs vara hemligheten till varför kaukasier har så god hälsa vid hög ålder. Drycken är väldigt populär i öst- och nordeuropa men har även spridigt sig till andra delar av jorden. Kefir kan tillverkas av i stort sett alla sorters mjölk till exempel ko, get, får, kamel och så vidare. Det går till och med att tillverka kefir av kokosmjölk.

250px-Kefirpilze

Kefirgryn är egentligen inte är ett gryn utan det ser bara ut som ett. Grynen består av mjölksyrebakterier, jäst, salt, protein, lipider och socker som bakterierna äter av. När grynen ligger i mjölk börjar den surna och blir lite lätt kolsyrad, vad detta betyder är helt enkelt att kefirgrynen har gjort sitt jobb och att mjölken nu innehåller en mängd olika nyttiga mikroorganismer.

Smaken på kefir ska alltså vara syrlig och lätt kolsyrad. Tack vare att det finns en mängd olika typer av nyttiga bakterier, mer än 50 olika bakteriestammar, i kefir sägs det vara en av de mest potenta probiotiska livsmedel som finns. Förutom att kefir innehåller en mängd olika bakterisstammar så är det även rikt på vitaminer och mineraler. Det innehåller bland annat tiamin, vitamin-B12,  folat och vitamin-K2 och precis som med andra mejeriprodukter är kefir en bra källa för mineraler så som kalcium, magnesium och fosfor.

Kefirs hälsofrämjande egenskaper

kefir

Som nämnts innan är kefir rikt på hälsosamma bakterier och fördelaktig jäst som hjälper till med allt från matsmältning till att hålla inkräktare borta. Du kan läsa mer om varför det är viktigt att tillföra “goda bakterier”, probiotika här.

Kefir kan vara fördelaktigt för personer som lider av kolit eftersom kefir har visat sig nedreglera inflammationen i tarmen och öka produktionen av antiinflammatoriska cytokiner (protein) som kan dämpa inflammationen [1].  Inte nog med det har kefir även visat sig förbättra nedbrytningen av laktos hos vuxna som lider av laktosintolerans [2]. Studier har även visat att kefir innehar svamp- och antibakteriella egenskaper och kan därför vara ett hjälpmedel för att läka problem med candida [3].

Hur du gör egen kefir

Först behöver du fixa kefirgryn, antingen mjölkkefirgryn eller vattenkefirgryn. Kefirgryn finns att köpa hos Grönt Levande

Instruktioner

  1. Häll mjölk i en bruk och tillsätt kefirgrynen
  2. Täck burken med en handduk och låt stå i 24 – 48 timmar. Desto längre kefiren får stå desto tjockare blir den men låt den inte stå mer än 48 timmar eftersom det finns en risk att kefirgrynen börjar svälta.
  3. Sista steget är att sila kefiren för att plocka ut grynen. Filtrera kan du göra genom en ostduk, ett durkslag eller ett flergångskaffefilter.  Jag brukar först sila kefiren genom ett durkslag för att plocka bort grynen. Sen filtrerar jag kefiren en gång till genom ett flergångskaffefilter för att separera vasslen och få en tjockare kefir.

Avslutande meningar

Som ni kunnat läsa är kefir väldigt nyttigt och har använts i flera hundra år. Det finns fler hälsoegenskaper hos kefir än de jag nämnt i inlägget. Till exempel att det kan lindra kroppens svar på allergiska reaktioner [4]. Det finns säkert många fler hälsofrämjande egenskaper som vi ännu inte känner till. Men man kan utan tvekan säga att kefir är väldigt nyttigt och kan vara ett bra tillskott till din dagliga rutin.

Om du inte tål mjölk eller inte vill använda det av andra anledningar går det ändå att få del av alla fördelarna som kefir ger. Det går till exempel även att göra kokoskefir på kokosmjölk, till och med vatten. Dock krävs det andra kefirgryn för att göra vattenkefir.

16 kommentarer
Delta i diskussionen
  1. Vad glad jag blev för det här tipset! Ska testas så fort jag får en möjlighet 🙂

    Svara

    • gravatar Hälsa som livsstil

      Kul att du gillar det. Vi har verkligen snöat in på kefir just nu, ska testa att göra egen färskost med det härnäst.

      Svara

  2. gravatar Hanna

    Så intressant! Vi använder minimalt med mjölkprodukter nuförtiden, i princip bara smör och ost. Men det är flera i familjen som saknar yogurt. Hoppas att jag vinner testgryner! 🙂

    Svara

  3. gravatar Marika Renström

    Låter så himla nyttigt och intressant! Men undrar… om man vill låta kefirgrynen vila mellan “kefirtillverkningarna”, hur gör man då? och hur länge kan de vara oaktiverade?

    Svara

    • gravatar Hälsa som livsstil

      Om du bara vill låta grynen vila i ett par veckor är det bara att hälla på mjölk som vanligt och ställa in burken i kylskåpet.

      För längre förvaring ska grynen torkas i rumstemperatur till de är helt torra sen läggas in i kylen.

      /Johan

      Svara

  4. gravatar Daphne

    Måste man koka mjölken innan man använder den? Den jag köpte grynen av sa att det fungerade mycket bättre då. Hon sa även att locket ska vara på under “tillverkningen”. Säger hon fel eller finns det olika sätt?

    Svara

    • gravatar Hälsa som livsstil

      Hej. Koka mjölken behöver du inte göra, finns ingen anledning då den redan är pastöriserad så på sätt och vis är den redan “kokad”. Antar att personen du köpte grynen av vill döda eventuella bakterier vilket är anledningen till varför hon kokade sin mjölk, men som jag skrev innan så behövs inte det eftersom det redan är gjort av mejeriet. Att ha locket på är ingenting jag rekommenderar om du har en lufttät bruk. När kefiren fermenterar bildas det gas som måste släppas ut så att trycket i bruken inte blir för stort så den spricker.
      Mvh Johan

      Svara

  5. gravatar Rolando

    Hur får jag tag på Kefirgryn?

    Svara

  6. gravatar Erik

    Jag köpte vanlig Kefir på ICA. Provade en dag att hälla lite i ett glas (1 – 1.5 cm) och sen fyllde resten av glaset med lättmjölk. Lät glaset stå framme 24 timmar med en plastpåse över fastsatt med gummisnodd. Fungerade skitbra. Blev tjockt och smakade kolsyrat. 🙂 Rörde om lite innan jag drack det. Blev inte dålig i magen.

    Men att utgå från Kefirgryn kanske ger en bättre bakteriekultur?

    Svara

  7. gravatar ÉLÉONORE

    Hejsan! Tack för bra info! Jag har gjort Kefir i vattensystem(socker+vatten+citronklyftor+russin+ingefära). Jag undrar om det är ett måste att den färdiga drycken blir kolsyrad? Jag har fått tips om att låta luften pysa ut lite ur mina kefirodlingar. Med detta blir en del mindre kolsyrade. Försämras den färdiga dryckens goda egenskaper med detta?
    Mvh Éléonore

    Svara

  8. gravatar Mia R Götselius

    Hej!
    Jag vill gärna prova att göra hemgjord Kefir. Men var kan jag köpa Kefirgrynen? Kan någon upplysa mig om det?
    Hälsningar Mia

    Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*