Varför är det bra att grodda?
Grodda frön är något du enkelt kan göra hemma med bara en burk, en silduk, ett gummiband och lite frön så klart.
När man groddar frön, även nötter och gryn för den delen, väcker man dem till liv och de börjar växa vilket är precis det som händer när du sår med frön i ditt trädgårdsland. Du kan även groda nötter, dock inte alla du köper i affären. Cashewnötter till exempel går inte att groda eftersom de blir uppvärmda innan de säljs, värmen tar död på enzymerna i nöten vilket gör att den inte kan börja gro. Även om du köper så kallade “raw cashewnötter” så är de egentligen inte raw utan även de har blivit uppvärmda för att ta bort det giftiga skalet, testa och se om de gror om du inte tror mig. Bara på de där få raderna har du fått lära dig hur du kan spara pengar på att sluta köpa “raw cashewnötter” och istället köpa helt vanliga eftersom där egentligen inte är någon skillnad, om inte nötterna är skalade för hand det vill säga vilket sällan är fallet. Men nu har vi börjat komma in på ett sidospår så tillbaka till våra groddar.
Varför är det bra att grodda?
Frön har många hälsosamma fördelar och är rika på näring, någonting som många dock inte tänker på är att frön (men även nötter, bönor och gryn) är skyddade av antinutrienter till exempel fytinsyra som jag har skrivit om här. Man kan se ett frö som en låst skattkista som är fylld med näring där antinutrienterna är låset på skattkistan. Antinutrienterna hindrar kroppen från att tillgodogöra sig näringen som finns i fröet men genom att använda rätt nyckel går det att låsa upp skattkistan och ta del av alla rikedomar i den.
När man startar groddningsprocessen tar du det vilande fröet och låter det börja växa. Så med andra ord är en grodd inte längre ett frö utan har förvandlats till en liten levande planta.
På bilden här under kan du se vad som händer när man groddar solrosfrön. Processen för att grodda är väldigt enkel och jag kommer gå igenom den i ett senare inlägg, idag fokuserar vi på det teoretiska.
Fytinsyra och enzymhämmare neutraliseras
I groddningsprocessen händer det mycket under ytan som vi inte kan se. För att gå tillbaka till liknelsen med skattkistan så kommer groddning öppna låset på skattkistan genom att drastiskt minska mängden antinutrienter så som fytinsyra och andra enzymhämmare och näringen blir mer tillgänglig för dig [1]. På vilket sätt fytinsyra hindrar din kropp från att ta upp näring ska jag berätta nu.
Fytinsyra binder till mineraler så som kalcium, magnesium, koppar, järn och zink. Detta gör det mycket svårare för din kropp att ta upp just nämnda mineraler eftersom vi människor till stor del saknar enzymet fytas som neutraliserar fytinsyran och bryter bindningen [2]. För mycket fytinsyra är en orsak bakom olika typer av mineralbrist.
När du groddar minskar du inte bara mängden fytinsyra utan även enzymhämmare neutraliseras. Enzymhämmare hindrar bland annat fröet från att gro och och är en försvarsmekanism som försämrar kroppens egen förmåga att producera enzym för att bryta ner fröet [3].
Andra fördelar med att grodda
Inte nog med att fytinsyra och enzymhämmare neutraliseras under groddningsprocessen händer även en rad andra fördelaktiga saker. Fröet genomgår förändringar som bland annat ökar mängden C- och B-vitaminer, närmare bestämt B2, B5 och B6. Även mängden karoten ökar, ibland upp till 8 gånger så mycket. Komplexa sockerarter som bland annat kan orsaka gasbildning bryts ner under groddningsprocessen så ett tips är att blötlägga och grodda bönor innan du tillagar dem för att undvika eventuella obekväma situationer. Mer om detta kan du läsa i boken Nourishing Traditions skriven av Sally Fallon.
Avslutande ord
Detta var allt för denna delen om groddning. Jag främst skrivit om frön i det här inlägget, dock gäller samma princip även för nötter, gryn och bönor. I nästa del kommer jag visa hur du enkelt kan grodda dina egna frön hemma så håll utkik efter den.
Ta hand om dig!
Johan
PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook , Instagram eller Twitter och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.
Rekommenderad läsning:
Nourishing Traditions – Sally Fallon, du hittar boken hos Adlibris och Bokus
Intressant! Jag älskar dock cashewnötter, skulle gärna vilja veta hur man bäst går tillväga för att komma åt näringen i dom 🙂 blötläggning 2-2,5 h är vad jag har läst tidigare..
Hej Jessica,
Utifrån det jag läst är det bästa du kan göra att blötlägga cashewnötterna precis som du skriver, 2-3 timmar räcker.
Mvh Johan
Intressant att läsa!
När ni groddar solrosfrön. Använder ni vanliga skalade från som man köper i matbutiken?
Hej!
Jag brukar använda solrosfrön och pumpafrön i musli. Ska jag blöttlägga dom innan jag rostar dom med havregryn?
Tacksam för svar.
Om du äter mycket av det är det rekommenderat att blötlägga innan. Om du bara äter det då och då så kan du strunta i det.