Vandringsmat – tips på näringsrik mat till vandringsturen
Att veta vad man ska ta med som vandringsmat är alltid lika klurigt. Speciellt om man vill äta bra mat och inte förlita sig på halvfabrikat.
Vanligtvis när vi är ute och vandrar så är vi fler i sällskapet. Vi har inte heller varit ute så många dagar. Därför brukar vi ha bestämt i förväg att vi delar upp måltiderna mellan oss och har med färsk mat. Vilket är rätt lyxigt. När vi nu skulle vandra Höga kustenleden så visste vi att vi skulle vandra minst 5 heldagar och det var bara jag och Johan. Alltså kunde vi inte kånka runt på en massa tung mat. Därför bestämde vi oss för att torka mat i vår ugn. Detta hade varit betydligt smidigare om vi ägt en torkugn, men i brist på detta använde vi helt enkelt varmluftsfunktionen i vår vanliga ugn. Fungerade utmärkt, men troligen inte särskilt energismart.
Tanken inför vandringen var att inte behöva avvika från vår vanliga matfilosofi, alltså att äta riktig mat. Vi vill kunna äta god, näringsrik vandringsmat som ger oss det våra kroppar behöver och mår bra av under vandringen. Men vi vill inte behöva bära så mycket.
Våra förslag på näringsrik vandringsmat
Frukost
Frukost hade vi i två alternativ. Kokospannkakor och blomkålsgröt. Båda goda, nyttiga och enkla att bära med sig. Ingredienserna till kokospannkakorna blandades i små 1-literspåsar där jag skrev på vad som skulle tillsättas ute (mängd vätska exempelvis).
Blomkålsgröten förbereddes genom att riva och torka 1 kg blomkål hemma samt en hel del äpple. Sedan förvarade vi blomkålen för sig i en påse, och övriga ingredienser i en annan påse. Jag gjorde samma här med att skriva på lappar som klistrades på påsen vilka mängder som skulle gälla. Det blev såååå gott ute! Blomkålen vägde efter torkning mindre än 100 gram vilket var otroligt lätt och smidigt att bära. Riven blomkål går ju också att koka upp lite snabbt ute och servera som blomkålsris till maten också.
Lunch
Tanken på att laga mat till lunch är god, men eftersom jag känner oss så orkar vi som regel inte dra upp vårt Trangia på lunchen. Så till lunch åt vi oftast en burk makrill i tomatsås, oliver, bönor och gärna ost (styckförpackad, färdigskivad ost eller riven parmeas). Vi hade också med oss Bfree wraps som vi hittar på Coop i glutenfria avdelningen. De är rätt kostsamma men ett bra komplement när vi vandrar. Kan fyllas med vad som helst som man gillar.
Vi ser också alltid till att ha med oss torkad frukt, nötter och rawbars eller rawbollar (t.ex. nötfria bars eller rawbollar) som vi kan äta när hunger på krypa på och energin känns låg.
Huvudmål
När vi slagit upp tältet för kvällen är det riktigt avkopplande att få hänge sig åt lite avkopplande matlagning. Första dagen hade vi med oss korv att grilla. Detta eftersom man första dagen kan äta sådant som är färskt och som väger mer. Det vill du inte bära med dig sen. Detta kräver också noll förberedelse. Hemma hade vi däremot förberett att torka totalt 4 måltider.
För att göra det enkelt torkade vi två måltider med lax, och två med köttfärs. Sedan alternerade vi bara dessa. Det blev så himla gott!! Köttfärsen kryddade vi och torkade som den var, sedan blandade vi den med torkade morötter, torkad lök, torkad sötpotatis m.m. Dessa vakuumförpackades och tog ingen plats alls nästan. Ute så piffade vi upp det med tomatpuré och buljongtärning och serverade ena gången med rårispasta och andra gången kokte vi det tillsammans med bovete så det blev mer av en köttfärsgryta. Smakade himmelskt båda gånger!
Laxen torkade vi också hemma genom att först skära upp den i centimetertunna skivor, tillaga den på stekjärnet och därefter torka den. Resultaten när vi skulle återfukta den var däremot att det blev rätt torrt. Det smakade ju väldigt gott, men det var torr lax. Vi kanske gjorde något fel? Vi hade blandat laxen med torkad sötpotatis, salladslök och morötter.
Väl ute kokte vi upp detta tillsammans med kokosmjölk för en lite thai inspirerad gryta. Mycket gott! Även detta serverade vi med rårispasta eller svart bönpasta. Resterna av laxen gjorde vi omelett på till frukost dagen efter. Tänk på att helst vakuumförpackade kött och fisk, särskilt fet fisk såsom lax då det annars kan härskna!
Vi använde nedanstående vakuumförpackare som vi fick i julklapp förra året. Fungerar toppen!
Avslutning
Under vår vandring åt vi god och bra vandringsmat varje dag. Vi bar med oss både torkade och färska ägg, kokosmjölk på burk (vi vill inte använda konstiga mjölkpulver och vi fick inte tag på något bra kokosmjölkpulver vilket ska finnas), bönor och makrill. Övrigt åt vi det som vi torkat.
Att torka mat är inte så svårt men i nästa inlägg beskriver jag hur jag gjorde när jag torkade maten som vi hade med ut. Förhoppningsvis blir du inte avskräckt utan inspirerad att själv torka din mat inför nästa tur. Det är billigare och godare än att köpa färdiga rätter (även om många är väldigt bra).
Har ni några tips på vandringsmat som lämpar sig för vandringsturer så kommentera gärna! Vi vill ha fler tips och idéer då vi har en hel del kvar att lära fortfarande. Dela gärna med er!